Tagi

Strona główna » Tagi

wielkość tekstu:A | A | A

  • Podsumowanie XXIII audytu żywności organizowanego w ramach programu "Doceń polskie"

    Prawie 600 km musiał pokonać jeden z produktów zgłoszonych do udziału w XXIII atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Podczas certyfikacji zorganizowanej 1 lutego w Sosnowcu eksperci ocenili wyroby z oferty niemal 80 ...

    czytaj dalej
  • Polska żywność nowoczesne trendy można pogodzić z poszanowaniem tradycji

    Produkty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...

    czytaj dalej
  • To będzie trudny rok dla producentów słodyczy

    Rok 2016 przyniesie rosnącą konkurencję na rodzimym rynku słodyczy i tym samym – konieczność poszukiwania nowych kierunków zbytu. Producenci zmierzą się również z drożejącymi cenami surowców, presją marżową ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo z witaminą D od ULDO Polska

    Innnowacyjny produkt Clean Label, przygotowany ze składników zawierających witaminę D, posiadającą prozdrowotne właściwości. To cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Pieczywo z wit.D to doskonałe źródło witaminy D, ...

    czytaj dalej
  • 5 zasad skutecznego merchandisingu

    Nawet najwyższej jakości produkty potrzebują racjonalnego wsparcia w postaci skutecznego merchandisingu, aby sprzedaż utrzymywała się na satysfakcjonującym poziomie. W poniższym materiale przedstawiamy podstawowe zasady odpowiednio ...

    czytaj dalej
  • Piekarnia KŁOS otworzyła w Zabrzu największą na Śląsku rzemieślniczą piekarnię

    - Dziś musimy stawiać na nowoczesność. Konkurujemy z hipermarketami, a ponieważ nie jesteśmy w stanie zbliżyć się do nich ceną, naszą siłą jest bardzo dobry produkt. Nowa piekarnia została zbudowana po to, aby jeszcze poprawić i tak ...

    czytaj dalej
  • Sposób na zainteresowanie marką? Akcje in-out

    Próby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie ...

    czytaj dalej
  • Dobry chleb. Jak nas nabierają w sklepach na pieczywo na zakwasie

    Dobry chleb, czyli jaki? Taki, który nie powstaje z mrożonego kwasu i dolewanego na szybko zakwasu. Rozmowa z Antonim Madejem, byłym piekarzem i producentem chleba prądnickiego, współorganizatorem Krakowskiego Święta ...

    czytaj dalej
  • Słomka ptysiowa Brześcia w Biedronce

    Od 7 maja we wszystkich sklepach sieci Biedronka na terenie całego kraju pojawi się słomka ptysiowa z cukrem marki Brześć (200 g). Jest to element dalszej ekspansji producenta kruchych przekąsek z Brześcia Kujawskiego w sieciach ...

    czytaj dalej
  • Forum Rynku Kawiarni - Cukierni - Lodziarni Sweets & Coffee Forum 2015

    Zapraszamy do udziału w wyjątkowym wydarzeniu na polskim rynku. Po raz pierwszy w jednym miejscu spotykają się właściciele i menadżerowie kawiarni, cukierni i lodziarni, wybitni specjaliści, analitycy i eksperci oraz przedstawiciele firm ...

    czytaj dalej
  • Chleb z marketu? Piekarz: Zatykam nos, bo tak śmierdzi

    - Od prawdziwego chleba się nie tyje. Tylko od tego, w które pakuje się pełno ulepszaczy, barwników i innej chemii. Ja już tego nie nazywam chlebem, tylko popierdółką - mówi Jerzy Janyszek, współwłaściciel ...

    czytaj dalej
  • Wielkanocne wypieki z nadzieniami i marmoladami Poltino

    Wielkanocne stoły Polaków tradycyjnie uginają się od jedzenia i smakowitych wypieków. Nie może na nich zabraknąć ciast, a szczególnie tradycyjnych mazurków. Cukiernicy dbają o ich piękne zdobienia i ...

    czytaj dalej
  • Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

    Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto ...

    czytaj dalej
  • Konsumenci wybrali chleb!

    "Nikt nie pożałuje, kto chleba naszego skosztuje" Tak żartobliwie i do rymu zaprosiła do konsumpcji chleba KRAJAN Pani Joanna Zagała, Kierownik Działu Marketingu. Firma ECO TRADE odebrała nagrodę za swój produkt Złoty ...

    czytaj dalej
  • Nadzienia owocowe POLTINO - Produkt Roku!

