Strona główna
poniedziałek, 19 sierpnia 2019 r.
Imieniny: Emilia, Julinan

Soczyste, czekoladowe, amerykańskie

Strona główna » Aktualności » Soczyste, czekoladowe, amerykańskie

wielkość tekstu:A | A | A

Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe. Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat pokazały, że wyroby cukiernicze zza oceanu częstą z powodzeniem przyjmują się także na naszym rodzimym gruncie. Czy brownie czeka w Polsce taka sama kariera, jaką zrobiły cupcakes i muffiny?

Amerykańskie czekoladowe ciasta i ciastka mają w swoich ofertach zarówno duże, jak te ż mniejsze lecz dynamicznie rozwijające się cukiernie. W wielu firmach jednak nie produkuje się brownie, gdyż popyt na nie jest znacznie mniejszy niż na sprawdzone serniki, jabłeczniki, babki czy makowce. To pewniaki, które zawsze znajdą swojego nabywcę, a brownie - niekoniecznie.
Wydaje się nam, że warto jednak choćby raz spróbować zaoferować swoim klientom to ciastko o intensywnym smaku i charakterystycznym wilgotnym miękiszu. Zwłaszcza, że inwestycja w produkcję jest niewielka, a to za sprawą kilku gotowych mieszanek cukierniczych. Świetnie się one sprawdzają także przy produkcji innych ciast, a nie tylko klasycznego brownie.
Wśród miksów produkowanych przez firmę Credin w kategorii ciast biszkoptowo-tłuszczowych znaleźć można łatwy w przygotowaniu koncentrat wspomnianego ciasta czekoladowego. 1,5 kg mieszanki Credi Brownie łączy się z jajami (700 g), olejem (500 g) oraz wodą (200 g) i miesza wszystkie składniki na średnich obrotach przez ok. 2 min – instruuje producent miksu. Po wymieszaniu płynną masę należy wlać do foremek papierowych, aluminiowych lub na blachy z rantami do wysokości ok. 2-2,5 cm. Piecze się przez 35 - 40 min w temperaturze 170?C. Po wypieczeniu ciasto należy obrócić ciasto na wierzchnią część i zostawić do odparowania – wyjaśnia firma Credin podpowiadając, że  tak przygotowane Brownie świetnie nadaje się np. na rolady, kapsle do tortów lub na kostkę deserową.
Wilgotny, gęsty miękisz o wyrazistym czekoladowym smaku ma także wypiek ze 100% kompozycji Gourmet Brownie, której producentem jest firma Komplet. Jej technolodzy opracowali różne warianty przygotowania ciasta z tego miksu. Mo zna go połączyć w odpowiednich proporcjach z roztopionym masłem i jajami lub z masłem, jajami i śmietanką. Inny warianty zamiast masła zalecają użycie oleju roślinnego. W każdej z receptur oprócz wspomnianych jajek jest jednak także inny niezbędny składnik – pokrojone orzechy laskowe lub włoskie.
Warto jednak pamiętać, że cukiernik może stworzyć wiele własnych różnych odmian Brownie zastępując wspomniane orzechy np. kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi, moczonymi w alkoholu rodzynkami, pistacjami czy też łezkami białej lub ciemnej czekolady.
W przypadku ciasta z mieszanki Kompletu produkcja także jest szybka i nieskomplikowana. 5 min mieszania na wolnych obrotach, a następnie ok. pół godziny pieczenia w 180°C i… brownie gotowe. Po upieczeniu ciasto można pokroić na prostokątne kawałki (z formy 60 x 20 cm otrzymuje się 80 ciastek o wymiarach 3 x 5 cm) i udekorować odpowiednią polewa. Warto pamiętać, że dokładne oblanie pozwoli ciastkom wolniej obsychać, a tym samym dłużej zachować świeżość – radzą technolodzy.
