Producenci w całym kraju dodawali do jedzenia trujący susz jajeczny

Strona główna » Aktualności » Producenci w całym kraju dodawali do jedzenia trujący susz jajeczny

wielkość tekstu:A | A | A

Susz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA

Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, właściciel firmy Viga, został zatrzymany cztery miesiące temu za wyłudzenia. Przy okazji wyszło, że fałszowano susz jajeczny dodawany przez producentów np. do makaronów, pasztetów czy ciastek.

W ostatnich sześciu latach Z. był wielokrotnie kontrolowany przez inspektorów weterynarii w Kaliszu, ale trudno im było trafić - jak wynika z protokołów kontrolnych - na moment produkcji suszu w firmie. Zastawali pusty zakład, niekompetentnych, milczących pracowników, choć w magazynie widzieli towar. I nie budził ich zastrzeżeń.

Dopiero gdy susz trafiał w inne rejony kraju, wykrywano w nim salmonellę. Przypadek? Pytam o to Piotra Kisielińskiego, szefa kaliskiego Sanepidu: - Zawsze staraliśmy się rzetelnie kontrolować ten zakład - mówi mi Kisieliński, który jest szwagrem producenta suszu. Zapewnia, że rodzinne powiązania nie miały znaczenia.

Jesienią ub. roku prokuratura zainteresowała się tym, co produkował biznesmen. Jeden z prokuratorów mówi: - Gdyby spłacał kredyty, to dalej spokojnie produkowałby fałszywy susz.

Prokuratura poszukiwała biznesmena od wiosny 2011 r., właśnie za kredyty. Ale kaliska policja twierdziła, że Z. przebywa za granicą. Wątpliwości mieli jednak sami prokuratorzy, bo otrzymywali sygnały, że biznesmen bawi w Kaliszu. I tam go w końcu złapano.

Sprawą urzędniczego nadzoru nad produkcją w firmie Viga zajęło się kilka tygodni temu Centralne Biuro Antykorupcyjne. Jacek Dobrzyński, rzecznik CBA: - Badamy pewne wątki z tym związane. Więcej nie mogę powiedzieć.

A czym zakończyły się kontrole inspektorów u Krzysztofa Z.? Rok temu odpisał na pismo weterynarii, że zakończył produkcję. Ale tylko przeniósł ją w inne miejsce, również w Kaliszu. Tam też sypano do suszu związki zawierające metale ciężkie: kadm, ołów i mączki zakażone bakteriami coli.

Janusz Walczak, rzecznik ostrowskiej prokuratury, nie chce na razie tego komentować: - Bo mamy wstępne wyniki. Ustalamy, czy susz był szkodliwy dla zdrowia.

Skąd w suszu toksyczny kadm i ołów? Prawdopodobnie z niskiej jakości składników, jak zanieczyszczona mączka, którą dosypywano. Najmniej było tam tylko głównego składnika - jajka.

Sam kadm jest jednym z najbardziej toksycznych pierwiastków mogących powodować raka. Jak duże było jego stężenie w suszu? Czy mogło to szkodzić konsumentom? Lesław Szabłoński, wielkopolski lekarz weterynarii z Poznania, odmawia komentarza, choć nie zaprzecza, że w suszu są metale ciężkie: - Czekamy na kolejne opinie. Na razie nie chcę mówić o szkodliwości.

Skąd wiadomo, że susz z kadmem trafiał do jedzenia? Bo Krzysztof Z. i firmy z nim współpracujące zaopatrywały producentów słodyczy i wypieków w całej Polsce. Ale ich nazw prokuratura w Ostrowie Wielkopolskim także nie chce ujawnić.

źródło: wyborcza.pl

Afera solna: Kontrole obejmą m.in. piekarnie

 Prokuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, ...
dalej
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

mieszanki AlfaPro

Interesujące pytania, ja korzystam z mąki....

urlop

Ja z całą rodziną w tym roku pojadę na bardzo fajne ferie.Już kupiliśmy ubezpieczenie na narty na stronie inte...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.