Tagi

Strona główna » Tagi

wielkość tekstu:A | A | A

  • Podsumowanie XXIII audytu żywności organizowanego w ramach programu "Doceń polskie"

    Prawie 600 km musiał pokonać jeden z produktów zgłoszonych do udziału w XXIII atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Podczas certyfikacji zorganizowanej 1 lutego w Sosnowcu eksperci ocenili wyroby z oferty niemal 80 ...

    czytaj dalej
  • Kupuj słodycze z głową

    Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas ...

    czytaj dalej
  • Promowanie rodzimej żywności. Case studies laureatów programu Doceń polskie

    Promowanie artykułów spożywczych wymaga korzystania z narzędzi różnego typu. Doskonale zdają sobie z tego sprawę laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Producenci żywności nagrodzeni przez Lożę ...

    czytaj dalej
  • Wielkanoc na zamówienie. Świąteczny catering i sprzątanie w cenie

    Święta wielkanocne coraz rzadziej kojarzone są z tradycją i przeżyciem duchowym. Dla większości Polaków jest to przede wszystkim czas relaksu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego ...

    czytaj dalej
  • Polska żywność nowoczesne trendy można pogodzić z poszanowaniem tradycji

    Produkty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...

    czytaj dalej
  • To będzie trudny rok dla producentów słodyczy

    Rok 2016 przyniesie rosnącą konkurencję na rodzimym rynku słodyczy i tym samym – konieczność poszukiwania nowych kierunków zbytu. Producenci zmierzą się również z drożejącymi cenami surowców, presją marżową ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo z witaminą D od ULDO Polska

    Innnowacyjny produkt Clean Label, przygotowany ze składników zawierających witaminę D, posiadającą prozdrowotne właściwości. To cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Pieczywo z wit.D to doskonałe źródło witaminy D, ...

    czytaj dalej
  • Chleb szczeciński został wpisany na listę produktów tradycyjnych

    Pszenno-żytni chleb szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten wypiekany w stolicy Pomorza Zachodniego i lubiany w mieście chleb stał się 34. specjałem z Pomorza Zachodniego na ...

    czytaj dalej
  • ROS-SWEET Sp. z o.o. zaprezentuje nowości produktowe na Targach IBA 2015

    ROS-SWEET Sp. z o.o., jeden z liderów rynku bakalii, ziaren i owoców suszonych, zaprezentuje nowości produktowe na Światowych Targach Branży Piekarskiej i Cukierniczej IBA 2015. Podczas targów firma przedstawi nowości ...

    czytaj dalej
  • Za nami trzeci Dzień polskiej żywności

    Zainicjowany przez twórców programu „Doceń polskie”, Dzień polskiej żywności stał się doskonałym pretekstem do rozmawiania o bogactwie i różnorodności oferty rodzimych wytwórców ...

    czytaj dalej
  • 5 zasad skutecznego merchandisingu

    Nawet najwyższej jakości produkty potrzebują racjonalnego wsparcia w postaci skutecznego merchandisingu, aby sprzedaż utrzymywała się na satysfakcjonującym poziomie. W poniższym materiale przedstawiamy podstawowe zasady odpowiednio ...

    czytaj dalej
  • Mleko roślinne - z czym to się je?

    W Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywanie. Blogi kulinarne rosną w siłę, a coraz więcej ludzi zwraca uwagę na jedzenie ekologiczne i wegańskie. W tym trendzie każdy ma okazję znaleźć dla siebie coś ciekawego. Aby nie dać się ...

    czytaj dalej
  • Kiedy pracownik może odmówić pracy z powodu upału?

    Upalne dni dają się we znaki każdemu, zwłaszcza podczas godzin pracy. Ustawodawca nie wskazał górnej granicy temperatury, po przekroczeniu której każdy pracownik może odmówić współpracy. Natomiast w przypadku ...

    czytaj dalej
  • Delecta i Bakalland tworzą "Wielką Księgę z Wypiekami"

    Delecta i Bakalland zapraszają konsumentów do współtworzenia „Wielkiej Księgi z Wypiekami”. Do końca lipca  potrwa akcja promocyjna pod hasłem „Festiwal Wypieków”, podczas której zostanie ...

    czytaj dalej
  • Sposób na zainteresowanie marką? Akcje in-out

    Próby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie ...

    czytaj dalej
  • Dobry chleb. Jak nas nabierają w sklepach na pieczywo na zakwasie

