Orzeźwiający smak cytrusów

Strona główna » Aktualności » Orzeźwiający smak cytrusów

wielkość tekstu:A | A | A

Letnie upały sprawiają, że konsumenci częściej sięgają po produkty o cytrynowych smakach. Soki z cytrusów cieszą się opinią napojów, które w gorące dni zmniejszają uczucie pragnienia. Podobnie jest z ciastami wzbogaconymi o aromaty i dodatki smakowe prosto z cytryn lub limonek.

Najczęściej do wzbogacania wypieków cukierniczych stosuje się starte skórki z owoców cytrusowych, a także gotowe aromaty. Wśród tych drugich na uwagę cukierników zasługuje np. Flavoria firmy Zeelandia. To cała linia aromatów, w skład której wchodzi dziesięć najczęściej wybieranych nut smakowych i zapachowych. Wśród nich jest także aromat skórki z cytryny i świeżego soku. Produkt ten stanowi połączenie najwyższej jakości surowców oraz wieloletniego doświadczenia i wiedzy ekspertów z zakresu aromatów spożywczych – zapewnia Zeelandia. Dodajmy, iż wyroby z linii Flavoria mogą być stosowane zarówno do aromatyzowania produktów przygotowywanych na zimno, jak również podlegających obróbce termicznej.
Aromat o smaku i zapachu cytryny i limetki znaleźć można także wśród produktów oferowanych przez firmę Zentis. Aromaty cytrynowe w proszku proponuje także firma Martin Braun. Z kolei pośród wyrobów firmy Puratos są m.in. aromatyczne pasty cytrynowe znajdujące zastosowanie jako dodatek do śmietan, ciast, kremów i lodów, a także płynne koncentraty o smaku i zapachu skórki cytrynowej.
Analizując „cytrynowe oferty” producentów i dystrybutorów gotowych mieszanek cukierniczych zdecydowanie dominują w nich miksy różnych ciast babkowych.
Czołowy krajowy wytwórca koncentratów biszkoptowo-tłuszczowych, którym jest firma AKO proponuje rzemieślnikom mieszankę Babka Cytrynowa charakteryzującą się łatwą metodą wykonania ciasta i gwarantującą wyrównaną, bardzo dobrą jakość wypieków o ciepłej barwie oraz orzeźwiającym smaku i zapachu cytryny. Koncentrat umożliwia produkcję ciast z owocami lub bakaliami, a także stanowiących podkład pod bitą śmietanę lub kremy tortowe – informuje bydgoski producent.
Dwie mieszanki o cytrusowych smakach i aromatach poleca z kolei firma Eco Trade.
Babka Cytrynówka jest kompletnym koncentratem pozwalającym uzyskać ciasto o dużej objętości i puszystości. Miks wymaga jedynie połączenia z olejem roślinnym, jajami i wodą. Wszystkie składniki należy wymieszać i ubijać na wysokich obrotach przez ok. 3 min. Temperatura wypieku ciasta - ok. 180?C, czas – 40 do 50 min.
100% koncentratem jest też Babka Standard Citron. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości składników ciasto wypieczone na jej bazie ma delikatną teksturę i wyjątkowy smak – zapewnia producent miksu dodając, że mieszanka gwarantuje powtarzalność wypieku, a także łatwe i szybkie przygotowanie ciasta, co wpływa na opłacalność produkcji.
Eco Trade jest również producentem innego kompletnego koncentratu ciasta cytrusowego o nazwie Montana. Mieszanka ta oprócz naturalnych olejków eterycznych i aromatów cytryny zawiera także sproszkowany miąższ pomarańczy. Znajduje zastosowanie przy produkcji szerokiego asortymentu cukierniczego, m.in. w przygotowaniu blatów, mufinek, rantów tortowych.