    Podczas tegorocznej edycji targów - „SWEET Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie” grono niezależnych specjalistów nagrodziło najlepsze produkty nadając im tytuł „Produkt Roku”. Wśród nich I ...

    czytaj dalej
  • Kremowy przysmak bogów

    Naturalny czy owocowy? Kupiony w sklepie czy zrobiony w domu? Zjadany w formie przekąski, a może jako dodatek do innych dań? Jogurt w każdej postaci stanowi smaczne i wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Jogurt, nazywany także mlekiem ...

    czytaj dalej
  • Na co zwrócić uwagę wybierając franczyzę?

    Stale rosnąca popularność prowadzenia działalności w systemie franczyzowym nie powinna nikogo dziwić. Przedsiębiorcy funkcjonujący pod dużą, rozpoznawalną marką mogą przecież liczyć na wiele korzyści. Wybierając biznes dla siebie ...

    czytaj dalej
  • Bogatsze w witaminy i składniki mineralne

    Żywność dostępna na rynku - także pieczywo, płatki i mąka - jest coraz częściej wzbogacona w witaminy czy składniki mineralne. W jakim celu się to robi i czy warto wybierać takie produkty? Niemal na każdym opakowaniu można znaleźć ...

    czytaj dalej
  • Bursztynowa słodycz

    Ceny miodów naturalnych idą w górę z powodu malejącej liczby pszczół i spadającej produkcji tego surowca. Cukiernicy coraz rzadziej korzystają z prawdziwych miodów zastępując je sztucznymi. Czy mają jakąś ...

    czytaj dalej
  • Kolejne pieczywo i wyroby cukiernicze wyróżnione w programie "Doceń polskie"

    Wyroby 13 producentów z branży piekarskiej i cukierniczej zostały wyróżnione podczas XIV audytu żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Eksperci przyznali certyfikaty ...

    czytaj dalej
  • Minister gospodarki poprawia przepisy podatkowe

    Ministerstwo Gospodarki chce zmian w Ordynacji podatkowej, które uczyniłyby tę ustawę bardziej przyjazną dla podatnika. W tym celu przygotowało kilkanaście rekomendacji. Wśród nich są m.in. zalecenia, aby wątpliwości prawne ...

    czytaj dalej
  • Polacy jedzą coraz mniej chleba

    Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne. – ...

    czytaj dalej
  • Tajemnicze florentynki

    Dlaczego tajemnicze? Choćby dlatego, że nazwa tych ciastek może sugerować, iż pochodzą z włoskiej Florencji, a tak naprawdę nie wiadomo jakie są ich korzenie. Dla konsumentów na całym świecie nie ma to jednak większego ...

    czytaj dalej
  • Złoci Medaliści targów Polagra-Tech 2014

    Złoty Medal MTP to prestiżowe wyróżnienie przyznawane już od ponad 30 lat. Podczas tegorocznych targów Polagra-Tech za swoje nowatorskie i wyróżniające się produkty i urządzenia medale trafią do firm: AKO, Eco Trade, ...

    czytaj dalej
  • Mąki inne niż wszystkie

    Najpopularniejszych mąk pszennych i żytnich, których piekarze i cukiernicy najczęściej używają w codziennej produkcji nie brakuje na naszym rynku. Nieco gorzej jest z mąkami specjalistycznymi, ale też zapotrzebowanie na te surowce ...

    czytaj dalej
  • Kokosowa rozkosz

    Kokosanki i ciasta kokosowe można przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale ...

    czytaj dalej
  • Krajowe Eliminacje do Pucharu Louisa Lesaffre

    Louis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe  talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, to także doskonała możliwość do ...

    czytaj dalej
  • Rejestracja "cebularza lubelskiego"

    W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ...

    czytaj dalej
  • Pierwszy w Polsce outlet z pieczywem

    Na początku lipca kielecka Piekarnia pod Telegrafem otworzyła outlet z pieczywem. Są w nim sprzedawane wypieki pozostałe z poprzedniego dnia. Czy taki pomysł ma sens, skoro klienci szukają – jak powszechnie uważamy – dobrego i ...

    czytaj dalej
  • Producenci łakoci odpowiadają na potrzeby konsumentów

    Wobec stale wzrastającej świadomości konsumentów podczas robienia zakupów, producenci słodyczy muszą pozostawać elastyczni i otwarci na zmiany, chcąc dopasować się do potrzeb konsumentów. Czy ci są w stanie już ...

