Janosik i bułki Maryny

Strona główna » Aktualności » Janosik i bułki Maryny

wielkość tekstu:A | A | A

Produkty spożywcze, które w swojej nazwie mają słowa kojarzące się z górami przez wielu konsumentów są postrzegane jako zdrowe, naturalne i tradycyjne oraz dające energię, chociaż wcale takie nie muszą być. Czy w przypadku wyrobów piekarskich to wyłącznie sprytny chwyt marketingowy?

Chrupiący chleb wypiekany na naturalnym zakwasie, którego receptura zaczerpnięta została z tradycyjnych przepisów góralskich. Bogaty w witaminy i mikroelementy, o charakterystycznym zapachu i smaku ze względu na dodatek kminku – tak swój Chleb Zakopiański reklamuje piekarnia-cukiernia U Brzęczka. W recepturze tego pszennego pieczywa produkowanego na naturalnym kwasie jest m.in. maślanka.
Piekarnia Oskroba proponuje swoim klientom m.in. pszenno-żytni Chleb Alpejski oraz Chleb Górski. W składzie obu tych produktów jest czosnek, z kolei tylko w recepturze tego drugiego znajdziemy kminek.
600-gramowy Chleb Górski z dodatkiem płatków ziemniaczanych i otrębów  pszennych jest jednym z produktów bydgoskiej piekarni Murmiłło. Pieczywo o zbitym miękiszu i posypane z wierzchu mąką żytnią swoim kształtem przypomina górski szczyt.
Wypieków w podobnym „klimacie” jest na rynku oczywiście znacznie więcej, ale i tak wydaje się, że w porównaniu do wszechobecnych Chlebów Wiejskich, pieczywa rodem z gór jest stosunkowo mało. A przecież gotowych mieszanek do produkcji tego typu wyrobów nie brakuje, a korzystanie z nich może być opłacalne. Świetnym tego przykładem jest piekarnia Szymonek przy PSS Społem w Zakopanem, która pod koniec 2006 roku podjęła pierwsze nieśmiałe próby wypieku Chleba Pasterskiego z mieszanki firmy Komplet. Produkcja szybko ruszyła pełną parą, a chleb stawał się coraz popularniejszy wśród mieszkańców Zakopanego i turystów. Dobra reklama, nazwa i kształt spowodowały, że ludzie zaczęli utożsamiać ten wypiek z regionem. Chlebów sprzedano już ponad milion, co jest sporą ilością jak na tak małą miejscowość, jaką jest Zakopane. O sukcesie zdecydowały jednak nie tylko wymienione wcześniej cechy pieczywa, ale także smak chleba i fakt, że bardzo długo utrzymuje świeżość. Jak podkreśla firma Komplet, bazę oryginalnego zaczynu pszennego stanowi jogurt, który nadaje też niezwykłą soczystość wypiekom. Na wyjątkowy charakter chleba wpływa również tradycyjny, długi proces wyrobu i obróbki ciasta – dodaje producent mieszanki.
Zbliżony „górski klimat” pośród mieszanek piekarskich firmy Komplet ma także 30% kompozycja Chleba Tyrolskiego z dodatkiem kminku, która oprócz pełnowymiarowych bochenków może być użyta również do produkcji pieczywa drobnego.
Ponieważ nie każdemu konsumentowi Tyrol może się kojarzyć z Alpami, dlatego też wśród mieszanek piekarskich zdecydowanie więcej jest miksów o nazwach bezpośrednio nawiązujących do wspomnianych gór.
Chleb Alpejski o bogatej kompozycji przypraw z dodatkiem maślanki proponuje piekarzom niemiecka firma Berg Back. Ten sam producent za pośrednictwem spółki Baker Polska oferuje również dwie mieszanki o nazwie Alpejskie Ziarna. 20% kompozycję do pieczywa wieloziarnistego miesza się z mąką pszenną, a 35% do produkcji bułek gatunkowych łączy się mąkami pszenną i żytnią.
Alpejska (przynajmniej w nazwie) jest także 50% mieszanka z jogurtem, oleistymi ziarnami, płatkami orkiszu oraz naturalnym zakwasem pszennym, którą produkuje firma Kwalita. Zapewnia ona, że miks Alpen Jogo charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, alka także dłuższą świeżością bułek i innego pieczywa drobnego.
