Nowe, lecz nie najnowsze

Strona główna » Aktualności » Nowe, lecz nie najnowsze

wielkość tekstu:A | A | A

Całkiem sporo nowych półproduktów pojawiło się w mijającym roku na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej. Chociaż nie wszystkie z nowości okazały się takimi hitami, jak tego oczekiwali producenci mieszanek, to jednak wiele z tych wyrobów warto mieć w swojej ofercie.

Początek roku to odpowiednia chwila, aby usystematyzować przynajmniej niektóre informacje na temat produktów, jakie pojawiły się na rynku na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy. Nasz przegląd zaczynamy od produktów piekarskich. Wkrótce przypomnimy także cukiernicze hity minionego roku.

Zeelandia
Amore to nowe kwasy dostępne są w dwóch wersjach, które stanowią kompletną ofertę dla pełnej produkcji pieczywa pszennego, mieszanego i żytniego. Producent kwasów, firma Zeelandia wśród korzyści jakie daje korzystanie z Amore wymienia przede wszystkim ciągły dostęp do nich (24 godziny na dobę), zarówno w regularnej, codziennej produkcji, jak i w sytuacjach awaryjnych. Nie bez znaczenia jest też fakt, że Amore są w postaci pasty, co ma zapewnić wygodę w ich stosowaniu. Produkt ten o optymalnie dobranej i stałej kwasowości pozwala znacznie skrócić proces produkcji, gdyż eliminuje konieczność wyprowadzania tradycyjnego kwasu piekarskiego. Amore dozowane jest bezpośrednio do ciasta, a z uwagi na to, że jest produktem mocno skoncentrowanym, jego użycie jest niewielkie.
Segment mieszanek piekarskich w Zeelandii zdecydowanie rozrósł się na początku jesieni, kiedy to na targach Bakepol zaprezentowano trzy zupełnie nowe miksy chlebowe: Sprint, Tukan i Ułański.
Chleb z nowej, kompletnej mieszanki Sprint adresowany jest dla osób aktywnych, uprawiających sport, prowadzących intensywny tryb życia. To opracowane przez technologów Zeelandii pieczywo żytnie zawiera proso, słonecznik, siemię lniane oraz dodatek żeń-szenia. Sporo w nim także płatków owsianych, z kolei znacznie obniżono zawartość soli, tak niepopularnej wśród osób prowadzących zdrowy styl życia.
Tukan jest z kolei 50% mieszanką do wyrobu pieczywa z owocami i ziarnami. Zawiera zestaw suszonych egzotycznych fig, daktyli, ananasów i papaji, które są świetnym źródłem błonnika i energii. Owoce te nadają pieczywu lekko słodką, soczystą nutę – zapewnia producent mieszanki dodając, że Tukan to nie tylko pomysł na chleb foremkowy z przewagą mąki żytniej, ale również na produkcje słodkich, rumianych przekąsek: rogalików czy bułeczek.
Soja cięta, słonecznik, pszenica cięta, płatki owsiane, kasza jęczmienna, żyto cięte oraz kiełki pszenicy to składniki mieszanki pieczywa ziarnistego o nazwie Ułański. Pieczywo z nowego 50% miksu swój charakterystyczny, bogaty smak i aromat zawdzięcza także specjalnie dobranym mąkom. Mieszanka przeznaczona jest to wypieku zarówno chleba jak i bułek. W przypadku obu receptur technolodzy Zeelandii polecają dodanie dwóch typów wspomnianych wcześniej nowych płynnych słodów, co pozwoli jeszcze bardziej wydobyć głębię smaku oraz koloryt skórki i miękiszu.
Na wspomnianych targach w Lublinie Zeelandia pokazała jeszcze jedną nową mieszankę piekarską. Pełny Kłos do produkcji pieczywa ziarnistego o charakterystycznym słodowym smaku charakteryzuje się bogatym składem, w którym znalazły się m.in. siemię lniane, słonecznik, płatki żytnie i owsiane oraz otręby żytnie. Całość uzupełniają specjalnie dobrane mąki, wcześniej poddane naturalnym procesom wzbogacającym