    Dobry chleb, czyli jaki? Taki, który nie powstaje z mrożonego kwasu i dolewanego na szybko zakwasu. Rozmowa z Antonim Madejem, byłym piekarzem i producentem chleba prądnickiego, współorganizatorem Krakowskiego Święta ...

    czytaj dalej
  • Firmy chcą promować swoje wyroby za pomocą certyfikatów jakości

    29 kwietnia eksperci z branży spożywczej ocenili ponad 200 wyrobów ubiegających się o zdobycie prestiżowego godła „Doceń polskie”. Pierwsze wnioski z audytu są bardzo pozytywne. Żywność prezentuje coraz wyższy poziom, ...

    czytaj dalej
  • Słomka ptysiowa Brześcia w Biedronce

    Od 7 maja we wszystkich sklepach sieci Biedronka na terenie całego kraju pojawi się słomka ptysiowa z cukrem marki Brześć (200 g). Jest to element dalszej ekspansji producenta kruchych przekąsek z Brześcia Kujawskiego w sieciach ...

    czytaj dalej
  • Forum Rynku Kawiarni - Cukierni - Lodziarni Sweets & Coffee Forum 2015

    Zapraszamy do udziału w wyjątkowym wydarzeniu na polskim rynku. Po raz pierwszy w jednym miejscu spotykają się właściciele i menadżerowie kawiarni, cukierni i lodziarni, wybitni specjaliści, analitycy i eksperci oraz przedstawiciele firm ...

    czytaj dalej
  • Lody niczym zmrożona mgiełka. Hard-Ice z nowymi maszynami do lodów włoskich

    Utrzymująca się niezmiennie na wciąż wysokim poziomie popularność lodów włoskich w naszym kraju zadecydowała o rozszerzeniu oferty maszyn produkowanych przez białostocką firmę Hard – Ice, właśnie o urządzenia służące do ...

    czytaj dalej
  • Konsumenci wybrali chleb!

    "Nikt nie pożałuje, kto chleba naszego skosztuje" Tak żartobliwie i do rymu zaprosiła do konsumpcji chleba KRAJAN Pani Joanna Zagała, Kierownik Działu Marketingu. Firma ECO TRADE odebrała nagrodę za swój produkt Złoty ...

    czytaj dalej
  • Nadzienia owocowe POLTINO - Produkt Roku!

    Podczas tegorocznej edycji targów - „SWEET Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie” grono niezależnych specjalistów nagrodziło najlepsze produkty nadając im tytuł „Produkt Roku”. Wśród nich I ...

    czytaj dalej
  • Festiwal Chlebów Świata 13-15. marca 2015

    Najnowsza, druga edycja Festiwalu Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13-15 marca 2015 r. Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz  różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ...

    czytaj dalej
  • Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD

      Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD       03-06.05.2015      Mediolan, Włochy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza polskich producentów branży ...

    czytaj dalej
  • Sukces V Targów FOOD-to-GO

    Jedno jest pewne, emocje po Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, które w dniach 4-5 lutego odbyły się w Gdańsku, długo nie opadną. Rekordowa liczba wystawców i odwiedzających była godnym ...

    czytaj dalej
  • Nowe Domowe wypieki - Kruche i Biszkopt poleca Delecta

    Delecta rozbudowuje ofertę ciast do samodzielnego wypieku, wprowadzając na rynek Kruche i Biszkopt w nowej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta bazowe z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk. Domowy Biszkopt Delecta jest ...

    czytaj dalej
  • Na co zwrócić uwagę wybierając franczyzę?

    Stale rosnąca popularność prowadzenia działalności w systemie franczyzowym nie powinna nikogo dziwić. Przedsiębiorcy funkcjonujący pod dużą, rozpoznawalną marką mogą przecież liczyć na wiele korzyści. Wybierając biznes dla siebie ...

    czytaj dalej
  • Tylko jedne tak kompleksowe targi dla branży

    Najważniejsze i największe wydarzenia przedstawicieli branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w Polsce mają miejsce naprzemiennie, w latach parzystych podczas Salonu Technologii Piekarskich i Cukierniczych targów POLAGRA - TECH w ...

    czytaj dalej
  • Nie mylić z pączkiem !

