Strona główna
środa, 16 października 2019 r.
Imieniny: Ambroży, Gaweł

Pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej

Strona główna » Aktualności » Pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej

wielkość tekstu:A | A | A

Istota rozwiązania

Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, którego źródłem jest skrobia o zmniejszonej podatności na działanie enzymów amylolitycznych, tak zwana skrobia oporna. Powstający w końcowym odcinku przewodu pokarmowego kwas mlekowy odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu tworzenia się raka jelita grubego i odbytu, a kwasu tego więcej tworzy się wyniku fermentacji skrobi opornej niż polisacharydów nieskrobiowych.

Efekty

Skrobia oporna wykazuje działanie prozdrowotne, w związku z tym traktowana jest jako składnik błonnika pokarmowego. Pieczywo, według wynalazku, charakteryzuje się dużymi walorami zdrowotno-odżywczymi oraz przedłużoną trwałością.

Wnioski dla praktyki

Korzystnie jest, gdy surowcem do produkcji skrobi modyfikowanej jest naturalna skrobia ziemniaczana albo kukurydziana albo pszenna albo ryżowa albo tapiokowa albo z amarantusa albo fasoli albo sago albo bananów i/lub mieszanina tych skrobi. Dodatek składników o sztucznie podwyższonej zawartości skrobi opornej, w procesie wypieku pieczywa, nie pogarsza jakości otrzymanych produktów.

Proponowane miejsce wdrożenia

Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle piekarskim, jako pieczywo specjalne, o zmniejszonej kaloryczności, przeznaczone np. dla chorych na cukrzycę typu drugiego konsumentów, z dolegliwościami układu pokarmowego czy dla osób otyłych.

Ochrona rozwiązania

Zgłoszenie patentowe nr: P-384873

źródło: www.up.wroc.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Jak pozycjonować stronę?

Jeśli nie znamy sie na temacie oddałbym to w ręce specjalistów. Pozycjonowanie jest dosyć czasochłonne. Jeśli ...

Jakie stołki do kuchni?

Teraz wszędzie wybór stołków jest bardzo łatwy.Dla mnie nawet mega łatwy....

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.