Bursztynowa słodycz

Strona główna » Aktualności » Bursztynowa słodycz

wielkość tekstu:A | A | A

Ceny miodów naturalnych idą w górę z powodu malejącej liczby pszczół i spadającej produkcji tego surowca. Cukiernicy coraz rzadziej korzystają z prawdziwych miodów zastępując je sztucznymi. Czy mają jakąś alternatywę?

Grudzień jest szczególnym okresem w naszej branży pod względem zużycia miodu, który stanowi istotny składnik receptur na pierniki, a niekiedy także ciasta korzenne. Niektórzy cukiernicy przyznają wręcz, że poza okresem Bożego Narodzenia nie korzystają z miodów. Inni czasami serwują miód klientom, którzy zimą odwiedzają ich cukiernio-kawiarnie, aby ogrzać się przy gorącej herbacie.
Wszystkiemu winna jest cena tego surowca – twierdzą cukiernicy, chociaż gdyby dokładnie przeanalizować różne oferty producentów miodów, to można znaleźć zarówno produkty „z własnej pasieki” po 30 zł za 900 ml, jak też polskie miody wielokwiatowe pakowane w 15 kg wiadra, które przy zakupie większych ilości kosztują tylko 10 zł/kg. Tak czy inaczej, z pewnością zdecydowana większość naturalnych miodów jest droższa niż miodów piekarskich. Trzeba jednak pamiętać o tym, że te drugie są produktami, które zazwyczaj nie spełniają wszystkich unijnych wymogów i nie mogą być sprzedawane jako miody do bezpośredniego spożycia. Dotyczy to surowców, które zawierają zbyt dużo wody, są przegrzane, lekko sfermentowane lub mają nietypowy dla swojego rodzaju smak i zapach. Właśnie takie miody o obniżonej jakości i z etykietką „przeznaczony tylko do gotowania” wykorzystuje się w przetwórstwie spożywczym. Co prawda, korzystając z tego typu przemysłowych surowców można używać określenia „miód” w nazwach gotowych wypieków piekarskich lub cukierniczych, ale już w wykazie surowców wymagane jest podanie nazwy „miód piekarniczy”.
Inną alternatywą do używania miodu naturalnego jest korzystanie z produktów wytwarzanych przez pszczoły, które nie są karmione nektarami z kwiatów, lecz odpowiednio przygotowanymi syropami cukrowymi, co pozwala pszczelarzom przyspieszyć i zwiększyć produkcję.
Jeszcze innym rozwiązaniem może być używanie w cukiernictwie miodu sztucznego, który jednak poza swoją bursztynową barwą i klarownością w niczym innym nie przypomina prawdziwego miodu. Różni się m.in. smakiem i zapachem, gdyż jest wytworem ludzkim i najczęściej powstaje z syropu ziemniaczanego wzbogaconego o odpowiednie barwniki, aromaty oraz esencje smakowe.
Produkcja ciast miodowych jest też oczywiście możliwa z użyciem odpowiednich mieszanek cukierniczych zawierających miody w formie proszku. Ich wybór nie jest niestety zbyt bogaty.
Firma Zeelandia nie tylko w okresie bożonarodzeniowych świąt poleca cukiernikom swoje Ciasto Miodowe, które – jak zapewnia producent - ma w składzie widoczne i wyczuwalne pełne kawałki miodu. Koncentrat pozwala na proste przygotowanie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego do różnego rodzaju placków i wypieków deserowych. Wypieki charakteryzują się wilgotnym, bursztynowo-złotym miękiszem, bogatym aromatem i pełnym smakiem komponującym się z wieloma różnymi dodatkami, np. z owocami.
Innym produktem Zeelandii jest mieszanka z kawałkami aromatycznej, ciemnej czekolady i kuleczkami złocistego miodu, które nie rozpływają się podczas wypieku. Koncentrat Ciasto Miodowo-Czekoladowe pozwala przygotować produkty o bogatym smaku domowych wyrobów, a jednocześnie zachowujące delikatną strukturę i zapewniający niezmienną jakość oraz zawsze taki sam rezultat – zachwala Zeelandia. Wspomniany miks można wykorzystać zarówno do babki, jak też tortów i luksusowych ciast deserowych. Z kolei dodatek przypraw korzennych pozwala skorzystać z mieszanki przy świątecznej produkcji ciasta piernikowego.
Wyrazisty smak i zapach miodu naturalnego to jedne z największych zalet wyrobów, które można otrzymać z mieszanki Komplet Miodowe Soft. Również ona przeznaczona jest do wyrobu soczystego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, które ma szerokie spektrum zastosowania w cukiernictwie. Miodowe z masą kokosową, babka miodowo-maślana, stefanka miodowa z powidłami, rolada jogurtowo-miodowa czy szarlotka miodowa to tylko kilka propozycji zastosowania wspomnianego miksu przy wykorzystaniu receptur opracowanych przez technologów firmy Komplet. Wśród zalet mieszanki Miodowe Soft producent wymienia m.in. łatwe i racjonalne przygotowanie ciasta, które w recepturze podstawowej wymaga jedynie połączenia proszku z olejem, jajami i wodą.
Naturalny miód w postaci proszku odnajdziemy też w mieszance ciasta Miodownik oferowanej przez firmę Credin. To kruche ciasto oprócz delikatnego miodowego aromatu i wyrazistego smaku charakteryzuje się też subtelną, bursztynową barwą miękiszu. Zaletą jest też uproszczona technologia przygotowania, która wymaga mniej składników do odważania.
Niewiele gotowych miodowych kompozycji jest też w segmencie mieszanek piekarskich. Wśród nich wyróżnia się przed wszystkim 25 % Mix Żytnio-Miodowy wspomnianej już wcześniej firmy Zeelandia. Mieszanka aż w 90 % zawiera mąkę razową i służy do przygotowywania wysokiej jakości pieczywa o niepowtarzalnym smaku i aromacie, puszystym i wilgotnym miękiszu (zawdzięcza to granulatowi ziemniaczanemu) oraz długim okresie świeżości.
Firma Eco Trade proponuje z kolei mieszankę piekarską do wyrobu delikatnego drożdżowego pieczywa drobnego. Bułeczki do teczki – Miodowe to 20 % miks wzbogacony wapniem i z dodatkiem naturalnego miodu odpowiedzialnego za wyjątkowo aromatyczny smak tych wyrobów. Koncentrat może stanowić także bazę do wyrobu szerokiego asortymentu ciast półfrancuskich.

źródło: bakeandsweet.pl

Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

urlop

U mnie w tym roku urlopu jako takiego brak, ale będę nadrabiał w następnym. Planuje wypad gdzieś w góry na sno...

szkolenia

byłam niedawno na szkoleniu z zakresu terapii keratynowej, bardzo mi się to spodobało i wprowadziłam ten zabie...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.