    Czy produkcja donutów może być w naszym kraju dochodowym biznesem? Wydaje się, że na skalę przemysłową raczej nie. A z pewnością nie tak intratnym, jak w USA, gdzie funkcjonują duże przedsiębiorstwa specjalizujące się w ich ...

    czytaj dalej
  • Różne oblicza bagietki

    Półprzemysłowa produkcja bagietek wymaga m.in. odpowiednich maszyn do formowania ciasta i specjalnych, podłużnych form do jego wypieku. Przy produkcji rzemieślniczej z powodzeniem można formować je ręcznie i piec na standardowych ...

    czytaj dalej
  • Bursztynowa słodycz

    Ceny miodów naturalnych idą w górę z powodu malejącej liczby pszczół i spadającej produkcji tego surowca. Cukiernicy coraz rzadziej korzystają z prawdziwych miodów zastępując je sztucznymi. Czy mają jakąś ...

    czytaj dalej
  • Ułatwienia dla podatników, zmiany i krótsze terminy dla przedsiębiorców

    Od marca przyszłego roku podatnicy przy rozliczaniu PIT będą mogli skorzystać z wstępnie wypełnionych zeznań podatkowych. Dla osób fizycznych to rozwiązanie może być pomocne przy wypełnianiu deklaracji, jednak dla ...

    czytaj dalej
  • Kolejne pieczywo i wyroby cukiernicze wyróżnione w programie "Doceń polskie"

    Wyroby 13 producentów z branży piekarskiej i cukierniczej zostały wyróżnione podczas XIV audytu żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Eksperci przyznali certyfikaty ...

    czytaj dalej
  • Poza siecią

    W jakim celu ludzie spotykają się w kawiarniach? Odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom nie jest oczywista. Wybierając miejsce, w którym spędzimy popołudnie kierujemy się nie tylko jakością kawy, ale też dostępem do ...

    czytaj dalej
  • XIV audyt programu "Doceń polskie"

    22 października w Krakowie już po raz czternasty obradować będą członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas specjalnego audytu specjaliści z branży spożywczej ocenią ...

    czytaj dalej
  • Polacy jedzą coraz mniej chleba

    Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne. – ...

    czytaj dalej
  • Sękacz, twaróg i chleb - na liście produktów tradycyjnych

    Sękacz suchowolski, chleb na zakwasie z Sadka oraz klinek dąbrowski - to kolejne produkty z Podlaskiego, wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się już 50 produktów. Na ...

    czytaj dalej
  • Tajemnicze florentynki

    Dlaczego tajemnicze? Choćby dlatego, że nazwa tych ciastek może sugerować, iż pochodzą z włoskiej Florencji, a tak naprawdę nie wiadomo jakie są ich korzenie. Dla konsumentów na całym świecie nie ma to jednak większego ...

    czytaj dalej
  • Złoci Medaliści targów Polagra-Tech 2014

    Złoty Medal MTP to prestiżowe wyróżnienie przyznawane już od ponad 30 lat. Podczas tegorocznych targów Polagra-Tech za swoje nowatorskie i wyróżniające się produkty i urządzenia medale trafią do firm: AKO, Eco Trade, ...

    czytaj dalej
  • Festiwal Czekolady i Słodyczy

    W dniach 15 i 16 listopada 2014 roku zapraszamy wszystkich miłośników czekolady, wyrobów czekoladowych, ciast i ciasteczek oraz innych słodkości do udziału w Międzynarodowym Festiwalu Czekolady i Słodyczy w Pałacu Kultury i ...

    czytaj dalej
  • Mąki inne niż wszystkie

    Najpopularniejszych mąk pszennych i żytnich, których piekarze i cukiernicy najczęściej używają w codziennej produkcji nie brakuje na naszym rynku. Nieco gorzej jest z mąkami specjalistycznymi, ale też zapotrzebowanie na te surowce ...

    czytaj dalej
  • Kokosowa rozkosz

    Kokosanki i ciasta kokosowe można przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale ...

    czytaj dalej
  • Czy istnieje kawa idealna?

