Afera solna: Kontrole obejmą m.in. piekarnie

Strona główna » Aktualności » Afera solna: Kontrole obejmą m.in. piekarnie

wielkość tekstu:A | A | A

 Prokuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - Takich zakładów jest w sumie w Polsce ok 20-30 tys. Jesteśmy w stanie odwiedzić je w ciągi kilku dni - dodał rzecznik.

Teraz rozpoczną się kontrole w zakładach mięsnych, przetwórstwa mięsnego, mleczarskich i rybnych znajdujących się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Kontrola ma na celu przegląd i spisanie stanów magazynowych soli lub mieszanek "peklosoli", ich dostawców i producentów. Jeśli w toku kontroli pojawią się jakieś wątpliwości co do jakości stosowanych produktów, sól i produkty z jej wykorzystaniem zostaną zarekwirowane.

Afera solna może uderzyć w wiele gałęzi przemysłu spożywczego. Jej skutków obawiają się nie tylko producenci przetworów mięsnych, ale także mleczarskich, oraz piekarze, producenci przekąsek, przetworów warzywnych i dań gotowych.

Policja ma listę 40 firm wykorzystującą sól odpadową.
Jest już pierwsza lista blisko 40 zakładów, które kupowały sól odpadową i wykorzystywały ją w swoich wyrobach. Sporządziło ją CBŚ. Są to przede wszystkim zakłady mięsne i piekarnie. Policja z uwagi na prowadzone śledztwo nie chce ujawniać nazw tych firm - czytamy w gazeta.pl.

Chodzi o zakłady głównie z terenów Wielkopolski i Dolnego Śląska. Sanepid rozpoczął kontrolę prawie 400 firm i sklepów, które mogły sprzedawać skażoną solą żywność (nieświadomie). Z kolei prokuratura i policja zleciły już Zakładowi Medycyny Sądowej w Poznaniu badania próbek pobranych z hurtowni pakujących sól przemysłową.

Można rozpoznać trefną sól

Sól przemysłowa różni się trochę od spożywczej. - Można to rozróżnić na pierwszy rzut oka. Przemysłowa ma szarawą barwę i jest znacznie bardziej skrystalizowana, widać w niej różne plamki, zabrudzenia. Sól spożywcza jest białym proszkiem - mówi prof. Iwona Wawer z zakładu chemii fizycznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Aby mieć jednak pewność, czy twoja sól jest czysta, możesz przeprowadzić w domowych warunkach proste doświadczenie, które stosuje też w swoich badaniach sanepid. Wystarczy rozpuścić sól w wodzie i przelać ją przez bibułę. Jeśli zostaną na niej osad i zanieczyszczenia, lepiej jej nie używaj. To może być sól przemysłowa!

źródło: gazeta.pl

Afera solna
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.