Żytnie chleby, bułki i bagietki

Strona główna » Aktualności » Żytnie chleby, bułki i bagietki

wielkość tekstu:A | A | A

Z roku na rok sukcesywnie rośnie świadomość konsumentów co do wartości odżywczych produktów, w które zaopatrują. Najpopularniejszy od lat chleb pszenno-żytni zaczyna być coraz mniej atrakcyjny dla klientów szukających pieczywa funkcjonalnego i zaliczanego do tzw. zdrowej żywności.

Pieczywo żytnie jest często niedoceniane przez piekarzy. Produkuje się go w znacznie mniejszych ilościach i gatunkach niż wyrobów na bazie mąki pszennej lub mieszanej. Uboższa oferta produktów żytnich to w konsekwencji mniejsze ich spożycie przez polskich konsumentów. A skoro mniej się go sprzedaje, to może nie warto produkować tych wyrobów - mogą myśleć sobie niektórzy piekarze. I tu się mylą.
Z pewnością chleb pszenno-żytni (zwłaszcza ten najtańszy czyli z supermarketów) jeszcze długo będzie się lepiej sprzedawał niż chleb żytni, ale przede wszystkim z uwagi na zubożenie naszego społeczeństwa, które niemal wszędzie szuka sposobności, by zaoszczędzić robiąc zakupy. Są jednak i tacy, dla których pieczywo musi być atrakcyjne, smaczne i pożywne. Cena jest drugoplanowa. To właśnie dla tej grupy odbiorców piekarnie powinny wzbogacając swój asortyment o produkty na bazie mąki żytniej, które wcale nie tak trudno wyprodukować, gdy korzysta się z gotowych misów.
Można je znaleźć m.in. w bogatej ofercie firmy Uldo, która nie tylko polskim piekarzom w dużej mierze kojarzy się z mieszankami do wyrobu pieczywa funkcjonalnego i o właściwościach prozdrowotnych. Należą do nich mixy Uldo Żytni i Uldo Żytni Staropolski.
Ten pierwszy pozwala wyprodukować naturalne pieczywo wyłącznie na bazie mąki żytniej, bogatej w błonnik i inne mikroelementy. Dzięki dodatkowej zawartości słonecznika i lnu, pieczywo żytnie jest z mieszanki Uldo Żytni jest też niezwykle bogate w witaminy A, D, E i B6. Zawarte w pieczywie składniki odżywcze i przeciwutleniacze stanowią szczególnie cenne uzupełnienie codziennej diety, zapewniając konsumentom solidną porcję niezbędnych mikroelementów. Dodajmy, że skład mieszanki w aż 45% stanowią produkty przemiału żyta, takie jak mąka i otręby.
Uldo Żytni Staropolski jest z kolei kompozycją do produkcji pieczywa bez ziaren. Jeszcze do niedawna użycie samej mąki żytniej oznaczało najczęściej wypiek bochenków o niedużej objętości i zbitym miękiszu. Obecnie dzięki bogatemu składowi naszej mieszanki przy użyciu jedynie mąki żytniej otrzymujemy chleby o elastycznym miękiszu i sporej objętości - zapewnia producent dodając, że pieczywo ze wspomnianej mieszanki (w 100 % z mąki żytniej) gwarantuje dużą wilgotność, a co za tym idzie dłuższą świeżość.
Mąka i otręby żytnie, a także ziarno słonecznika, siemię lniane oraz nasiona szałwii hiszpańskiej to także podstawowe składniki chleba Uldo Chia. Przypomnijmy, że ziarna chia są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych błonnika i białka, zaś cała mieszanka oferowana przez Uldo pozwala wyprodukować żytnie pieczywo bogate m.in. w takie składniki mineralne jak: magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor oraz kwas foliowy.
Dobrze znana piekarzom firma Zeelandia wśród szerokiej gamy swoich kompozycji piekarskich również ma surowce, które piekarze mogą wykorzystać do produkcji chlebów żytnich.
ZiarnoVita to miks przygotowany na bazie mąki razowej z 22 % dodatkiem ziaren: żyta, słonecznika, siemienia lnianego oraz płatków owsianych i żytnich. Dzięki starannie dobranym proporcjom i wysokiej jakości składnikom, chleb z ZiarnoVity ma bardzo wilgotny miękisz o drobnych porach wypełnionych ziarnami, a także przyjemny smak, idealnie komponujący się z każdym dodatkiem - zapewnia producent mieszanki. Ze względu na swój skład pieczywo to charakteryzuje się również dużą zawartością błonnika, która jest o ok. 40% wyższa niż w klasycznym chlebie mieszanym.