    "…ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu." To opis kawy doskonałej zaczerpnięty z „Pana Tadeusza”. A czy Państwo znają już smak idealnej kawy? Jeśli nie, to jest ...

    czytaj dalej
  • Grand Village Chleb Na Żądanie od Agrano

    Agrano, lider w branży piekarniczej, z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba (16 października) przygotował wyjątkową nowość – GRAND VILLAGE – najwyższej jakości mieszankę piekarniczą do produkcji m.in. wiejskiego chleba ...

    czytaj dalej
  • Krajowe Eliminacje do Pucharu Louisa Lesaffre

    Louis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe  talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, to także doskonała możliwość do ...

    czytaj dalej
  • Ciasto z legendami

    Nadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, ...

    czytaj dalej
  • Jak powinno być oznakowane pieczywo - poradnik UOKiK

    W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa. UOKiK przypomina, jakie dane powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom. W 2013 r. Inspekcja ...

    czytaj dalej
  • Jemy coraz więcej przekąsek

    Wzrasta konsumpcja różnego rodzaju przekąsek. Już co drugi konsument (51%) twierdzi, że je przekąski co najmniej dwa razy dziennie, co jest wzrostem w odniesieniu do 48%, którzy podobne deklaracje składali przed dwoma laty. Trend ...

    czytaj dalej
  • Rejestracja "cebularza lubelskiego"

    W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ...

    czytaj dalej
  • Głosuj na rogale

    Rogal świętomarciński bierze udział w konkursie, organizowanym w ramach kampanii promocyjnej Trzy znaki smaku. Zapraszamy do głosowania. http://www.pimr.trzyznakismaku.pl/produkt-roku Konkurs polega na głosowaniu na 36 produktów ze ...

    czytaj dalej
  • Gofry - przysmak bez granic

    Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje ...

    czytaj dalej
  • Udekorowane pieczywo przyciąga wzrok klientów

    Płatki pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa, a także nasiona słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego to surowce, które chętnie wykorzystywane są do dekoracji chlebów, bułek czy rogali. Mogą wiele zasugerować klientom ...

    czytaj dalej
  • Pierwszy w Polsce outlet z pieczywem

    Na początku lipca kielecka Piekarnia pod Telegrafem otworzyła outlet z pieczywem. Są w nim sprzedawane wypieki pozostałe z poprzedniego dnia. Czy taki pomysł ma sens, skoro klienci szukają – jak powszechnie uważamy – dobrego i ...

    czytaj dalej
  • Powrót do przeszłości

    Producenci przekąsek i słodyczy coraz chętniej eksperymentują ze smakiem, do skomponowania którego używają starych, sprawdzonych składników: ziaren, ziół, przypraw, czekolady. Odpowiednie ich połączenie daje produkty ...

    czytaj dalej
  • Cheesequick - sernikowe święto z Martin Braun

    Martin Braun, lider w branży cukierniczej i piekarniczej, z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika (30 lipca) przygotował wyjątkową nowość – CHEESEQUICK Braun– najwyższej jakości mieszanka do przygotowywania, idealnych na lato, ...

    czytaj dalej
  • Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków

    W czasach, gdy coraz bardziej promowane są różne produkty o dużej zawartości protein nie powinno zabraknąć także miejsca na twarogowe kulki. W ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w ...

    czytaj dalej
  • Producenci łakoci odpowiadają na potrzeby konsumentów

    Wobec stale wzrastającej świadomości konsumentów podczas robienia zakupów, producenci słodyczy muszą pozostawać elastyczni i otwarci na zmiany, chcąc dopasować się do potrzeb konsumentów. Czy ci są w stanie już ...

    czytaj dalej
  • Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"

    Niemal 130 produktów spożywczych różnego typu wzięło udział w XIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu ''Doceń polskie''. W audycie, który odbył się 9 lipca w Krakowie uczestniczyły artykuły ...

    czytaj dalej
  • Śmietniki pełne jedzenia

    Co roku mieszkańcy UE wyrzucają na śmietnik 15 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Komisja Europejska mówi dość - podaje tygodnik "Wprost". Z badań przeprowadzonych przez KE wynika, że 45 proc. ...

    czytaj dalej
  • Orzeźwiający smak cytrusów

    Letnie upały sprawiają, że konsumenci częściej sięgają po produkty o cytrynowych smakach. Soki z cytrusów cieszą się opinią napojów, które w gorące dni zmniejszają uczucie pragnienia. Podobnie jest z ciastami ...

    czytaj dalej
  • Fantazyjne kształty powszechne, ale nadal skuteczne

    Obecnie piekarze, by zwiększyć sprzedaż stosują całą gamę trików marketingowych. Wśród nich na pierwszy plan nadal wysuwa się staranne przemyślana oferta chlebów o nietypowym kształcie. Wprowadzanie na ...