Extra Babka Cytrynowa do produkcji ciast biszkoptowo-tłuszczowych to z kolei jedna z mieszanek cukierniczych firmy Lesaffre. Charakteryzuje ją delikatny, wilgotny miękisz o równomiernej strukturze i naturalnym kolorze, a także długotrwała świeżość uzyskana bez użycia środków konserwujących.
Kompletną mieszankę Babka APC Cytrynowa produkuje i w 15-kilogramowych opakowaniach sprzedaje firma APC, która zapewnia, że wypieki uzyskane z tego ciasta stanowią dobrą podstawę do otrzymania wyrobów o różnym nadzieniu, pokryciu i dekoracji. Z mieszanki tej oprócz babek można sporządzić różnego rodzaju ciasta z owocami, kruszonką lub budyniem.
Cukiernicy produkujący ciasta biszkoptowo-tłuszczowe i na co dzień korzystający z różnych miksów z linii Sandia oferowanych przez firmę Zeelandia wiedzą, że wśród tych proszków znajdą także kompozycję do wyrobu babki o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Prosta i szybka w użyciu Sandia Cytrynowa eliminuje wahania jakościowe surowców oraz minimalizuje możliwość błędu ludzkiego. Umożliwia urozmaicenie asortymentu produkowanych ciast wygodnie, bezpiecznie i w atrakcyjnej cenie – tak reklamuje swój wyrób producent koncentratu.
Babkę Cytrynową proponuje firma Baker Polska, przedstawiciel niemieckiego producenta mieszanek Berg Back. Miks cukierniczy o takiej samej nazwie ma w swojej ofercie także firma Atlantis Ford, która jest również producentem mieszanki ciasta Limonka o równie orzeźwiającym smaku, ale nieco różniącym się od tego, z jakim mamy do czynienia w przypadku ciast cytrynowych.
Połączenie cytrynowo-limonkowego aromatu znaleźć można w cieście wypieczonym na bazie mieszanki Kwali Babka Cytrynowa, które znajduje zastosowanie m.in. przy produkcji lekkich ciast piaskowych, babek marmurkowych czy muffinek. Jej producentem jest firma Kwalita.
Gotową mieszankę Sueno do babek biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych o smaku cytrynowym oferuje także firma Bionat. Produktami o podobnych zastosowaniach są również miksy: Babka Cytrynowa firmy Sonvit, Alibabka Cytrynowa Suprima firmy Polmarkus, mieszanka Babka Cytrynowa produkowana przez Soreno oraz Profi Babka Cytrynowa marki AlfaPro dostępna w ofercie firmy Savpol.
Gotowy miks do produkcji aromatycznej babki biszkoptowo-tłuszczowej, a także innych wyrobów ciastkarskich, takich jak blaty, ranty, placki oraz ciasta z owocami lub bakaliami ma w swojej ofercie firma CSM – producent ciasta Lemon Bake o cytrynowym smaku i zapachu oraz słonecznym kolorze miękiszu.
Babkę Cytrynową Koncentrat proponuje cukiernikom firma Uldo. Mieszanka gwarantuje uzyskanie puszystych i wilgotnych babek piaskowych o charakterystycznym smaku. Wygodny i łatwy w użyciu koncentrat zapewnia powtarzalność produkcji wypieków o miękiszu świeżym przez długi czas – informuje firma Uldo dodając, że zastosowanie miksu zapewnia spore oszczędności poprzez dodanie mąki i cukru bezpośrednio w piekarni lub cukierni. Podstawowa receptura z użyciem 4 kg koncentratu Uldo wymaga dodania po 3 kg cukru i mąki oraz 4,5 kg jaj, 4 l oleju i 1 l wody.
Aż czterema aromatycznymi cytrusowymi kompozycjami cukierniczymi może się pochwalić firma Credin. Bakmix 90 o smaku cytrynowym przeznaczony jest do wypieku zarówno tradycyjnej babki piaskowej, jak i muffinów.
