PRZEPIS:
450 G mąki BG ( użyłam czeskiej Jizerki, ale może być jakakolwiek inna)
500 - 550 ml wody
50 g innej mąki ( u mnie kokosowa)
15 g świeżych drożdży
2 łyżki stołowe "psylia" - po polsku to BABKA JAJOWATA
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Babkę wsypać do dzbanka/miski i zalać 500 ml wody, wymieszać i pozostawić na 15 min, aż zrobi się "glut"
50 ml wody lekko podgrzać, dodać drożdze i cukier, zostawić na 10-15 minut.
Potem wystarczy wymieszać wszystko razem, przykryć woreczkiem i zostawić na około 40 - 60 minut.
Jak urośnie to będzie go 2x więcej, wywalić na posypany mąką blat i wyrobić ciasto. Na początku będzie się kleić więc podsypywać mąką.
Zostawić na kolejne pół godziny.
Do zimnego piekarnika wkładamy DWIE BLACHY - jedną na sam dół a drugą na środek i dopiero potem rozgrzewamy (z blachami w środku) do 230 stopni.
Po nagrzaniu na środkową blachę dajemy papier do pieczenia i wkładamy chleb ( miałam go w misce i tylko wyklepałam na papier). Spryskiwaczem pryskamy chleb wodą, żeby zrobiła się ładna błyszcząca skórka.
Na dolną blachę wlewamy 300 ml gorącej wody i pieczemy tak 10 minut.
potem wyciągamy blachę z wodą i pieczemy jeszcze 40 minut na 200 stopni.
Cieszy mnie osobiscie, żę jest obecnie już możliwośc kupienia bezproblemowo chleba bezglutenowego w sieci:
http://www.fabrykafigury.pl/dlaczego-wa ... glutenowy/Kiedyś nie było to niestety takie proste jak obecnie.