Strona główna » Aktualności » Paluszki grissini
Moda na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas nieopłacalna.
Moda na grissini przywędrowała do Polski całkiem niedawno. Prawdopodobnie pierwszym, który zaoferował te drożdżowe paluszki chlebowe polskim klientom był Paneabe, włoski producent zbożowych przekąsek (również sucharków czy stiratini). Ponadto silną pozycję na polskim rynku grissini ma włoski Probios, znany cukiernikom głównie jako dostawca biszkoptów. Probios wyróżnia się wizerunkiem marki ekologicznej, gdyż w jego produktach - jak zapewnia firma - nie ma sztucznych barwników ani konserwantów.
Ale Włosi szybko znaleźli polskiego naśladowcę. "Planeta ekologii" z Olsztyna - jak szacuje jej właściciel Krzysztof Sarzyński - była prawdopodobnie jedynym w Polsce producentem grissini. Była, bo obecnie linia do produkcji grissini stoi od dwóch lat bezużyteczna i czeka na klienta.
źródło: bakeandsweet.pl
Strona głównaInteresujące pytania, ja korzystam z mąki....
Ja z całą rodziną w tym roku pojadę na bardzo fajne ferie.Już kupiliśmy ubezpieczenie na narty na stronie inte...