Bakels
Tegoroczna oferta firmy Bakels wzbogaciła się o kilka nowych mieszanek. Jedną z nich jest Artisan Mix do rzemieślniczej produkcji bagietki. Niskie dozowanie na poziomie od czterech do siedmiu procent pozwala uzyskać dobrej jakości pieczywo pszenne z bogatym miękiszem, który nie ciągnie się za nożem, jak to często się zdarza w przypadku bagietek oferowanych przez markety – zapewania producent Bakels. Charakterystyczna dla pieczywa z tego miksu jest też popękana, chrupiąca skórka, pod którą skrywa się miękkie wnętrze. Dodajmy, że Artisan Mix można również wykorzystywać do produkcji bułek, chlebków oraz szerokiej gamy pieczywa pszennego, lecz technolodzy z firmy Bakels m.in. z uwagi na ciekawą formę polecają nową mieszankę zwłaszcza do rzemieślniczej produkcji bagietek.
Ciekawą mieszanką polecaną przez firmę Bakels jest też 33% Melon Mix – kolejny na naszym rynku produkt piekarski z wykorzystaniem łuskanych pestek melona. W składzie tego miksu znalazły się też płatki jęczmienne, siemię lniane i bogata w błonnik mąka. Mieszanka przeznaczona jest zarówno do produkcji chlebów na bazie mąki pszennej T650, jak też do wypieku bułek melonowych z mąki T500. Jednym z jej zadań jest zapewnienie powtarzalności produkcji zarówno przy obróbce ręcznej, jak i w przypadku wypieku w foremkach. Ma też zagwarantować pieczywu regularny miękisz o dużych porach z wyraźnie widocznymi ziarnami oraz chrupiącą, złocistą skórkę.
Do nowych produktów Bakelsa trzeba też zaliczyć Chleb Drwalski, którego receptura powstała z wykorzystaniem innowacyjnej mieszanki Duński Mix firmy Bakels oraz naturalnego zakwasu żytniego. Nowe pieczywo charakteryzuje bogaty skład, w którym znalazły się m.in. łuskane proso, soja, nasiona słonecznika i siemię lniane. Chleb opracowany przez technologów firmy Bakels z wykorzystaniem kompozycji Duński Mix ma regularny miękisz o średnich porach z wyraźnie widocznymi ziarnami. Wypiekany jest z efektowną, chrupiąca skórką. Cechuje go wysoka wartość odżywcza – ma dużo błonnika.
Pisząc o tegorocznych piekarskich hitach firmy Bakels nie sposób pominąć płynnego słodu jęczmiennego Bakmalt do pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego i wyrobów pełnoziarnistych, a także o 100% suszonego zakwasu żytniego, który znacznie skraca proces technologiczny, jest prosty w użyciu i – jak zapewnia producent - wymaga niewielkiego dozowania.

CSM
Wśród nowości jakie dla piekarzy przygotowała w mijającym roku firma CSM Polska warto przypomnieć sobie mieszanki Fior di Sole, UrAcker Korn i Chleb św. Hildegardy.
Fior di Sole to bodaj jedyny na naszym rynku aromatyczny miks do pieczywa śródziemnomorskiego wzbogacony suszonymi oliwkami, kaparami i rozmarynem, a więc - jak na pieczywo - bardzo oryginalnymi, ciekawymi dodatkami. Mieszanka jest przeznaczona nie tylko do drobnego pieczywa, bagietek czy ciabatty, ale również do chleba lub słonych przekąsek, jak na przykład grissini. Dodajmy, że Fior di Sole jest mieszanką 100%, lecz na potrzeby polskich piekarzy zostały opracowane specjalne receptury, które m.in. pozwoliły osiągnąć lepsze kalkulacje cenowe, a tym samym jeszcze bardziej uatrakcyjnić koncentrat dla rodzimego piekarza.
Unikalną na rynku mieszanką są też UrAcker Korn, która oprócz wspomnianych wcześniej pradawnych zbóż, takich jak na przykład orkisz, jest wzbogacona również mąką z kasztanów jadalnych oraz Chleb Orkiszowy św. Hildegardy z Bingen (więcej pisaliśmy o nim w poprzednim Bake & Sweet). Ciekawostką jest, że firma CSM jako jedyna ma licencję na produkcję mieszanki do wypieku pieczywa, którego recepturę w średniowieczu opracowała niemiecka mniszka.

