Rośnie pączek, rośnie...

Strona główna » Aktualności » Rośnie pączek, rośnie...

wielkość tekstu:A | A | A

Drożdże to jeden z podstawowych składników pączków. Od lat karty na polskim rynku rozdaje trzech producentów i nic nie zapowiada, aby miało się to zmienić. Zmienia się za to nieco ich oferta, która skierowana jest również do producentów pączków.

Przypatrzmy się zatem jakie świeże, suszone oraz płynne surowce proponują aktualnie wspomniane firmy głównie tym przedsiębiorcom, którzy w okresie Tłustego Czwartku zużyją szczególnie dużo drożdży do wyrobu słodkich smażonych ciastek.

Lesaffre
Ten światowy lider w produkcji drożdży i ekstraktu drożdżowego w naszym kraju obecny jest od kilkunastu lat, jednak sama fabryka w Wołczynie, gdzie mieści się siedziba firmy, ma już prawie 120-letnią tradycję w produkcji drożdży. Francuska firma oferuje polskiemu piekarzowi i cukiernikowi szeroką gamę drożdży specjalne przeznaczonych na rynek profesjonalny i do wypieku wszelkiego rodzaju pieczywa pszennego, pszenno-żytniego i żytniego, jak również do ciast słodkich. Dobór odpowiedniej marki do rodzaju ciasta gwarantuje niezmienną jakość gotowego wyrobu oraz oszczędność w dozowaniu – zapewnia producent.
Najpopularniejszą grupą produktów najczęściej używanych przez piekarzy i cukierników są drożdże świeże, prasowane. Należy do nich Perfekta Złota - pierwsze na rynku drożdże do wypieków ciast słodkich. To najwyższej jakości drożdże o dużej sile fermentacyjnej, która uwidacznia się szczególnie efektywnie w warunkach zwiększonego dodatku cukru, dzięki czemu umożliwiają oszczędne dozowanie – zapewnia firma Lesaffre. Ich użycie ma zagwarantować wyjątkową lekkość i pulchność ciast oraz zwiększyć objętość wypieków.
Do produkcji pączków z powodzeniem nadają się także drożdże Bene-via, które co prawda szczególnie polecane są do wypieków tradycyjnych takich jak: chleb, bułki i drożdżówki, ale ze względu na swoją uniwersalność po dobraniu odpowiedniej dozy można je zastosować we wszystkich fermentacjach i dla każdego rodzaju ciasta.
Gwoli przypomnienia: Lesaffre jest także producentem m.in. Perfekty Zielonej - drożdży do sporządzania ciast z zaczynów kwaśnych charakteryzujących się wysoką efektywnością w typowych fermentacjach ciast do produkcji pieczywa mieszanego oraz Perfekty Czerwona i l’Hirondelle Czerwonej – drożdży do pieczywa zwykłego, wyborowego, półcukierniczego i mieszanego, które szczególnie zalecane są w przypadku mrożenia ciast surowych oraz w odroczonym wypieku.
Wspomnieć też trzeba o systemie chłodzenia i dystrybucji drożdży płynnych Kastalia, który mimo iż znany jest polskiemu piekarzowi i cukiernikowi już od kilku lat to wciąż pozostaje innowacyjnym rozwiązaniem mającym ułatwić przygotowanie produktów piekarskich i zoptymalizować proces produkcji. Jest on szczególnie dedykowany piekarzom nowoczesnym, którzy mają dobrze wyposażone zaplecze technologiczne – przyznaje producent dodając, ze Kastalia to rozwiązanie adresowany zwłaszcza do producentów pieczywa i wyrobów cukierniczych, którzy dbają o aspekt bezpieczeństwa i higieny w miejscu produkcji oraz posiadają lub starają się o certyfikaty jakościowe dla swoich zakładów lub produktów.
Kastalia są to drożdże stabilne, wysokiej jakości, rozlewane do specjalnego opakowania typu Bag in Box. System składa się z lodówki, w której umieszcza się karton z drożdżami płynnymi oraz ze specjalnego bardzo precyzyjnego systemu dozowania.
Dla tych, którzy potrzebują surowców o dłuższym terminie przydatności do spożycia, Lesaffre produkuje drożdże suszone. Cechuje je większa koncentracja, czyli innymi słowy: większa zawartość drożdży w drożdżach.

