Tagi

Strona główna » Tagi

wielkość tekstu:A | A | A

  • Zapraszamy na konferencję - Sektor spożywczy w Polsce - rozwój, przetwórstwo, handel

        Jakie wyzwania stoją przed rynkiem spożywczym w Polsce? Jakie są najnowsze trendy i technologie? Czy należy spodziewać się dalszej konsolidacji rynku i kolejnych przejęć?   Polski Instytut Rozwoju ...

    czytaj dalej
  • Podsumowanie XXIII audytu żywności organizowanego w ramach programu "Doceń polskie"

    Prawie 600 km musiał pokonać jeden z produktów zgłoszonych do udziału w XXIII atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Podczas certyfikacji zorganizowanej 1 lutego w Sosnowcu eksperci ocenili wyroby z oferty niemal 80 ...

    czytaj dalej
  • Targi Polagra - biznes, wiedza, inspiracje

    Tak właśnie można podsumować największe wydarzenie dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej, hotelarskiej, opakowaniowej i logistycznej. Pięciodniowy blok obejmujący targi Polagra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech, Invest Hotel, ...

    czytaj dalej
  • Kupuj słodycze z głową

    Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas ...

    czytaj dalej
  • Promowanie rodzimej żywności. Case studies laureatów programu Doceń polskie

    Promowanie artykułów spożywczych wymaga korzystania z narzędzi różnego typu. Doskonale zdają sobie z tego sprawę laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Producenci żywności nagrodzeni przez Lożę ...

    czytaj dalej
  • Wielkanoc na zamówienie. Świąteczny catering i sprzątanie w cenie

    Święta wielkanocne coraz rzadziej kojarzone są z tradycją i przeżyciem duchowym. Dla większości Polaków jest to przede wszystkim czas relaksu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego ...

    czytaj dalej
  • Polska żywność nowoczesne trendy można pogodzić z poszanowaniem tradycji

    Produkty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...

    czytaj dalej
  • To będzie trudny rok dla producentów słodyczy

    Rok 2016 przyniesie rosnącą konkurencję na rodzimym rynku słodyczy i tym samym – konieczność poszukiwania nowych kierunków zbytu. Producenci zmierzą się również z drożejącymi cenami surowców, presją marżową ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo z witaminą D od ULDO Polska

    Innnowacyjny produkt Clean Label, przygotowany ze składników zawierających witaminę D, posiadającą prozdrowotne właściwości. To cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Pieczywo z wit.D to doskonałe źródło witaminy D, ...

    czytaj dalej
  • Chleb szczeciński został wpisany na listę produktów tradycyjnych

    Pszenno-żytni chleb szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten wypiekany w stolicy Pomorza Zachodniego i lubiany w mieście chleb stał się 34. specjałem z Pomorza Zachodniego na ...

    czytaj dalej
  • ROS-SWEET Sp. z o.o. zaprezentuje nowości produktowe na Targach IBA 2015

    ROS-SWEET Sp. z o.o., jeden z liderów rynku bakalii, ziaren i owoców suszonych, zaprezentuje nowości produktowe na Światowych Targach Branży Piekarskiej i Cukierniczej IBA 2015. Podczas targów firma przedstawi nowości ...

    czytaj dalej
  • Za nami trzeci Dzień polskiej żywności

    Zainicjowany przez twórców programu „Doceń polskie”, Dzień polskiej żywności stał się doskonałym pretekstem do rozmawiania o bogactwie i różnorodności oferty rodzimych wytwórców ...

    czytaj dalej
  • 5 zasad skutecznego merchandisingu

    Nawet najwyższej jakości produkty potrzebują racjonalnego wsparcia w postaci skutecznego merchandisingu, aby sprzedaż utrzymywała się na satysfakcjonującym poziomie. W poniższym materiale przedstawiamy podstawowe zasady odpowiednio ...

    czytaj dalej
  • Mleko roślinne - z czym to się je?

    W Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywanie. Blogi kulinarne rosną w siłę, a coraz więcej ludzi zwraca uwagę na jedzenie ekologiczne i wegańskie. W tym trendzie każdy ma okazję znaleźć dla siebie coś ciekawego. Aby nie dać się ...

    czytaj dalej
  • Kiedy pracownik może odmówić pracy z powodu upału?

    Upalne dni dają się we znaki każdemu, zwłaszcza podczas godzin pracy. Ustawodawca nie wskazał górnej granicy temperatury, po przekroczeniu której każdy pracownik może odmówić współpracy. Natomiast w przypadku ...

    czytaj dalej
  • Delecta i Bakalland tworzą "Wielką Księgę z Wypiekami"

    Delecta i Bakalland zapraszają konsumentów do współtworzenia „Wielkiej Księgi z Wypiekami”. Do końca lipca  potrwa akcja promocyjna pod hasłem „Festiwal Wypieków”, podczas której zostanie ...

    czytaj dalej
  • Piekarnia KŁOS otworzyła w Zabrzu największą na Śląsku rzemieślniczą piekarnię

    - Dziś musimy stawiać na nowoczesność. Konkurujemy z hipermarketami, a ponieważ nie jesteśmy w stanie zbliżyć się do nich ceną, naszą siłą jest bardzo dobry produkt. Nowa piekarnia została zbudowana po to, aby jeszcze poprawić i tak ...

    czytaj dalej
  • Sposób na zainteresowanie marką? Akcje in-out

    Próby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie ...

    czytaj dalej
  • Dobry chleb. Jak nas nabierają w sklepach na pieczywo na zakwasie

    Dobry chleb, czyli jaki? Taki, który nie powstaje z mrożonego kwasu i dolewanego na szybko zakwasu. Rozmowa z Antonim Madejem, byłym piekarzem i producentem chleba prądnickiego, współorganizatorem Krakowskiego Święta ...

    czytaj dalej
  • Firmy chcą promować swoje wyroby za pomocą certyfikatów jakości

    29 kwietnia eksperci z branży spożywczej ocenili ponad 200 wyrobów ubiegających się o zdobycie prestiżowego godła „Doceń polskie”. Pierwsze wnioski z audytu są bardzo pozytywne. Żywność prezentuje coraz wyższy poziom, ...

    czytaj dalej
  • Słomka ptysiowa Brześcia w Biedronce

    Od 7 maja we wszystkich sklepach sieci Biedronka na terenie całego kraju pojawi się słomka ptysiowa z cukrem marki Brześć (200 g). Jest to element dalszej ekspansji producenta kruchych przekąsek z Brześcia Kujawskiego w sieciach ...

    czytaj dalej
  • Forum Rynku Kawiarni - Cukierni - Lodziarni Sweets & Coffee Forum 2015

    Zapraszamy do udziału w wyjątkowym wydarzeniu na polskim rynku. Po raz pierwszy w jednym miejscu spotykają się właściciele i menadżerowie kawiarni, cukierni i lodziarni, wybitni specjaliści, analitycy i eksperci oraz przedstawiciele firm ...

    czytaj dalej
  • Chleb z marketu? Piekarz: Zatykam nos, bo tak śmierdzi

    - Od prawdziwego chleba się nie tyje. Tylko od tego, w które pakuje się pełno ulepszaczy, barwników i innej chemii. Ja już tego nie nazywam chlebem, tylko popierdółką - mówi Jerzy Janyszek, współwłaściciel ...

    czytaj dalej
  • Wielkanocne wypieki z nadzieniami i marmoladami Poltino

    Wielkanocne stoły Polaków tradycyjnie uginają się od jedzenia i smakowitych wypieków. Nie może na nich zabraknąć ciast, a szczególnie tradycyjnych mazurków. Cukiernicy dbają o ich piękne zdobienia i ...

    czytaj dalej
  • Lody niczym zmrożona mgiełka. Hard-Ice z nowymi maszynami do lodów włoskich

    Utrzymująca się niezmiennie na wciąż wysokim poziomie popularność lodów włoskich w naszym kraju zadecydowała o rozszerzeniu oferty maszyn produkowanych przez białostocką firmę Hard – Ice, właśnie o urządzenia służące do ...

    czytaj dalej
  • Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

    Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto ...

    czytaj dalej
  • Konsumenci wybrali chleb!