    czytaj dalej
  • Walne Zgromadzenie Izby Rzemieślniczej

    W dniu 16 czerwca 2014 roku odbyło się Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo-Wyborcze Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Na kolejne 5 lat prezesem katowickiej Izby został wybrany prof. Jan Klimek. Po ...

    czytaj dalej
  • XIX ŚWIĘTO CHLEBA W GDAŃSKU

    Miejsce chleba nie tylko w naszym jadłospisie, ale i w całym życiu jest niepodważalne. Dlatego też, korzystając z jarmarcznego czasu, wspólnie z tymi, z rąk których go otrzymujemy, pragniemy właśnie z chleba uczynić bohatera ...

    czytaj dalej
  • Oszczędzaj na śmieciach

    Zagospodarowanie odpadów to bardzo duży problem w piekarnictwie i cukiernictwie. Wiąże się on nie tylko z koniecznością ich składowania, ale także wywozu i utylizacji śmieci, za co trzeba przecież płacić. Gdy przed kilkoma laty ...

    czytaj dalej
  • Zarządzaj płynnością, nawet jeśli prowadzisz mały biznes

    Mały przedsiębiorca, borykający się z niedoborami gotówki, ma do dyspozycji różne narzędzia, które mogą zwiększyć płynność jego firmy. Dobre efekty daje monitoring płatności, renegocjowanie terminów, tzw. ...

    czytaj dalej
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w „AKADEMII PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności" 11-12 czerwca 2014 r., Hotel Narvil w Serocku. Konferencja poświęcona ...

    czytaj dalej
  • Jemy mniej pieczywa, ale więcej lodów

    Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK w ubiegłym roku statystyczna rodzina kupiła 177 kg produktów piekarskich i wydała na to 671 zł. Wynika z tego, że sprzedaż pieczywa spadła o ponad 3%. Dotyczy to jednak ilości ...

    czytaj dalej
  • Cukiernicza królowa z amerykańskiego hotelu

    Amerykanka Cher Harris zdobyła tytuł Pastry Queen 2014 na Mistrzostwach Świata Kobiet w Cukiernictwie rozgrywanych we włoskim Rimini w trakcie targów Sigep. W tym roku Polska nie miała swojej reprezentantki w tych zawodach. Cher ...

    czytaj dalej
  • Włoch najlepszym czekoladziarzem na świecie

    Davide Comaschi został zwycięzcą tegorocznej edycji World Chocolate Masters. Podczas trzydniowych zawodów rozgrywanych w Paryżu, Włoch pokazał najwyższą klasę i pokonał kilkunastu cukierników z całego świata. Włoski ...

    czytaj dalej
  • www.worldchocolatemasters.com

    Pod tym adresem można do środy, 30 października śledzić on-line zmagania cukierników z całego świata walczących w Paryżu o tytuł World Chocolate Master 2013. W mistrzostwach startuje m.in. Daniel Staroń z cukierni Raszczyk z ...

    czytaj dalej
  • Caramel Equilibre

    Firma Cargill promuje nowy produkt. Caramel Equilibre to połączenie delikatnej belgijskiej białej czekolady ze smakiem i barwą prawdziwego karmelu. Ta smakowita kompozycja premium pozwoli tworzyć wiele prawdziwych hitów cukierniczych. ...

    czytaj dalej
  • Produkty tradycyjne - Chleb żytni z ziemniakami

    Chleb żytni z ziemniakami jest kolejnym wyrobem z województwa kujawsko-pomorskiego, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wniosek o zarejestrowanie ...

    czytaj dalej
  • Śmieci rozlicz w kosztach podatkowych i zmniejsz podatek

    Przedsiębiorca prowadząc firmę, także w domu, ma możliwość rozliczania kosztów związanych z użytkowaniem części nieruchomości w kosztach podatkowych. Mieszczą się w tym także opłaty za wywóz nieczystości. W ten ...

    czytaj dalej
  • FUNDACJA NA RZECZ WSPIERANIA I PROMOCJI PIEKARSTWA I CUKIERNICTWA

    Drodzy Przyjaciele.   Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...

    czytaj dalej
  • Mikroprzedsiębiorca roku 2013

    PRZEDSIĘBIORCO! WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE „MIKROPRZEDSIĘBIORCA ROKU 2013 !” Misją Konkursu jest wspieranie przedsiębiorczości, zachęcanie do zakładania własnych firm oraz promowanie najlepszych z nich jako przykładów ...