AKO
Nowe mieszanki piekarskie pojawiły się też w ofercie firmy AKO. Jej koncentrat o nazwie Chleb wysokobiałkowy pozwala na produkcję bogatego w ziarna i nasiona pieczywa o oryginalnej strukturze miękiszu. Jak zapewnia producent miksu, taki chleb ma o 400% więcej białka i 75% mniej węglowodanów niż tradycyjne pieczywo mieszane. Osiągnięto to dzięki specjalnie opracowanej kompozycji surowców, wśród których oprócz białek pszenicy znalazło się także białko ryżowe.
Innym ciekawym półproduktem piekarskim jest Mix na chleb owocowy, który może być użyty zarówno do wypieku pieczywa z dodatkiem suszonych i/lub kandyzowanych owoców, jak również bez nich, ale np. z dużą ilością ziaren. AKO w tym roku wypuścił na rynek także 100% koncentrat chleba wieloziarnistego, który pozwala na produkcję pieczywa żytnio-pszennego z dodatkiem m.in. słonecznika, soi, różnych płatków zbożowych czy pszenicy obłuszczonej. Zawarty w koncentracie naturalny kwas żytni nie tylko ułatwia i przyspiesza produkcję, ze względu na ominięcie długotrwałej fazy przygotowania kwasu, ale także korzystnie wpływa na barwę miękiszu oraz smak i aromat ciasta – zapewnia producent.
Przypomnijmy, że bydgoska firma w tym roku wprowadziła na rynek także nowy płynny preparat mający za zadanie uprościć procesy produkcyjne i zapewnić tradycyjne walory smakowe oraz zapachowe pieczywa. Polepszacza AKO-Wulkan zwiększa podatność ciasta na obróbkę mechaniczną, poprawia elastyczności i wytrzymałość ciasta, polepsza miękkość miękiszu i zwiększa objętość pieczywa. Ma także istotny wpływ na przedłużenie świeżości pieczywa – wymienia producent nowego polepszacza wyprodukowanego na bazie tłuszczowej i przeznaczonego jest m.in. do ciast pszennych, mieszanych oraz drożdżowych słodkich.

Uldo
Sporo nowych mieszanek dla piekarzy zaprezentowała w tym roku firma Uldo. W 2013 r na rynku pojawiły się m.in. chleby Złocisty, Familijny i z Ostropestem.
Uldo Chleb Złocisty (kolejny z produktów clean label) jest mieszanką przeznaczoną do produkcji chleba pszennego, o długotrwałej świeżości i charakterystycznym miękiszu typowym dla pieczywa żytniego. Taką oryginalną strukturę wypieku uzyskano dzięki specjalnej metodzie przemiału pszenicy. Z kolei zastosowanie mąki o specjalnych właściwościach pozwala na produkcje pieczywa o długotrwałej świeżości – zapewnia firma Uldo. Miks zawiera wyłącznie naturalne składniki, wśród których są m.in. suchy kwas żytni, płatki ziemniaczane, słód jęczmienny i mielona czarnuszka.
Chleb Familijny to z kolei doskonałe w smaku, a także łatwe i ekonomiczne w przygotowaniu pieczywo pszenno-żytnie o sprężystym i wilgotnym miękiszu – tak firma Uldo zachwala swój produkt podkreślając, że jego szczególną cechą jest długi okres świeżości. Producent nowej mieszanki zapewnia, iż dobór odpowiednich składników, jakie znalazły się w miksie, pozwala na szybkie przygotowanie ciasta i uzyskanie chleba o doskonałym smaku i różnorodnym wyglądzie. Oprócz mąk żytniej i pszennej graham, mieszanka zawiera również m.in. ziarna słonecznika, siemienia lnianego i białego sezamu, co podkreśla walory smakowe Chleba Familijny.
Niewątpliwie wielkim tegorocznym hitem marki Uldo jest Chleb z Ostropestem, który został stworzony na bazie mąki z ostropestu plamistego, zawierającego sylimarynę - silny antyoksydant, posiadający właściwości odtruwające i ochraniające wątrobę. Przypomnijmy (o czym już pisaliśmy), że dzięki swoim właściwościom pieczywo z ostropestem uzyskało rekomendację Katedry Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, co potwierdza prozdrowotne właściwości tego chleba. Dodatkowo, charakteryzuje się on ciekawym smakiem, kompaktowym, ciemnym miękiszem oraz długo utrzymuje świeżość – zapewnia producent mieszanki.
Oryginalnym produktem są też dwie różne mieszanki pieczywa funkcjonalnego, które z założenia adresowane są dla konsumentów różnych płci. Uldo Chleb dla Niej stworzony z myślą o kobietach, które mają specjalne potrzeby żywieniowe został wzbogacony w witaminy z grupy B, a także w żelazo oraz błonnik pokarmowy. W składzie mieszanki znalazły się m.in. w ziarno soi, ziarno słonecznika, siemię lniane, oraz pomidor suszony i takie przyprawy jak bazylia i oregano. Chleb ten dzięki płatkom ziemniaczanym długo utrzymuje świeżość.
Równie łatwy i szybki proces przygotowania ciasta jest w przypadku produkcji chleba z nowej mieszanki Uldo Chleb dla Niego. W tym przypadku oprócz witamin z grupy B, w pieczywie jest także selen, który m.in. powala zmniejszyć ryzyko występowania wielu męskich chorób oraz schorzeń.
Innymi piekarskimi produktami, jakie można otrzymać z nowych mieszanek Uldo są typowo włoskie chleby pszenne o charakterystycznym miękiszu, który długo zachowuje świeżość. Miksy występują w dwóch odmianach: Rustic oraz Rustic Słodowy. W przypadku tej drugiej mieszanki, dzięki obecności palonego słodu pszennego uzyskano specyficzną karmelową barwę miękiszu pieczywa.

