12 kwietnia - Dzień Czekolady

Strona główna » Aktualności » 12 kwietnia - Dzień Czekolady

wielkość tekstu:A | A | A

Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą...
Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada jest chyba najpowszechniejszym wyrobem cukierniczym cieszącym się uznaniem w każdej grupie wiekowej.
Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.
Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.
Co kryje w sobie czekolada?
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. Zatem weźmy pod lupę „skład chemiczny” tej czekolady...

Witaminy:

  • A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
  • B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
  • M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości

Pierwiastki:

  • Żelazo – zapobiegające niedokrwistości
  • Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
  • Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie
  • Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
  • Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
  • Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie
  • Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi
  • Inne ciekawe substancje...
  • Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol
  • Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni
  • Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit
  • Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój
  • Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe
  • Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)
  • Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco

 

Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości. Kilka kostek dziennie zupełnie nam wystarczy. Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom. Nie jest to znowuż takie uzależnienie jak alkoholizm czy narkomania. U niektórych ludzi występuje także alergia na czekoladę, ale częściej dotyczy ona dodatków, którymi wzbogacany jest wyrób – głównie orzechy arachidowe. W dużych ilościach czekolada może powodować zaparcia, szczególnie u dzieci.

Umiar w jedzeniu czekolady uchroni nas od nieprzyjemnych działań ubocznych. Pozwoli się nam cieszyć dobrym samopoczuciem i zdrowiem.

 

źródło: piekarnie24

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.