Szybka, łatwa i elastyczna w przygotowaniu Super Babka to mieszanka ciasta biszkoptowo-tłuszczowego o lekko waniliowym aromacie z nutą skórki cytrynowej, która nadaje się zarówno do produkcji spodów pod świeże owoce lub do wyrobu keksów (bez potrzeby zwiększenia ilości mąki).
Naturalny koncentrat z cytryny i soku cytrynowego to jeden ze składników biszkoptowo-tłuszczowego Ciasta Lemoniada, które podobnie jak inne mieszanki Credin z linii Soft cechuje długa świeżość i wilgotność, delikatna struktura oraz pulchność miękiszu.
Z kolei Cozonac Lemon to 10 % koncentrat do wyrobu tradycyjnego ciasta bałkańskiego o delikatnym cytrynowym aromacie. Zazwyczaj przygotowywane jest ono z nadzieniem makowym lub orzechowym, zwijanym w fantazyjne wzory. Jak zapewnia firma Credin, ciasto to stanowi ciekawą i korzystną w kalkulacji alternatywę dla tradycyjnej drożdżówki. Może również z powodzeniem konkurować na przykład z coraz popularniejszą na naszym rynku włoską babką Panettone.
Oprócz gotowych miksów, a także aromatów i past smakowych, wyroby cukiernicze można w najróżniejszy sposób wzbogacać o cytrynowe dodatki dekoracyjne. Wśród nich znajdziemy m.in. cytrynowe żele Nappage marki Fabbri stanowiące świetne wykończenie różnego rodzaju ciast oraz tortów.
Żelowe są też Makulki firmy Eurohansa, które oprócz wersji cytrynowej dostępne są w smakach jabłka i truskawki. Dekoracyjne kulki znajdują zastosowanie jako dodatek do kremów, ciast, ciasteczek, deserów lodowych. Można je zapiekać i mrozić.
Niezwykłą dekorację do wszystkich słodkich przysmaków stanowią też kuleczki cytrynowe Gocce produkowane przez koncern Martin Braun. Również one są produktem termostabilnym. Można je także stosować do drinków i napojów, w których nie tracą smaku i koloru – zapewnia producent.
Firma Prospona proponuje z kolei zieloną i żółtą dekoracyjną posypkę cytrynową będącą drobno zmielonymi owocami kandyzowanymi. Nadaje się do wykończenia zarówno eleganckich tortów, jak również drobnych ciasteczek. Z powodzeniem zastąpi także wiórki kokosowe oraz znajdzie zastosowanie przy rzemieślniczym wyrobie mas i kremów cukierniczych.
Skoro o kremach mowa to warto pamiętać, że praktycznym półproduktem w każdej cukierni jest proszkowa mieszanka Sucrea Tarte Citron do szybkiego i łatwego przygotowania delikatnych, a zarazem odpornych na zapiekanie i zamrażanie mas cytrynowych. Miks firmy Dawn Foods w połączeniu z płynną śmietaną i wodą pozwala uzyskać krem będący nieodłącznym składnikiem popularnej tarty cytrynowej.
Zupełnie inne zastosowanie ma Zeesan Cytrynowy, który jest jednym z ponad 20 smakowych stabilizatorów do bitej śmietany produkowanych przez firmę Zeelandia (o produktach tych pisaliśmy w poprzednim numerze miesięcznika Bake & Sweet).
Rynek zaopatrzenia sektora cukierniczego oferuje także najróżniejsze gotowe nadzienia i wsady owocowe, wśród których znaleźć można również produkty na bazie cytrusów. Należy do nich termostabilny, gęsty, skoncentrowany wsad cytrynowy Prospony, który z powodzeniem można wykorzystać jako składnik mas lodowych, dodatek do śmietany oraz kremów budyniowych i tłuszczowych, a także półprodukt do wyrobu ciast biszkoptowo-tłuszczowych.

wypiek na bazie mieszanki Uldo Babka Cytrynowa Koncentrat

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.