Strona główna
poniedziałek, 19 sierpnia 2019 r.
Imieniny: Emilia, Julinan

Udekorowane pieczywo przyciąga wzrok klientów

Strona główna » Aktualności » Udekorowane pieczywo przyciąga wzrok klientów

wielkość tekstu:A | A | A

Płatki pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa, a także nasiona słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego to surowce, które chętnie wykorzystywane są do dekoracji chlebów, bułek czy rogali. Mogą wiele zasugerować klientom odnośnie składu pieczywa, ale też nie rzadko potrafią wprowadzić w błąd.

Posypki do pieczywa mają za zadanie przede wszystkim uatrakcyjnić wygląd zewnętrzny wyrobów piekarskich i w pewnym sensie również zasugerować konsumentowi funkcjonalność tak przystrojonego pieczywa. Kupujący z resztą zazwyczaj sami „dopowiadają sobie”, że pieczywo z widocznymi nasionami i ziarnami jest zdrowsze. Niestety nie zawsze to co na wierzchu wypieków, jest również w środku pieczywa. Jak już pisaliśmy w Bake & Sweet niektórzy konsumenci uważają, że często w tzw. pieczywie ziarnistym jest tylko tyle ziaren, ile znalazło się w posypce. Kolejny raz przestrzegamy zatem, że tego typu nieuczciwe traktowanie klientów może doprowadzić do utraty ich zaufania, a tym samym do zmniejszenia obrotu piekarni. Problem jednak leży nie w używaniu samych posypek, lecz w odpowiednim nazewnictwie wyrobów, które jedynie zostały udekorowane ziarnami. Jeśli nie zamiast „bułka z ziarnami” na etykiecie produktu pojawi się informacje „bułka dekorowana ziarnami”, to  wówczas nikt nie będzie miał prawa zarzucić piekarzowi nieuczciwości.
Dlaczego posypki dekoracyjne ciągle są skutecznym zabiegiem marketingowym? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: zdecydowana większość konsumentów „kupuje oczami” i chętniej sięga po chleb, który ładniej wygląda niż po taki sam produkt, ale bez posypki. Tylko czym sypać, aby uzyskać odpowiedni efekt?  
Cztery gotowe mieszanki dekoracyjne poleca piekarzom firma Polmarkus. Wszystkie sygnowane są marką Suprima i zostały wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych oraz odpowiednio dobranych ziaren - gwarantuje producent dodając, że produkty te mogą być wykorzystane nie tylko jako element dekoracji chlebów lub bułek, ale także istotny składnik ciasta do wyrobu pieczywa wieloziarnistego.
Podstawą Mieszanki Wieloziarnistej są płatki: pszenne, żytnie, owsiane, a także słonecznik, siemię lniane i sezam. Z kolei miks Multi Słoneczny dodatkowo wzbogacony został o płatki jęczmienne. Znalazły się one także w kompozycji Multi Amaranti, w której oprócz wspomnianych wcześniej ziaren się też m.in. cięta soja i – jak sama nazwa mieszanki wskazuje – również amarantus. Skład posypki Multi Gold Suprima wyróżnia się za to czarnuszką i kompozycją odpowiednio dobranych przypraw.
Ziarna bogate w witaminy i białka z dodatkiem grubej soli kamiennej i delikatną zawartością aromatycznej czarnuszki nie tylko znakomicie podnosi walory smakowe pieczywa, ale także jego wartości odżywcze - zapewnia firma Credin, producent Złotej Posypki. Wśród zalet tej mieszanki dekoracyjnej przeznaczonej do każdego rodzaju wyrobów piekarskich trzeba wymienić m.in. to, że nie przypala się ona podczas wypieku.
Credin poleca piekarzom również wieloziarnisty Credi Dekor i Posypkę Musli, którą przygotowano na bazie nierozdrobnionych ziaren. Z kolei Posypka Kukurydziana to mielony ekstrudat kukurydziany, przeznaczony przede wszystkim do ozdabiania pieczywa kukurydzianego.
Kukurydziany ekstrudat jest też jednym ze składników Uldo Posypki Złocistej, w której znalazły się też płatki ryżowe. Również ta wysokowartościowa mieszanka może być wykorzystywana zarówno do dekoracji wszelkiego typu pieczywa, jak też jako dodatek do produkcji chleba ziarnistego.
Innym produktem firmy Uldo jest Posypka N z lnem, sezamem, słonecznikiem, i płatkami żytnimi, a więc ze składnikami bogatymi w witaminy i minerały, co można skutecznie wykorzystać przy promocji pieczywa z tą posypką. Dodajmy, że miejsce tej mieszanki jest nie tylko na powierzchni, ale również w środku wypieków.
Dekormix to naturalna kompozycja firmy Zeelandia otrzymana przez zmieszanie spłatkowanych ziaren zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa oraz nasion: słonecznika i siemienia lnianego. Ta prosta w użyciu i niedroga mieszanka dekoracyjna - jak podkreśla jej producent – również może być stosowana jako dodatek do ciasta nadając pieczywu doskonały smak i aromat. Wspomniany zestaw preparowanych ziaren i nasion zwiększa wydajność pieczywa, wydłuża okres jego świeżości oraz eliminuje pracochłonność związaną z naważaniem poszczególnych składników. Użycie Dekormixu podnosi też wartość odżywczą pieczywa, wzbogacając je o łatwo przyswajalny błonnik, proteiny, węglowodany i witaminy. Co ważne, stosowanie mieszanki nie wymaga zmiany receptury podstawowej. Wskazane jest jedynie ;półgodzinne namoczenie mieszanki w wodzie przed jej dodaniem do ciasta.