    "Nikt nie pożałuje, kto chleba naszego skosztuje" Tak żartobliwie i do rymu zaprosiła do konsumpcji chleba KRAJAN Pani Joanna Zagała, Kierownik Działu Marketingu. Firma ECO TRADE odebrała nagrodę za swój produkt Złoty ...

    czytaj dalej
  • Nadzienia owocowe POLTINO - Produkt Roku!

    Podczas tegorocznej edycji targów - „SWEET Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie” grono niezależnych specjalistów nagrodziło najlepsze produkty nadając im tytuł „Produkt Roku”. Wśród nich I ...

    czytaj dalej
  • Festiwal Chlebów Świata 13-15. marca 2015

    Najnowsza, druga edycja Festiwalu Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13-15 marca 2015 r. Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz  różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ...

    czytaj dalej
  • Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD

      Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD       03-06.05.2015      Mediolan, Włochy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza polskich producentów branży ...

    czytaj dalej
  • Kremowy przysmak bogów

    Naturalny czy owocowy? Kupiony w sklepie czy zrobiony w domu? Zjadany w formie przekąski, a może jako dodatek do innych dań? Jogurt w każdej postaci stanowi smaczne i wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Jogurt, nazywany także mlekiem ...

    czytaj dalej
  • Sukces V Targów FOOD-to-GO

    Jedno jest pewne, emocje po Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, które w dniach 4-5 lutego odbyły się w Gdańsku, długo nie opadną. Rekordowa liczba wystawców i odwiedzających była godnym ...

    czytaj dalej
  • Nowe Domowe wypieki - Kruche i Biszkopt poleca Delecta

    Delecta rozbudowuje ofertę ciast do samodzielnego wypieku, wprowadzając na rynek Kruche i Biszkopt w nowej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta bazowe z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk. Domowy Biszkopt Delecta jest ...

    czytaj dalej
  • Młynarz z Zambrowa będzie znany na całym świecie

    Rachunek zysków jest porażający. Kilogram mąki polski młynarz sprzeda w hurcie za 70-80 groszy. A kilogram talerzy z otrąb, teoretycznie bezwartościowego odpadu po mieleniu mąki, kosztuje 5 zł. Dlatego Jerzy Wysocki, ...

    czytaj dalej
  • Na co zwrócić uwagę wybierając franczyzę?

    Stale rosnąca popularność prowadzenia działalności w systemie franczyzowym nie powinna nikogo dziwić. Przedsiębiorcy funkcjonujący pod dużą, rozpoznawalną marką mogą przecież liczyć na wiele korzyści. Wybierając biznes dla siebie ...

    czytaj dalej
  • Produkcja Brześcia dla marek własnych wzrosła o 40%

    Współpraca z dziesięcioma sieciami handlowymi, w tym dostarczanie siedmiu z nich produktów w ich markach własnych – takim bilansem na początku 2015 roku może pochwalić się Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć, ...

    czytaj dalej
  • Tylko jedne tak kompleksowe targi dla branży

    Najważniejsze i największe wydarzenia przedstawicieli branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w Polsce mają miejsce naprzemiennie, w latach parzystych podczas Salonu Technologii Piekarskich i Cukierniczych targów POLAGRA - TECH w ...

    czytaj dalej
  • Darmowe strony internetowe dla piekarzy, cukierników i lodziarzy!

    Mówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...

    czytaj dalej
  • Nie mylić z pączkiem !

    Czy produkcja donutów może być w naszym kraju dochodowym biznesem? Wydaje się, że na skalę przemysłową raczej nie. A z pewnością nie tak intratnym, jak w USA, gdzie funkcjonują duże przedsiębiorstwa specjalizujące się w ich ...

    czytaj dalej
  • V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO

    V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO 4-5 lutego 2015r., AmberExpo w Gdańsku Wystarczyło pięć edycji, aby uznać Targi FOOD-to-GO za najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej na Pomorzu. Targi ...

    czytaj dalej
  • Bogatsze w witaminy i składniki mineralne

    Żywność dostępna na rynku - także pieczywo, płatki i mąka - jest coraz częściej wzbogacona w witaminy czy składniki mineralne. W jakim celu się to robi i czy warto wybierać takie produkty? Niemal na każdym opakowaniu można znaleźć ...

    czytaj dalej
  • V Targi FOOD-to-GO już w lutym

    Wraz z początkiem przyszłego roku (4-5 lutego 2015r., AMBER EXPO, Gdańsk) odbędą się V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Jest to najważniejsze wydarzenie w branży gastronomicznej na Pomorzu. Wystawa z roku na ...

    czytaj dalej
  • Bursztynowa słodycz

    Ceny miodów naturalnych idą w górę z powodu malejącej liczby pszczół i spadającej produkcji tego surowca. Cukiernicy coraz rzadziej korzystają z prawdziwych miodów zastępując je sztucznymi. Czy mają jakąś ...

    czytaj dalej
  • Ułatwienia dla podatników, zmiany i krótsze terminy dla przedsiębiorców

    Od marca przyszłego roku podatnicy przy rozliczaniu PIT będą mogli skorzystać z wstępnie wypełnionych zeznań podatkowych. Dla osób fizycznych to rozwiązanie może być pomocne przy wypełnianiu deklaracji, jednak dla ...

    czytaj dalej
  • Kolejne pieczywo i wyroby cukiernicze wyróżnione w programie "Doceń polskie"

    Wyroby 13 producentów z branży piekarskiej i cukierniczej zostały wyróżnione podczas XIV audytu żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Eksperci przyznali certyfikaty ...

    czytaj dalej
  • Poza siecią

    W jakim celu ludzie spotykają się w kawiarniach? Odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom nie jest oczywista. Wybierając miejsce, w którym spędzimy popołudnie kierujemy się nie tylko jakością kawy, ale też dostępem do ...

    czytaj dalej
  • Starowicz, Wiejak i Szwarc - nasza reprezentacja do Pucharu Louis Lesaffre 2015!

    Michał Starowicz z Piekarni MTD, Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Putka oraz Przemysław Szwarc z Piekarni Ciastkarni Walenciak – oto biało-czerwony team do Louis Lesaffre Coupe, który odbędzie się w sierpniu 2015 roku w Parmie we ...

    czytaj dalej
  • Urzędowa kontrola żywności

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej pt.: „Urzędowa kontrola żywności" 20 listopada 2014 r., Hotel Marriott, Warszawa 25% rabatu dla ...

    czytaj dalej
  • Minister gospodarki poprawia przepisy podatkowe

    Ministerstwo Gospodarki chce zmian w Ordynacji podatkowej, które uczyniłyby tę ustawę bardziej przyjazną dla podatnika. W tym celu przygotowało kilkanaście rekomendacji. Wśród nich są m.in. zalecenia, aby wątpliwości prawne ...

    czytaj dalej
  • XIV audyt programu "Doceń polskie"

    22 października w Krakowie już po raz czternasty obradować będą członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas specjalnego audytu specjaliści z branży spożywczej ocenią ...

    czytaj dalej
  • Polacy jedzą coraz mniej chleba

    Przeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne. – ...

    czytaj dalej
  • Sękacz, twaróg i chleb - na liście produktów tradycyjnych

    Sękacz suchowolski, chleb na zakwasie z Sadka oraz klinek dąbrowski - to kolejne produkty z Podlaskiego, wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się już 50 produktów. Na ...

    czytaj dalej
  • Tajemnicze florentynki

    Dlaczego tajemnicze? Choćby dlatego, że nazwa tych ciastek może sugerować, iż pochodzą z włoskiej Florencji, a tak naprawdę nie wiadomo jakie są ich korzenie. Dla konsumentów na całym świecie nie ma to jednak większego ...

