Słone przekąski – tradycyjne i oryginalne

Strona główna » Aktualności » Słone przekąski – tradycyjne i oryginalne

wielkość tekstu:A | A | A

Systematycznie obserwując ofertę różnych małych i średnich zakładów piekarskich można dostrzec coraz większe zainteresowanie z ich strony produkcją słonych przekąsek, które wykracza już daleko poza wyrób wszechobecnych pizzerek oraz pasztecików z kapustą i grzybami.

W ostatnim czasie w miesięczniku Bake & Sweet pisaliśmy m.in. o gotowych przekąskach mrożonych, które mogą stanowić ciekawe uatrakcyjnienie podstawowej oferty piekarskiej. Wzbogacenie własnego asortymentu o tego typu produkty pozwala nie tylko generować dodatkowe dochody, ale też przyciągnąć do piekarni nowych klientów. Przekąski nie od dziś cieszą się powodzeniem wśród bardzo szerokiej grupy konsumentów, czego najlepszym przykładem są choćby znane wszystkim słone paluszki czy krakersy, które również można zaliczyć do tej grupy wyrobów piekarskich. Oczywiście, ich rzemieślnicza produkcja raczej nie miałaby ekonomicznego uzasadnienia, ale już na wyrobie np. precli, muffinów na słono lub croissantów o wytrawnych smakach piekarze mogą całkiem przyzwoicie zarabiać.
Gdy przed rokiem pisaliśmy o pizzerkach cytowaliśmy producentów tych wyrobów, którzy przyznawali się do tego, że w dużej mierze korzystają z gotowych specjalistycznych mieszanek przeznaczonych na spody do pizzy. Znaleźć je można w ofertach wielu firm, które oprócz koncentratów tego typu specjalistycznych ciast mają także miksy do wyrobu zupełnie innych przekąsek. Jakich?

AKO
Bydgoski producent mieszanek podsuwa piekarzom dwa pomysły na produkcję atrakcyjnych w smaku przekąsek. Pierwszy z nich bazuje na koncentracie o nazwie Rarytas, który pozwala produkować chrupiące pieczywo pszenne posypywane przed wypiekiem tartym żółtym serem. W skład mieszanki wchodzą m.in. różne przyprawy, które nadają przekąsce charakterystyczny bukiet smakowo-zapachowy – zapewnia producent miksu dodając, że z ciasta rarytasowego z powodzeniem można produkować nie tylko paluchy, batony i rogale, ale także pizzę. Koncentrat miesza się z mąką w stosunku 1:4.
Innym pomysłem jest użycie pikantnej mieszanki Pieczywo Biesiadne, która oprócz bogactwa przypraw oraz takich składników jak proszek pomidorowy i suszona papryka ma w swoim składzie także odpowiednio dobrane ziarna (m.in. słonecznik, grys kukurydziany, siemię lniane).

Bakels
Również ten producent w swojej bogatej ofercie mieszanek dla branży piekarskiej ma dwa produkty dedykowane m.in. do wyrobu lekko słonych przekąsek.
Co prawda, Włoski Mix Pikantny z suszonym pomidorem, cebulką, papryką i oregano jest – jak zapewnia producent – koncentratem do produkcji wszelkiego rodzaju wyrobów piekarniczych, jednak firma Bakels szczególnie poleca go do wypieku bułeczek grilowych, spodów do pizzy oraz różnych lekko pikantnych
przekąsek. Miks ten nadaje się do produkcji ręcznej, jak i mechanicznej. Wymaga połączenia z mąką pszenną w proporcjach 1:2.
Podobne zastosowanie ma także mieszanka Bakels Pomidor Mix.
Przekąski, np. paluchy można też produkować z mieszanki Kukurydza Mix, którą zaliczana się do uniwersalnych półproduktów piekarniczych - przeznaczona jest zarówno do kukurydzianego pieczywa pszennego, jak też pszenno-żytniego. Miks wzbogacony został o grys kukurydziany i ziarna słonecznika, co wpływa pozytywnie na strukturę wypieków oraz na ich niepowtarzalny smak i charakterystyczną żółtą barwę. W zależności od pożądanego efektu końcowego, do produkcji pieczywa można zastosować kilka różnych receptur, w tym także na kukurydziane przekąski.