    czytaj dalej
  • Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"

    Niemal 130 produktów spożywczych różnego typu wzięło udział w XIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu ''Doceń polskie''. W audycie, który odbył się 9 lipca w Krakowie uczestniczyły artykuły ...

    czytaj dalej
  • Śmietniki pełne jedzenia

    Co roku mieszkańcy UE wyrzucają na śmietnik 15 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Komisja Europejska mówi dość - podaje tygodnik "Wprost". Z badań przeprowadzonych przez KE wynika, że 45 proc. ...

    czytaj dalej
  • Orzeźwiający smak cytrusów

    Letnie upały sprawiają, że konsumenci częściej sięgają po produkty o cytrynowych smakach. Soki z cytrusów cieszą się opinią napojów, które w gorące dni zmniejszają uczucie pragnienia. Podobnie jest z ciastami ...

    czytaj dalej
  • Walne Zgromadzenie Izby Rzemieślniczej

    W dniu 16 czerwca 2014 roku odbyło się Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo-Wyborcze Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Na kolejne 5 lat prezesem katowickiej Izby został wybrany prof. Jan Klimek. Po ...

    czytaj dalej
  • Zarządzaj płynnością, nawet jeśli prowadzisz mały biznes

    Mały przedsiębiorca, borykający się z niedoborami gotówki, ma do dyspozycji różne narzędzia, które mogą zwiększyć płynność jego firmy. Dobre efekty daje monitoring płatności, renegocjowanie terminów, tzw. ...

    czytaj dalej
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w „AKADEMII PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności" 11-12 czerwca 2014 r., Hotel Narvil w Serocku. Konferencja poświęcona ...

    czytaj dalej
  • Jemy mniej pieczywa, ale więcej lodów

    Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK w ubiegłym roku statystyczna rodzina kupiła 177 kg produktów piekarskich i wydała na to 671 zł. Wynika z tego, że sprzedaż pieczywa spadła o ponad 3%. Dotyczy to jednak ilości ...

    czytaj dalej
  • Program "Doceń polskie" - certyfikaty dla piekarzy i producentów słodkości

    Aż 21 chlebów różnego typu, sękacz, sernik, ptysie, ciastka, cukierki krówki i lizaki lodowe – to tylko niektóre spośród produktów wyróżnionych podczas XII audytu żywności ...

    czytaj dalej
  • Adwantam - nowa dozwolona substancja słodząca

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał zezwolenie na stosowanie adwantamu jako substancji słodzącej i określił dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 5 mg/kg masy ciała. W dniu dzisiejszym (15 maja 2014 r.) w dzienniku ...

    czytaj dalej
  • Święto Chleba i Piernika

    Święto Chleba i Piernika - Jawor, Rynek, 29-31 sierpnia 2014 r. Podróż do przeszłości Tradycja piekarska w Jaworze sięga prawie 700 lat wstecz, o czym świadczy dokument z 1359 r. wymieniający nazwisko piekarza z Jawora, Jana ...

    czytaj dalej
  • FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

    Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie realizuje projekt FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA 21 - 23 marca 2014 r. Celem tej inicjatywy jest promocja ...

    czytaj dalej
  • Soczyste, czekoladowe, amerykańskie

    Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe. Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat pokazały, że wyroby cukiernicze zza oceanu częstą z powodzeniem przyjmują się także na naszym rodzimym gruncie. Czy brownie czeka w Polsce taka ...

    czytaj dalej
  • Cukiernicza królowa z amerykańskiego hotelu

    Amerykanka Cher Harris zdobyła tytuł Pastry Queen 2014 na Mistrzostwach Świata Kobiet w Cukiernictwie rozgrywanych we włoskim Rimini w trakcie targów Sigep. W tym roku Polska nie miała swojej reprezentantki w tych zawodach. Cher ...

    czytaj dalej
  • Rok 2014 - nowy i przepisowy

    Jak co roku, gdy tylko zaczyna się styczeń, w życie wchodzą różne nowe przepisy. Niektóre ułatwiają, inne komplikują życie piekarzom, cukiernikom, lodziarzom i całej rzeszy małych i dużych przedsiębiorców. Od 1 ...

    czytaj dalej
  • Wyłuskaj co najlepsze

    Orzechy włoskie są bardziej kaloryczne od pączków. 100 gram tych suchych owoców to ponad 600 kcal, podczas gdy lukrowana przyjemność to „zaledwie” jakieś 400 kcal. Orzechy zawierają też spore ilości tłuszczu ...

    czytaj dalej
  • Faktura VAT 2014 – zmiany zasad fakturowania od 1 stycznia 2014 r.

