Paryż, czekolada, rywalizacja

Strona główna » Aktualności » Paryż, czekolada, rywalizacja

wielkość tekstu:A | A | A

Trwają ostatnie przygotowania do światowego finału prestiżowych zawodów World Chocolate Masters 2013, który odbędzie się 28-30 października w Paryżu. W mistrzostwach o tytuł najlepszego czekoladziarza na świecie powalczy m.in. Daniel Staroń z pasłęckiej cukierni Raszczyk.

World Chocolate Masters to niewątpliwie jedyne mistrzostwa na świecie całkowicie poświęcone kreatywnemu zastosowaniu czekolady. Pod koniec ubiegłego roku trzy brandy organizujące mistrzostwa: Callebaut?, Cacao Barry? i Carma? rozpoczęły przygotowania do kolejnej edycji konkursu, a poszukiwania czekoladziarskiego mistrza jak zwykle rozpoczęto od regionalnych eliminacji rozgrywanych w niemal każdym zakątku świata
Myślą przewodnia piątej edycji mistrzostw jest Architektura Smaku. Ma ona jeszcze bardziej zainspirować cukierników w przekraczaniu granic czekolady – zapewniają organizatorzy World Chocolate Masters dodając, że finaliści zawodów będą musieli się tym razem wykazać architektonicznymi umiejętnościami i przełożyć je na świat smaków. Do procesu tworzenia czekoladowego tortu, deseru czy praliny powinni więc podchodzić tak samo jak do budowy budynku i być przy tym nie tylko innowacyjni, ale również zmysłowi. Zadanie to udało się wykonać Danielowi Staroniowi, który pokonał rywali podczas polskich eliminacji i będzie reprezentował nasz kraj w stolicy Francji.
Przypomnijmy, że do tej pory największym sukcesem naszych cukierników na World Chocolate Masters było 7. miejsce Mariusza Buritta wywalczone przed dwoma laty.
Oprócz Polaka w paryskim finale powalczą też: Ruth Hinks z Wielkiej Brytanii, Dimitri Salmon z Belgii, Akihiro Kakimoto z Japonii, reprezentant Meksyku Luis Robledo, Jean-Francois Suteau z USA, Włoch Davide Comaschi, Kanadyjczyk Olivier Tribut, David Pasquiet ze Szwajcarii, Yvan Chevalier z Francji, Brazylijczyk Sergio Shidomi – zwycięzca eliminacji organizowanych w Ameryce Południowej, Hans Ovando z Hiszpanii, Rosjanin Vladimir Terentyev, Turek Yigit Zeyneloglu – najlepszy wśród cukierników startujących w eliminacjach regionu południowo-wschodniej Europy, Australijczyk Deniz Karaca, Holenderka Marike van Beurden, Ronnie Holmen z Danii, Gustaf Mabrouk ze Szwecji oraz Niemiec Kelvin Kugel. Każdy z zawodników będzie miał za zadanie przygotować praliny, czekoladowe ciasto i deser, a także – co zawsze spotyka się z największymi emocjami – niepowtarzalny eksponat. Również i on w całości musi być zrobiony wyłącznie z czekolady lub innych produktów kakao, takich jak masło kakaowe, proszek kakaowy, nibsy, ziarna kakaowe czy miazga kakaowa.
Cukierników z całego świata rywalizujących o tytuł World Chocolate Master będzie można obserwować dzięki internetowej transmisji na żywo na www.worldchocolatemasters.com

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

szkolenia

byłam niedawno na szkoleniu z zakresu terapii keratynowej, bardzo mi się to spodobało i wprowadziłam ten zabie...

mieszkanie we Wrocławiu

Jeśli w swoim mieszkaniu chcecie bardzo ładną podłogę to polecam wam wejść na stronę internetową ...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.