    czytaj dalej
  • Kuźnia Słodkich Talentów

    Kuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...

    czytaj dalej
  • Seminarium Lodziarskie 2013

    Seminarium Lodziarskie – włoskie trendy 2013, surowce, maszyny.   Idea seminariów Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z ...

    czytaj dalej
  • Blogerzy w Poznaniu piekli Rogale świętomarcińskie

    W gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...

    czytaj dalej
  • Warszawska Izba Rzemieślnicza

    Warszawska Izba Rzemieślnicza jest nową inicjatywą, wychodzącą naprzeciw potrzebom dzisiejszego rynku rzemieślniczego. Szkoleniowcy i egzaminatorzy Warszawskiej Izby Rzemieślniczej to wysoko wykwalifikowani specjaliści, o wieloletnim  ...

    czytaj dalej
  • Producenci w całym kraju dodawali do jedzenia trujący susz jajeczny

    Susz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, ...

    czytaj dalej
  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady

    Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą... Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada ...

    czytaj dalej
  • Jogurt mrożony największy rywal lodów

    Mrożony jogurt to produkt, który wciąż jeszcze raczkuje na polskim rynku. Surowce do jego wyrobu są dostępne już od kilku lat, ale jogurterii w naszym kraju ciągle jest mało. Ten, kto dostrzeże potencjał w mrożonych jogurtach zrobi ...

    czytaj dalej
  • Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012?

    Już niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...

    czytaj dalej
  • Koszyk cen: W sklepach internetowych chleb już po 5 zł

    Jak wynika z prognoz związanych ze wzrostem cen mąki, a przez to również cen pieczywa wkrótce za 1 kg chleba trzeba będzie płacić 5 zł. Jak wynika z analiz Koszyka cen dlahandlu.pl obecnie za 1kg chleba (2 małe bochenki) ...

    czytaj dalej
  • Awantura o kołocz śląski

    Awantura o kołocz śląski ciągnie się już od końca zeszłego roku. Spotkanie (13 lutego br.) śląskich piekarzy i cukierników z Beniaminem Godylą w Rybniku nie przyniosło żadnych rozwiązań. Co gorsza, zaogniło tylko ...

    czytaj dalej
  • Nowe trendy na rynku czekolady

    Czekolada energetyczna "dla prawdziwych mężczyzn", czekoladki podawane w opakowaniach zaprojektowanych przez światowej sławy designerów, nietuczące lody czy cukierki uczące dzieci języków obcych – takie produkty ...

    czytaj dalej
  • Unijny raport: Międzynarodowe koncerny przygotowują produkty o różnej jakości do różnych krajów

    W pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...

    czytaj dalej
  • POZNAŃ: mistrzostwa jedzenia pączków

    Są okrągłe, lukrowane i z marmoladą w środku, a 10 sztuk można zjeść w... pięć minut. Na mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas nie brakowało amatorów błyskawicznego pochłaniania kalorii. Zawody wygrał Tomasz ...

    czytaj dalej
  • Odpowiedzialne smażenie wciąż bez przepisów

    W Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...

    czytaj dalej
  • Barwniki szkodliwe, lecz tylko w nadmiarze

    Od nowego roku zmieniają się przepisy dotyczące stosowania niektórych barwników spożywczych. Nadal będzie ich można używać, ale w mniejszych ilościach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zweryfikował ...

    czytaj dalej
  • Maleje sprzedaż chleba, piekarnie przestawiają się na produkcję ciastek

    Rynek pieczywa kurczy się, dlatego piekarze rezygnują z wypieku chleba, przestawiając produkcję na wyroby cukiernicze. Przykładem jest warszawska firma W. Czubak - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Jak podaje DGP, jeszcze trzy lata temu co ...

    czytaj dalej
  • Ceny cukru na giełdach spadają. Kakao najtańsze od trzech lat

    Notowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech ...

    czytaj dalej
  • Powiększa się liczba lokali z logo "Przyjazna Słodycz"

    W programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...

    czytaj dalej
  • Grycan powiększył sieć o kolejną lodziarnię

    Z początkiem listopada ruszyła nowa lodziarnia w sieci Grycana - w CH Dekada w Sieradzu. Obecnie firma Grycan prowadzi około 100 lodziarni firmowych w całym kraju, które znajdują się głównie na terenie galerii handlowych. ...

