Strona główna » Aktualności » Pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej
Istota rozwiązania
Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, którego źródłem jest skrobia o zmniejszonej podatności na działanie enzymów amylolitycznych, tak zwana skrobia oporna. Powstający w końcowym odcinku przewodu pokarmowego kwas mlekowy odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu tworzenia się raka jelita grubego i odbytu, a kwasu tego więcej tworzy się wyniku fermentacji skrobi opornej niż polisacharydów nieskrobiowych.
Efekty
Skrobia oporna wykazuje działanie prozdrowotne, w związku z tym traktowana jest jako składnik błonnika pokarmowego. Pieczywo, według wynalazku, charakteryzuje się dużymi walorami zdrowotno-odżywczymi oraz przedłużoną trwałością.
Wnioski dla praktyki
Korzystnie jest, gdy surowcem do produkcji skrobi modyfikowanej jest naturalna skrobia ziemniaczana albo kukurydziana albo pszenna albo ryżowa albo tapiokowa albo z amarantusa albo fasoli albo sago albo bananów i/lub mieszanina tych skrobi. Dodatek składników o sztucznie podwyższonej zawartości skrobi opornej, w procesie wypieku pieczywa, nie pogarsza jakości otrzymanych produktów.
Proponowane miejsce wdrożenia
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle piekarskim, jako pieczywo specjalne, o zmniejszonej kaloryczności, przeznaczone np. dla chorych na cukrzycę typu drugiego konsumentów, z dolegliwościami układu pokarmowego czy dla osób otyłych.
Ochrona rozwiązania
Zgłoszenie patentowe nr: P-384873
źródło: www.up.wroc.pl
Strona głównaFaktycznie ja również w wolnym czasie bardzo chętnie gram w koszykówkę i tak naprawdę również się tą dyscyplin...
A takie w ogóle istnieją? ...