Jakość pieczywa w Polsce jest dobra, ale jest ono źle oznakowane

Strona główna » Aktualności » Jakość pieczywa w Polsce jest dobra, ale jest ono źle oznakowane

wielkość tekstu:A | A | A

Z badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze względu na jakość. Natomiast znacznie gorzej było w przypadku znakowania opakowanego pieczywa.


Od 2008 do 2010 roku IJHARS przeprowadziła 6 planowanych badań pieczywa. Kontroli pod katem znakowania poddano 3.129 partii pieczywa. Okazało się, iż 47 proc. partii pieczywa zakwestionowano z powodu niewłaściwego znakowania.
- Pod tym względem branża piekarnicza plasuje się powyżej średniej, która wynosi 30-35 proc. stwierdzanych nieprawidłowości - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Kwestionowaliśmy znakowanie u co drugiego producenta, choć nieprawidłowości miały różny ciężar gatunkowy - od wprowadzający w błąd konsumenta po mało istotne uchybienia - dodaje.

Główne błędy dotyczyły m.in.: nazwy charakteryzującej produkt spożywczy, np. chleb wiejski, chleb duży, stosowania nazwy wprowadzającej w błąd, np. chleb orkiszowy dla chleba, do produkcji którego użyto tylko 10 proc. mąki orkiszowej.

Ponadto, piekarnie wprowadzały konsumentów w błąd nieprawidłowo opisując skład produktu - niektórych składników nie zamieszczano, w tym także składników alergennych, a inne podawano, choć nie zostały użyte do produkcji pieczywa.

- Producenci często pomijali w składzie produktu pewne „niewygodne" składniki na przykład pomijano rodzaj mąki użytej do produkcji - tłumaczy Stanisław Kowalczyk.

Inne nieprawidłowości to np. brak podawania procentowej zawartości użytego składnika, niewłaściwa nazwa niektórych składników, niewłaściwa informacja co do masy i wagi, brak daty przydatności do spożycia czy informacji na temat producenta.

Jak podkreśla Stanisław Kowalczyk, branża piekarnicza nie jest jednak często kontrolowana przez IJHARS, ponieważ jakość pieczywa jest generalnie wysoka. Jednak liczba skarg konsumenckich wzrasta.

- W przyszłym roku zamierzamy zrobić więcej kontroli, w których będziemy chcieli skupić się na znakowaniu pieczywa - mówi.

I dodaje, że w kwestii znakowania większość nieprawidłowości może wynikać z dużego rozdrobnienia branży piekarniczej. - Wiele jest małych, rodzinnych firm, które mogą nie posiadać wystarczającej wiedzy w tym zakresie - ocenia.

Główny Inspektor IJHARS przypomina, że wkrótce wejdzie w życie rozporządzenie, regulujące kwestie znakowania żywności, które ujednolici przepisy dla całej Unii Europejskiej. Jak mówi, rozporządzenie nakłada dużo dodatkowych obowiązków w kwestii znakowania żywności. Producenci będą mieli 3 lata by dostosować się do nowych przepisów.

źródło: portalspozywczy.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

urlop

U mnie w tym roku urlopu jako takiego brak, ale będę nadrabiał w następnym. Planuje wypad gdzieś w góry na sno...

szkolenia

byłam niedawno na szkoleniu z zakresu terapii keratynowej, bardzo mi się to spodobało i wprowadziłam ten zabie...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.