Zeelandia proponuje piekarzom specjalne podłużne formy do wypieku chleba żytniego sugerując jego sprzedaż nie tylko w całości, ale także na wagę (kawałek z długiego bochenka) lub na kromki.
Innym produktem wspomnianej firmy jest Żytni z Błonnikiem - kompletna 100% mieszanka zawierająca specjalnie dobrane mąki żytnie i razowe, które gwarantują pewność wypieku oraz pełnię smaku. Otrzymany z niej chleb ma lekko kwaskowy smak, charakterystyczny dla tego typu pieczywa. Jak sama nazwa wskazuje, pieczywo to również zawiera duże ilości cennego dla organizmu błonnika (7,8%), tak bardzo ostatnio poszukiwanego przez klientów dokonujących świadomych zakupów w piekarniach.
Żyto, a konkretnie żytnie płatki i otręby a także siemię lniane, ziarna słonecznika oraz płatki owsiane znaleźć można również w mieszance pieczywa ziarnistego Pełny Kłos. Jak zapewnia Zeelandia, walory smakowe chlebów z tego miksu dodatkowo podnoszą specjalnie dobrane mąki, które wcześniej poddane zostały naturalnym procesom wzbogacającym. Dodajmy, że mieszanka ta, zaliczana do produktów z „czystą etykietą”, nadaje się także do wyrobu ziarnistego pieczywa drobnego.
Ziarna słonecznika oraz siemię lniane to składniki, które oprócz mąki żytniej stanowią podstawowe surowce, z jakich firma Lesaffre przygotowała kompozycję o nazwie Żytni. To mieszanka chlebowa do produkcji zarówno tradycyjnego pieczywa żytniego, jak też stanowiąca dodatek do wyrobu ciasta na chleby mieszane. Wyroby z tego miksu cechują się tradycyjnym naturalnym smakiem oraz aromatem i można je z powodzeniem przygotować bez użycia polepszaczy. Dodatkowym walorem pieczywa z mieszanki Żytni jest wilgotny miękisz chlebów i bułek.
Bułki żytnie, aromatyczne chleby żytnio-słodowe i ciemne pieczywo z pełnego ziarna i otrąb - to wszystko można wyprodukować z mieszanek, jakie proponuje piekarzom firma Komplet. A ma ich w swojej „żytniej ofercie” kilka.
Bułka żytnia 10% to gotowy koncentrat do wyrobu ciemnego pieczywa i innej drobnej galanterii piekarniczej. Jak zapewnia producent, miks ten w pełni odpowiada wymaganiom rynku i zapewnia bogactwo różnorodnych przepisów. Można z niego korzystać np. przy produkcji bułek Krusies, parek, różyczek lub rozciętych. Mieszanka doskonale nadaje się do garowania z przerwą, a wypieki - mimo wysokiej zawartości żyta - uzyskują odpowiednią objętość.
Altenburger 30 to z kolei ciemny, aromatyczny, mieszany chleb żytni o długim okresie świeżości. Produkt wzbogacony jest w jodowaną sól morską i
z powodzeniem nadaje się do wyrobu chleba wiejskiego czy chłopskiego.
Piekarzom, chcącym produkować ciemne żytnie pieczywo z pełnego ziarna i otrąb, o bardzo długiej trwałości i świeżości, firma Komplet poleca mieszankę Pełne Ziarno 100. Charakteryzuje się ona m.in. wyrazistym smakiem ziaren oraz słodu, a wyprodukowany z niej chleb stanowi znakomity składnik diety bogatej w substancje balastowe.
Żytnią ofertę producenta z Tarnowa Podgórnego uzupełnia Chleb Malzkorn - 30% koncentrat do wyrobu różnych wypieków żytnio-słodowych, m.in. chlebów słodowo-twarogowych lub bagietek koktajlowych. Również ten miks zawiera w swoim składzie jodowaną sól morską.
Kilka żytnich kompozycji oferuje piekarzom firma Credin. Aż 70% specjalnej mąki żytniej (charakterystycznej dla Litwy) znajduje się w miksie Chleb Litewski Laimas. To tradycyjne pieczywo naszych wschodnich sąsiadów o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku z dodatkiem pełnego kminku wzbogacone jest m.in. o słód żytni. Mieszanka nadaje się do obróbki ręcznej i maszynowej, a wypieczone z niej chleby długo zachowują wilgotność