    czytaj dalej
  • Małe firmy należy chronić Rozmowa z Januszem Wojciechowskim, posłem do Parlamentu Europejskiego

    Redakcja: W innych krajach Unii Europejskiej, np. w Niemczech krajowe przedsiębiorstwa są silnie chronione przed nielegalną produkcją i handlem oraz zagraniczną konkurencją. Kiedy polskie firmy próbują wejść z pieczywem na tamten ...

    czytaj dalej
  • Holender najlepszy, Buritta siódmy

      Frank Haasnoot z Holandii zdobył tytuł Mistrza Czekolady podczas rozgrywanych w Paryżu World Chocolate Master 2011. Nasz reprezentant, Mariusz Buritta znalazł się poza podium.   Podczas paryskiego Salonu Czekolady rozegrano ...

    czytaj dalej
  • Ceny jaj rosną w całej Unii

    Od początku przyszłego roku wchodzi w życie przepis odnośnie nowych klatek dla kur niosek. Zmiana już teraz winduje ceny jaj w całej Unii - pisze Rzeczpospolita. Jak informuje Rzeczpospolita, jaja na rynku unijnym zdrożały od czerwca ...

    czytaj dalej
  • Słodki F-16 poleci do Poznania. Waży 200 kg

    Jak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...

    czytaj dalej
  • Rogale świętomarcińskie w Brukseli

    Podczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...

    czytaj dalej
  • Darmowe strony internetowe dla piekarzy, cukierników i lodziarzy!

    Mówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...

    czytaj dalej
  • Karpatkowa jesień z Martin Braun

    Karpatkowa  jesień z  Martin Braun Martin Braun, lider branży surowców cukierniczych, piekarniczych i lodziarskich wprowadził na polski rynek dwa nowe produkty: Ciasto Parzone BRAUN Brandmasse  oraz krem CREMONTE. ...

    czytaj dalej
  • Eastern Europe

    Mariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011!   Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...

    czytaj dalej
  • Rusza e-handel dużych sieci

    Wielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods będzie monitorował w Polsce portale społecznościowe

    Producent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...

    czytaj dalej
  • Zlikwidować sezonowość

    Zielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods: Sprzedaż ciastek Oreo przewyższyła nasze oczekiwania

    Pozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...

    czytaj dalej
  • Mleczarze mogą zarobić na lodach

    W przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...

    czytaj dalej
  • Nowa sieć ze zdrowymi przekąskami

    Wkrótce na terenie stołecznej galerii Złote Tarasy zostanie otwarty bar RedBerry, który serować będzie zdrowe, niskotłuszczowe i niskokaloryczne desery. Jest to zapowiedź wejścia do Polski nowego konceptu kawiarnianego. W ...

    czytaj dalej
  • Regulamin

    § 1.   Regulamin został sporządzony w oparciu o przepisy prawa obowiązujące na terytorium RP. Przedmiotem jego regulacji jest funkcjonowanie Portalu internetowego Piekarnie24.pl który jest dostępny pod adresem ...

    czytaj dalej
  • Reklama

    Portal Piekarnie24.pl oferuje Państwu różne formy reklamy: Pakiet Podstawowy - darmowa, roczna emisja. Jest to podstawowa i zarazem darmowa forma reklamy w portalu. Mają Państwo dostęp do panelu administracyjnego w którym jest ...

    czytaj dalej
  • Spiromatic - nowe formy reklamy

    Spiromatic zapewnia swoim klientom nowe formy reklamy. Firma Spiromatic, znany belgijski producent silosów oraz systemów transportu i dozowania materiałów sypkich i płynnych proponuje swoim klientom nowe rozwiązanie ...

    czytaj dalej
  • Tłusty Czwartek pyszny z marmoladami Poltino

    Trudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków i faworków, które królują tego dnia w cukierniach i piekarniach w całej Polsce. Zaprzyjaźnione łódzkie cukiernie już testują nowe marmolady Poltino, ...

    czytaj dalej
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Jakie okna do domu?

Przed braniem takiej pożyczki lepiej sprawdzić inne opcje, bo wiele firm może mieć lepszą ofertę. Poza tym zaw...

Czym pokryć dach w cukierni?

Na takie przedsięwzięcie konieczne będzie posiadanie sporych ilości gotówki. Bez kredytu się pewnie nie obejdz...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.