Nasze dziedzictwo o smaku chleba i ciast

Strona główna » Aktualności » Nasze dziedzictwo o smaku chleba i ciast

wielkość tekstu:A | A | A

Trwa kolejna, 13. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który dla tradycyjnych rzemieślniczych piekarni jest świetną okazją do promocji na cały kraj. Pod warunkiem, że mają do zaoferowania wyrób, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też niepowtarzalną, tradycyjną recepturą.

Organizowany od 2000 roku konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Podkreślić trzeba, że to właśnie jego laureaci sprzed lat, dziś mogą poszczycić się unijnymi oznaczeniami, takimi jak Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, a także znakiem krajowym Jakość Tradycja. Przeważająca większość produktów wyłonionych i nagrodzonych w konkursie wpisana jest także na Listę Produktów Tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ważne jest też i to, że do wspieranie produkcji i promocji lokalnych specjałów włączyły się miejscowe samorządy.
Celem konkursu – obok głównego, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja – stało się również w ostatnich latach przygotowanie lokalnych producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.
Konkurs ma charakter otwarty i przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych spełniających kryteria konkursowe – zapewnia organizator przedsięwzięcia, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W pierwszym etapie rywalizacji – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego (m.in. pieczywo, wyrób cukierniczy), zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepszego dania oraz potrawy regionalnej i tradycyjnej. W drugim etapie, spośród produktów nominowanych w poszczególnych regionach Krajowa Kapituła Konkursu wybiera najlepsze i przyznaje im nagrodę – statuetkę Perły. Osobną honorową nagrodą jest też wyróżnienie osób najbardziej zasłużonych dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych, które otrzymują Klucz do Polskiej Spiżarni.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów zawita jeszcze m.in.:
4 sierpnia w Bierkowicach (woj. opolskie), 16 sierpnia w Poznaniu, 22 sierpnia w Białymstoku, 24 sierpnia w Bogdańcu (woj. lubuskie) oraz we Wrocławiu i 8 września w Nawojowej (woj. małopolskie). Ogólnopolski finał tej imprezy zorganizowany będzie w Poznaniu podczas targów Polagra-Food, którym towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w pawilonie Smaki Regionów.

„Perłowe” wypieki

Perły w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów co roku trafiają także do producentów wyrobów piekarsko-cukierniczych, które wyróżniają się m.in. swoją oryginalną recepturą i tradycyjnym sposobem wytwarzania. Do tej pory, w ciągu ostatnich 10 lat, statuetki wręczono producentom m.in.: chleba razowego ze śruty żytniej, sękacza podlaskiego, dołhobrodzkiego korowaja, obwarzanków krakowskich, chleba bodzentyńskiego, andrutów kaliskich, chleba herbskiego, młodzowego kucha z kruszonką (kaszubska drożdżówka), chleba koprzywieńskego, bakaliowego makowca, chleba borowiackiego od Heleny, mac borowiackich, staropolskiego chleba sanacyjnego na liściu kapusty, ciasta drożdżowego o nazwie Rodzinne Baby Kresowe, śląskich oblatów, chleba flisackiego, ciasta mrowisko-kopiec (rodzaj tortu z faworków), mazowieckich obwarzanków odrzywolskich, pierników żywieckich, podpłomyków, chleba kodeńskiego razowego żytniego, kołocza śląskiego, stuliśćca (oryginalne ciasto z makiem i rodzynkami), tradycyjnych ciastek o nazwie Kaziukowe Serducha oraz pierników norbertańskich z Trzebiatowa.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

urlop

U mnie w tym roku urlopu jako takiego brak, ale będę nadrabiał w następnym. Planuje wypad gdzieś w góry na sno...

szkolenia

byłam niedawno na szkoleniu z zakresu terapii keratynowej, bardzo mi się to spodobało i wprowadziłam ten zabie...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.