- zapewnia Credin.
Poleca on także Pieczywo Zbójnickie - żytni, wilgotny chleb z dodatkiem słonecznika, płatków pszennych i żytnich oraz prażonego lnu. Oryginalna receptura mieszanki oparta jest na starannie dobranych naturalnych składnikach – twierdzi producent miksu, który proponuje piekarzom, aby wypiekali ten chleb w odpowiedniej trójkątnej formie, co wyróżni go spośród innego pieczywa na sklepowej półce.
Na mące żytniej razowej z dodatkiem specjalnej kompozycji naturalnych słodów jęczmiennego i żytniego oparta jest też receptura Chleba Dunkan, którego charakter firma Credin delikatnie porównuje do pumpernikla.
O mieszance Salvia firmy Eco Trade i zawartych w niej nasionach chia niejednokrotnie już pisaliśmy na łamach Bake & Sweet. Nie sposób jednak w tym artykule pominąć tego 30% miksu chleba żytniego. To zdrowe, wspomagające trawienie i dodające energii pieczywo świetnie spełnia nie tylko wymagania współczesnego konsumenta, ale również doskonale wpisuje się w modny w ostatnich latach trend na żywność funkcjonalną.
Inną mieszanką, jaką Eco Trade adresuje do piekarzy, którzy dostrzegają potrzebę produkowania i promowania prozdrowotnego pieczywa jest 25% miks Chleba Żytniego Wyborowego.
W ofercie firmy Kwalita także można znaleźć surowce do produkcji pieczywa żytniego z niewielkim udziałem mąki pszennej (do 4% w gotowym chlebie) lub bez jej udziału. Są to m.in. Żytomir, Gurani Vital, płynny kwas K-200 j oraz Saltoro-Ż.
Pierwsze dwa z tych produktów to 33% mieszanki do wyrobu żytnich foremkowych chlebów z bardzo małą zawartością mąki pszennej.
Żytomir jest klasyczną mieszanką, z której można w prosty sposób przygotować wysokiej jakości tradycyjny, polski chleb żytni o - jak zapewnia producent - wyśmienitym aromacie, smaku i znakomitych walorach zdrowotnych. Gotowy wyrób zawiera w 90% mąkę żytnią. Zachowuje długo świeżość, a miękisz chleba jest puszysty i wilgotny. O wysokiej jakość pieczywa świadczą m.in. stała kwasowość, zawsze taki sam smak oraz brak problemów z kruszeniem. 
Z kolei Guarani Vital jest miksem do wypieku energetycznego chleba żytniego z guaraną, jogurtem, amarantusem, dużą ilością
słodu, żyta łamanego i słonecznika. Produkt ten jest oparty na naturalnych i zdrowych składnikach, skomponowanych tak, aby wpływać korzystnie na
organizm. Wzbogacenie mieszanki jogurtem poprawia strukturę miękiszu i przedłuża świeżość pieczywa.
Wśród surowców oferowanych dla piekarzy, Kwalita ma również płynny zakwas żytni K-200 j oraz Saltoro-Ż - dodatek wypiekowy, który stabilizuje ciasto, wpływa na rozrost i objętość pieczywa. Oba półprodukty także znajdują zastosowanie przy wyrobie różnych wersji prawdziwego, 100% żytniego chleba, zarówno razowego jak też pełnoziarnistego lub tradycyjnego żytniego.
Do produkcji chleba marki Królewskie Żyto z 99% zawartością mąki żytniej, a także do wyrobu drobnego pieczywa żytniego przeznaczona jest kompozycja Uniferm Roggen. Mieszanka ta pozwala produkować rustykalną bagietkę żytnią, która jak najbardziej powinna konkurować z jej pszenną odpowiedniczką - twierdzi producent miksu, firma Uniferm.

Artykuł ukazał się w kwietniowym wydaniu miesięcznika Bake & Sweet

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

szkolenia

byłam niedawno na szkoleniu z zakresu terapii keratynowej, bardzo mi się to spodobało i wprowadziłam ten zabie...

mieszkanie we Wrocławiu

Jeśli w swoim mieszkaniu chcecie bardzo ładną podłogę to polecam wam wejść na stronę internetową ...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.