    Podatników VAT czekają od nowego roku zasadnicze zmiany zasad wystawiania faktur VAT. Od 2014 r. przepisy dotyczące fakturowania znajdziemy w ustawie o VAT. Od początku 2014 roku przestaje obowiązywać rozporządzenie Ministra ...

    czytaj dalej
  • Ciepłe znaczy świeże

    Dla wielu konsumentów zależność między świeżością pieczywa a jego temperaturą jest oczywista. Dlatego też tak dużą popularnością cieszą się bułki, bagietki i rogale odpiekane na oczach klientów zarówno w dużych ...

    czytaj dalej
  • Święto Chleba

    Impreza ma charakter pikniku rodzinnego. Pomysłodawcą i corocznym organizatorem jest Cech Piekarzy w Radomiu, który wraz z Muzeum Wsi Radomskiej bawi i uatrakcyjnia czas gościom. Celem, jaki postawili sobie organizatorzy, jest edukacja ...

    czytaj dalej
  • Ostatnia szansa na bezpłatny egzamin czeladniczy i mistrzowski na Śląsku

    Przypominamy, że do końca września trwa projekt „Rzemieślnicze e-kw@lifikacje”, w ramach którego cukiernicy i piekarze mogą bezpłatnie potwierdzić swoje kwalifikacje i uzyskać tytuł czeladnika lub mistrza. Do udziału ...

    czytaj dalej
  • Na tradycji też można zarobić

    Czy wpisanie chleba lub ciasta na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi daje wytwarzającym je zakładom jakieś wymierne korzyści? Przykład piekarni Murmiłło pokazuje, że tak. Kilka miesięcy temu ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo ze znakiem QAFP!

    Rozmowa ze Stanisławem Butką, prezesem Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej o Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w branży piekarskiej. Współpracuje Pan z Unią Producentów i ...

    czytaj dalej
  • Festyny i jarmarki - dobre miejsca na promocję chleba

    Za nami Święto Chleba w Krakowie oraz Kaliski Festiwal Smaków – imprezy, które pozwalają piekarzom i cukiernikom wyjść „na ulice” ze swoimi produktami i nawiązać cenne relacje z konsumentami. W drugi weekend ...

    czytaj dalej
  • Stare, ale jare

    Orkisz, kamut, szarłat inaczej nazywany też amarantusem czy quinoa, często określane są mianem prazbóż, a to dlatego, że znane są ludzkości od tysięcy lat. Niektóre z nich, jak samopszę, nasi przodkowie jadali już w okresie ...

    czytaj dalej
  • Nieuczciwa konkurencja a rynek wspólnotowy

    Polski system urzędowej kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności jest w pełni zgodny ze wszystkimi wymaganiami Unii Europejskiej. Jego skuteczność w niczym nie odbiega od skuteczności systemów funkcjonujących w pozostałych ...

    czytaj dalej
  • W obronie uczciwych piekarzy

    W związku z ujawnieniem przez GIS, na wniosek warszawskiej Fundacji Pro-Test, listy firm, które do momentu ujawnienia fałszerstwa, używały do produkcji artykułów spożywczych sól przemysłową, Stowarzyszenie ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej

    Istota rozwiązania Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, ...

    czytaj dalej
  • FUNDACJA NA RZECZ WSPIERANIA I PROMOCJI PIEKARSTWA I CUKIERNICTWA

    Drodzy Przyjaciele.   Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...

    czytaj dalej
  • Mikroprzedsiębiorca roku 2013

    PRZEDSIĘBIORCO! WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE „MIKROPRZEDSIĘBIORCA ROKU 2013 !” Misją Konkursu jest wspieranie przedsiębiorczości, zachęcanie do zakładania własnych firm oraz promowanie najlepszych z nich jako przykładów ...

    czytaj dalej
  • Kuźnia Słodkich Talentów

    Kuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...

    czytaj dalej
  • Dobrze zapowiadają się znane targi

    Dobrze zapowiadają się znane targi ….. Najważniejszym i największym spotkaniem przedstawicieli branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w 2013 roku w Polsce będą Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL. ...

    czytaj dalej
  • Blogerzy w Poznaniu piekli Rogale świętomarcińskie

    W gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo może stać się kolejną polską specjalnością

    - Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, ...

