Strona główna
poniedziałek, 19 sierpnia 2019 r.
Imieniny: Emilia, Julinan

Słodki F-16 poleci do Poznania. Waży 200 kg

Strona główna » Aktualności » Słodki F-16 poleci do Poznania. Waży 200 kg

wielkość tekstu:A | A | A

Jak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do Poznania na 5. urodziny F-16 w Polsce.

Poniedziałek. Godz. 13. Dwa torty w kształcie F-16 kołują na wybrukowanym kostką parkingu cukierni R. Rak w Zaczeniu. Cukiernicy w kitlach, którzy uwijają się wokół nietypowych tortów, żartują: - Wjeżdżamy na pas startowy w Zaczerniu.

Ale z tortami obchodzą się niezwykle delikatnie. W końcu ich przygotowanie kosztowało cztery dni i cztery noce ciężkiej pracy, którą poprzedziły długie negocjacje ze zleceniodawcą i przygotowania. - Wiemy jak się do tego zabrać i wiemy jak to zrobić. W Poznaniu są cukiernie, które z tym zadaniem świetnie, by sobie poradziły, dlatego dla nas to zaszczyt, że wybrano właśnie nas - mówi Radek Rak, właściciel cukierni R. Rak w Zaczerniu, współautor tortowych "szesnastek".

Tort został zamówiony na piąte urodziny F-16, które będą obchodzone z wielką pompą w środę na poznańskim rynku.

- Od dowódcy Sił Powietrznych dostaliśmy model F-16, przefotografowaliśmy go i powiększyliśmy dziesięciokrotnie - opowiada Kazimierz Rak, ojciec Radka i współwłaściciel cukierni Orłowski & Rak w Rzeszowie.

Od razu było wiadomo, że ciasta w takim kształcie nie uda się przygotować bez solidnego stelaża. Na podstawie fotografii powstał rysunek, który posłużył stolarzowi do przygotowania specjalnej konstrukcji, która utrzymałaby ok. 200 kg ciasta. - Nie mogliśmy samolotu tak po prostu położyć na stole, bo nie mielibyśmy jak podwiesić pocisków pod skrzydłami, dlatego potrzebny był specjalny stelaż - wyjaśnia Radek Rak, syn Kazimierza.

Prace w cukierni rozpoczęły się w czwartek. Cukiernicy postawili na recepturę, która już wielokrotnie się sprawdziła i przyniosła sławę rodzinnemu biznesowi: upiekli tort Taubera. W 2004 roku Radek Rak, syn Kazimierza, współwłaściciela słynnej rzeszowskiej cukierni przy ul. Miodowej, zdobył dzięki niemu złoty medal na VI Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Kulinarnej w Hawanie, pokonując z kolegami z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, 24 drużyny z całego świata. Od tego czasu tort według tej receptury jest dostępny w cukierniach należących do rodziny Raków.

Co więc kryje w swym wnętrzu słodko pachnący myśliwiec? Trzy ciasta: dwa czekoladowe i jedno orzechowe, przełożone konfiturą z podkarpackich porzeczek oraz ganaszem czekoladowo-kawowym, czyli specjalną masą, która powstaje z 30-proc. śmietanki, syropu skrobiowego, masła, czekolady, kawy i alkoholu. - Na dwa torty zużyliśmy m.in. ok. 50 kg czekolady, 6 l alkoholu, 20 l śmietany 30-procentowej i 25 kg masy marcepanowej - wylicza Kazimierz Rak, a to dokładnie obrazuje skalę przedsięwzięcia.

To właśnie marcepan jest źródłem słodkiej woni, która roznosi się wokół myśliwca. Obłożono nim tortowe ciasto dokładnie wycięte w kształt F-16, a później pomalowano na szaro-srebrno specjalnymi jadalnymi farbami, które cukiernicy rozprowadzali na marcepanowej powierzchni aerografem. Szpic dzioba to przypominający sopel cukrowy lizak, z cukru wykonana została także szyba kabiny, a pod nią kryje się figurka pilota z zielonego marcepanu. Kolorem wyróżnia się jeszcze obudowa silnika i lotki pocisków, które zostały wykonane z czekolady.

- Najtrudniejsze było trzymanie się właściwych proporcji, żeby nie wyszło przypadkiem, że skrzydło jest szersze niż kadłub - mówi Radek Rak. A na pytanie co najwięcej zajęło czasu cukiernikom Kazimierz Rak odpowiada: - Powiem pani co trwało najkrócej: spanie. Zawsze takie dodatkowe rzeczy robimy nocami, bo nasze zakłady muszą normalnie funkcjonować, więc ciągle ktoś przeszkadza w pracy, przyjeżdżają dostawy, ktoś o coś pyta. Dlatego pracujemy wieczorami.

Teraz przed cukiernikami trudne zadanie: bezpiecznego dostarczenia tortów do Poznania. - Przed nami 600 km, będziemy musieli jechać bardzo ostrożnie. Wyjeżdżamy we wtorek rano, by na wieczór być w Poznaniu, prześpimy się tam i środę weźmiemy udział w urodzinach F-16 - planuje Radek Rak. - Obmyślamy, którędy jechać. Często jeździmy przez Kielce, ale tam jest nieciekawa droga. Znajomi mi radzą, by jechać przez Kraków, na Wrocław. Tam jest lepsza droga. Wolimy dołożyć 200 km, ale jechać po stole, a nie po wertepach - mówi Radek Rak. Bez względu na drogę: torty na czas transportu zostaną dokładnie obłożone styropianem, by się nie zniszczyły.

- Zabierzemy ze sobą elementy dekoracyjne, trochę karmelu i czekolady. W Poznaniu mamy zaplecze, ewentualnie gdyby coś się po drodze wydarzyło, wstaniemy rano o 4. i poprawimy - mówią cukiernicy.

Właściwy tort ma 200 kg, 196 cm rozpiętości skrzydeł, ponad trzy metry długości i da się podzielić na tysiąc porcji. Mała "szesnasteczka" waży 50 kg - będzie z niej 150 porcji. - Ten duży ma zostać podzielony między uczestnikami urodzin na poznańskim rynku, ten mniejszy pojedzie do sztabu generalnego - zapowiada Kazimierz Rak.

Prawdziwy F-16 ma 15 m długości, prawie 9,5 m rozpiętości, 8300 kg i może zabrać blisko 10 ton uzbrojenia. Osiąga prędkość ponad 2 Ma, wznosi się z szybkością 310 metrów na sekundę. Jego radar umożliwia wykrywanie i śledzenie celów powietrznych i naziemnych. Takich możliwości nie mają niestety "szesnastki" z Rzeszowa. Za to w przeciwieństwie do swych pierwowzorów na pewno będą smakować urodzinowym gościom.


źródło: gazeta.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.