Strona główna
poniedziałek, 25 maja 2020 r.
Imieniny: Grzegorza, Magdy, Urbana

Perłowe chleby, babki i szplitry

Strona główna » Aktualności » Perłowe chleby, babki i szplitry

wielkość tekstu:A | A | A

Targi Smaki Regionów są największym w naszym kraju centrum promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Tegoroczna tej imprezy była wyjątkowa i to zarówno pod względem ilości wystawców, jak i zwiedzających.

Targową ekspozycję po raz pierwszy współtworzyły wszystkie polskie województwa, a liczba zwiedzających przekroczyła 25 tysięcy – zapewniają organizatorzy, Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Na stoiskach poszczególnych województw prowadzona była degustacja regionalnych smakołyków, a także ich sprzedaż. Natura w czystej postaci podana w formie regionalnych doskonałości kulinarnych takich jak oscypki, gzik, rogale świętomarcińskie, bryndza podhalańska czy pierogi z soczewicy przez cztery dni przyciągały tłumy smakoszy zainteresowanych lokalnymi produktami. W swej idei Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Kupcy oraz restauratorzy, obecni na odbywających się w tym samym miejscu i czasie targach Polagra Food i Polagra Gastro, mogli na stoiskach targów Smaki Regionów znaleźć dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.
Do minipiekarenki zaaranżowanej na stoisku Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP ustawiały się kolejki najmłodszych zwiedzających. Każdy chciał choć przez chwilę pobawić się w piekarza. To właśnie tam pod okiem fachowców dzieci mogły własnoręcznie formować chałki, bułki i plecionki oraz dekorować ciasto chlebowe, a po wypieczeniu zabrać je ze sobą do domu. Taka zabawa miała zapoznać maluchy z trudami pracy zawodu piekarza. Przedstawiciele stowarzyszenia opowiadali też o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a technolodzy żywności przekonywali do diety bogatej w ziarno zbóż. Ponadto zwiedzający zaglądając do „galerii zapachów piekarskich”  mogli poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyć jak wygląda ziarno, ciasto, czy kwas chlebowy.
Podczas targów laureatom XIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozdano Perły 2013. Z grona nominowanych 60 produktów z 15 regionów kapituła krajowa konkursu wybrała 35 najlepszych i przyznała im prestiżowe nagrody. Wśród laureatów nie zabrakło też ludowych i  regionalnych producentów z naszej branży, którzy wyróżnienia otrzymali m.in. za: kujawioka - wielkanocną babę drożdżową (woj. kujawsko-pomorskie), piernik lubelski (woj. lubelskie), chleb ze starego pieca (woj. lubuskie), chleb Tatarczuch (woj. łódzkie), sądeckie lody tradycyjne (woj. małopolskie), tort Napoleonas (woj. podlaskie), chleb żytni na zakwasie i kozim mleku (woj. pomorskie) i babkę królewską (woj. wielkopolskie). Perły 2013 trafiły też do cukierni-piekarni Bączkowiczów z Radzionkowa za śląskie ciastka szplitry.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Jakie ogrodzenie wybrać?

Każdy wybiera takie ogrodzenie jakie tylko chcę.To przecież naprawdę jest bardzo łatwe....

Budowa domu - instalacje

Moim zdaniem ten wątek naprawdę jest bardzo ciekawy.Na pewno zainteresuje bardzo dużo osób....

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.