Strona główna
poniedziałek, 19 sierpnia 2019 r.
Imieniny: Emilia, Julinan

Święto Chleba i Piernika

Strona główna » Aktualności » Święto Chleba i Piernika

wielkość tekstu:A | A | A

Święto Chleba i Piernika - Jawor, Rynek, 29-31 sierpnia 2014 r.

Podróż do przeszłości

Tradycja piekarska w Jaworze sięga prawie 700 lat wstecz, o czym świadczy dokument z 1359 r. wymieniający nazwisko piekarza z Jawora, Jana Hennerie. Piekarze zakładali własne stowarzyszenia, które gwarantowały swym członkom wyłączne prawo produkcji pieczywa w mieście, a przyszłym nabywcom gwarancje jego najwyższej jakości. Każdy piekarz, a w średniowiecznym Jaworze było ich ośmiu, mógł mieć jedną lub kilka ław chlebowych, które zazwyczaj mieściły się w obrębie Rynku.
W 1538 r. król Ferdynand I ustanowił dla miasta wolny targ pieczywem. Wypiek i sprzedaż chleba regulowały specjalne przepisy miejskie, a kto się do nich nie stosował, podlegał surowej karze. Często z piekarzami w jednym cechu zrzeszeni byli ciastkarze i piernikarze. Tak było w Jaworze. Doskonałe pierniki Lorentz Meha znane były już w 1556 r., a osiadła w Jaworze w średniowieczu rodzina Lauterbachów wypiekała pierniki znane na całym Śląsku i za granicą. Dziś całą gamę form piernikarskich, nawet sprzed 350 lat, możemy obejrzeć w jaworskim Muzeum Regionalnym.

Z tradycji i szacunku

Święto Chleba i Piernika wyrosło z tradycji jaworskiej ziemi, z bogato zapisanych kart historii, których materialne ślady w piastowskim Jaworze każdy może zobaczyć, a nawet dotknąć. To kontynuacja dorobku naszych przodków i najwyższy szacunek do chleba, jako najcenniejszego z pokarmów, ale i symbolu chrześcijańskiego. Chlebem się dzielimy, o chleb powszedni się modlimy. Chleb jest symbolem życia, dobrobytu i pomyślności. Traktowany jako dar Boży, darzymy szczególną czcią. To część naszej tożsamości, religii i kultury, nieodłącznie związana z Jaworem, niemalże od zarania jego dziejów.
Święto Chleba i Piernika łączy sztukę i najwyższy kunszt piekarski z różnorodnością smaków, gatunków i metod wypiekania. Promuje i kultywuje staropolskie tradycje związane z pieczywem i piernikami. Polskie pieczywo jest zupełnie wyjątkowe. Jego siła tkwi w smaku, którego próżno szukać gdzie indziej na świecie. Odpowiednia miękkość, właściwa kruchość, przyjemny zapach.
Zaangażowanie i kreatywność piekarzy skutkuje ogromną różnorodnością pieczywa: chleby, rogale, bułki, bagietki, chałki; małe duże, okrągłe, kwadratowe, podłużne, foremkowe; jasne, ciemne, pszenne, żytnie, mieszane, razowe, orkiszowe, z czystego ziarna; z dodatkami i posypkami - dziesiątki form i setki smaków, które można próbować i oglądać. Przyjeżdżając do Jawora już teraz, można nabyć ponad 60 gatunków pieczywa, w tym zupełną nowość - chleb z ostropestem oraz chleb słowiański, mocno zakorzeniony w starej tradycji piekarniczej.
Święto Chleba i Piernika ma również charakter wystawienniczy i rzemieślniczy. Integruje środowisko branżowe, tworzy i buduje pozytywne relacje pomiędzy producentami i konsumentami, ukazuje nowoczesne rozwiązania technologiczne w dziedzinie piekarstwa i cukiernictwa, wreszcie promuje wiodące na polskim rynku firmy związane z branżą.

Ważne są szczegóły

Po raz kolejny Jawor zamieni się w Polską Stolicą Chleba. Gościć będzie bowiem najlepszych polskich piekarzy i cukierników, którzy staną w szranki w konkursach „Rzeźby Piekarskiej", „Piekarza Roku" i „Bezpiecznej Piekarni". Na stoiskach prezentować będą wspaniałe bochny, wypiekane według starych, zapomnianych często receptur, bochny na prawdziwym zakwasie, tak różne od pieczywa spotykanego w marketach, chleby o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie, z dynią, sezamem, czy śliwką. Animacje piekarskie prowadzone przez mistrzów pozwolą z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy. Dodatkową atrakcją będzie udział w animacjach piekarskich zwycięzców turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz" organizowanego przez Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu. Bez wątpienia, piekarze będą solą tej imprezy, bo nie ma takiego drugiego zawodu na świecie, który tak wiele dawałby każdego dnia tak wielu.
Podczas Święta Chleba i Piernika cofniemy się w czasie, kiedy to nad Ziemią Jaworską unosiły się kłęby dymów i pyłów wulkanicznych, a spod ziemi dobiegały głuche odgłosy wstrząsów. W starodawnej wiosce zobaczymy nie tylko życie naszych przodków i pierwsze próby wypieku chleba, ale także wybuch wulkanu! Za sprawą pasjonatów, regionalistów i rzemieślników nasza podróż do przeszłości rozpocznie się przed milionami lat od Ziemi pokrytej stygnącej lawą, przez pierwotne lasy, pierwsze ziemie uprawiane przez człowieka, pierwsze plony, ziarna, ciasto chlebowe i wreszcie wypiek chleba. Tę część jaworskiego święta uzupełnią wykłady poświęcone ziemi Pogórza Kaczawskiego w aspekcie gospodarki rolnej i pozyskiwania plonów odpowiednich dla wypieku chleba.
W Jaworze dla nikogo nie zabraknie chleba i pierników, degustacjom których towarzyszyły będą unoszące się zapachy świeżego pieczywa, cynamonu, miodu i przypraw korzennych. Produkty, które wytworzą piekarze podczas animacji piekarskich, do swych wyjątkowych dań wykorzysta znany wszystkim Karol Okrasa. Zaprzyjaźnieni z miastem rękodzielnicy i rzemieślnicy prezentować będą swoje piękne wyroby, choćby naczynia lepione z gliny, donice czy rzeźby. Będzie żywność ekologiczna i nieskażone cywilizacją produkty, o których na co dzień możemy tylko pomarzyć. Wspaniałe miody, sery, nalewki, zioła. To tylko przedsmak tego, co będzie można smakować przez te wyjątkowe trzy dni. A zewsząd dochodzić będzie muzyka, dla najmłodszych i starszych, od folkloru, przez country, pop i rock. Wystąpią artyści znani na polskiej scenie, ale i na całym świecie.
Zapraszamy również na oficjalną stronę internetową miasta www.jawor.pl, gdzie na bieżąco będą zamieszczane informacje dotyczące Święta Chleba i Piernika w Jaworze.

Organizatorzy:

Gmina Jawor, Rynek 1, 59-400 Jawor
Osoba do kontaktu: Leszek Światkowski, Naczelnik Wydziału Promocji Miasta, tel. 76/871-14-20, e-mail: promocja@jawor.pl
Jaworski Ośrodek Kultury, Rynek 5, 59-400 Jawor
Osoba do kontaktu: Barbara Leonowicz, dyrektor, tel. 76/870-28-78, e-mail: poczta@jok.jawor.pl

Współorganizatorzy:

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP

Pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Anny Komorowskiej

źródło: www.jawor.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.