    czytaj dalej
  • Złoci Medaliści targów Polagra-Tech 2014

    Złoty Medal MTP to prestiżowe wyróżnienie przyznawane już od ponad 30 lat. Podczas tegorocznych targów Polagra-Tech za swoje nowatorskie i wyróżniające się produkty i urządzenia medale trafią do firm: AKO, Eco Trade, ...

    czytaj dalej
  • Festiwal Czekolady i Słodyczy

    W dniach 15 i 16 listopada 2014 roku zapraszamy wszystkich miłośników czekolady, wyrobów czekoladowych, ciast i ciasteczek oraz innych słodkości do udziału w Międzynarodowym Festiwalu Czekolady i Słodyczy w Pałacu Kultury i ...

    czytaj dalej
  • Mąki inne niż wszystkie

    Najpopularniejszych mąk pszennych i żytnich, których piekarze i cukiernicy najczęściej używają w codziennej produkcji nie brakuje na naszym rynku. Nieco gorzej jest z mąkami specjalistycznymi, ale też zapotrzebowanie na te surowce ...

    czytaj dalej
  • Kokosowa rozkosz

    Kokosanki i ciasta kokosowe można przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale ...

    czytaj dalej
  • Czy istnieje kawa idealna?

    "…ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu." To opis kawy doskonałej zaczerpnięty z „Pana Tadeusza”. A czy Państwo znają już smak idealnej kawy? Jeśli nie, to jest ...

    czytaj dalej
  • Grand Village Chleb Na Żądanie od Agrano

    Agrano, lider w branży piekarniczej, z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba (16 października) przygotował wyjątkową nowość – GRAND VILLAGE – najwyższej jakości mieszankę piekarniczą do produkcji m.in. wiejskiego chleba ...

    czytaj dalej
  • Krajowe Eliminacje do Pucharu Louisa Lesaffre

    Louis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe  talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, to także doskonała możliwość do ...

    czytaj dalej
  • Ciasto z legendami

    Nadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, ...

    czytaj dalej
  • Jak powinno być oznakowane pieczywo - poradnik UOKiK

    W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa. UOKiK przypomina, jakie dane powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom. W 2013 r. Inspekcja ...

    czytaj dalej
  • Jemy coraz więcej przekąsek

    Wzrasta konsumpcja różnego rodzaju przekąsek. Już co drugi konsument (51%) twierdzi, że je przekąski co najmniej dwa razy dziennie, co jest wzrostem w odniesieniu do 48%, którzy podobne deklaracje składali przed dwoma laty. Trend ...

    czytaj dalej
  • Rejestracja "cebularza lubelskiego"

    W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ...

    czytaj dalej
  • Głosuj na rogale

    Rogal świętomarciński bierze udział w konkursie, organizowanym w ramach kampanii promocyjnej Trzy znaki smaku. Zapraszamy do głosowania. http://www.pimr.trzyznakismaku.pl/produkt-roku Konkurs polega na głosowaniu na 36 produktów ze ...

    czytaj dalej
  • Gofry - przysmak bez granic

    Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje ...

    czytaj dalej
  • Udekorowane pieczywo przyciąga wzrok klientów

    Płatki pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa, a także nasiona słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego to surowce, które chętnie wykorzystywane są do dekoracji chlebów, bułek czy rogali. Mogą wiele zasugerować klientom ...

    czytaj dalej
  • Pierwszy w Polsce outlet z pieczywem

    Na początku lipca kielecka Piekarnia pod Telegrafem otworzyła outlet z pieczywem. Są w nim sprzedawane wypieki pozostałe z poprzedniego dnia. Czy taki pomysł ma sens, skoro klienci szukają – jak powszechnie uważamy – dobrego i ...

    czytaj dalej
  • Powrót do przeszłości

    Producenci przekąsek i słodyczy coraz chętniej eksperymentują ze smakiem, do skomponowania którego używają starych, sprawdzonych składników: ziaren, ziół, przypraw, czekolady. Odpowiednie ich połączenie daje produkty ...

    czytaj dalej
  • Cheesequick - sernikowe święto z Martin Braun

    Martin Braun, lider w branży cukierniczej i piekarniczej, z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika (30 lipca) przygotował wyjątkową nowość – CHEESEQUICK Braun– najwyższej jakości mieszanka do przygotowywania, idealnych na lato, ...

    czytaj dalej
  • Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków

    W czasach, gdy coraz bardziej promowane są różne produkty o dużej zawartości protein nie powinno zabraknąć także miejsca na twarogowe kulki. W ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w ...

    czytaj dalej
  • Producenci łakoci odpowiadają na potrzeby konsumentów

    Wobec stale wzrastającej świadomości konsumentów podczas robienia zakupów, producenci słodyczy muszą pozostawać elastyczni i otwarci na zmiany, chcąc dopasować się do potrzeb konsumentów. Czy ci są w stanie już ...

    czytaj dalej
  • Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"

    Niemal 130 produktów spożywczych różnego typu wzięło udział w XIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu ''Doceń polskie''. W audycie, który odbył się 9 lipca w Krakowie uczestniczyły artykuły ...

    czytaj dalej
  • Śmietniki pełne jedzenia

    Co roku mieszkańcy UE wyrzucają na śmietnik 15 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Komisja Europejska mówi dość - podaje tygodnik "Wprost". Z badań przeprowadzonych przez KE wynika, że 45 proc. ...

    czytaj dalej
  • Orzeźwiający smak cytrusów

    Letnie upały sprawiają, że konsumenci częściej sięgają po produkty o cytrynowych smakach. Soki z cytrusów cieszą się opinią napojów, które w gorące dni zmniejszają uczucie pragnienia. Podobnie jest z ciastami ...

    czytaj dalej
  • Fantazyjne kształty powszechne, ale nadal skuteczne

    Obecnie piekarze, by zwiększyć sprzedaż stosują całą gamę trików marketingowych. Wśród nich na pierwszy plan nadal wysuwa się staranne przemyślana oferta chlebów o nietypowym kształcie. Wprowadzanie na ...

    czytaj dalej
  • Walne Zgromadzenie Izby Rzemieślniczej

    W dniu 16 czerwca 2014 roku odbyło się Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo-Wyborcze Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Na kolejne 5 lat prezesem katowickiej Izby został wybrany prof. Jan Klimek. Po ...

    czytaj dalej
  • XIX ŚWIĘTO CHLEBA W GDAŃSKU

    Miejsce chleba nie tylko w naszym jadłospisie, ale i w całym życiu jest niepodważalne. Dlatego też, korzystając z jarmarcznego czasu, wspólnie z tymi, z rąk których go otrzymujemy, pragniemy właśnie z chleba uczynić bohatera ...

    czytaj dalej
  • Oszczędzaj na śmieciach

    Zagospodarowanie odpadów to bardzo duży problem w piekarnictwie i cukiernictwie. Wiąże się on nie tylko z koniecznością ich składowania, ale także wywozu i utylizacji śmieci, za co trzeba przecież płacić. Gdy przed kilkoma laty ...

    czytaj dalej
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w „AKADEMII PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności" 11-12 czerwca 2014 r., Hotel Narvil w Serocku. Konferencja poświęcona ...

    czytaj dalej
  • Program "Doceń polskie" - certyfikaty dla piekarzy i producentów słodkości

    Aż 21 chlebów różnego typu, sękacz, sernik, ptysie, ciastka, cukierki krówki i lizaki lodowe – to tylko niektóre spośród produktów wyróżnionych podczas XII audytu żywności ...

    czytaj dalej
  • Żytnie chleby, bułki i bagietki

    Z roku na rok sukcesywnie rośnie świadomość konsumentów co do wartości odżywczych produktów, w które zaopatrują. Najpopularniejszy od lat chleb pszenno-żytni zaczyna być coraz mniej atrakcyjny dla klientów ...