Credin
Czy można wyprodukować pełnowartościowe pieczywo bez grama mąki i bez drożdży? – takie pytanie w tym roku kilkakrotnie zadawaliśmy naszym czytelnikom za każdym razem od razu na nie odpowiadając: tak. Pozwala na to bogata w białko i błonnik mieszanka Czystoziarnisty Whole&Pure opracowana przez technologów firmy Credin. Od czasu jej premiery na wrześniowych targach Bakepol miks ten robił furorę.
Czystoziarnisty Whole&Pure jest czymś więcej niż tradycyjnie rozumiane pieczywo. Wypieki w postaci bochenka i batonów są całkowicie nową propozycją w segmencie zdrowej żywności. Nowa mieszanka firmy Credin w całości opracowana na naturalnych składnikach bez dodatków technologicznych nie tylko pozbawiona jest mąki i drożdży, ale też ma niski indeks glikemiczny. W jej składzie znalazły się m.in. płatki owsiane i sojowe, ziarno słonecznika, nasiona lnu, pestki dyni, sezam, preparowane ziarna żyta i orkiszu, kiełki żytnie słodowane oraz odpowiednia mieszanka przypraw.
Nową orkiszową mieszanką do produkcji pieczywa jest Chleb Bawarski firmy Credin oparty na wyselekcjonowanych gatunkach mąki żytniej, pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej z dodatkiem naturalnego słodu żytniego i zakwasu orkiszowego. Odpowiednia kompozycja przypraw (kminek, kolendra, anyż i kmin rzymski) wzbogaca miks o subtelny, korzenny smak i aromat. W mieszance nie zabrakło też siemienia lnianego, nasion słonecznika, a także płatków ziemniaczanych, których zadaniem jest m.in. zapewnienie lepszej wilgotności chleba, co ma istotny wpływ na jego dłuższą świeżość.
Nowością roku 2013 jest także Laimas – tradycyjny chleb litewski stworzony w oparciu o oryginalne litewskie gatunki mąk, o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku z dodatkiem pełnego kminku. Recepturę tego miksu wzbogaca dodatek marmolady wieloowocowej oraz słodu żytniego i ekstraktu słodowego. Dodajmy, że ta mieszanka wyprodukowana przez Credin nadaje się do obróbki ręcznej i maszynowej, przez co znajduje zastosowanie zarówno w rzemieślniczych piekarniach, jak też w średnich oraz dużych przemysłowych zakładach.

Eco Trade
2013 rok w firmie Eco Trade upłynął nie tylko pod znakiem nowości cukierniczych, ale także nowych produktów dla branży piekarskiej.
Chleb Karoca to – jak twierdzi producent miksu - doskonała baza do wyrobu pieczywa z dodatkiem pestek dyni (udział w mieszance 10,9%) oraz grysu marchewkowego. Wzbogacona została wapniem oraz aromatycznymi słodami jęczmiennymi i żytnimi, które nadają pieczywu charakterystyczny, przyjemny zapach i smak. Na bazie tej mieszanki można wypiekać zarówno pieczywo pszenne, jak i żytnie.
Zdecydowanie nowatorskie podejście do pieczywa pokazali technolodzy firmy Eco Trade opracowując 35% mieszankę Chleb Sołtysa na naturalnym kwasie pszennym, która pozwala na produkcję pieczywa o wyjątkowym miękiszu zawierającym ziarna soi, słonecznika, siemienia lnu i płatki owsiane. Tak samo jak bukiet smakowo-aromatyczny tego pieczywa, tak też oryginalny, a przez to przyciągający uwagę konsumentów jest jego niekonwencjonalny kształt.
Chleb Bracki to z kolei pieczywo razowe z dodatkiem naturalnych kwasów - pszennego i żytniego. Ta 65% mieszanka bogata w mikroelementy i błonnik dla urozmaicenia asortymentu może być użyta do wypiekania bochenków np. z dodatkiem miodu, słonecznika, dyni, śliwki suszonej, żurawiny.

