Strona główna
poniedziałek, 19 sierpnia 2019 r.
Imieniny: Emilia, Julinan

FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

Strona główna » Aktualności » FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

wielkość tekstu:A | A | A

Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie realizuje projekt FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA 21 - 23 marca 2014 r. Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazania jego powszechności, ale i równocześnie różnorodności.

Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, ale i równocześnie różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ona składała się z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.

Do udziału w żywej prezentacji chlebów świata zaprosiliśmy: Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej) z prezentacją piady, producenci pity, macy oraz opłatka wigilijnego, Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną z pokazem wypieku rogali świętomarcińskich, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwasie, przedstawicieli ambasad z wszystkich kontynentów z pokazem własnej tradycji wypieku chleba. Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.

Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba, jako pożywienia, które w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat chleba, toteż, dodatkowo, jego kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia

Inauguracja FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA planowana jest w dniu 21 marca 2014 roku, w pierwszym dniu wiosny. Uczniowie wówczas szukają pomysłów na nieodbywanie typowych zajęć lekcyjnych. My proponujemy bardzo celowe „vagari” – zapraszając uczniów wszystkich typów i poziomów szkół z terenu Warszawy i Mazowsza, wraz z opiekunami, do spotkania się na naszym Festiwalu. Taka formuła lekcji historii, wiedzy o kulturze, podstaw przedsiębiorczości, wiedzy o społeczeństwie, połączona z degustacją, niewątpliwie uatrakcyjni pierwszy dzień wiosny. Zaproszenie kierowane do szkół jest tym bardziej zasadne, że rolę współorganizatora naszej inicjatywy przyjął na siebie Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie, otwierając dla Festiwalu swoje szkolne podwoje.

By temu Festiwalowi nadać najwyższą rangę, zwracamy się o patronaty do resortów centralnych związanych z tematyką piekarnictwa, organizacji samorządu gospodarczego i mediów. Planujemy także wśród odwiedzających i patronujących Festiwalowi zorganizowanie plebiscytu na wybranie – spośród szerokiej wystawienniczej oferty – najdoskonalszych produktów, nagrodzonych stosownymi tytułami i certyfikatami, gwarantującymi branżowy prestiż.

Wystawcom oddajemy do dyspozycji 1700 m2 powierzchni wystawienniczej. Dzięki współpracy z urzędami dzielnic Warszawy, szkołami, mediami spodziewamy się, że podczas trzydniowego festiwalu udział weźmie ok. 15 tys. osób.

 

źródło: chlebyswiata.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.