5 lat Akademii Mistrza

Strona główna » Aktualności » 5 lat Akademii Mistrza

wielkość tekstu:A | A | A

Ok. 400 rzemieślników i przedstawicieli firm związanych z branżą cukierniczą wzięło udział w uroczystej gali z okazji urodzin Akademii, która jest inicjatywą ZT Kruszwica.

Od samego początku istnienia Akademii Mistrza jej celem był i jest rozwój branży cukierniczej i piekarskiej. W ramach tej inicjatywy cukiernicy i piekarze z całego kraju korzystają z licznych szkoleń tematycznych i uczestniczą w inspirujących pokazach cukierniczego kunsztu, m.in. pod okiem mistrza świata, Mieczysława Chojnowskiego.
- Ideą Akademii Mistrza jest stworzenie pasjonatom cukiernictwa możliwości spotkań, warsztatów, pokazów i szkoleń, które przyczynią się do rozwoju ich własnych umiejętności zawodowych – przyznają pomysłodawcy przedsięwzięcia z ZT Kruszwica dodając, że w mało którym fachu tak bardzo liczy się talent i kunszt, jak właśnie w rzemiośle cukierniczym i piekarskim. - Coraz wyższe wymagania konsumentów przekładają się na konieczność ustawicznego podnoszenia jakości wypieków, a co za tym idzie kwalifikacji zawodowych. Dobry warsztat już nie wystarcza – do rozwoju umiejętności zawodowych niezbędne są inspiracje i możliwości poznawania światowych trendów.
Od początku swojej działalności Akademia przeszkoliła blisko pół tysiąca rzemieślników i pół setki uczniów ze szkół zawodowych o profilu cukierniczym.
- W ciągu tych pięciu lat nadrzędnym celem Akademii Mistrza był rozwój naszej branży przez doskonalenie rzemiosła cukierniczego, pielęgnowanie mistrzowskich tradycji, a także prezentowanie światowych trendów w cukiernictwie oraz inspirowanie polskich rzemieślników do podążania za nimi – mówili przedstawiciele Akademii podczas urodzinowej gali. – Ważne jest także podnoszeni standardów jakościowych prowadzonego biznesu.
Spotkanie z cukiernikami i piekarzami z całej Polski, którzy na zaproszenie ZT Kruszwica przyjechali do Hotelu Ossa, gdzie 3 września uroczyście świętowano 5. urodziny było dla Akademii okazją, nie tylko aby pochwalić się swoim dorobkiem i sukcesami, ale także by zaprezentować nowe pomysły na kolejne lata.
Aby ułatwić dostęp do bogatej wiedzy ekspertów, których skupia Akademia Mistrza, już w niedalekiej przyszłości powstanie strona internetowa z materiałami szkoleniowymi i filami instruktarzowymi dla cukierników.
Oprócz tej platformy branżowej w planach jest też organizowanie tzw. spotkań po godzinach. Te krótkie, 3-godzinne spotkania z właścicielami i kadrą zarządzającą mają integrować lokalne środowisko i pomóc rozwiązywać aktualne problemy związane z prowadzeniem piekarsko-cukierniczych biznesów. Ogromną zaletą tego przedsięwzięcia będzie z pewnością ich wspomniany lokalny charakter – to Akademia będzie przyjeżdżała do rzemieślników, a nie oni do Akademii.
W planach jest też organizowanie pokazów sztuki cukierniczej, na które będą zapraszani m.in. mistrzowie najwyższego światowego formatu.
Bardzo cenną inicjatywą Akademii Mistrza jest też pomysł organizowania 1-rocznych szkoleń rozwijających wiedzę i umiejętności w zakresie zarządzania cukierniami i piekarniami. To „cukiernicze MBA” adresowane m.in. do sukcesorów ma kompleksowo przygotować ich do umiejętnego kierowania rodzinnym biznesem i dalszego rozwijania go, gdy już przejmą cukiernie i piekarnie od swoich rodziców.
Oczywiście, tak jak do tej pory nadal będą się odbywały różne tematyczne szkolenia w siedzibie Akademii Mistrza w Wolsztynie.
Dodajmy, że podczas wspomnianej urodzinowej gali m.in. wręczono certyfikaty członkom Akademii Mistrza 2013/2014 (na zdjęciu), a także osobom i firmom, które od początku istnienia tej inicjatywy bezinteresownie wspierały ją m.in. swoją wiedzą, doświadczeniem oraz surowcami i półproduktami, z których rzemieślnicy mogli korzystać podczas szkoleń.
Jubileuszowa gala była też okazją do wyłonienia zwycięzcy konkursu na urodzinowy tort, który Akademia ogłosiła m.in. na łamach miesięcznika Bake & Sweet. Najlepszą okazała się praca Marcina Kaczora z wrocławskiej cukierni S.R. Jaworscy. Oprócz tego cukiernika, również dziewięciu innych, których torty dostały się do finału konkursu wyjedzie w nagrodę do włoskiego Rimini na targi Sigep 2014.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

mieszanki AlfaPro

Interesujące pytania, ja korzystam z mąki....

urlop

Ja z całą rodziną w tym roku pojadę na bardzo fajne ferie.Już kupiliśmy ubezpieczenie na narty na stronie inte...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.