    czytaj dalej
  • Adwantam - nowa dozwolona substancja słodząca

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał zezwolenie na stosowanie adwantamu jako substancji słodzącej i określił dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 5 mg/kg masy ciała. W dniu dzisiejszym (15 maja 2014 r.) w dzienniku ...

    czytaj dalej
  • Janosik i bułki Maryny

    Produkty spożywcze, które w swojej nazwie mają słowa kojarzące się z górami przez wielu konsumentów są postrzegane jako zdrowe, naturalne i tradycyjne oraz dające energię, chociaż wcale takie nie muszą być. Czy w ...

    czytaj dalej
  • XI Krakowskie Święto Chleba

    Zapraszamy do Smacznej Małopolski, do Krakowa na XI Święto Chleba. Kraków, 13-15 czerwca 2014 Po raz jedenasty zapraszamy do stolicy Małopolski, do Krakowa, na krakowski Kazimierz na Święto Chleba. Stowarzyszenie Małopolska ...

    czytaj dalej
  • Gdy gospodarka przyspiesza powstaje mniej firm

    Kolejne dane o liczbie nowo zarejestrowanych jednoosobowych firm wskazują na to, że poprawa warunków ekonomicznych studzi zapał Polaków do zakładania własnego biznesu. Mniej jest jednocześnie zamykanych firm. W marcu do ...

    czytaj dalej
  • Duża podaż cukru na polskim rynku, ceny spadają

    Na polskim rynku jest duża podaż cukru, jego ceny spadają. W niektórych sieciach handlowych kilogramowe opakowanie można już kupić poniżej 2 zł. Niższe ceny cukru są korzystne dla gospodarstw domowych i firm spożywczych. Duża ...

    czytaj dalej
  • Ciastko w kształcie jabłka

    Aby dotrzeć do klienta nie wystarczy już zachwycać tylko i wyłącznie smakiem. Nowe trendy konsumpcyjne oscylują wokół takich tematów jak zdrowie, najwyższa jakość, ale również niekonwencjonalny design, czego ...

    czytaj dalej
  • Słodki śnieg z Sycylii

    Granita to tradycyjny sycylijski deser, który od kilku lat próbuje zdobyć podniebienia Polaków. Ci cukiernicy i lodziarze, którzy wyposażyli swoje punkty sprzedaży w granitory przekonali się już jednak o tym, że ten ...

    czytaj dalej
  • Sukces podopiecznej Akademii Mistrza

    W dniach 7-9 kwietnia 2014 roku we Wrocławiu odbył się finał XIX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernika i Piekarza. Organizatorem konkursu byli Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu i ...

    czytaj dalej
  • Święto Chleba i Piernika

    Święto Chleba i Piernika - Jawor, Rynek, 29-31 sierpnia 2014 r. Podróż do przeszłości Tradycja piekarska w Jaworze sięga prawie 700 lat wstecz, o czym świadczy dokument z 1359 r. wymieniający nazwisko piekarza z Jawora, Jana ...

    czytaj dalej
  • Masło już tam jest

    Wśród smaków i zapachów charakterystycznych dla domowych wypieków jednym z najszczególniejszych jest maślany. Nie powinno więc dziwić, że w ofertach producentów tzw. gotowców znalazły się też ...

    czytaj dalej
  • Przyciągnąć konsumenta w 3 sekundy

    Trzy sekundy – tylko tyle czasu mają producenci słodyczy i wyrobów cukierniczych na przekonanie konsumentów do sięgnięcia właśnie po ich produkt. Na co klienci sklepów zwracają największą uwagę i jak odpowiadają ...

    czytaj dalej
  • Warszawska cukiernia oskarża: Wciskają nam sztuczne produkty

    Znana cukiernia Lukullus twierdzi, że to, co oferują nam cukiernicy, jest sztuczne i wręcz niejadalne. Firma skarży się, że jest zalewana przez "dystrybutorów ściemy", czyli dostawców oferujących frużeliny, miksy, ...

    czytaj dalej
  • Tort na 10-lecie

    Wielki tort, barwny korowód, koncerty, przegląd polskich i niemieckich filmów - to niektóre z atrakcji, jakie odbędą się w Zgorzelcu z okazji 10. rocznicy wejścia Polski do Unii Europejskiej. 10-dniowa impreza zakończy 1 ...

    czytaj dalej
  • Kompensacja mocy biernej - sposób na niższe rachunki za energię

    Co czwarty przedsiębiorca płaci za energię bierną, która nie jest zużywana na pracę urządzeń w jego zakładzie. W zależności od ilości zużywanych kilowatogodzin może to być wydatek od kilkuset do kilku tysięcy złotych ...

    czytaj dalej
  • Forum 100 - Gala Przemysłu Żywnościowego

    Ponad 150 przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w V Forum 100 – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego, która odbyła się 27 marca 2014 r. w ...

    czytaj dalej
  • Kształty naszego zdrowia

    Aby zapewnić organizmowi siły i energię poszukujemy produktów, które dostarczą mu niezbędne składniki. Do tego nie trzeba jednak wiele wysiłku. Natura sama podpowiada, co jeść, aby utrzymać ciało w dobrej formie. Niewielu ...

    czytaj dalej
  • FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

    Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie realizuje projekt FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA 21 - 23 marca 2014 r. Celem tej inicjatywy jest promocja ...

    czytaj dalej
  • Skala podatkowa i podatek liniowy najlepsze dla zaciągających kredyt przedsiębiorców

    Forma opodatkowania ma duży wpływ na zdolność kredytową przedsiębiorców. Największe szanse na kredyt mają osoby rozliczające się z fiskusem za pomocą skali podatkowej i podatku liniowego. Jedną z pierwszych decyzji osób ...

    czytaj dalej
  • Naturalne dekorowanie

    Ozdabiając ciasto czy tort coraz częściej decydujemy się na taką dekorację, która nie tylko zachwyci swoją oryginalnością, ale będzie również zdrowa i ekologiczna. Sztuczne barwniki i kilogramy cukru odchodzą do lamusa. ...

    czytaj dalej
  • Nie bój się prosić fiskusa o pomoc!

    Urząd skarbowy zobowiązany jest ustosunkować się do pytań i wątpliwości danego podatnika w formie interpretacji indywidualnej, którą wydaje się właśnie na wniosek tegoż podatnika. Taka odpowiedź od fiskusa musi pojawić się w ...

    czytaj dalej
  • Niech się święci... Tłusty Czwartek !

    Dziś okres wytężonej pracy, ale i niezłych zarobków. W cukierniach i piekarniach w całym kraju ruszyła wzmożona produkcja pączków, a także faworków, którymi dzisiaj będą się objadać niemal wszyscy Polacy. ...

    czytaj dalej
  • Dane Polskiej Izby Handlu: optymistyczne wyniki sprzedaży

    Według danych Polskiej Izby Handlu sprzedaż detaliczna w styczniu 2014 roku w stosunku do stycznia 2013 wzrosła o 1,5 %, natomiast w stosunku do grudnia 2013 spadła o 13%. - Tak duży spadek w stosunku do poprzedniego miesiąca wynika ...

    czytaj dalej
  • Już we wtorek Expo Sweet

    Od 18 do 20 lutego w Warszawie odbędą się najważniejsze targi branżowe w Polsce. Organizator Expo Sweet zapewnia, że warszawskie targi to: najwięcej wystawców, największa powierzchnia ekspozycyjna i premiery światowych ...

    czytaj dalej
  • Zwyczajny pączek z niezwykłą polewą

    Niewiele wyrobów cukierniczych nie nadaje się do dekorowania polewą czekoladopodobną. Fakt, że sporo ciast i ciastek nie jest nimi oblewanych, wynika bardziej z tradycji i przyzwyczajenia konsumentów do formy oraz wyglądu ...

    czytaj dalej
  • Słodycze ze stewią będą szerzej dostępne w Polsce

    Słodycze bez cukru - to pomysł na biznes Beaty Straszewskiej. Na razie sprowadzane z zagranicy, w przyszłości - może własna marka - pisze "Puls Biznesu". Beata Straszewska, założycielka Stewiarni, nie miała doświadczenia w ...

    czytaj dalej
  • Słone przekąski – tradycyjne i oryginalne

    Systematycznie obserwując ofertę różnych małych i średnich zakładów piekarskich można dostrzec coraz większe zainteresowanie z ich strony produkcją słonych przekąsek, które wykracza już daleko poza wyrób ...

    czytaj dalej
  • Perspektywa 2014-2020. Co dla firm?

    Mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa, 99,8 proc. wszystkich firm w Polsce,  mogą liczyć na duże wsparcie ze środków unijnych na lata 2014-2020. Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju oraz Związek Rzemiosła Polskiego ...

    czytaj dalej
  • Soczyste, czekoladowe, amerykańskie

    Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe. Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat pokazały, że wyroby cukiernicze zza oceanu częstą z powodzeniem przyjmują się także na naszym rodzimym gruncie. Czy brownie czeka w Polsce taka ...

    czytaj dalej
  • Ostatni moment na „samochód z kratką”

    Nowe zasady odliczania VAT-u od nabycia samochodów osobowych oraz innych wydatków z nimi związanych są coraz bliżej wejścia w życie. Rząd przyjął przygotowany przez resort finansów projekt zmiany ustawy o VAT. Oznacza ...

    czytaj dalej
  • Cukiernicza królowa z amerykańskiego hotelu

    Amerykanka Cher Harris zdobyła tytuł Pastry Queen 2014 na Mistrzostwach Świata Kobiet w Cukiernictwie rozgrywanych we włoskim Rimini w trakcie targów Sigep. W tym roku Polska nie miała swojej reprezentantki w tych zawodach. Cher ...

    czytaj dalej
  • Rośnie pączek, rośnie...

    Drożdże to jeden z podstawowych składników pączków. Od lat karty na polskim rynku rozdaje trzech producentów i nic nie zapowiada, aby miało się to zmienić. Zmienia się za to nieco ich oferta, która skierowana jest ...

    czytaj dalej
  • Młodzież powalczy na Expo Sweet 2014

    12 z 47 szkół zakwalifikowało się do IV Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, których finał odbędzie się już za niespełna miesiąc, 20 lutego br. podczas targów Expo Sweet. Do konkursu ...

    czytaj dalej
  • Polacy na podium lodziarskiego pucharu świata !

    Francja wygrała szóstą edycję lodziarskiego pucharu świata Coppa del Mondo della Gelateria 2014. Drudzy są Włosi, a trzecie miejsce zajęli nasi cukiernicy-lodziarze. Francuski zespół wraca po czterech latach na podium ...

    czytaj dalej
  • Rok 2014 - nowy i przepisowy

    Jak co roku, gdy tylko zaczyna się styczeń, w życie wchodzą różne nowe przepisy. Niektóre ułatwiają, inne komplikują życie piekarzom, cukiernikom, lodziarzom i całej rzeszy małych i dużych przedsiębiorców. Od 1 ...

    czytaj dalej
  • Wyłuskaj co najlepsze

    Orzechy włoskie są bardziej kaloryczne od pączków. 100 gram tych suchych owoców to ponad 600 kcal, podczas gdy lukrowana przyjemność to „zaledwie” jakieś 400 kcal. Orzechy zawierają też spore ilości tłuszczu ...

    czytaj dalej
  • Puchar Świata Lodziarzy

    Już tylko dni dzielą nas od wielkiego wydarzenia lodziarskiego w Rimini. Aleksandra Sowa i Mariusz Buritta (laureaci Lodziarskich Mistrzostw Polski) oraz Maciej Pięta i Michał Doroszkiewicz 16 stycznia wystartują w Pucharze Świata ...

    czytaj dalej
  • Nowe, lecz nie najnowsze

    Całkiem sporo nowych półproduktów pojawiło się w mijającym roku na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej. Chociaż nie wszystkie z nowości okazały się takimi hitami, jak tego oczekiwali producenci mieszanek, ...

    czytaj dalej
  • Sklepy mogą przekazać żywność bez VAT

    W tym roku nie tylko producenci, ale także właściciele sklepów mogą przyłączyć się do świątecznych akcji zbiórek żywności bez konieczności odprowadzania VAT-u. Takie darowizny dodatkowo można rozliczyć w kosztach ...

    czytaj dalej
  • Co ma kasza do chleba?

    Gryka, która jeszcze do niedawna była przez piekarzy postrzegana niemal wyłącznie jako składnik pieczywa dla chorych na celiakię obecnie zdobywa coraz więcej entuzjastów wśród szerokiego grona konsumentów, ...

    czytaj dalej
  • Co jeść w mroźne dni?

    Jesień i zima to okres ograniczonej aktywności fizycznej. Czas spędzany na świeżym powietrzu zostaje zastąpiony długimi godzinami przed ekranem telewizora czy komputera. Wychodząc z domu pamiętajmy, że sam ciepły ubiór nie zapewni ...

    czytaj dalej
  • Faktura VAT 2014 – zmiany zasad fakturowania od 1 stycznia 2014 r.

    Podatników VAT czekają od nowego roku zasadnicze zmiany zasad wystawiania faktur VAT. Od 2014 r. przepisy dotyczące fakturowania znajdziemy w ustawie o VAT. Od początku 2014 roku przestaje obowiązywać rozporządzenie Ministra ...

    czytaj dalej
  • IV Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych

    Podczas najbliższych targów Expo Sweet w Warszawie odbędzie się finał czwartej edycji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Z roku na rok rośnie zainteresowanie tym wyjątkowym konkursem. Tym razem zgłoszenia ...

    czytaj dalej
  • KE opublikowala

    Komisja Europejska chce zgodzić się na to, by od 1 stycznia 2014 r. polscy podatnicy mogli odliczać połowę podatku VAT zawartego w cenie samochodów, które nie w pełni wykorzystują w celach biznesowych. Projekt decyzji został ...

    czytaj dalej
  • Gdy nie ma czasu na mielenie maku...

    Samodzielne przygotowanie nadzienia makowego do świątecznych ciast wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności, ale także czasu, który w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie jest w cukierniach bodaj najcenniejszy. Im bliżej ...

    czytaj dalej
  • Raport o polskim chlebie: zniknie z naszej diety?

    Polacy nie chcą jeść chleba. Według oficjalnych statystyk w 1993 roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadał 96,7 kg pieczywa w ciągu roku, ostatnie lata to już niewiele ponad 50 kg, czyli o połowę mniej. Dlaczego tak się dzieje, a ...

    czytaj dalej
  • VII Konferencja Piekarska

    20.11.2013 r. VII Konferencja Piekarska   Redakcja „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego", Rada Gospodarki Żywnościowej, Krajowa Rada Drożdżownictwa oraz Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i ...

    czytaj dalej
  • Od stycznia odliczysz cały VAT od aut „z kratką”

    Wszystko wskazuje na to, że od stycznia 2014 r. przedsiębiorcy będą mogli znowu odliczać cały VAT od aut „z kratką”. Niestety, prawdopodobnie tylko przez kilka miesięcy. Stosowane obecnie ograniczenie w odliczaniu VAT-u przy ...

    czytaj dalej
  • Nieprzeciętne, nowatorskie, odkrywcze...