    czytaj dalej
  • 6187 - Tyle obowiązków informacyjnych nakłada państwo na polskie firmy

    Prawie 500 aktów  prawnych nakłada na polskie firmy 6187 obowiązków informacyjnych. Każdego roku polskie przedsiębiorstwa ponoszą z tego tytułu 77,6 mld zł kosztów administracyjnych, co stanowi 6,1% całego PKB ...

    czytaj dalej
  • Świeże pieczywo z supermarketu

    Piekarze alarmują, że wraz z żywiołowym rozwojem „nowoczesnych” form handlu i mnożeniem się marketów, już nie tylko w wielkich miastach ale także w małych miejscowościach, konkurowanie z nimi staje się dla firm ...

    czytaj dalej
  • Zboża wymarzły, pola do zaorania. Katastrofa, która wywinduje ceny żywności?

    Jedna trzecia pól obsianych zbożem ozimym nadaje się już tylko do zaorania. W niektórych województwach wymarzło aż dwie trzecie zasiewów. Takiej katastrofy na polach nie było od lat. Czy chleb zdrożeje? Ta zima ...

    czytaj dalej
  • Drożeje mąka, zdrożeją makarony i chleb

    Od dwóch tygodni stale drożeje mąka. Teraz czekają nas podwyżki cen pieczywa i makaronów - uprzedza "Gazeta Wyborcza". Wszystko zaczęło się jeszcze latem, gdy cena pszenicy wzrosła z ok. 460 do 780 zł za tonę. Za ...

    czytaj dalej
  • Producenci w całym kraju dodawali do jedzenia trujący susz jajeczny

    Susz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, ...

    czytaj dalej
  • Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012?

    Już niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...

    czytaj dalej
  • Awantura o kołocz śląski

    Awantura o kołocz śląski ciągnie się już od końca zeszłego roku. Spotkanie (13 lutego br.) śląskich piekarzy i cukierników z Beniaminem Godylą w Rybniku nie przyniosło żadnych rozwiązań. Co gorsza, zaogniło tylko ...

    czytaj dalej
  • Afera solna: Kontrole obejmą m.in. piekarnie

     Prokuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - ...

    czytaj dalej
  • Paluszki grissini

    Moda na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas ...

    czytaj dalej
  • Unijny raport: Międzynarodowe koncerny przygotowują produkty o różnej jakości do różnych krajów

    W pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...

    czytaj dalej
  • POZNAŃ: mistrzostwa jedzenia pączków

    Są okrągłe, lukrowane i z marmoladą w środku, a 10 sztuk można zjeść w... pięć minut. Na mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas nie brakowało amatorów błyskawicznego pochłaniania kalorii. Zawody wygrał Tomasz ...

    czytaj dalej
  • Około 10-15 proc. rynku przemiału mąki to szara strefa

    Około 10-15 proc. przemiału mąki w Polsce może pochodzić od młynów niezarejestrowanych i nie płacących podatków - uważa Janusz Kobryner, niezależny ekspert. Jego zdaniem, przedsiębiorstwa działające w branży młynarskiej ...

    czytaj dalej
  • Odnaleziono ślad po koszernej piekarni sprzed 1500 lat

    Archeolodzy prowadzący wykopaliska na stanowisku koło Akki w północnym Izraelu odnaleźli pieczęć żydowskiego piekarza z VI wieku – informuje serwis internetowy Jerusalem Post. Odkrycia dokonano podczas badania pozostałości ...

    czytaj dalej
  • Odpowiedzialne smażenie wciąż bez przepisów

    W Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...

    czytaj dalej
  • Barwniki szkodliwe, lecz tylko w nadmiarze

    Od nowego roku zmieniają się przepisy dotyczące stosowania niektórych barwników spożywczych. Nadal będzie ich można używać, ale w mniejszych ilościach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zweryfikował ...

    czytaj dalej
  • Maleje sprzedaż chleba, piekarnie przestawiają się na produkcję ciastek

    Rynek pieczywa kurczy się, dlatego piekarze rezygnują z wypieku chleba, przestawiając produkcję na wyroby cukiernicze. Przykładem jest warszawska firma W. Czubak - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Jak podaje DGP, jeszcze trzy lata temu co ...

    czytaj dalej
  • Współwłaściciel firmy Putka wyda kilka mln zł na inwestycje

    Piekarnie Putka w 2011 roku zainwestowały kilka milionów złotych, m.in. w unowocześnienie produkcji, nowe sklepy firmowe i nowe produkty. - W przyszłym roku także planujemy inwestycje w podobnej kwocie - mówi Stefan Putka, ...