Eco Trade

Spody do pizzy i pizzerek oraz aromatyczne paluchy można uzyskać z 25% mieszanki Margarita firmy Eco Trade.
Z kolei Amarantki to nazwa 30% koncentratu do wyrobu wytrawnych rogali półfrancuskich. Miks, jak sama nazwa wskazuje, zawiera w swoim składzie amarantus (szarłat), który jest m.in. źródłem potasu, błonnika i skwalenu. Dodajmy, że wśród składników koncentratu do rogali są też: płatkowany owies, słonecznik, siemię lniane, otręby żytnie i płatki sojowe.
Do wypieku przekąsek (precle, paluchy), drobnego pieczywa oraz spodów do pizzy przeznaczona jest też Mieszanka Węgierska z takimi składnikami jak m.in. czerwona i zielona papryka oraz cebula. Warzywa te, tak charakterystyczne dla kuchni naszych bratanków mają wpływ nie tylko na smak wspomnianych wypieków, ale także podniesienie ich wartości odżywczych . Mieszanka Węgierska produkowana jest przez firmę Eco Trade w postaci 25% koncentratu, który należy wymieszać z mąką pszenną.

Ireks
Medito – tak nazywa się 40% mieszanka piekarska, w której znaleźć można m.in. suszone kawałki pomidorów, aromatyczne zioła i własny, a więc wyprodukowany przez firmę Ireks, zakwas pszenny. Wszystkie te składniki w istotnym stopniu decydują o charakterystycznym korzennym smaku, chrupiącej skórce oraz soczystym i aromatycznym miękiszu tych śródziemnomorskich wypieków. A mogą one przyjmować różne formy, zarówno chleba, jak też przekąsek. Choćby takich jak crispsinis, do przygotowania których potrzebne jest ciasto z mieszanki Medito, mąki pszennej, margaryny, drożdży, oliwy z oliwek, wody i oczywiście odpowiedniej ilości soli. W ciasto należy wwałkować
margarynę i pozostawić w lodówce do leżakowania. Po leżakowaniu ciasto trzeba rozwałkować do grubości 4 mm i pociąć na 2 cm paski, które następnie skręca się spiralnie. Crispsinis wypiekane są na blachach wyłożonych papierem przez kilkanaście minut w temperaturze 230ºC.

Martin Braun
Nieco zbliżona jest też technologia produkcji chrupiących paluszków z mieszanki Maisano sygnowanej marką Agrano. Ten 25% miks zawierający mąkę kukurydzianą, olej i specjalnie skomponowaną mieszankę przypraw trzeba w odpowiednich proporcjach połączyć z mąką pszenną, wodą i drożdżami. Ważnym składnikiem receptury na wspomniane przekąski jest tłuszcz do przekładania kolejnych warstw ciasta. Gdy już będzie gotowe i rozwałkowane do odpowiedniej grubości (11 mm) tnie się je na wąskie paski (2-3 cm), poczym zwija jak spiralę. Paluszki można udekorować np. solą gruboziarnistą, makiem lub kminkiem. Temperatura pieczenia wysoki 190°C. Czas pieczenia: 18 min.
 