    Oryginalność to niezawodny sposób, aby wyróżnić się z tłumu. W biznesie, gdy wokół czai się konkurencja, takie wyeksponowanie się może być skutecznym magnesem przyciągającym klientów. Nie sztuką jest ...

    czytaj dalej
  • Włoch najlepszym czekoladziarzem na świecie

    Davide Comaschi został zwycięzcą tegorocznej edycji World Chocolate Masters. Podczas trzydniowych zawodów rozgrywanych w Paryżu, Włoch pokazał najwyższą klasę i pokonał kilkunastu cukierników z całego świata. Włoski ...

    czytaj dalej
  • www.worldchocolatemasters.com

    Pod tym adresem można do środy, 30 października śledzić on-line zmagania cukierników z całego świata walczących w Paryżu o tytuł World Chocolate Master 2013. W mistrzostwach startuje m.in. Daniel Staroń z cukierni Raszczyk z ...

    czytaj dalej
  • Rogale będą mniejsze

    Tegoroczne rogale świętomarcińskie będą mniejsze niż dotychczas. Unia Europejska, której przepisy chronia ten produkt, zgodziła się, by te certyfikowane słodkie wyroby ważyły mniej niż do tej pory. Dolna granica wagi rogala ...

    czytaj dalej
  • Skuteczne sposoby na jesienną depresję

    Jesień to czas kiedy pogoda niespecjalnie nas rozpieszcza. Spadająca temperatura, krótsze dni i deszczowa aura niekorzystnie odbijają się na naszym samopoczuciu. Po powrocie z pracy, większość osób najchętniej spędziłaby ...

    czytaj dalej
  • Kukurydziana wizytówka dobrej piekarni

    Chleby i bułki na bazie mąki kukurydzianej są interesującą alternatywą dla pieczywa pszennego lub mieszanego nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak, aromat oraz atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim z uwagi na ...

    czytaj dalej
  • Światowy Dzień Chleba

    16 października ogłoszony został w 2006 roku przez Międzynarodową Unię Piekarzy – Światowym Dniem Chleba. Właśnie z okazji przypadającego w tym tygodniu ósmego już Światowego Dnia Chleba reprezentacja rzemiosła ...

    czytaj dalej
  • Czego Jaś się nie nauczy...

    Ruszył rok szkolny, wystartował rok akademicki. Wraz z nimi po wakacyjnej przerwie rozpoczął się kolejny sezon szkoleń zawodowych nie tylko dla doświadczonych piekarzy i cukierników, ale też dla młodzieży szkolącej się w tym ...

    czytaj dalej
  • Piernik na karmelu tradycyjnym wyrobem

    Piernik na karmelu, czyli brukowiec kujawski, został wpisany na polską "Listę produktów tradycyjnych". Region kujawsko-pomorski ma już 51 wyrobów umieszczonych w spisie prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju ...

    czytaj dalej
  • Perłowe chleby, babki i szplitry

    Targi Smaki Regionów są największym w naszym kraju centrum promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Tegoroczna tej imprezy była wyjątkowa i to zarówno pod względem ilości wystawców, jak i ...

    czytaj dalej
  • Od 1 października br. będą obowiązywać nowe przepisy dotyczące wydawania paragonów fiskalnych

    Od 1 października 2013 roku podatnicy muszą stosować się do rozporządzenia  w sprawie kas rejestrujących z dnia 14 marca 2013 (Dz. U. poz. 363). Rozporządzenie weszło w życie  1 kwietnia 2013,  jednak Ministerstwo ...

    czytaj dalej
  • Firmy mogą odzyskać VAT od towarów przeznaczonych na cele marketingowe

    Firmy mają szanse na odzyskanie podatku VAT od towarów, które przekazały do celów marketingowych – wynika z niedawnego wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie, który stwierdził, że towary ...

    czytaj dalej
  • Konferencja - Dobra żywność - tradycja, jakość, perspektywy

    Konferencja odbędzie się 10.10.2013 w godz. 8.30 – 17.30 w Pałacu PAN w Jabłonnie k/Warszawy, ul. Modlińska 105 Konferencji towarzyszyć będzie wystawa produktów regionalnych i ekologicznych. Na spotkanie zapraszamy: - ...

    czytaj dalej
  • Pachnące proszki, aromatyczne płyny

    Odpowiednio dobrane aromaty to bardzo ważny składnik wyrobów cukierniczych, lodów czy pieczywa. Sztuka polega jednak nie tylko na wykorzystaniu w produkcji gotowego aromatu, ale na skomponowaniu takiego, który będzie ...

    czytaj dalej
  • Wszystkie drogi prowadzą do Kolonii

    Od 5 do 9 października oczy wszystkich producentów branży spożywczej skupione będą na odbywających się w niemieckiej Kolonii targach Anuga 2013. O randze tej najważniejszej na świecie imprezy dla branży świadczy m.in. fakt, że ...

    czytaj dalej
  • Doceń dobrą promocję

    Kolejne wyroby piekarskie i mąki zostały wyróżnione znakiem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Tym samym przybyło producentów z naszej branży, którzy zauważyli korzyści, jakie daje ...

    czytaj dalej
  • Paryż, czekolada, rywalizacja

    Trwają ostatnie przygotowania do światowego finału prestiżowych zawodów World Chocolate Masters 2013, który odbędzie się 28-30 października w Paryżu. W mistrzostwach o tytuł najlepszego czekoladziarza na świecie powalczy ...

    czytaj dalej
  • Olej w wodzie

    Margaryny śmiało można zaklasyfikować do grupy tych surowców, bez których jakakolwiek produkcja cukiernicza byłaby raczej niemożliwa. Ciasta, kremy, masy i nadzienia cukiernicze oraz desery odeszłyby w zapomnienie, gdyby ...

    czytaj dalej
  • "Zabawa" w piekarza

    Minipiekarenka, czyli miejsce gdzie dzieci będą mogły pobawić się w piekarza zostanie zaaranżowana w Poznaniu na terenie Targów Smaki Regionów (21-24 września). To właśnie tam pod okiem fachowców najmłodsi, ale także ...

    czytaj dalej
  • Zboża i produkty zbożowe - które są najzdrowsze? cz.2

    Owies najlepszy dla konia? Płatki owsiane, ewentualnie ciasteczka od czasu do czasu, i na tym w zasadzie kończy się obecność owsa w naszym menu. Wiele osób nie jada go wcale, bo wydaje się być zbyt suchy, wręcz drażniący dla ...

    czytaj dalej
  • Zboża i produkty zbożowe - które są najzdrowsze? cz.1

    Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i ...

    czytaj dalej
  • 5 lat Akademii Mistrza

    Ok. 400 rzemieślników i przedstawicieli firm związanych z branżą cukierniczą wzięło udział w uroczystej gali z okazji urodzin Akademii, która jest inicjatywą ZT Kruszwica. Od samego początku istnienia Akademii Mistrza jej ...

    czytaj dalej
  • Unia + Unia = lepsza promocja branży

    W połowie września w hiszpańskiej Granadzie, na jednym z ostatnich kongresów Międzynarodowej Unii Piekarzy UIB, spotkają się reprezentanci środowisk piekarskich z całego świata. W dużej mierze będzie on poświęcony tematyce ...

    czytaj dalej
  • XV Lubelskie Święto Chleba

    Mija już 15 lat od pierwszego, skromnego Lubelskiego Święta Chleba – mała impreza, która wtedy odbyła się w Lubartowie, zgromadziła niespełna 10 wystawców i nieliczną grupę zwiedzających, głównie okolicznych ...

    czytaj dalej
  • Ciepłe znaczy świeże

    Dla wielu konsumentów zależność między świeżością pieczywa a jego temperaturą jest oczywista. Dlatego też tak dużą popularnością cieszą się bułki, bagietki i rogale odpiekane na oczach klientów zarówno w dużych ...

    czytaj dalej
  • Święto Chleba

    Impreza ma charakter pikniku rodzinnego. Pomysłodawcą i corocznym organizatorem jest Cech Piekarzy w Radomiu, który wraz z Muzeum Wsi Radomskiej bawi i uatrakcyjnia czas gościom. Celem, jaki postawili sobie organizatorzy, jest edukacja ...

    czytaj dalej
  • Nie tylko cebularz, nie tylko sękacz...

    Lubelskie należy do województw, które przoduje pod względem ilości piekarskich i cukierniczych produktów tradycyjnych wpisanych na listę MRiRW. Od sześciu lat jest na niej m.in. cebularz lubelski, który wciąż czeka ...

    czytaj dalej
  • Miód jest za drogi dla cukierników

    Naturalny miód nie znajduje powszechnego zastosowania w cukierniach głównie z uwagi na swoją wysoką cenę. Ci producenci ciast, którzy jednak zdecydują się na wzbogacanie swoich wyrobów tym szlachetnym pszczelim ...

    czytaj dalej
  • Szybkie, dokładne, oszczędne...

    Komputery, które od lat stanowią już standardowe wyposażenie piekarni i cukierni wciąż nie są w pełni wykorzystywane, aby usprawnić zarządzanie firmami. Warto wiedzieć, że na rynku nie brakuje specjalistycznych systemów ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo ze znakiem QAFP!

    Rozmowa ze Stanisławem Butką, prezesem Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej o Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w branży piekarskiej. Współpracuje Pan z Unią Producentów i ...

    czytaj dalej
  • Jak zarabiać na mrożonkach?

    Rynek konsumencki ciągle stawia przed cukiernikami nowe wyzwania. Coraz więcej klientów domaga się „modnych” produktów, których niestety często nie znajdują w małych rzemieślniczych cukierniach, gdyż te ...

    czytaj dalej
  • Chleb Pokoju

    Minister rolnictwa Stanisław Kalemba spotkał się 29 lipca z dr Gibfridem Schenkiem, dyrektorem Stowarzyszenia Friedensbrot (Chleb Pokoju). Wizyta związana była z przypadającym w 2014 roku 25-leciem upadku Muru Berlińskiego. W ramach ...

    czytaj dalej
  • Nielogiczne prawo tworzy patologie rynku - marża to nie opłata

    Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji  w art. 15 ust. 1 pkt 4 zabrania pobierania opłat za przyjęcie towaru do sprzedaży. Wynika to z przypisania reguł panujących w małym handlu do sieciowej sprzedaży o większym zasięgu. ...

    czytaj dalej
  • Pielgrzymka rzemiosła na Jasną Górę

    Od 32 lat polscy rzemieślnicy w ostatnią niedzielę czerwca spotykają się u stóp Jasnej Góry. Do Częstochowy z całej Polski przybyli przedstawicieli izb i cechów rzemieślniczych. Prezentowane na sztandarach wizerunki ...

    czytaj dalej
  • "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

    "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną już po raz trzynasty! Organizowany od 2000 roku Konkurs udowodnił, jak ...

    czytaj dalej
  • Festyny i jarmarki - dobre miejsca na promocję chleba

    Za nami Święto Chleba w Krakowie oraz Kaliski Festiwal Smaków – imprezy, które pozwalają piekarzom i cukiernikom wyjść „na ulice” ze swoimi produktami i nawiązać cenne relacje z konsumentami. W drugi weekend ...

    czytaj dalej
  • Śmieci rozlicz w kosztach podatkowych i zmniejsz podatek

    Przedsiębiorca prowadząc firmę, także w domu, ma możliwość rozliczania kosztów związanych z użytkowaniem części nieruchomości w kosztach podatkowych. Mieszczą się w tym także opłaty za wywóz nieczystości. W ten ...

    czytaj dalej
  • Komisja środowiska przyjęła projekt ustawy o odpadach opakowaniowych

    Sejmowa komisja środowiska przyjęła w środę projekt ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Nowe prawo ma usprawnić system zagospodarowywania takich odpadów tak, by Polska osiągnęła wymagane prawem UE poziomy ...

    czytaj dalej
  • Nieuczciwa konkurencja a rynek wspólnotowy

    Polski system urzędowej kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności jest w pełni zgodny ze wszystkimi wymaganiami Unii Europejskiej. Jego skuteczność w niczym nie odbiega od skuteczności systemów funkcjonujących w pozostałych ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej

    Istota rozwiązania Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, ...

    czytaj dalej
  • FUNDACJA NA RZECZ WSPIERANIA I PROMOCJI PIEKARSTWA I CUKIERNICTWA

    Drodzy Przyjaciele.   Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...

    czytaj dalej
  • Zakup kasy fiskalnej sprawdź, ile fiskus może ci zwrócić

    TAXCARE.PL Przedsiębiorcy zobowiązanemu do wprowadzenia kasy fiskalnej przysługuje prawo do odliczenia od podatku znacznej części wydatku poniesionego na jej zakup. Muszą być jednak spełnione pewne warunki. Zakup kasy fiskalnej to ...

    czytaj dalej
  • Kuźnia Słodkich Talentów

    Kuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...

    czytaj dalej
  • Seminarium Lodziarskie 2013

    Seminarium Lodziarskie – włoskie trendy 2013, surowce, maszyny.   Idea seminariów Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z ...

    czytaj dalej
  • Blogerzy w Poznaniu piekli Rogale świętomarcińskie

    W gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo może stać się kolejną polską specjalnością

    - Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, ...

    czytaj dalej
  • Amerykański producent wyrobów piekarniczych dla restauracji zainwestuje w Stanowicach

    Na terenie oławskiej podstrefy ekonomicznej zainwestuje Bama Europa Sp. z o.o. Inwestor w budowę 7-tysięcznej hali produkcyjnej, w której produkowane będą wyroby piekarnicze do najbardziej znanych restauracji sieciowych, zainwestuje co ...

    czytaj dalej
  • Świeże pieczywo z supermarketu

    Piekarze alarmują, że wraz z żywiołowym rozwojem „nowoczesnych” form handlu i mnożeniem się marketów, już nie tylko w wielkich miastach ale także w małych miejscowościach, konkurowanie z nimi staje się dla firm ...

    czytaj dalej
  • Zboża wymarzły, pola do zaorania. Katastrofa, która wywinduje ceny żywności?

    Jedna trzecia pól obsianych zbożem ozimym nadaje się już tylko do zaorania. W niektórych województwach wymarzło aż dwie trzecie zasiewów. Takiej katastrofy na polach nie było od lat. Czy chleb zdrożeje? Ta zima ...

    czytaj dalej
  • Drożeje mąka, zdrożeją makarony i chleb

    Od dwóch tygodni stale drożeje mąka. Teraz czekają nas podwyżki cen pieczywa i makaronów - uprzedza "Gazeta Wyborcza". Wszystko zaczęło się jeszcze latem, gdy cena pszenicy wzrosła z ok. 460 do 780 zł za tonę. Za ...

    czytaj dalej
  • Producenci w całym kraju dodawali do jedzenia trujący susz jajeczny

    Susz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, ...

    czytaj dalej
  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady

    Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą... Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada ...

    czytaj dalej
  • Jogurt mrożony największy rywal lodów

    Mrożony jogurt to produkt, który wciąż jeszcze raczkuje na polskim rynku. Surowce do jego wyrobu są dostępne już od kilku lat, ale jogurterii w naszym kraju ciągle jest mało. Ten, kto dostrzeże potencjał w mrożonych jogurtach zrobi ...

    czytaj dalej
  • Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012?