    czytaj dalej
  • Powiększa się liczba lokali z logo "Przyjazna Słodycz"

    W programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...

    czytaj dalej
  • Supermarkety walczą ceną o klientów

    Na obniżki cen w ramach kampanii "Big Price Drop" w Tesco odpowiedziała sieć Sainsbury's własnym programem "Brand Match" - informuje wp.pl. W sklepach Sainsbury's zainstalowano specjalne urządzenia przy kasach, ...

    czytaj dalej
  • Małe firmy należy chronić Rozmowa z Januszem Wojciechowskim, posłem do Parlamentu Europejskiego

    Redakcja: W innych krajach Unii Europejskiej, np. w Niemczech krajowe przedsiębiorstwa są silnie chronione przed nielegalną produkcją i handlem oraz zagraniczną konkurencją. Kiedy polskie firmy próbują wejść z pieczywem na tamten ...

    czytaj dalej
  • Dlaczego spada spożycie pieczywa ?

    Od 1993 roku spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 procent – wynika z opracowania przygotowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tylko od stycznia do czerwca zmalało ono o ponad 4 procent. Szacuje ...

    czytaj dalej
  • Ceny jaj rosną w całej Unii

    Od początku przyszłego roku wchodzi w życie przepis odnośnie nowych klatek dla kur niosek. Zmiana już teraz winduje ceny jaj w całej Unii - pisze Rzeczpospolita. Jak informuje Rzeczpospolita, jaja na rynku unijnym zdrożały od czerwca ...

    czytaj dalej
  • Jakość pieczywa w Polsce jest dobra, ale jest ono źle oznakowane

    Z badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...

    czytaj dalej
  • Słodki F-16 poleci do Poznania. Waży 200 kg

    Jak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...

    czytaj dalej
  • Rogale świętomarcińskie w Brukseli

    Podczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...

    czytaj dalej
  • Darmowe strony internetowe dla piekarzy, cukierników i lodziarzy!

    Mówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...

    czytaj dalej
  • W Strzegomiu powstanie duża fabryka pieczywa dla McDonald's

    21 października br. podpisano umowę z pierwszym inwestorem w Podstrefie Strzegom WSSE "Invest-Park"- firmą FSB Piekarnie Spółka z o. o., częścią światowego holdingu Fresh Start Bakeries Europe, która jest liderem w ...

    czytaj dalej
  • Karpatkowa jesień z Martin Braun

    Karpatkowa  jesień z  Martin Braun Martin Braun, lider branży surowców cukierniczych, piekarniczych i lodziarskich wprowadził na polski rynek dwa nowe produkty: Ciasto Parzone BRAUN Brandmasse  oraz krem CREMONTE. ...

    czytaj dalej
  • Eastern Europe

    Mariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011!   Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...

    czytaj dalej
  • Rusza e-handel dużych sieci

    Wielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods: Sprzedaż ciastek Oreo przewyższyła nasze oczekiwania

    Pozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...

    czytaj dalej
  • Czarny czy biały? – oto jest pytanie

    Białe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb ...

    czytaj dalej
  • Rozpoczął się Oktoberfest

    Rozpoczęło się największe niemieckie święto piwa. Piwny festyn będzie trwał dwa tygodnie, do trzeciego października. Jak informuje TVN24, co roku odwiedza festyn odwiedza ok. siedmiu mln gości z całego świata i padają kolejne rekordy w ...

    czytaj dalej
  • Eksperci są zgodni - mało dobrej jakościowo pszenicy

    Zbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton.   - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...

    czytaj dalej
  • Upadają małe piekarnie. PiS straszy wizją chleba po 5 zł.

    Powody: konkurencja, drożejące zboża i diety. Czy wkrótce będziemy jeść mrożone pieczywo z przemysłowych piekarni? PiS straszy rychłą wizją chleba po 5 zł. Na konferencji przed kilkoma dniami Jarosław Kaczyński pokazywał ...

    czytaj dalej
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Jakie okna do domu?

Przed braniem takiej pożyczki lepiej sprawdzić inne opcje, bo wiele firm może mieć lepszą ofertę. Poza tym zaw...

Czym pokryć dach w cukierni?

Na takie przedsięwzięcie konieczne będzie posiadanie sporych ilości gotówki. Bez kredytu się pewnie nie obejdz...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.