Premix Alpejski to z kolei mieszanka firmy Dossche Mills, która również pozwala produkować pieczywo pszenno-żytnie z dodatkiem jogurtu. Charakterystyczny smak i wygląd uzyskujemy dzięki tradycyjnemu procesowi technologicznemu – zapewnia polski dystrybutor mieszanki, firma Savpol i dodaje, że pieczywo ze wspomnianego proszku można przygotować na kilka sposobów. Mieszanka dostępna jest w dwóch różnych opakowaniach: 10 kg lub 25 kg.
Również firma Zeelandia poleca polskim piekarzom kompozycję do wyrobu charakterystycznego chleba alpejskiego. Alpen Spitz to kompletna mieszanka do wypieku ciemnego pieczywa, o którego wyjątkowości decyduje bogactwo przypraw: kolendry, anyżu, kopru, papryki i cynamonu. Alpen Spitz z pewnością sprawdzi się w przygotowaniu wielu odmian tradycyjnego pieczywa żytniego i mieszanego wypiekanego w formach lub koszykach – informuje producent tej oryginalnej kompozycji piekarskiej. Proponuje także użyć ją do wypieku drobnych przekąsek, takich jak piwne paluchy czy półfrancuskie trójkąty oraz jako bazę do ciemnych bułeczek alpejskich i rogali.
Innym produktem o góralskim charakterze jest Mix Podhalański - 50% kompozycja do wyrobu tradycyjnego żytniego chleba. Jego receptura oparta jest na kefirze, który nadaje pieczywu charakterystyczny lekko kwaskowy smak, wilgotny miękisz oraz wpływa na przedłużenie świeżości wypieków. Charakter pieczywa kształtuje także specjalna kompozycja mąk słodowych – informuje producent. Z zalet mieszanki firma Zeelandia wymienia: prostą recepturę; dużą objętość i ładny kształt chleba, mimo iż w jego składzie przeważa mąka żytnia; delikatny i wilgotny miękisz pieczywa o równomiernej porowatości. Ponieważ chleb z Mixu Podhalańskiego ma neutralny smak i zapach można mu bez problemu nadać dowolny, specyficzny charakter, np. poprzez dodanie chrzanu lub kminku.
Góral firmy Eco Trade jest 25% mieszanką do produkcji niezwykle aromatycznego pieczywa z dodatkiem mielonego i płatkowanego czosnku (więcej o tym miksie piszemy w artykule poświęconym mieszankom czosnkowym).
Aromatyczne pszenne pieczywo o delikatnym miękiszu, dużej porowatości i chrupiącej skórce uzyskać można z mieszanki Chleb Góralski, która – jak zapewnia firma Uldo - jest cennym źródłem białka.
Ten sam producent ma w ofercie również kompozycję Uldo Janosik do wyrobu ciemnego pieczywa mieszanego z dodatkiem płatków ziemniaczanych nadających chlebom charakterystyczny smak i aromat.
Skoro w naszym artykule pojawił się już harnaś, to nie może zabraknąć jego kompanów nierozerwalnie związanych z różnymi góralskimi historiami i legendami. Pieczywo Zbójnickie to mieszanka firmy Credin do wyrobu żytniego, wilgotnego chleba z dodatkiem słonecznika, płatków pszennych i żytnich oraz prażonego lnu. Oryginalna receptura miksu oparta jest na starannie dobranych naturalnych składnikach. Dodatkowo propozycja trójkątnego kształtu chleba zachęca i wyróżnia to pyszne pieczywo spośród innych dostępnych na rynku – zachęca producent z Sobótki.
Puratos poleca piekarzom mieszankę Easy Górski na tradycyjnym, naturalnym zakwasie żytnim z dodatkiem ziaren słonecznika oraz płatków owsianych i pszennych.
Ziołowo-czosnkowy miks do wypieku pieczywa drobnego o nazwie Mieszanka Górska znaleźć można w ofercie firmy Atlantis Food. Ten sam producent w bogatym asortymencie różnych kompozycji piekarskich ma także 50% miks Bułki Maryny.

Chleb Podhalański z mieszanki piekarniczej firmy Zeelandia

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

mieszanki AlfaPro

Interesujące pytania, ja korzystam z mąki....

urlop

Ja z całą rodziną w tym roku pojadę na bardzo fajne ferie.Już kupiliśmy ubezpieczenie na narty na stronie inte...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.