Masło już tam jest

Strona główna » Aktualności » Masło już tam jest

wielkość tekstu:A | A | A

Wśród smaków i zapachów charakterystycznych dla domowych wypieków jednym z najszczególniejszych jest maślany. Nie powinno więc dziwić, że w ofertach producentów tzw. gotowców znalazły się też mieszanki, które pozwalają produkować tego typu aromatyczne ciasta.

Maślane są babki i ciastka z kremem, pączki i donuty, delikatne bułki i broszki. I takim właśnie wypiekom na bazie mieszanek zapewniających powtarzalność produkcji przyjrzymy się w tym artykule. W porównaniu do innych miksów (choćby do babek, o których piszemy w tym numerze Bake & Sweet, a których doliczyliśmy się przeszło sto), maślanych koncentratów piekarsko-cukierniczych nie ma zbyt wiele.   
Jednym z nich jest kompozycja Zeelandii do wyrobu maślanego ciasta drożdżowego. Pamiętacie czasy domowych placków drożdżowych, które wypełniały swym słodkim zapachem cały dom? Tęsknicie za pysznymi maślanymi bułeczkami czy drożdżówkami, które nadają się na każde śniadanie? – pyta producent mieszanki i jednocześnie zapewnia, że jego wyrób gwarantujący uzyskanie puszystego i elastycznego wypieku o maślanym aromacie, nie wymaga długiej i mozolnej technologii tradycyjnego wyrabiania ciasta. Został zastąpiony metodą jednofazową, a to oznacza, że składniki łączy się razem, wyrabia 5 minut i pozostawia w spoczynku przez kolejne 20. Tak przygotowane ciasto zachowuje wszystkie walory jak przy rozczynie – twierdzi Zeelandia podpowiadając, że Ciasto Drożdżowe Maślane znajduje zastosowanie zarówno przy rzemieślniczej produkcji bab drożdżowych, ciast i ciasteczek, jak też może być podstawą wyrobu drożdżówek, bułeczek lub strucli.
Wypieki z mieszanki Sandia tego samego producenta również cechuje maślany smak i aromat, ale nie są to już ciasta drożdżowe lecz biszkoptowo-tłuszczowe. Również w przypadku użycia tego koncentratu przygotowanie ciasta zostaje skrócone do zaledwie kilku minut, co dla zdecydowanej większości cukierników i piekarzy ma niebanalne znaczenie. Istotny jest też fakt, że do mieszanki dodaje się tylko wodę i tłuszcz (olej lub margarynę). Nie potrzeba jaj, ani masła, które są delikatnymi surowcami i wymagają odpowiednich warunków przechowywania, gdyż w przeciwnym wypadku ławo ulegną zepsuciu, generując przy tym niepotrzebne straty dla piekarza lub cukiernika. Ciasto wyprodukowane na bazie Sandii charakteryzuje się doskonałą strukturą, a gotowe wypieki są puszyste i o dużej objętości – zachwala Zeelandia. Babki z Sandii mają wilgotny miękisz o drobnej porowatości i zachowują świeżość do tygodnia, a gdy są w polewie nawet do 12 dni – dodaje producent. Niewątpliwą zaletą stosowania wspomnianego koncentratu jest też możliwość leżakowania ciasta przez godzinę po wyrobieniu, bez pogarszania jego właściwości. Dodajmy, że wspomniany miks można łączyć z kakao i wypiekać np. babki dwusmakowe.
Maślane biszkoptowo-tłuszczowe mieszanki produkuje też firma Credin. Ciasto Nutka Maślana to delikatny, a przy tym bardzo wilgotny produkt o wyjątkowo długim okresie świeżości – gwarantuje producent zapewniając, że „specjalnie opracowana receptura surowców pochodzi z kraju o tradycji śródziemnomorskiej, gdzie zawsze świeci słońce, powietrze jest gorące, a ciasta bardzo wilgotne i kuszące” (wyszło do rymu). W przypadku tej mieszanki, która może być użyta np. do wyrobu ciast z owocami świeżymi lub mrożonymi i sprawdza się jako wilgotne spody pod ciasta z kremem i galaretką, oprócz wody i oleju trzeba też użyć jaja.
Podobnych składników wymaga receptura na ciasto z użyciem Bakmixu Maślanego, który nadaje się zarówno do tradycyjnej babki piaskowej, jak też babki marmurkowej i keksu. Jednorodna struktura miękiszu, duże nawilgotnienie, wygoda stosowania, a przy tym optymalny smak i aromat to zalety produktu cukierniczego, których nie sposób nie docenić. Z kolei receptura Babki Classic o Smaku Maślanym firmy Credin już nie wymaga użycia jaj.
Nie trzeba ich również, gdy przygotowuje się Maślane Marzenie – lekkie i atrakcyjne ciasto z mieszanki firmy Uldo. Ten specjalny miks przeznaczony do wyrobu wypieków biszkoptowych z dodatkiem tłuszczu można wykorzystać np. przy produkcji ciast jogurtowych, keksów oraz spodów do serników.
Z biszkoptowo-tłuszczowych produktów wymienić trzeba także mieszanki: Babka Maślana firmy Soreno oraz koncentrat Ciasto Maślane firmy AKO.
Osobną kategorię stanowią ciasta drożdżowe, do których oprócz wspomnianej już wcześniej kompozycji firmy Zeelandia zalicza się także m.in. 10% Mix na Ciasto Maślane firmy Backaldrin czy też dwie mieszanki Kompletu. Jedna z nich - Donut Drożdżowy Maślany - dedykowana jest szczególnie do produkcji charakterystycznych ciastek z dziurką, zaś druga – Komplet Pączki Maślane - oprócz owy pączków może być użyta także do wyrobu bułek lub babek drożdżowych. Niepowtarzalna jakość, stabilność fermentacji, możliwość obróbki maszynowej i zamrażania, minimalne wchłanianie tłuszczu – takie cechy wymienia producenta miksu. Gwoli ścisłości: obie mieszanki Kompletu zawierają już masło.
Podobnie jak koncentrat Brioszka - Bułeczka Maślana oferowany przez firmę Baker Polska. Ten składnik drożdżówek, chałek, rogali i innych półsłodkich wypieków drożdżowych nie tylko zapewnia im odpowiedni maślany smak, aromat i barwę ciasta, ale także wydłuża świeżość wyrobów. W podstawowej recepturze miks łączy się z mąką pszenną typ 550 w proporcjach 1:2, dodaje drożdże i wodę.
5% koncentratem do produkcji wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, w tym również broszek, jest kompozycja Brioche firmy Lesaffre. Uzyskane z niej ciasto zawiera stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a minimalną ilość cukru – wyjaśnia producent miksu.
Maślane i drożdżowe są również Bułeczki do Teczki. Ta 20% mieszanka pieczywa półcukierniczego produkowana przez firmę Eco Trade specjalnie została wzbogacona o wapń, co pozwala zaliczyć ja do tzw.  pieczywa funkcjonalnego. Produkt ten oprócz wspomnianych mlecznych bułeczek może z powodzeniem stanowić także bazę do produkcji znacznie szerszego asortymentu ciast drożdżowych.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.