Kokosowa rozkosz

Strona główna » Aktualności » Kokosowa rozkosz

wielkość tekstu:A | A | A

Kokosanki i ciasta kokosowe można przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale również - co bardzo ważne - powtarzalność produkcji.

Na łamach wrześniowego numeru miesięcznika Bake & Sweet prezentujemy kilka półproduktów do wyrobu ciast i ciasteczek kokosowych. Szczególnie warto się przyjrzeć różnym mieszankom pod kątem produkcji drobnych wyrobów, które od lat mają swoich zwolenników i nic nie wskazuje na to, aby popyt na nie miał zmaleć. O miksach do maszynowej produkcji kokosanek na multidropach pisaliśmy już co prawda w poprzednim numerze Bake & Sweet, ale przecież zapotrzebowanie jest nie tylko na tego typu ciasta o kokosowym smaku. 
Firma Zeelandia poleca cukiernikom mieszankę Mix Kokosowy, która może być użyta zarówno do przygotowania mas na popularne drobne ciasteczka, jak również do przyrządzenia termostabilnego nadzienia kokosowego do ciast. Kompozycja zawiera 44 % specjalnie wyselekcjonowanych wiórków kokosowych, co - jak zapewnia producent - daje gwarancję uzyskania pełnego smaku i odpowiedniej granulacji. Bazując na mieszance można przygotować masę do kokosanek zarówno tych produkowanych ręcznie, jak i na specjalistycznych urządzeniach. Ciastka z Mixu Kokosowego utrzymują odpowiedni karb, są odpowiednio miękkie i wilgotne, a także nie wysychają przy dłuższym przechowywaniu – gwarantuje producent mieszanki. Wydaje się ona niezastąpiona zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy to używana jest przez cukierników do przygotowania kokosowego nadzienia, które można zapiekać w różnego rodzaju ciastach. Przykładem może być wypiek o nazwie Black&White, którego recepturę opracowali technolodzy Zeelandii łącząc ze sobą czekoladowe ciasto i kokosową masę.
Masa kokosowa Malibu oferowana przez Eco Trade, chociaż przeznaczona jest przede wszystkim do wypieku tradycyjnych kokosanek, znajduje też zastosowanie w innym asortymencie cukierniczym. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju ciastami - zapewnia producent jako przykład dając drożdżówki, które z powodzeniem mogą być nadziewane Malibu. Również i w przypadku tej masy o jej wysokiej jakości i powtarzalności produktu, a tym samym jego niezawodności w dużej mierze świadczą odpowiednio dobrane i wyselekcjonowane komponenty.
W ofercie firmy Eco Trade jest również kokosowy miks przygotowany przez technologów specjalnie dla potrzeb produkcji cukierniczej na liniach przemysłowych. Kokosanka Industry jest kompletną mieszanką do kokosanek przystosowaną dla zakładów posiadających urządzenia typu multidrop. Producent miksu zapewnia, że każda receptura jest wprowadzana przez specjalistę technologa z Eco Trade i dostosowywana do wymagań oraz warunków panujących w zakładzie cukierniczym.
Super Ciasto Kokosowe to z kolei 100 % koncentrat ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem wysokiej jakości wiórków kokosowych, które nadają wypiekom charakterystyczny wygląd i smak. Wypieczone ciasto jest wilgotne, smaczne, a swym aromatem niewątpliwie przyciąga klientów cukierni. Mieszanka może stanowić bazę do produkcji różnorodnego asortymentu ciast z owocami sezonowymi, bitą śmietaną, kremami budyniowymi czy deserowymi.
W ofercie firmy Komplet znaleźć można dwa miksy do wyrobu ciast z kokosową nutą smakową. Cocobella Soft znacznie ułatwia produkcję soczystych i pulchnych ciast dając przy tym możliwość racjonalnej obróbki - masa nadaje się do zamrażania oraz do maszyn dozujących. Wypiek z tej kompletnej mieszanki charakteryzuje się delikatnym aromatem i smakiem kokosowym, a soczyste ciasto gwarantuje długie zachowanie świeżości. Jedną z zalet Cocobella Soft jest dobre utrzymywanie owoców. Wspomnianą kompozycję cukierniczą można wykorzystać m.in. przy produkcji Babki Kokosowej czy też Coco Schoko – ciast, których receptury opracowali oczywiście technolodzy firmy Komplet.
