Strona główna » Aktualności » Eastern Europe
Mariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011!
Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału konkursu World Chocolate Masters 2011. Publiczność była zachwycona, zawodnicy stanęli na wysokości zadania, a organizatorzy po zakończeniu konkursu byli już spokojni, że przebieg wydarzeń był właściwy.
Konkurs Eastern Europe Chocolate Masters odbył się 23 lutego 2011 w Warszawie w trakcie targów Expo Sweet. Te niezwykle zacięte oraz pełne emocji eliminacje wygrał Mariusz Buritta z Cukierni Sowa z Bydgoszczy. Jako zdobywca tytułu Eastern Europe Chocolate Master będzie reprezentował nasz region w finale w Paryżu w październiku 2011. Wraz z zawodnikami z 20 krajów będzie tam walczył o prestiżowy tytuł World Chocolate Master 2011. Mariusz Buritta zdobył także nagrodę przyznaną przez reprezentantów prasy branżowej.
II miejsce w konkursie zajął Peter Ďuraj z cukierni Alpha Chocolate DP ze Słowacji, III miejsce natomiast Gamze Baş z Lola’s Luxury Chocolates w Ankarze, Turcja. Została też ona doceniona za wykonanie najlepszej praliny oblewanej. Oprócz wymienionych zawodników, w konkursie udział wzięli: Anda Calinici z Rumunii, Hakan Dogan z Turcji oraz Katarzyna Szulczewska z Polski.
Zawodnicy w ciągu niecałych ośmiu godzin przygotowywali pralinę formowaną, oblewaną, czekoladowe ciasto oraz składali eksponat z czekolady. Wszystkie te dzieła dotyczyły tematu „Kakao, dar boga Quetzalcoatl”. Tym samym zawodnicy mieli za zadanie odzwierciedlić atmosferę, aromaty oraz smaki charakterystyczne dla historii pochodzenia kakao, którego źródła wywodzą się z Ameryki Południowej.
Uczestnicy konkursu byli oceniani przez profesjonalne grono jury:
Zdzisław Bartelak – Consonni
Marc Pauquet – Belgia, obecnie Doradca Technologiczny Barry Callebaut Eastern Europe,
Przewodniczący jury
Marcin Paździor - Doradca Technologiczny Akademia Czekolady w Łodzi
Salvatore Toma – Włochy, Doradca Technologiczny Barry Callebaut Italy
Leszek Truskolawski – Cukiernia „U Lecha”, Prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP,
Były to trzecie eliminacje, w których wzięli udział reprezentanci z Polski, po raz pierwszy jednak uczestniczyły w nich pozostałe wymienione kraje, reprezentowane przez równie utalentowanych rzemieślników czekolady. Pomimo że zawodnicy pochodzili z różnych krajów, a tym samym odmiennych kultur wyrazie dominowała atmosfera współpracy. Przez to konkurs stanowił niezwykłe przeżycie zarówno dla samych uczestników, jury, organizatorów, jak i zgromadzonej publiczności.
Cały konkurs był sprawnie i przebojowo poprowadzony przez znanego ze świata polskich mediów Karola Okrasę. Po tak emocjonujących wydarzeniach czekają nas równie ciekawe zmagania w finale.
Trzymajmy kciuki za Mariusza w Paryżu!!!
źródło: worldchocolatemasters.com
Interesujące pytania, ja korzystam z mąki....
Ja z całą rodziną w tym roku pojadę na bardzo fajne ferie.Już kupiliśmy ubezpieczenie na narty na stronie inte...