Holender najlepszy, Buritta siódmy

Strona główna » Aktualności » Holender najlepszy, Buritta siódmy

wielkość tekstu:A | A | A

 

Frank Haasnoot z Holandii zdobył tytuł Mistrza Czekolady podczas rozgrywanych w Paryżu World Chocolate Master 2011. Nasz reprezentant, Mariusz Buritta znalazł się poza podium.

 


Podczas paryskiego Salonu Czekolady rozegrano kolejną, czwartą już edycję prestiżowego konkursu Word Chocolate Masters. Od 19 do 21 października rywalizowało Se sobą 19 zawodników, którzy zakwalifikowali się do finału wygrywając regionalne eliminacje organizowane na całym świecie. Oprócz zwycięskiego Holendra o tytuł czekoladowego mistrza walczyli cukiernicy z Kanady, Belgi, USA, Wielkiej Brytanii, Libanu, Meksyku, Francji, Holandii, Niemiec, Włoch, Szwajcarii, Japonii, Hiszpanii, Danii, Islandii, Rosji, Australii, Tajwanu oraz Polski. Przypomnijmy, że w tym roku nasz kraj reprezentował Mariusz Buritta z bydgoskiej cukierni Sowa, który w lutym br. wygrał eliminacje Europy Środkowo-Wschodniej. W klasyfikacji generalnej paryskich mistrzostw zajął on 7 miejsce, co – biorąc pod uwagę pół tysiąca cukierników z całego świata rywalizujących o tytuł Word Chocolate Master 2011 – jest ogromnym sukcesem.
Każdy z zawodników miał za zadanie przygotować ciasto, dwie praliny, deser, rzeźbę oraz naszyjnik – oczywiście wszystko z czekolady. Ponieważ tegoroczny konkurs rozgrywany był pod hasłem „Kakao, dar boga Quetzalcoatl” cukiernicze dzieła musiały stylistyką nawiązywać do sztuki i kultury Azteków.
- Inni zawodnicy bardziej korzystali z nowoczesnych technik używania czekolady i zdecydowanie bardziej wyeksponowali to w swoich rzeźbach. Moja praca mogła się wydawać skromniejsza, ale zarówno ja, jak i mój trener Paweł Małecki jesteśmy z niej zadowoleni – powiedział „Bake & Sweet” Mariusz Buritta. Cukiernik przyznaje, że najmniej obawiał się przygotowywania pralin, ciasta i deseru, gdyż na co dzień pracuje przy produkcji tych wyrobów cukierniczych. Z kolei duże eksponaty z czekolady zawsze są ogromnym wyzwaniem, gdyż wystarczy małe niepowodzenie i cała praca idzie na marne. – Sporo wysiłku kosztowało też zrobienie naszyjnika składającego się z delikatnych elementów wykonanych z białej czekolady, która jest bardzo krucha – przyznaje nasz reprezentant.
Konkurencje nie były łatwe, ale nie tylko startujący w nich zawodnicy mieli sporo pracy. Nie małe zadanie czekało też 22 sędziów z całego świata (z Polski był Karol Okrasa). Spośród cukierniczych dzieł sztuki musieli wybrać te najdoskonalsze. W ogólnej punktacji najlepszy okazał się Frank Haasnoot, który zdobył też nagrodę specjalną za bezkonkurencyjną czekoladową rzeźbę przedstawiającą azteckiego wojownika. Nie był to pierwszy występ Holendra w tym konkursie – w 2007 roku niemal otarł się o podium zajmując wówczas czwarte miejsce.
Mistrz swoją zawodową karierę rozpoczynał od posady cukiernika w La Desery Tulipe w Nowym Jorku. Później przygotowywał ciasta i desery w rodzinnej Holandii, m.in. w luksusowym Hotel des Indes i Patisserie Jarreau w Hadze. Obecnie pracuje w firmie Dobla, która zajmuje się opracowywanie wzorów i produkcją dekoracji cukierniczych, a swoje fabryki ma w Europie, Azji i USA.
Na drugim miejscu uplasował się Yoshiaki Uezaki z Japonii, a trzeci został Palle Sorensen z Danii.
Nagrody specjalne w poszczególnych konkurencjach otrzymali też: Jana Ristau z Niemiec za najpiękniejszy czekoladowy naszyjnik, Xavier Berger z Francji za najlepszy deser oraz wspomniany już Palle Sorensen, który zdaniem jurorów przygotował najlepsze praliny i najlepsze ciasto czekoladowe.
Konkurs World Chocolate Masters, mimo iż zorganizowano dopiero po raz czwarty, zdobył już uznanie fachowców z branży i uznawany jest już za jedno z najważniejszych wydarzeń cukierniczych na świecie. Do tej pory Polacy nie odnosili w nim jednak sukcesów, chociaż już samo zakwalifikowanie się do finału imprezy jest nie lada wyczynem i świadczy o wysokich umiejętnościach zawodników. Przypomnijmy, że w eliminacjach do tegorocznego finału Mariusz Buritta musiał pokonać rywali ze Słowacji, Turcji i Rumunii. – Nie będą jednak już startował w kolejnej edycjach mistrzostw, gdyż chcę dać szansę innym. Ja już powalczyłem w finale i zrobiłem co mogłem. W przyszłości niech swoich sił spróbują inni cukiernicy – zapowiada Mariusz Buritta.

źródło: bakeandsweet.pl 11.2011

Eastern Europe

Mariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011!   Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie ...
dalej
World Chocolate Master 2011
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.