Lallemand
Kilkoma rodzajami produktów cieszących się dużym uznaniem wśród piekarzy i cukierników, pochwalić się może drożdżownia Lallemand, która do tej pory na polskim rynku funkcjonowała jako Mazowiecka Fabryka Drożdży „Józefów Sp. z o.o.”.
Baton Max to typowe, klasyczne drożdże do wypieków ciast pszennych, żytnich, mieszanych i pieczywa cukierniczego o znakomitej stabilności siły pędnej oraz dobrej sile podnoszenia – zapewnia producent gwarantując niezawodność i pewność w stosowaniu tego produktu.
W półkilogramowe kostki Lallemand Polska konfekcjonuje także Drożdże Tradycyjne, o których można powiedzieć, że stanowią kompromis pomiędzy wysoką jakością a konkurencyjną ceną. Produkt ten charakteryzuje się skróconym czasem podnoszenia ciasta i stabilnym poziomem parametrów fermentacji.
Z kolei ponadstandardowe drożdże Prima przeznaczone dla wszystkich sposobów prowadzenia ciasta: bezpośredniego, wielofazowego,mrożonego w kęsach i ciasta zapiekanego, dzięki wyższej suchej masie czyli większej ilości komórek drożdżowych wymagają znacznie mniejszego dozowania niż inne podobne produkty.
W piekarstwie cukierniczym wyspecjalizowane są drożdże Euroferm ze specjalnym szczepem drożdży, który pozwala uzyskać dużą wydajność nawet przy zawartości cukru w cieście na poziomie ok. 10 %. Drożdże te pomimo zmniejszonego dozowania zwiększają bezpieczeństwo i komfort ciągu technologicznego – twierdzi firma Lallemand Polska polecając Euroferm m.in. do ciast mrożonych.
Innym produktem jest Mleczko Drożdżowe oferowane w zbiornikach 600 lub 1000 l, które zdaniem ich producenta, stanowią atrakcyjną alternatywę do drożdży świeżych. Zarówno z uwagi na wygodę w stosowaniu, jak też oszczędność zużycia, które jest mniejsze o 15-20%. Jest to jednak propozycja dla tych piekarzy i cukierników, którzy stosują (lub chcą stosować) drożdże płynne.
Dla tych, którzy posiadają drodżowniki i sami rozpuszczają drożdże dobrym rozwiązaniem może być korzystanie z Drożdży Kruszonych. Jako idealne dla cukierników ceniących sobie bezpieczeństwo produktu firma Lallemand Polska określa Drożdże (Instant) Instaferm. Są wygodne w użyciu, gdyż nie wymagają chłodzenia w czasie przechowywania, mają skondensowaną siłę pędną, mogą być stosowane bezpośrednio na mąkę i przeznaczone są do wszystkich sposobów prowadzenia ciast – wymienia producent z Józefowa.

UNIFERM
To renomowany  producent drożdży o stabilnej pozycji na rynku polskim. Firma  ta oferuje dla piekarzy i cukierników drożdże piekarskie  UNI Aktiva - prasowane w kostce oraz w postaci granulatu drożdżowego. Specyfika ich zastosowania wiąże się bezpośrednio z rodzajem i skalą produkcji. Drożdże granulowane to dobre rozwiązanie dedykowane głównie większym zakładom zużywającym minimum 300 kg drożdży tygodniowo.
UNI Aktiva to uniwersalne drożdże o wysokiej sile pędnej przeznaczone do wszelkiego rodzaju pieczywa i wyrobów cukierniczych, a także rożnych metod produkcyjnych, m.in. do produkcji jednofazowej, do wypieku odroczonego, mrożenia kęsów wygarowanych lub niewygarowanych.
Jak powszechnie wiadomo, produkt jakim są drożdże reaguje na rożnego rodzaju zmiany temperaturę otoczenia, wilgotność itd., co może wpływać negatywnie na ich właściwości, a co za tym idzie na jakość pieczywa. Jak zapewnia UNIFERM, w przypadku UNI Aktiva, dzięki standaryzowanej sile pędnej (przy właściwym przechowywaniu drożdży), tego typu czynniki nie mogą zakłócić pracy drożdży.
Osobną grupę stanowią drożdże granulowane, które od prasowanych różnią się nie tylko formą, ale również sposobem zastosowania do produkcji. Wymagają bowiem wytworzenia mleczka drożdżowego, które dodawane jest bezpośrednio do składników pieczywa. Mleczko drożdżowe przygotowuje się rozpuszczając granulat w wodzie w proporcji 1:1. Oprócz dużej wydajności zaletą drożdży granulowanych UNI Activia jest oszczędność miejsca magazynowego – z jednego 25 kg worka otrzymuje się 50 l mleczka drożdżowego - gotowego do użycia. Przy korzystaniu z tego surowca należy jednak zwrócić szczególną m.in. na własny potencjał produkcyjny, gdyż otwarte opakowanie suszonych drożdży należy zużyć jednorazowo.
Drożdże firmy UNIFERM produkowane są w fabryce na terenie Niemiec. Doświadczenie w drożdżowej produkcji niemiecka firma ma ogromne, gdyż szczyci się już ponad 270 latami tradycji.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Jaki rejestrator jazdy?

Tu zerknij są dobre rejestratory jazdy ...

krem em35%

Może ktoś z was w swoim życiu kupował bardzo dobry krem w sklepie internetowym ...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.