Trzecią kompletna mieszankę, którą udało się nam znaleźć przeszukując oferty producentów obecnych na polskim rynku jest Sandra Brownie Koncentrat firmy Ireks. Ten sam producent ma także mieszankę wypiekową opracowaną specjalnie zmyślą o diabetykach. Brownie Mix Gluten-Free pozornie niczym nie różni się od klasycznego ciasta, Jest też równie łatwy w przygotowaniu oraz pozwala na różnorodne sposoby obróbki.
Firma Zelandia, mimo iż nie produkuje żadnej mieszanki do wypieku amerykańskiego czekoladowego rarytasu, to jednak proponuje cukiernikom dwa różne receptury. W przypadku ciasteczek brownies można je zrobić ze spodu z ciasta kruchego (z użyciem mieszanki Kruche Special, margaryny i jaj), posmarowanego marmoladą i przykrytego ciastem czekoladowym (na bazie miksu Zeelandia Ciasto Czekoladowe, jaj i oleju). Mleczną czekoladową polewę do ciastek Brownie otrzymuje się z wymieszania w odpowiednich proporcjach polew Scaldis Deserowy i Scaldis Biały. Autorzy receptury zalecają, aby ciasto po pokrojeniu w kostkę i ewentualnym położeniu owocami kandyzowanymi zanurzyć w polewie czekoladowej, a po jej zastygnięciu wierzch ciastek dekorować smużkami polewy mlecznej lub wiórkami Scaldisu Deserowego.
Z kolei ciasteczka orzechowe brownie można wyprodukować ma bazie mieszanki Ciasto Orzechowo-Czekoladowe i Scaldisu Białego, które łączy się z jajami oraz wodą. Po wypieczeniu i pokrojeniu ciasta na małe kwadraty lub romby należy je pokryć plewą, jaką można otrzymać z syropu ziemniaczanego, wody i FG-Pasty Orzechowej.
Całkowicie odmiennym sposobem na urozmaicenie cukierniczej oferty o coraz popularniejsze w naszym kraju amerykańskie czekoladowe ciastka jest zaopatrzenie się w odpowiednie produkty mrożone. O zyskach jakie daje korzystanie z takich gotowych ciast pisaliśmy już niejednokrotnie na łamach Bake & Sweet podkreślając, że to, co pozornie wydaje się być adresowane wyłącznie dla sektora HoReCa coraz częściej trafia także do cukierni, które chcą mieć bogatszą ofertę dla swoich klientów, ale nie opłaca się im produkować ciast w niewielkich ilościach. Mrożonki wydają się w takich przypadkach najlepszym rozwiązaniem.
W takiej postaci gotowe już ciastka brownie oferuje m.in. firma Dawn Foods, która podkreśla, że do wyrobu tego klasycznego produktu amerykańskiego cukiernictwa używa wyłącznie składników najwyższej jakości. W zależności od potrzeb można się zaopatrzyć w okrągłe ciasto Round Brownie pokrojone już na 60 kawałków o wadze 63 g każdy lub na Cake Brownie z dodatkiem orzechów (84 kostki o wadze 70 g).
Firma CSM w segmencie mrożonek cukierniczych oferuje z kolei KC Chocolate Brownie Tray - oryginalne amerykańskie ciastko z dużymi kawałkami ciemnej czekolady (15 szt. po 58g), a także wypełnione orzechami KC Pecan Brownie Tray (15 x 70g).
Ciemne ciasto czekoladowe z 20% kremem czekoladowym, udekorowane posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojone na 16 kostek (4,5 x 7 cm) proponuje firma Erlenbacher Backwaren GmbH. Ten niemiecki producent mrożonych wypieków klasy premium zapewnia, że wystarczy wyjąć ciasto z zamrażarki (musi być przechowywane w temperaturze od -18° do -25°C) i rozmrażać je w chłodnym miejscu (4°C). Po 24 godzinach przyjmuje postać, w której jest gotowe do serwowania klientom w kawiarni lub do sprzedaży na stoisku cukierniczym.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.