Miód jest za drogi dla cukierników

Strona główna » Aktualności » Miód jest za drogi dla cukierników

wielkość tekstu:A | A | A

Naturalny miód nie znajduje powszechnego zastosowania w cukierniach głównie z uwagi na swoją wysoką cenę. Ci producenci ciast, którzy jednak zdecydują się na wzbogacanie swoich wyrobów tym szlachetnym pszczelim produktem, mogą liczyć na to, że ich produkty będą przez klientów postrzegane jako naturalne i o prozdrowotnych właściwościach.


Nie będziemy się rozwodzić na temat wyższości miodu produkowanego przez pszczoły z nektarów kwiatowych na tym, który owady robią z glukozy „sztucznie” dostarczonej im przez ludzi. Nie będziemy się też rozpisywać na temat naszym zdaniem bezsensownej przemysłowej produkcji miodu, który wytwarzany jest w fabrykach, gdzie w procesie podgrzewania w roztworze z dodatkiem słabych kwasów (jako katalizatorów) rozkładane są cukry złożone (najczęściej z syropu ziemniaczanego) na cukry proste. Do takich preparatów dodaje się następnie odpowiednie barwniki, aromaty oraz esencje smakowe*. Niestety, to właśnie z takiego miodopodobnego produktu cukiernicy korzystają najczęściej, gdyż jest on najtańszy.
O niewielkiej popularności ciast i ciastek miodowych świadczą też gotowe mieszanki cukiernicze przeznaczone do produkcji tych wyrobu. Jest ich na naszym rynku zaledwie kilka i można je policzyć dosłownie na palcach jednej ręki.

Zeelandia

Ciasto Miodowe to koncentrat do wyrobu aromatycznego ciasta, który w swoim składzie ma widoczne i wyczuwalne pełne kawałki miodu. Jest to proste w przyrządzaniu ciasto biszkoptowo-tłuszczowe pozwalające na produkcję szerokiego asortymentu placków i wypieków deserowych – wyjaśnia producent miksu dodając, że wyroby te charakteryzują się wilgotnym, bursztynowo-złotym miękiszem, bogatym aromatem i pełnym smakiem wspaniale komponującym się z wieloma różnymi dodatkami, np. z owocami, które utrzymują się na powierzchni ciasta.

Komplet

Wyrazisty smak i zapach miodu naturalnego to jedne z największych zalet wyrobów, które można otrzymać z mieszanki Komplet Miodowe Soft. Również ona przeznaczona jest do wyrobu soczystego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, które ma szerokie spektrum zastosowania w cukiernictwie. Technolodzy firmy Komplet opracowali co prawda kilka receptur z zastosowaniem wspomnianego miksu, ale oczywiście nie wyczerpują one wszystkim możliwości użycia tego ciasta przy produkcji autorskich i niepowtarzalnych wyrobów cukierniczych. Miodowe z masą kokosową, babka miodowo-maślana, stefanka miodowa z powidłami, rolada jogurtowo-miodowa czy szarlotka miodowa to tylko kilka propozycji wykorzystania kompozycji firmy Komplet.
Wśród zalet mieszanki Miodowe Soft producent wskazuje także na łatwe i racjonalne przygotowanie ciasta, które w recepturze podstawowej wymaga jedynie połączenia 1 kg miksu z 400 g oleju, taką samą ilością jaj i 150 g wody.

Eco Trade

Nowością na rynku jest mieszanka, która swoją oficjalną premierę będzie miała we wrześniu na targach Bakepol w Lublinie. Bułeczki do teczki – Miodowe, to 20% miks ciasta drożdżowego wzbogacony wapniem i z dodatkiem naturalnego miodu odpowiedzialnego za wyjątkowo aromatyczny smak tych wyrobów. Dodajmy, że koncentrat opracowany i wyprodukowany przez firmę Eco Trade może z powodzeniem stanowić bazę nie tylko do wyrobu szerokiego asortymentu ciast drożdżowych, ale także półfrancuskich.

Credin

Naturalny miód w postaci proszku odnajdziemy też w mieszance ciasta Miodownik zaproponowanego cukiernikom przez firmę Credin. To kruche ciasto oprócz delikatnego miodowego aromatu i wyrazistego smaku charakteryzuje się też subtelną, miodową barwą miękiszu. Zaletą jest też uproszczona technologia przygotowania, która wymaga mniej składników do odważania.
Miodem pachną także produkty wypieczone z mieszanek Ciasteczka Toruńskie i Ciasto Piernikowe. Pierwsza z nich przeznaczona jest do drobnych ciasteczek kruchych, druga to mieszanka ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem starannie dobranych przypraw korzennych i wykorzystywana przez cukierników m.in. do wypieku babek. W obu tych miksach nie ma miodu, a jest jedynie aromat miodowy.

Zdjęcie: Zeelandia

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.