Zeelandia
Nie małą gamę wyrobów piekarskich, w tym oczywiście także słonych przekąsek, można wyprodukować z dwóch mieszanek Zeelandii.
25% Mix Czosnkowy przeznaczony jest do wyrobu pieczywa łączącego w sobie smak czosnku i aromat ziół. A wszystko dopełnione maślaną nutą – podkreśla producent mieszanki i jednocześnie autor przepis na kompozycję pieczywa czosnkowego. Aby zbalansować smak technolodzy Zeelandii opracowując skład mieszanki zawarli w niej zarówno czosnek granulowany, jak też czosnek niedźwiedzi. Całość doprawili szczypiorkiem, natką pietruszki, bazylią oraz kolendrą, co pozwoliło uzyskać szczególny aromat przekąsek, paluchów, bułek, spodów do pizzy, a także bagietek, bo również ten rodzaj pieczywa można produkować z Mixu Czosnkowego.
Orion to z kolei 50% koncentrat ciasta do produkcji pieczywa o smaku cebulowym. Jest kompozycją środków uszlachetniających, młodej suszonej i smażonej cebulki, serwatki w proszku, mąki pszennej, witaminy C i soli – wymienia producent mieszanki zapewniając, że jej użycie eliminuje konieczność dodawania polepszaczy. Zawartość opakowania miesza się w proporcji 1:1 z mąką pszenną, dodaje wodę i drożdże. Przygotowanie ciasta jest uproszczone i nie wymaga czasochłonnego naważania poszczególnych składników. Z mieszanki Orion można wypiekać różnorodne gatunki pieczywa: bułki, bagietki, pieczywo foremkowe, kawiorki, paluszki, rogaliki i wiele innych.
Coraz większą popularność wśród konsumentów zyskują wypieki, których receptury zaczerpnięte są z kuchni egzotycznych krajów. Nie ustaje moda na mocno przyprawione, aromatyczne smakołyki, choćby takie, jak paluchy z mieszanki Fiesta Pikantna. Ten 50% koncentrat ciasta produkowanego przez firmę Zeelandia zawiera bogatą kompozycję meksykańskich przypraw: czerwonej i zielonej papryki, pomidorów i pikantnego sera. Wszystkie te składniki doskonale komponują się z podstawą pieczywa Fiesta czyli mąką kukurydzianą i ziarnami kukurydzy.
Kreatywność technologów Zeelandii wykracza daleko poza użycie wspomnianych trzech mieszanek. Do wyrobu przekąski Trójkąty Pepito używa się kompletnej mieszanki Alpen Spitz przeznaczonej do wypieku oryginalnego, ciemnego pieczywa o alpejskim charakterze. O jego wyjątkowości decyduje bogactwo zawartych w niej przypraw: kolendry, anyżu, kopru, papryki i cynamonu dzięki czemu pieczywo ma smak lekko przyprawiony, ale nie ostry.
Z kolei receptura na Świąteczne Paluchy (ubiegłoroczny hit Zeelandii) wymaga użycia mieszanki Crecker przeznaczonej przede wszystkim do przekąsek i ciastek na słono.
Podobne zastosowanie mają także inne miksy Zeelandii, m.in. Kruche Słone i Mix Pikantny. Ta druga mieszanka, w składzie której znalazły się m.in. smażona cebula, mielona papryka, suszone pomidory, oregano, bazylia i czosnek jest podstawą do takich nowych przekąsek jak rogalik pikantny z kiełbasą i paluch pikantny z boczkiem i serem.

Uldo
Do wypieku typowych włoskich przekąsek typu grissini i panini z powodzeniem można skorzystać z gotowej mieszanki Uldo Pizza. Naszym zdaniem ciekawszym, gdyż oryginalniejszym na polskim rynku miksem piekarskim jest jednak mieszanka Uldo Precel, która gwarantuje nie tylko odpowiedni smak i aromat tradycyjnych bawarskich przekąsek, ale również ich charakterystyczną ciemną i lśniącą skórkę.
Receptura na preclowe ciasto to: 10 kg mąki pszennej typ 550, 1 kg Uldo Precel Mix, 600 g margaryny, 300 g drożdży oraz ok. 5 l wody. Przed wypiekiem uformowane precle zamiast wrzucania do wrzątku zamacza się w roztworze Uldo Laugen, który ostatecznie decyduje o niepowtarzalnych walorach smakowych i konsystencji precla. Czas pieczenia: 14-16 min. Temperatura pieca: 240 stopni C. Dodajmy, że prezentowanej mieszanki można też robić inne produkty piekarskie np. bułeczki paluszkowe.
Wspomnieć też trzeba o mieszance Uldo Kukurydza z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego, która oprócz tradycyjnego pieczywa znajduje zastosowanie przy wypieku różnych ciekawych przekąsek, takich jak paluszki czy ślimaki kukurydziane.

