Dlaczego spada spożycie pieczywa ?

Strona główna » Aktualności » Dlaczego spada spożycie pieczywa ?

wielkość tekstu:A | A | A

Od 1993 roku spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 procent – wynika z opracowania przygotowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tylko od stycznia do czerwca zmalało ono o ponad 4 procent.

Szacuje się, że w tym roku statystyczny Polak zje 54 kg chleba i bułek. Niespełna dwadzieścia lat temu zjadaliśmy prawie 97 kg pieczywa. Najgorzej wygląda spożycie tradycyjnego chleba oraz pieczywa pszennego. Z raportu wynika, że nic nie zapowiada poprawy tej sytuacji. Zdaniem Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przyczyna spadku spożycia chleba i bułek leży nie tylko cenach tych produktów. W raporcie o złowieszczym tytule „Pieczywo na równi pochyłej” pisze ona, iż ceny tych produktów są jednym z istotnych elementów, które mają wpływ na obecną sytuację w branży. - Chleb przestał być tanim produktem. W latach 1993 – 2010, mimo głębokiej redukcji spożycia pieczywa, udział wydatków na nie w łącznej kwocie przeznaczanej przez gospodarstwa domowe na żywność zmniejszył się nieznacznie: z 8,6 do 7,4 proc. – uważa Krystyna Świetlik. Z kolei gdyby analizować ceny pieczywa, to w ubiegłym roku było ono o ok. 35 proc. droższe niż w 2004 r. Tempo wzrostu cen chleba i bułek jest ponad dwa razy szybsze od stopy inflacji. Dla porównania: w tym samym okresie żywność i napoje bezalkoholowe podrożały o ok. 22 proc.
- Trzeba jednak pamiętać o tym, że ceny to tylko jeden czynników. Uważam, że najistotniejszy wpływ na obecną sytuację przemyśle piekarniczym mają jednak zmiana stylu żywienia, ogromna podaż innych artykułów spożywczych i  zastąpienie tradycyjnego pieczywa substytutami zbożowymi – powiedziała „Bake & Sweet” Krystyna Świetlik.
Tymczasem Grzegorz Nowakowski z Instytutu Polskie Pieczywo uważa, że problem spadku spożycia pieczywa nie tkwi w cenach. Uważa on, że chleb nadal należy do najtańszych produktów żywnościowych. – To dążenie do utrzymania ceny pieczywa na możliwie niskim poziomie powoduje obniżenie jego jakości i odpływ konsumentów. Problemem branży jest także szara strefa – twierdzi szef  Instytutu. Jego zdaniem trafia tam niemal co czwarta złotówka wydawana w kraju na pieczywo – donosi „Rzeczpospolita”.
 

źródło: bakeandsweet.pl 11.2011

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.