Strona główna
środa, 16 października 2019 r.
Imieniny: Ambroży, Gaweł

Pieczywo może stać się kolejną polską specjalnością

Strona główna » Aktualności » Pieczywo może stać się kolejną polską specjalnością

wielkość tekstu:A | A | A

- Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, dzięki wykwalifikowanej kadrze i niskim kosztom pracy możemy być konkurencyjni na rynkach zachodnich - mówił Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający FSB Piekarnie, podczas V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

FSB Piekarnie w Strzegomiu realizuje inwestycję o wartości 100 mln zł w budowę zakładu produkcyjnego. Jak mówił Waldemar Toposlki, o wyborze Polski na dużą inwestycję zadecydowało między innymi odpowiednie nastawienie władz lokalnych. - To ma bardzo duże znaczenie dla inwestorów, bo daje pewność, że inwestycja stanie się faktem. W naszym przypadku od momentu podpisania umowy w ciągu 6 miesięcy wbiliśmy łopatę i zaczniemy produkcję po około 15 miesiącach. To dobry czas, bo startowaliśmy bez przygotowania - mówił Topolski.

Podkreślał, że samorządy lokalne coraz bardziej patrzą na biznes. - Klimat był pozytywny, otoczono nas od początku opieką, zapewniając, że proces inwestycyjny przebiegnie bez problemów i zakończy się o planowanym czasie - mówił Waldemar Topolski. Jego zdaniem, lokalne władze zdają sobie sprawę, że potencjalni inwestorzy gwarantują rozwój lokalnej ludności, czego efektem może być większe poparcie społeczne.

Dyrektor zarządzający FSB Piekarnie zauważył, że rozwoju wymaga baza surowcowa w Polsce. - Dzisiaj produkujemy pieczywo z wysokobiałkowej mąki z Polski, ale zasoby tej mąki są małe, musimy się posiłkować surowcem sprowadzanym z innych krajów. To dlatego, że wielu rolników preferuje sprzedaż mąki na Zachód. Bez wsparcia, baza surowcowa nie będzie nadążała za przetwórstwem rolno-spożywczym - mówił Waldemar Topolski.

Wymienił też kilka barier, które z punktu widzenia firmy utrudniają prowadzenie biznesu w Polsce. Jego zdaniem, jest to między innymi ciągle nierozstrzygnięta kwestia działalności stref ekonomicznych. - Ograniczenie działalności stref do 2020 roku sprawia, że strefy zaczynają się robić mało atrakcyjne. Przedsiębiorcy, którzy rozpoczynają teraz działalność nie będą mogli wykorzystać wszystkich pozytywnych stron bycia w strefie - mówił dyrektor zarządzający FSB Piekarnie.

źródło: piekarnie24

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Jak pozycjonować stronę?

Jeśli nie znamy sie na temacie oddałbym to w ręce specjalistów. Pozycjonowanie jest dosyć czasochłonne. Jeśli ...

Jakie stołki do kuchni?

Teraz wszędzie wybór stołków jest bardzo łatwy.Dla mnie nawet mega łatwy....

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.