Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków

Strona główna » Aktualności » Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków

wielkość tekstu:A | A | A

W czasach, gdy coraz bardziej promowane są różne produkty o dużej zawartości protein nie powinno zabraknąć także miejsca na twarogowe kulki. W ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w diecie dzieci i osób prowadzących aktywny tryb życia.

Do najpopularniejszych wyrobów cukierniczych z twarogiem należy z pewnością sernik. W zależności od regionu świata różni się on składnikami, technologią produkcji, formą. W kulkach serowych nazywanych też twarogowymi pączkami tych różnic pozornie nie widać. Ale to nie znaczy, że ich nie ma. W opinii zarówno cukierników, jak również konsumentów utarło się, że małe serowe pączki to wyrób o słodkim smaku, jednak wiele jest przykładów, że ciastka te mogą z powodzeniem stanowić również słoną przekąskę. Co prawda, część gotowych mieszanek do szybkiego przyrządzenia kulek jest już z dodatkiem cukru, lecz na rynku piekarsko-cukierniczym znaleźć można również podobne produkty o neutralnym, twarogowym smaku pozwalającym na dowolną modyfikację i urozmaicanie ciastek wedle własnej wyobraźni. Ostatni raz przyglądaliśmy się tej grupie mieszanek na łamach Bake & Sweet dwa lata temu. Od tamtej pory niewiele się jednak zmieniło - przybyło zaledwie kilka gotowych miksów. Konsumenci chyba wciąż niedoceniają tych zdrowych i funkcjonalnych wyrobów. Piekarze i cukiernicy winą za taki stan rzeczy mogą jednak obarczać wyłącznie samych siebie, gdyż tylko niewielki procent z nich ma w ofercie twarogowe pączki – zarówno wyprodukowane według własnej receptury, jak również z gotowych proszków. Skoro więc czegoś nie ma w sklepie z pieczywem lub w cukierni, to nic dziwnego, że… nikt tego nie kupuje.
Jak już wspomnieliśmy wybór gotowych kompozycji z tej grupy asortymentowej nie jest imponujący, ale przecież nie o ilość chodzi, lecz o jakość mieszanek.  
Pączki Quarkini to z pewnością atrakcyjna propozycja dla wszystkich lubiących łakocie. Smak świeżego twarogu i wspaniały aromat sprawiają, że Quarkini stanowi przekąskę o wyjątkowym charakterze – reklamuje swój produkt firma Zeelandia dodając, że nieduże, lekkie ciastka mogą być dla konsumentów doskonałym dodatkiem do podwieczorku, smaczną przekąską w szkole i w pracy, a nawet urozmaiceniem eleganckiego przyjęcia. Ta mieszanka charakteryzuje się prostotą użycia, gdyż gotowy miks wymaga jedynie dodania twarogu i wody. Ciasto na pączki twarogowe od Zeelandii może mieć wiele wersji smakowych i różnych dodatków, takich jak rodzynki, orzechy lub kawałki suszonych jabłek.
Mieszanki do twarogowych kulek znaleźć można również w ofercie firmy Komplet, która poleca aż trzy różne miksy.
Bellkule to kompletna kompozycja do produkcji małych pączków na bazie maślanki lub sera twarogowego, gwarantująca dużą objętość i przyrost smażonych kulek. Mają one słodki, waniliowo-maślankowy smak i - jak zapewnia producent - po usmażeniu nie trzeba ich obtaczać w cukrze. Receptura podstawowa wymaga połączenia mieszanki w odpowiednich proporcjach z jajami, wodą i maślanką. Ten ostatni składnik można jednak zastąpić mielonym serem twarogowym.
Bonini’s Plus jest mieszanką cukierniczą już z dodatkiem sproszkowanego jogurtu i twarogu.
Ser twarogowy w proszku znajduje się także w kompozycji Boleros znakomicie nadającej się do obróbki maszynowej – twierdzi producent, firma Komplet. Ciastka z tego miksu świetnie nadają się też do zamrażania. Ciastko na kulki Boleros można wzbogacić o pokrojone w kostkę jabłka, siekane i prażone orzechy lub rodzynki, a także dodatki smakowe takie jak np. rum albo przyprawa piernikowa.
