Mleko

Mleko

Postprzez Marioo90 » 06 Wrz 2011 18:31

Mleko i jego produkty stosowane w technologii piekarstwa powodują wzrost ilości pełnowartościowego białka w pieczywie oraz wzrost zawartości aminokwasów egzogennych, poza tym powodują wzrost zawartości wapnia i witamin z grupy B. Z uwagi na swoje właściwości słodka serwatka oraz maślanka są od pewnego czasu dobrze znanymi dodatkami w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. W zależności od typu i struktury pieczywa dodaje się zazwyczaj 1-2,5 proc. serwatki w proszku. Zawarte w serwatce białka, wapń oraz witaminy z grupy B polepszają wartość odżywczą chleba.
Marioo90
 
Posty: 44
Rejestracja: 06 Wrz 2011 18:11

Wróć do RECEPTURY

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron