Tagi

Strona główna » Tagi

wielkość tekstu:A | A | A

  • Jakość i bezpieczeństwo żywności

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w „AKADEMII PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności" 11-12 czerwca 2014 r., Hotel Narvil w Serocku. Konferencja poświęcona ...

    czytaj dalej
  • Nowe, lecz nie najnowsze

    Całkiem sporo nowych półproduktów pojawiło się w mijającym roku na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej. Chociaż nie wszystkie z nowości okazały się takimi hitami, jak tego oczekiwali producenci mieszanek, ...

    czytaj dalej
  • Konferencja - Dobra żywność - tradycja, jakość, perspektywy

    Konferencja odbędzie się 10.10.2013 w godz. 8.30 – 17.30 w Pałacu PAN w Jabłonnie k/Warszawy, ul. Modlińska 105 Konferencji towarzyszyć będzie wystawa produktów regionalnych i ekologicznych. Na spotkanie zapraszamy: - ...

    czytaj dalej
  • Olej w wodzie

    Margaryny śmiało można zaklasyfikować do grupy tych surowców, bez których jakakolwiek produkcja cukiernicza byłaby raczej niemożliwa. Ciasta, kremy, masy i nadzienia cukiernicze oraz desery odeszłyby w zapomnienie, gdyby ...

    czytaj dalej
  • Zboża i produkty zbożowe - które są najzdrowsze? cz.2

    Owies najlepszy dla konia? Płatki owsiane, ewentualnie ciasteczka od czasu do czasu, i na tym w zasadzie kończy się obecność owsa w naszym menu. Wiele osób nie jada go wcale, bo wydaje się być zbyt suchy, wręcz drażniący dla ...

    czytaj dalej
  • Zboża i produkty zbożowe - które są najzdrowsze? cz.1

    Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i ...

    czytaj dalej
  • Miód jest za drogi dla cukierników

    Naturalny miód nie znajduje powszechnego zastosowania w cukierniach głównie z uwagi na swoją wysoką cenę. Ci producenci ciast, którzy jednak zdecydują się na wzbogacanie swoich wyrobów tym szlachetnym pszczelim ...

    czytaj dalej
  • Stare, ale jare

    Orkisz, kamut, szarłat inaczej nazywany też amarantusem czy quinoa, często określane są mianem prazbóż, a to dlatego, że znane są ludzkości od tysięcy lat. Niektóre z nich, jak samopszę, nasi przodkowie jadali już w okresie ...

    czytaj dalej
  • Nowa kampania Agencji Rynku Rolnego

    Ochrona polskich produktów regionalnych i tradycyjnych to główny cel nowej kampanii Agencji Rynku Rolnego. Program „Trzy znaki smaku” ma promować produkty z unijnymi certyfikatami i zachęcać konsumentów do ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej

    Istota rozwiązania Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, ...

    czytaj dalej
  • FUNDACJA NA RZECZ WSPIERANIA I PROMOCJI PIEKARSTWA I CUKIERNICTWA

    Drodzy Przyjaciele.   Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...

    czytaj dalej
  • Blogerzy w Poznaniu piekli Rogale świętomarcińskie

    W gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...

    czytaj dalej
  • Warszawska Izba Rzemieślnicza

    Warszawska Izba Rzemieślnicza jest nową inicjatywą, wychodzącą naprzeciw potrzebom dzisiejszego rynku rzemieślniczego. Szkoleniowcy i egzaminatorzy Warszawskiej Izby Rzemieślniczej to wysoko wykwalifikowani specjaliści, o wieloletnim  ...

    czytaj dalej
  • Świeże pieczywo z supermarketu

    Piekarze alarmują, że wraz z żywiołowym rozwojem „nowoczesnych” form handlu i mnożeniem się marketów, już nie tylko w wielkich miastach ale także w małych miejscowościach, konkurowanie z nimi staje się dla firm ...

    czytaj dalej
  • Zboża wymarzły, pola do zaorania. Katastrofa, która wywinduje ceny żywności?

    Jedna trzecia pól obsianych zbożem ozimym nadaje się już tylko do zaorania. W niektórych województwach wymarzło aż dwie trzecie zasiewów. Takiej katastrofy na polach nie było od lat. Czy chleb zdrożeje? Ta zima ...

    czytaj dalej
  • Drożeje mąka, zdrożeją makarony i chleb

    Od dwóch tygodni stale drożeje mąka. Teraz czekają nas podwyżki cen pieczywa i makaronów - uprzedza "Gazeta Wyborcza". Wszystko zaczęło się jeszcze latem, gdy cena pszenicy wzrosła z ok. 460 do 780 zł za tonę. Za ...

    czytaj dalej
  • Producenci w całym kraju dodawali do jedzenia trujący susz jajeczny

    Susz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, ...

    czytaj dalej
  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady

    Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą... Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada ...

    czytaj dalej
  • Jogurt mrożony największy rywal lodów

    Mrożony jogurt to produkt, który wciąż jeszcze raczkuje na polskim rynku. Surowce do jego wyrobu są dostępne już od kilku lat, ale jogurterii w naszym kraju ciągle jest mało. Ten, kto dostrzeże potencjał w mrożonych jogurtach zrobi ...

    czytaj dalej
  • Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012?

    Już niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...

    czytaj dalej
  • Koszyk cen: W sklepach internetowych chleb już po 5 zł

    Jak wynika z prognoz związanych ze wzrostem cen mąki, a przez to również cen pieczywa wkrótce za 1 kg chleba trzeba będzie płacić 5 zł. Jak wynika z analiz Koszyka cen dlahandlu.pl obecnie za 1kg chleba (2 małe bochenki) ...

    czytaj dalej
  • Afera solna: Kontrole obejmą m.in. piekarnie

     Prokuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - ...

    czytaj dalej
  • Paluszki grissini

    Moda na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas ...

    czytaj dalej
  • Unijny raport: Międzynarodowe koncerny przygotowują produkty o różnej jakości do różnych krajów

    W pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...

    czytaj dalej
  • POZNAŃ: mistrzostwa jedzenia pączków

    Są okrągłe, lukrowane i z marmoladą w środku, a 10 sztuk można zjeść w... pięć minut. Na mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas nie brakowało amatorów błyskawicznego pochłaniania kalorii. Zawody wygrał Tomasz ...

    czytaj dalej
  • Około 10-15 proc. rynku przemiału mąki to szara strefa

    Około 10-15 proc. przemiału mąki w Polsce może pochodzić od młynów niezarejestrowanych i nie płacących podatków - uważa Janusz Kobryner, niezależny ekspert. Jego zdaniem, przedsiębiorstwa działające w branży młynarskiej ...

    czytaj dalej
  • Odnaleziono ślad po koszernej piekarni sprzed 1500 lat

    Archeolodzy prowadzący wykopaliska na stanowisku koło Akki w północnym Izraelu odnaleźli pieczęć żydowskiego piekarza z VI wieku – informuje serwis internetowy Jerusalem Post. Odkrycia dokonano podczas badania pozostałości ...

    czytaj dalej
  • Odpowiedzialne smażenie wciąż bez przepisów

    W Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...

    czytaj dalej
  • Barwniki szkodliwe, lecz tylko w nadmiarze

    Od nowego roku zmieniają się przepisy dotyczące stosowania niektórych barwników spożywczych. Nadal będzie ich można używać, ale w mniejszych ilościach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zweryfikował ...

    czytaj dalej
  • Współwłaściciel firmy Putka wyda kilka mln zł na inwestycje

    Piekarnie Putka w 2011 roku zainwestowały kilka milionów złotych, m.in. w unowocześnienie produkcji, nowe sklepy firmowe i nowe produkty. - W przyszłym roku także planujemy inwestycje w podobnej kwocie - mówi Stefan Putka, ...

    czytaj dalej
  • Ceny cukru na giełdach spadają. Kakao najtańsze od trzech lat

    Notowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech ...

    czytaj dalej
  • Powiększa się liczba lokali z logo "Przyjazna Słodycz"

    W programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...

    czytaj dalej
  • Supermarkety walczą ceną o klientów

    Na obniżki cen w ramach kampanii "Big Price Drop" w Tesco odpowiedziała sieć Sainsbury's własnym programem "Brand Match" - informuje wp.pl. W sklepach Sainsbury's zainstalowano specjalne urządzenia przy kasach, ...

    czytaj dalej
  • Grycan powiększył sieć o kolejną lodziarnię

    Z początkiem listopada ruszyła nowa lodziarnia w sieci Grycana - w CH Dekada w Sieradzu. Obecnie firma Grycan prowadzi około 100 lodziarni firmowych w całym kraju, które znajdują się głównie na terenie galerii handlowych. ...

    czytaj dalej
  • Holender najlepszy, Buritta siódmy

      Frank Haasnoot z Holandii zdobył tytuł Mistrza Czekolady podczas rozgrywanych w Paryżu World Chocolate Master 2011. Nasz reprezentant, Mariusz Buritta znalazł się poza podium.   Podczas paryskiego Salonu Czekolady rozegrano ...

    czytaj dalej
  • Ceny jaj rosną w całej Unii

    Od początku przyszłego roku wchodzi w życie przepis odnośnie nowych klatek dla kur niosek. Zmiana już teraz winduje ceny jaj w całej Unii - pisze Rzeczpospolita. Jak informuje Rzeczpospolita, jaja na rynku unijnym zdrożały od czerwca ...

    czytaj dalej
  • Jakość pieczywa w Polsce jest dobra, ale jest ono źle oznakowane

    Z badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...

    czytaj dalej
  • Słodki F-16 poleci do Poznania. Waży 200 kg

    Jak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...

    czytaj dalej
  • Rogale świętomarcińskie w Brukseli

    Podczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...

    czytaj dalej
  • Darmowe strony internetowe dla piekarzy, cukierników i lodziarzy!

    Mówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...

    czytaj dalej
  • Eastern Europe

    Mariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011!   Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...

    czytaj dalej
  • Rusza e-handel dużych sieci

    Wielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods będzie monitorował w Polsce portale społecznościowe

    Producent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...

    czytaj dalej
  • Zlikwidować sezonowość

    Zielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods: Sprzedaż ciastek Oreo przewyższyła nasze oczekiwania

    Pozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...

    czytaj dalej
  • Mleczarze mogą zarobić na lodach

    W przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...

    czytaj dalej
  • Czarny czy biały? – oto jest pytanie

    Białe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb ...

    czytaj dalej
  • Rozpoczął się Oktoberfest

    Rozpoczęło się największe niemieckie święto piwa. Piwny festyn będzie trwał dwa tygodnie, do trzeciego października. Jak informuje TVN24, co roku odwiedza festyn odwiedza ok. siedmiu mln gości z całego świata i padają kolejne rekordy w ...

    czytaj dalej
  • Eksperci są zgodni - mało dobrej jakościowo pszenicy

    Zbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton.   - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...

    czytaj dalej
  • Upadają małe piekarnie. PiS straszy wizją chleba po 5 zł.

    Powody: konkurencja, drożejące zboża i diety. Czy wkrótce będziemy jeść mrożone pieczywo z przemysłowych piekarni? PiS straszy rychłą wizją chleba po 5 zł. Na konferencji przed kilkoma dniami Jarosław Kaczyński pokazywał ...

    czytaj dalej
  • Nowa sieć ze zdrowymi przekąskami

    Wkrótce na terenie stołecznej galerii Złote Tarasy zostanie otwarty bar RedBerry, który serować będzie zdrowe, niskotłuszczowe i niskokaloryczne desery. Jest to zapowiedź wejścia do Polski nowego konceptu kawiarnianego. W ...

    czytaj dalej
  • Regulamin

    § 1.   Regulamin został sporządzony w oparciu o przepisy prawa obowiązujące na terytorium RP. Przedmiotem jego regulacji jest funkcjonowanie Portalu internetowego Piekarnie24.pl który jest dostępny pod adresem ...

    czytaj dalej
  • Reklama

    Portal Piekarnie24.pl oferuje Państwu różne formy reklamy: Pakiet Podstawowy - darmowa, roczna emisja. Jest to podstawowa i zarazem darmowa forma reklamy w portalu. Mają Państwo dostęp do panelu administracyjnego w którym jest ...

    czytaj dalej
  • Spiromatic - nowe formy reklamy

    Spiromatic zapewnia swoim klientom nowe formy reklamy. Firma Spiromatic, znany belgijski producent silosów oraz systemów transportu i dozowania materiałów sypkich i płynnych proponuje swoim klientom nowe rozwiązanie ...

    czytaj dalej
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

dzielkarka do bułek??

Jak po co? Chyba masz napisane wszystko. Naucz się czytać....

praca w irlandii

Kiedys bym chcial tam zameszkac ...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.