Mix Twarogowy 50 % produkowany przez firmę Martin Braun to produkt o znacznie szerszym zastosowaniu niż tylko mieszanka do pączków serowych. W połączeniu z mąką, jajami i wodą pozwala bowiem uzyskać ciasto na Bułeczki Szkolne - pyszne, lekkie pieczywo adresowane głównie do najmłodszych konsumentów. Aby ze wspomnianej mieszanki otrzymać pączusie serowe trzeba skorzystać z innej receptury, w której pojawia się dodatkowo twaróg.
Mieszanka charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, a ciasto na bazie Mixu Twarogowego przez kilka godzin może leżakować bez utraty swoich cech.
100 % kompozycję piekarsko-cukierniczą Twarogowe Kuleczki poleca także firma Ireks. Producent ten zapewnia, że przez zastosowanie różnych dodatków można otrzymać twarogowe kuleczki o dużym zakresie smaków - od słodkich deserowych do słonawych i pikantnych.
Również firma Diamant Polska dostrzegła potrzebę wzbogacenia swojej cukierniczej oferty o miks do produkcji ciasteczek charakteryzujących się delikatnym serowym smakiem. Ich kulisty kształt i niewielkie rozmiary pozwalają na różnorodną formę sprzedaży kulek: na sztuki lub na wagę. Produkty na bazie mieszanki Twarogowe Mini Pączki można z powodzeniem stosować w tradycyjnej technologii, a także zamrażać. Miks cechuje m.in. bardzo duża wydajność, a tym samym korzystna kalkulacja wsadu surowcowego.
Quarkperlen to z kolei mieszanka firmy UNIFERM, która pozwala otrzymać ciasto do smażenia kul twarogowych lub maślankowych. Wyselekcjonowane składniki miksu mają zagwarantować powtarzalność słodkich przekąsek, z kolei innowacyjna receptura pozwalająca zastąpić twaróg maślanką sprawia, że kulki mają szczególny miękisz. Jest on bardziej wilgotny niż w przypadku ciastek z dodatkiem twarogu, co w efekcie przekłada się na dłuższą świeżość maślankowych ciastek.
Nowy wymiar smaku – tak swoje kulki Bombole reklamuje firma Eco Trade. Ta wysokiej jakości mieszanka do produkcji kulek o serowym smaku charakteryzuje się znacznie szybszym i łatwiejszym procesem produkcji niż samodzielne przygotowanie tego samego rodzaju ciasta z podstawowych surowców. Oprócz powtarzalności produkcji Bombole charakteryzują się też minimalną ilością tłuszczu wchłanianego przez kulki podczas ich smażenia, co zdecydowanie poprawia smak wyrobu gotowego. Ciasto uzyskane ze wspomnianego miksu to produkt stabilny i wytrzymały w procesie technologicznym, dostosowany zarówno do tradycyjnej produkcji rzemieślniczej, jak do wytwarzania na liniach przemysłowych – zapewnia gliwicki producent.
W ubiegłym roku na rynku zaopatrzenia naszej branży pojawił się koncentrat AKO Mini Pączki, który przeznaczony jest do szybkiej i powtarzalnej produkcji małych drożdżowych kulek z różnymi dodatkami. Wśród zalet tych wyrobów firma AKO wymienia m.in. delikatny miękisz mini-pączków oraz duże możliwość kreowania różnych smaków. W wersji z maślanką można bowiem z powodzeniem zastosować maślanki smakowe np. truskawkową, brzoskwiniową itp. Ciasto z wyprodukowanego w Bydgoszczy miksu może być łączone również z twarogiem, co pozwala uzyskać małe pączki o serowym smaku. Inny wyrób otrzymamy z kolei przez połączenie mieszanki z musem jabłkowym.
Wspomnieć należy również o produkcie o nazwie Quarkbakemix firmy Backaldrin, z którego piekarze i cukiernicy również mogą korzystać w codziennej produkcji smacznych kulek twarogowych – produktów stanowiących  ciekawą alternatywę dla wszechobecnych pączków.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

mieszanki AlfaPro

Interesujące pytania, ja korzystam z mąki....

urlop

Ja z całą rodziną w tym roku pojadę na bardzo fajne ferie.Już kupiliśmy ubezpieczenie na narty na stronie inte...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.