Szybkie i łatwe przygotowanie soczystej kokosowej masy zapewnia również mieszanka Cocomix, w skład której wchodzą wiórki kokosowe najwyższej jakości – gwarantuje producent. Tradycyjna receptura na kokosanki z użyciem tej kompozycji cukierniczej to 1 kg Komplet Cocomix i 400 g zimnej wody. Oba składniki po połączeniu trzeba przez ok. 3 min. mieszać na średnich obrotach przy użyciu płaskiego mieszadła. Po uzyskani gładkiej, jednolitej konsystencji masę należy odstawić na 10 min., a następnie wyszprycować w formie tradycyjnych kokosanek i piec przez ok. 18 min. w temperaturze 200-210°C.
Firma Bakels o swojej cukierniczej kompozycji Pol Mix Kokosowy mówi, że dzięki wysokiej stabilności masy mieszankę tą można zaliczyć do grupy półproduktów najwyższej jakości. Bakels dodaje przy tym, iż wyroby wytworzone na bazie wspomnianego miksu charakteryzują się wyjątkową delikatnością i niepowtarzalnym smakiem, są wilgotne w środku i długo utrzymują świeżość. Oprócz standardowych kokosanek mieszanki można użyć do wszystkiego, co tylko da się uzupełnić lub nadziać masą kokosową, a więc np. do tart, rolad, kostek, batonów, mozaik itd. Masa pozwala na dowolną modyfikację smaku, stosując różne dodatki, którymi można wzbogacać podstawową recepturę (kakao,
skórka pomarańczowa, nadzienia truflowe itp.).
CoCo’s Mix (na zdjęciu) to półprodukt cukierniczy firmy Lesaffre znany na naszym rynku już od kilku lat . Dzięki tej gotowej 100 % mieszance można przygotować ciastka typu kokosanki, jak też masę kokosową z zastosowaniem do innych wyrobów cukierniczych. CoCo’s Mix pozwala na tradycyjną, ręczną produkcję oraz umożliwia przygotowanie ciasta użytego do produkcji mechanicznej. Masa otrzymana z miksu utrzymuje odpowiednią formę i długotrwałą wilgotność - zapewnia producent dodając, że naturalny kokosowy smak wypieków osiągnięto bez użycia sztucznych aromatów. Dodajmy, że przygotowanie kokosanek ze wspomnianej kompozycji cukierniczej uproszczono do minimum. Mieszankę wystarczy połączyć z wodą w proporcjach ok. 3:1 i wymieszać przez kilka minut. Tak uzyskane ciasto pozostaje już tylko dozować na blachy i włożyć do pieca.
Wyjątkowo smaczne kokosanki można wyprodukować na bazie kompozycji do produkcji makaroników - zapewnia firma Diamant Polska. Producent kompletnej mieszanki Makaroniki dodaje, że jej niekwestionowaną zaletą jest stabilność ciasta zarówno podczas obróbki ręcznej, jak i maszynowej. Masa nie rozlewa się podczas wypieku, a tym samym ciastka zachowują odpowiedni, pierwotnie nadany  kształt. Ten uniwersalny miks może także posłużyć jako baza do przygotowania tradycyjnych makaroników, ciastek orzechowych lub z dodatkiem bakalii, a nawet słodkich polew - zapewnia Diamant.
Tradycyjne lub krakowskie kokosanki można również w prosty sposób wyprodukować z Nadzienia Kokosowego, które zawiera aż 50 % wyselekcjonowanych wiórków kokosowych. Ta kompozycja ma również zastosowanie przy przygotowaniu nadzień kokosowych do drożdżówek oraz różnych ciast z blachy.
Kokosanka - pod tą wszystko mówiącą nazwą kryje się 100 % sucha masa kokosowa, dzięki której w szybki i prosty sposób można otrzymać popularne ciastka. Jej producent, firma Kwalita zapewnia, że wystarczy proszek połączyć z wodą w odpowiedniej proporcji, następnie ubić w ubijaczce, odstawić na ok. 20 minut i już można za pomocą rękawa szprycować ciastka na blachę. Sposobem na urozmaicenie masy otrzymanej z Kokosanki jest dodanie do niej różnych past smakowych. Ubitą masę można również wykorzystać przy produkcji różnych ciast, tworząc niezapomniane wyroby z nutą smaku kokosu.
Mieszankę do wypieku kokosanek i ciasta kokosowego poleca również firma Credin. Oprócz jej Kokos Mixu w ofercie znaleźć można także kompozycję Kokosanka Multidrop do przemysłowej lub półprzemysłowej maszynowej produkcji kokosowych ciasteczek drobnych.
Co prawda firma Uldo producent nie oferuje cukiernikom kompletnego miksu, jak w przypadku innych producentów wymienionych w tym tekście,  ale również ma w swojej ofercie półprodukt pozwalający znacznie usprawnić produkcję ciastek kokosowych. Mowa o mieszance Uldo Beza, którą łączy się z wiórkami kokosowymi w proporcjach 1:1 oraz dodaje odpowiednią ilość jaj i wody. Po ok. 6 min. mieszania liściem na średnich obrotach masa gotowa jest do szprycowania. Tak przygotowane ciasta zaleca się piec przez ok. 23 min. w temperaturze nie przekraczającej 180°C.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.