Polmarkus   
Podczas tegorocznej edycji targów Bakepol można było zapoznać się z kilkoma nowymi mieszankami piekarskimi sygnowanymi marką Suprima, której właścicielem jest firma Polmarkus.
Panefit Gryczany jest 40-50% bazą do produkcji chleba i innych wypieków o charakterystycznym smaku i zapachu prażonej gryki. Koncentrat, w składzie którego oprócz mąki gryczanej znalazły się też całe ziarna kaszy, przeznaczony jest do produkcji chleba żytniego oraz pszennego, a także drobnych wypieków.
20% mieszanką do wyrobu m.in. bagietek, paluchów, bułek, warkoczy lub blatów pod pizzerinki o charakterystyczny „ostrym” smaku jest Panefit Pikantny. Jak zapewnia producent, w miksie znalazły się odpowiednio dobrane przyprawy, takie jak papryka czerwona słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, bazylia i oregano, które nadają mieszance wyrazisty posmak i zapach. Do dekoracji pieczywa z tego koncentratu można użyć przypraw lub żółtego sera.
Przy produkcji 50% mieszanki Panefit Razowy wykorzystano z kolei mąkę żytnią razową 2000, otrzymaną w wyniku mielenia całych ziaren. Dzięki temu miks zawiera wszystkie cenne składniki znajdujące się w ziarnie (łącznie z zarodkiem), w tym witaminy z grupy B, witaminę E, mikroelementy oraz błonnik. Dodatkowe wartości odżywcze oraz charakterystyczny smak uzyskano przez dodanie płatków owsianych, żyta i otrębów.
Tegoroczną nowością Polmarkusa jest także Panefit z Guaraną. Ta 33% mieszanka do wypieku ciemnego chleba o głębokim smaku i aromacie – jak sama nazwa wskazuje – zawiera w swoim składzie guaranę, ale nie tylko. Jest w niej również amarantus, duża ilość słodu, łamanego żyta oraz słonecznika. Miks wzbogacono także o jogurt, który wydatnie wpływa na poprawia strukturę miękiszu i przedłuża świeżość pieczywa.

Lesaffre
BonVital i Karotki to dwie mieszanki, które ostatnich miesiącach (również na łamach naszego pisma) szczególnie reklamowała firma Lesaffre. Co prawda, nowości jakie producent ten wypuścił w tym roku na polski rynek było więcej, lecz szczególnie te dwa miksy adresowane są dla zakładów piekarskich, a to właśnie do nich adresowany jest ten artykuł.
BonVital to pieczywo przygotowane na bazie mąki żytniej i pszennej z dodatkiem siemienia lnianego oraz ziaren słonecznika. Jest idealne do wyrobu pieczywa zarówno żytniego, jak i pszenno-żytniego – zapewnia Lesaffre.
Obecność wspomnianych nasion w miksie sprawia, że pieczywo z mieszanki zawiera m.in. cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości błonnika i witaminy. Swój ciekawy, oryginalny smak BonVital zawdzięcza zawartości słodu jęczmiennego i żytniego. Produkty z nowej mieszanki tego producenta wyróżniają się m.in. dużą wilgotnością i długotrwałą świeżością. Dodajmy, że pieczywo z nowej mieszanki Lesaffre zalicza się do wyrobów z tzw. czystą etykietą.
Naturalne składniki to także zaleta mieszanki Karotki, która nie zawiera w swoim składzie żadnych sztucznych dodatków, barwników ani konserwantów.
Ten miks do wyrobu bułek pszenno-żytnich i rustykalnego pieczywa drobnego dzięki dodatkowi suszonej marchwi charakteryzuje się m.in. dużą zawartością witaminy A. Pieczywo z mieszanki Karotki jest również źródłem błonnika pokarmowego (5 g w 100 g gotowego wyrobu). 35% mieszanka daje możliwość produkowania bułek metodą bezpośrednią lub tradycyjną.

Komplet
Zamykając prezentację tegorocznych nowości dla branży piekarskiej wspomnieć trzeba także o Chlebie Książęcym - 40% mieszance do wyrobu pieczywa pszennego mieszanego z dodatkiem kukurydzy i płatków ziemniaczanych, której producentem jest Komplet. Firma ta pojawia się jednak częściej w artykule o nowościach cukierniczych, gdyż zdecydowanie więcej nowości przygotowała w tym roku właśnie z myślą o cukiernikach, o czym przeczytacie za w kolejnym wydaniu miesięcznika Bake & Sweet.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.