Strona główna
poniedziałek, 19 sierpnia 2019 r.
Imieniny: Emilia, Julinan

Tajemnicze florentynki

Strona główna » Aktualności » Tajemnicze florentynki

wielkość tekstu:A | A | A

Dlaczego tajemnicze? Choćby dlatego, że nazwa tych ciastek może sugerować, iż pochodzą z włoskiej Florencji, a tak naprawdę nie wiadomo jakie są ich korzenie. Dla konsumentów na całym świecie nie ma to jednak większego znaczenia...

Przepisów na florentynki jest bez liku i każdy z nich wydaje się atrakcyjny. Są ciastka z orzechami pekan lub z pistacjami, owsiane, z kandyzowanymi owocami i bakaliami, z dynią oraz słonecznikiem, z dodatkiem miodu, w całości lub tylko częściowo oblane czekoladą itd. Różne są też ich kształty, m.in.  trójkątne i prostokątne, chociaż najpopularniejsze nadaj pozostają ciasteczka wypiekane w okrągłych formach.
Tradycyjna receptura na florentynki nie wydaje się skomplikowana, jednak trzeba pamiętać, że żaden przepis cukierniczych lub piekarski, który bazuje na niestandaryzowanych surowcach nie gwarantuje sukcesu. Dziś, jutro lub pojutrze rzemieślnicza produkcja może być najwyższej jakości, ale za tydzień okaże się, że… coś nie wyszło. Wysoka poprzeczka, którą stawiają coraz wybredniejsi klienci nie pozwala cukiernikom na obniżanie jakości swoich wyrobów, ani też na brak powtarzalności produkcji. Co zatem zrobić, aby za każdym razem florentynki były równie smaczne? Odpowiedzi na to pytanie może być kilka: Crustex, Croccante, Bienex, Florena… To nazwy jedynie kilku mieszanek dla profesjonalistów, które znajdują zastosowanie nie tylko przy produkcji wspomnianych ciastek, ale również innych wyrobów cukierniczych. Przypatrzmy się im bliżej.
Crustex jest miksem do wypieku słodkich przekąsek dla wszystkich miłośników chrupania – zachwala swój produkt firma Credin. Na bazie proszku można nie tylko wypiekać drobne ciasteczka, fantazyjne koszyczki czy rurki do nadziewania, ale także dekoracje do różnego rodzaju ciast kruchych czy biszkoptowo-tłuszczowych – wymienia producent mieszanki dodając, że o finalnym smaku i wyglądzie ciasteczek decydują także różne warianty zastosowania w recepturze ziaren i bakalii.
Standardowa receptura to: 500 g miksu Crusex, po 150 g sezam i łuskanego słonecznika oraz po 100 g migdałów w formie płatków, pestek dyni i siekanych orzechów włoskich. Wszystkie składniki po wymieszaniu wkłada do się małych foremek i wypieka przez ok. 7-8 min. w temperaturze 210?C.
Podobne parametry pieczenia trzeba zachować także w przypadku korzystania z mieszanki Bienex produkowanej przez firmę Martin Braun.
Wyrób słodkich i chrupiący ciastek z orzechów, ziaren sezamu, słonecznika i innych nasion oraz z kandyzowanych owoców zapieczonych w masie karmelowej proponuje cukiernikom firma Zeelandia. Jej technolodzy opracowali Florentynki Mix, który bardzo ułatwia przyrządzanie szerokiej gamy różnych ciasteczek oraz tworzenie karmelowych warstw dekoracyjnych. Także w przypadku stosowania tej mieszanki, przez użycie różnych składników w odpowiednich proporcjach można produkować florentynki o szerokim asortymencie smaków. Zróżnicowany może być także wygląd ciastek, które oprócz popularnych cienkich dysków lub prostokątów można przygotowywać w formie bakaliowych batonów – podpowiadają technolodzy Zeelandii.
Miks do wyrobu florentynek oraz innych chrupiących ciast migdałowych, orzechowych i kokosowych znajdziemy również w ofercie firmy Komplet. Jej propozycja receptury pozwalająca wyprodukować ok. 30 ciasteczek to 500 g mieszanki Florenta, 125 g migdałów tartych i tyle samo siekanych oraz 80 g drobno pokrojonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Pieczenie trwa 10 min. w temperaturze 190 ?C przy lekkim zaparowaniu pieca.
Mieszankę Croccante stanowiąca bazę do produkcji florentynek, polew do migdałowców oraz chrupiących i słodkich ciasteczek proponuje cukiernikom firma Ireks.
Podobny miks znajdziemy także w ofercie firmy CSM, która sugeruje, aby produkowany przez nią proszek IsaFlorentin połączyć nie tylko z płatkami migdałowymi, drobno pokrojonymi bakaliami i posiekaną skórką pomarańczy, ale również wzbogacić recepturę o pokrojone czereśnie.
Przy produkcji ciastek prezentowanych w tym artykule skorzystać można również z proszku Sucrea Mix Florentynkowy firmy Dawn Foods, która to mieszanka nadaje się także do wyrobu ciasta Bienenstich.
Jak już wspomnieliśmy na wstępie, charakterystyczne migdałowo-orzechowe ciasteczka można również produkować według własnych receptur z wykorzystaniem niestandardowych składników, jak to robi m.in. firma Malwa z Blichowa, która za swoje Florentynki z żurawiną wyróżniona została Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. To nie jednym chrupiący wyrób w ofercie tego producenta. Innym są np. Florentynki z pestkami dyni, w składzie których znajdziemy m.in. płatki owsiane, ziarna sezamu i słonecznika, siemię lniane, orzechy arachidowe, miód i śmietanę.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Festuwal Chleba w Ciechocianku

Do wyboru jest wiele firm cateringowych. Nasze doświadczenia na eventach - od dobrych po niezbyt dobre. współp...

Kontrola sanepidu

Kontrola sanepidu zawsze wzbudza emocje i budzi niepewność. Żeby spać spokojniej warto wcześniej pomyśleć o sy...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.