    Już niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...

    czytaj dalej
  • Koszyk cen: W sklepach internetowych chleb już po 5 zł

    Jak wynika z prognoz związanych ze wzrostem cen mąki, a przez to również cen pieczywa wkrótce za 1 kg chleba trzeba będzie płacić 5 zł. Jak wynika z analiz Koszyka cen dlahandlu.pl obecnie za 1kg chleba (2 małe bochenki) ...

    czytaj dalej
  • Afera solna: Kontrole obejmą m.in. piekarnie

     Prokuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - ...

    czytaj dalej
  • Paluszki grissini

    Moda na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas ...

    czytaj dalej
  • Nowe trendy na rynku czekolady

    Czekolada energetyczna "dla prawdziwych mężczyzn", czekoladki podawane w opakowaniach zaprojektowanych przez światowej sławy designerów, nietuczące lody czy cukierki uczące dzieci języków obcych – takie produkty ...

    czytaj dalej
  • Unijny raport: Międzynarodowe koncerny przygotowują produkty o różnej jakości do różnych krajów

    W pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...

    czytaj dalej
  • POZNAŃ: mistrzostwa jedzenia pączków

    Są okrągłe, lukrowane i z marmoladą w środku, a 10 sztuk można zjeść w... pięć minut. Na mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas nie brakowało amatorów błyskawicznego pochłaniania kalorii. Zawody wygrał Tomasz ...

    czytaj dalej
  • Około 10-15 proc. rynku przemiału mąki to szara strefa

    Około 10-15 proc. przemiału mąki w Polsce może pochodzić od młynów niezarejestrowanych i nie płacących podatków - uważa Janusz Kobryner, niezależny ekspert. Jego zdaniem, przedsiębiorstwa działające w branży młynarskiej ...

    czytaj dalej
  • Odpowiedzialne smażenie wciąż bez przepisów

    W Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...

    czytaj dalej
  • Barwniki szkodliwe, lecz tylko w nadmiarze

    Od nowego roku zmieniają się przepisy dotyczące stosowania niektórych barwników spożywczych. Nadal będzie ich można używać, ale w mniejszych ilościach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zweryfikował ...

    czytaj dalej
  • Maleje sprzedaż chleba, piekarnie przestawiają się na produkcję ciastek

    Rynek pieczywa kurczy się, dlatego piekarze rezygnują z wypieku chleba, przestawiając produkcję na wyroby cukiernicze. Przykładem jest warszawska firma W. Czubak - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Jak podaje DGP, jeszcze trzy lata temu co ...

    czytaj dalej
  • Współwłaściciel firmy Putka wyda kilka mln zł na inwestycje

    Piekarnie Putka w 2011 roku zainwestowały kilka milionów złotych, m.in. w unowocześnienie produkcji, nowe sklepy firmowe i nowe produkty. - W przyszłym roku także planujemy inwestycje w podobnej kwocie - mówi Stefan Putka, ...

    czytaj dalej
  • Ceny cukru na giełdach spadają. Kakao najtańsze od trzech lat

    Notowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech ...

    czytaj dalej
  • Powiększa się liczba lokali z logo "Przyjazna Słodycz"

    W programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...

    czytaj dalej
  • Supermarkety walczą ceną o klientów

    Na obniżki cen w ramach kampanii "Big Price Drop" w Tesco odpowiedziała sieć Sainsbury's własnym programem "Brand Match" - informuje wp.pl. W sklepach Sainsbury's zainstalowano specjalne urządzenia przy kasach, ...

    czytaj dalej
  • Grycan powiększył sieć o kolejną lodziarnię

    Z początkiem listopada ruszyła nowa lodziarnia w sieci Grycana - w CH Dekada w Sieradzu. Obecnie firma Grycan prowadzi około 100 lodziarni firmowych w całym kraju, które znajdują się głównie na terenie galerii handlowych. ...

    czytaj dalej
  • Małe firmy należy chronić Rozmowa z Januszem Wojciechowskim, posłem do Parlamentu Europejskiego

    Redakcja: W innych krajach Unii Europejskiej, np. w Niemczech krajowe przedsiębiorstwa są silnie chronione przed nielegalną produkcją i handlem oraz zagraniczną konkurencją. Kiedy polskie firmy próbują wejść z pieczywem na tamten ...

    czytaj dalej
  • Holender najlepszy, Buritta siódmy

      Frank Haasnoot z Holandii zdobył tytuł Mistrza Czekolady podczas rozgrywanych w Paryżu World Chocolate Master 2011. Nasz reprezentant, Mariusz Buritta znalazł się poza podium.   Podczas paryskiego Salonu Czekolady rozegrano ...

    czytaj dalej
  • Ceny jaj rosną w całej Unii

    Od początku przyszłego roku wchodzi w życie przepis odnośnie nowych klatek dla kur niosek. Zmiana już teraz winduje ceny jaj w całej Unii - pisze Rzeczpospolita. Jak informuje Rzeczpospolita, jaja na rynku unijnym zdrożały od czerwca ...

    czytaj dalej
  • Jakość pieczywa w Polsce jest dobra, ale jest ono źle oznakowane

    Z badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...

    czytaj dalej
  • Słodki F-16 poleci do Poznania. Waży 200 kg

    Jak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...

    czytaj dalej
  • Rogale świętomarcińskie w Brukseli

    Podczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...

    czytaj dalej
  • Darmowe strony internetowe dla piekarzy, cukierników i lodziarzy!

    Mówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...

    czytaj dalej
  • W Strzegomiu powstanie duża fabryka pieczywa dla McDonald's

    21 października br. podpisano umowę z pierwszym inwestorem w Podstrefie Strzegom WSSE "Invest-Park"- firmą FSB Piekarnie Spółka z o. o., częścią światowego holdingu Fresh Start Bakeries Europe, która jest liderem w ...

    czytaj dalej
  • Eastern Europe

    Mariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011!   Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...

    czytaj dalej
  • Rusza e-handel dużych sieci

    Wielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods będzie monitorował w Polsce portale społecznościowe

    Producent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...

    czytaj dalej
  • Zlikwidować sezonowość

    Zielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods: Sprzedaż ciastek Oreo przewyższyła nasze oczekiwania

    Pozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...

    czytaj dalej
  • Mleczarze mogą zarobić na lodach

    W przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...

    czytaj dalej
  • Czarny czy biały? – oto jest pytanie

    Białe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb ...

    czytaj dalej
  • Rozpoczął się Oktoberfest

    Rozpoczęło się największe niemieckie święto piwa. Piwny festyn będzie trwał dwa tygodnie, do trzeciego października. Jak informuje TVN24, co roku odwiedza festyn odwiedza ok. siedmiu mln gości z całego świata i padają kolejne rekordy w ...

    czytaj dalej
  • Eksperci są zgodni - mało dobrej jakościowo pszenicy

    Zbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton.   - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...

    czytaj dalej
  • Upadają małe piekarnie. PiS straszy wizją chleba po 5 zł.

    Powody: konkurencja, drożejące zboża i diety. Czy wkrótce będziemy jeść mrożone pieczywo z przemysłowych piekarni? PiS straszy rychłą wizją chleba po 5 zł. Na konferencji przed kilkoma dniami Jarosław Kaczyński pokazywał ...

    czytaj dalej
  • Nowa sieć ze zdrowymi przekąskami

    Wkrótce na terenie stołecznej galerii Złote Tarasy zostanie otwarty bar RedBerry, który serować będzie zdrowe, niskotłuszczowe i niskokaloryczne desery. Jest to zapowiedź wejścia do Polski nowego konceptu kawiarnianego. W ...

    czytaj dalej
  • Reklama

    Portal Piekarnie24.pl oferuje Państwu różne formy reklamy: Pakiet Podstawowy - darmowa, roczna emisja. Jest to podstawowa i zarazem darmowa forma reklamy w portalu. Mają Państwo dostęp do panelu administracyjnego w którym jest ...

    czytaj dalej
  • Spiromatic - nowe formy reklamy

    Spiromatic zapewnia swoim klientom nowe formy reklamy. Firma Spiromatic, znany belgijski producent silosów oraz systemów transportu i dozowania materiałów sypkich i płynnych proponuje swoim klientom nowe rozwiązanie ...

    czytaj dalej
  • Tłusty Czwartek pyszny z marmoladami Poltino

    Trudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków i faworków, które królują tego dnia w cukierniach i piekarniach w całej Polsce. Zaprzyjaźnione łódzkie cukiernie już testują nowe marmolady Poltino, ...

    czytaj dalej
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

dzielkarka do bułek??

Jak po co? Chyba masz napisane wszystko. Naucz się czytać....

praca w irlandii

Kiedys bym chcial tam zameszkac ...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.