Zdecydowanie innym produktem jest Fiesta - posypka do wypieków kukurydzianych, będąca gotową odpowiedzią na pytanie: czym wykończyć pieczywo wykonane m.in. na bazie mieszanek Fiesta i Fiesta Pikantna. Posypka sprawia, że skórka bułek i chlebków staje się chrupiąca i złocista, a dzięki kawałeczkom płatków kukurydzianych uzyskuje bardzo ciekawą i zróżnicowaną powierzchnię.
Miks płatków pszennych, żytnich oraz ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego to skład naturalnej mieszanki wieloziarnistej Ziar-dekor firmy Komplet. W swojej ofercie ma ona również kompozycję dekoracyjną Pikanteria, która znajduje zastosowanie jako posypka do drobnych wypieków, takich jak: bagietki, bułeczki, precle. Nadaje pieczywu niepowtarzalny smak oraz zapach - zapewnia producent. Oba miksy dostępne są w 10-kilogramowych opakowaniach.
Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że „posypka na pieczywie, to uwieńczenie ciężkiej pracy piekarza”. Takiego zdania jest m.in. firma AKO - producent kilku mieszanek dekoracyjnych.
Perełki to preparowane ziarna amarantusa, przeznaczone do wykańczania pieczywa drobnego oraz chlebów. Ze względu na niewielką wagę jest to produkt bardzo wydajny - zapewnia bydgoski producent dodając, iż na okrągły kęs ciasta o wadze 580 g zużywa się zaledwie ok. 3 g posypki.
Podstawowym składnikiem mieszanki Brokat jest z kolei grys kukurydziany, który nadaje pieczywu atrakcyjny i smakowity wygląd. Ponadto w skład miksu wchodzą jeszcze siemię lniane, sezam oraz słonecznik.
Korona to mieszanka stosowana jako posypka do pieczywa pszennego i mieszanego, w której oprócz „wszechobecnych” płatków zbóż, siemienia, sezamu i słonecznika znalazło się także proso.
Kilka miksów do ozdabiania, a także wzbogacania pieczywa znaleźć można w ofercie firmy Eco Trade.
Super-Dekor to połączenie nasion lnu z sezamem, a także z solą gruboziarnistą, czosnkiem i majeranek. Ta posypka pełna barwnych ziaren z przyprawami łączy w sobie bakteriostatyczne działanie czosnku z niezbędnymi do walki z miażdżycą składnikami, jakie znajdują się w siemieniu lnianym - podkreśla producent.
Inną prozdrowotną posypką jest kompozycja specjalnie wyselekcjonowanych ziaren o nazwie Amarantus i Soja. Oba te składniki wymieszane są z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, słonecznikiem, sezamem i otrębami żytnimi. Jak zaznacza firma Eco-Trade, to jednak ziarno amarantusa jest najcenniejszym składnikiem tej mieszanki, gdyż ma zbawienne działanie obniżające stężenie cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszające ryzyko miażdżycy i chorób serca.
Amarantus pojawia się też w Posypce z Czarnuszką, której skład opracowano tak, aby nie tylko podnieść atrakcyjność chleba i nadać mu niepowtarzalny smak i aromat, ale również zwiększyć jego wartość odżywczą. Dodajmy, że nasiona czarnuszki mają charakterystyczny silny aromat i mocno korzenny smak, przypominający nieco gorzką kawę. Używano ich już w starożytności jako namiastkę pieprzu.
Kwali garni to seria kilku wieloziarnistych mieszanek do dekoracji różnego rodzaju pieczywa oraz do produkcji chlebów ziarnistych i drobnych wypieków rustykalnych. Ich producentem jest firma Kwalita, która uważa, że stosowanie tych miksów może być dla piekarzy alternatywnym rozwiązaniem pozwalającym urozmaicić dotychczas produkowane pieczywo i wzbogacić je o nowe składniki, smaki i aromaty.
Kwali garni - Słoneczny to uniwersalna kompozycja płatków zbóż, siemienia lnianego, sezamu i nasion słonecznika, które oprócz tego, że są naturalnym źródłem witamin i minerałów, to również mają pozytywny wpływ na strukturę chleba. Kwali garni - Natura jest z kolei mieszaniną płatków zbóż chlebowych oraz pełnych ziaren słonecznika, siemienia lnianego złotego i soi o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Do dekoracji chlebów, drobnego pieczywa pszennego (bagietki, pikantne rogaliki) lub przekąsek grillowych można skorzystać z miksu Kwali garni - Złocisty. W jego składzie są m.in. dwa rodzaje nasion siemienia lnianego (złote i brązowe) i czarnuszka. Kwalita również ma w ofercie prozdrowotną mieszankę wieloziarnistą Kwali garni - Amaranti z amarantusem i soją.
W 25-kilogramowe worki pakowana jest posypka dekoracyjna Ziarenka produkowana przez firmę Lesaffre. Jej skład (łamane ziarna słonecznika, otręby pszenne, sezam i siemię lniane) jest na tyle uniwersalny, ze pozwala stosować miks do każdego rodzaju pieczywa i na różne sposoby - Ziarenka mogą być używane jako posypka do dekoracji lub jako mieszanka do chleba. W pierwszym przypadku producent zaleca dozowanie minimum 5 kg posypki na 100 kg mąki, z kolei używając mieszanki jako dodatku do ciasta kompozycję ziarnową należy połączyć z mąką w proporcjach 1:5.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.