Credin
Jeszcze do niedawna z szerokiej gamy miksów produkowanych przez firmę Credin do wyrobu przekąsek przeznaczony był głównie Koncentrat Pikantny 25%. Ta mieszanka do produkcji oryginalnego pieczywa pszennego z dodatkiem suszonych warzyw i przypraw (papryka, pomidory, cebula, czosnek, bazylia i oregano) nie narzuca piekarzowi ograniczeń co do wyrobów, w jakich może być zastosowana. Jak podkreśla sam producent koncentratu, można go użyć do szerokiego asortymentu pieczywa - od drobnych bułeczek i paluchów po pieczywo tostowe.
W ostatnich miesiącach rynek pieczywa oraz przekąsek „wstrząsnęła” wiadomość, że można produkować te wyroby bez grama mąki i drożdży. Wszystko za sprawą nowej, bogatej w białko i błonnik mieszanki Czystoziarnisty Whole&Pure opracowanej przez technologów firmy Credin Mieszanka, którą po raz pierwszy zaprezentowano w wrześniu  na targach Bakepol w Lublinie jest czymś więcej niż tradycyjnie rozumiane pieczywo. Wypieki w postaci bochenka i batonów są całkowicie nową propozycją w segmencie zdrowej żywności – zapewnia producent miksu dodając, że naturalne pochodzenie i bogactwo składników wchodzących w skład Czystoziarnistego powodują, iż o pieczywie tym można śmiało powiedzieć, że to „chleb zmieniający życie”. Nowa mieszanka firmy Credin nie tylko pozbawiona jest mąki i drożdży, ale też ma niski indeks glikemiczny. W składzie tego innowacyjnego produktu, który do dziś nie ma jeszcze swojego odpowiednika na rynku, znalazły się m.in. płatki owsiane i sojowe, ziarno słonecznika, nasiona lnu, pestki dyni, sezam, preparowane ziarna żyta i orkiszu, kiełki żytnie słodowane oraz odpowiednia mieszanka przypraw.
Oprócz pieczywa bochenkowego z mieszanki Czystoziarnisty Whole&Pure można także przygotować pożywną przekąskę w postaci batonów. Co prawda, ich receptura pozwala na produkcję przekąski na słodko, ale jak się dowiedzieliśmy w firmie Credin trwają prace nad tym, aby takie batony można było również produkować w wersji o smaku wytrawnym.

Nie tylko na pizzerki
Mieszanki do wyrobu słonych przekąsek znaleźć można także w ofertach innych producentów. 
Firma Lena 2 proponuje piekarzom Ciasto Pizza 25% będące aromatycznym miksem z dodatkiem przypraw i ziół przeznaczonym do produkcji m.in. bułeczek pikantnych i spodów do pizzerek.
Jedną z nowszych kompozycji tego producenta jest 50% Pieczywo Paprykowe o lekko pikantnym smaku papryki podkreślonym głębokim aromatem cebuli. Mieszanka ta może stanowić bazę do wszelkiego rodzaju przekąsek, paluchów i pieczywa drobnego, a także chlebów o charakterystycznym smaku i kolorze (miękisz ma czerwonawą barwę) oraz wyraźnej strukturze z widocznymi kawałkami papryki i cebuli.
Do wyrobu spodów do pizzy, pizzerinek, paluchów słonych czy kapuśniaków można też używać mieszanki Pizza Ciasto 25% Suprima firmy Polmarkus.
Do paluchów serowych i mini pizzy przeznaczony jest też 20% Doppeldecker-Mix z ziołami prowansalskimi produkowany przez firmę Backaldrin.
Koncentrat do specjalnego pieczywa włoskiego z zawartością oryginalnych przypraw, które nadają wyrobom idealny zapach i smak śródziemnomorskiego pieczywa ma w swojej ofercie także firma Diamant. Swoją kompozycję Pizza Koncentrat poleca ona m.in. do wyrobu spodów do pizzy i pierogów wegetariańskich, do pół zapieku i mrożenia.
Wilgotny miękisz, ciekawy smak i atrakcyjny wygląd to jedne z kilku zalet, jakie wymienia firma Kwalita zachwalając swój 20% miks Paprichili - ekonomiczną mieszanka z papryką i chili do wypieku pikantnych bułek i innych
drobnych przekąsek o wytrawnym smaku.
Tego typu wyroby, lecz o intensywnym posmaku serowym można uzyskać z mieszanki CreationS Cheese firmy Sonneveld. Miks, który zawiera różne gatunki sera dzięki elastycznemu dawkowaniu (od 10 do 40%) znajduje zastosowanie przy wypieku szerokiej gamy pieczywa pikantnego oraz produktów laminowanych. Ciasto charakteryzuje się dobrą rozciągliwością, tolerancją i może być poddawane różnym procesom – zapewnia producent serowej mieszanki.
W ofercie firmy Sonneveld znaleźć można także specjalne marynaty do przekąsek. Dzięki Sonextra Marinade możliwe jest przetworzenie czerstwego chleba w pyszne chrupki o smaku pomidorowym – twierdzi firma Sonneveld dodając, iż marynata może być stosowana na wszystkich rodzajach pieczywa. Produkt ten niewątpliwie pozwala zminimalizować straty podczas codziennej produkcji i jednocześnie wzbogacić swoją ofertę wyrobów piekarskich o chrupiące przekąski o smaku pomidorowym (marynata Sonextra Marinade Pomodori) i ziołowym (Sonextra Marinade Green Herbs).

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.