TYPY MĄKI:

TYPY MĄKI:

Postprzez Misiek12 » 17 Wrz 2011 18:42

Mąki będące w sprzedaży podzielone są na typy. Typ informuje nas o zawartości soli mineralnych, podaje on nam ilość gramów soli mineralnych znajdujących się w 100g mąki.

Typ mąki jest związany z wyciągiem. Wyciąg mąk jest to ilość mąki uzyskanej ze 100 kg ziarna. Im wyciąg jest wyższy tym mąka jest ciemniejsza i w swoim składzie zbliżona do składu chemicznego ziarna. Otrzymujemy jej znacznie więcej ze 100 kg ziarna niż mąki niskowyciągowej. Im wyciąg jest niższy tym mąka jest jaśniejsza i zawiera niewielkiej ilości błonnika, soli mineralnych i białka znajdującego się w warstwie aleuronowej.

Aktualne handlowe typy mąki pszennej według norm PN są następujące:
450 - mąka tortowa
500 - mąka wrocławska, poznańska, szymanowska, krupczatka
550 - mąka luksusowa
750 - mąka chlebowa
950 - mąka bułkowa (Norma zakładowa)
1400 - mąka sitkowa
1850 - mąka graham
2000 - mąka razowa

Typy handlowe mąki żytniej:
580 - mąka żytnia jasna
650 - mąka żytnia jasna
800 - mąka żytnia jasna
950 - mąka żytnia jasna
1400 - mąka sitkowa żytnia
1850 - mąka starogardzka
2000 - razowa
Misiek12
 
Posty: 32
Rejestracja: 07 Wrz 2011 22:47

Re: TYPY MĄKI:

Postprzez kajzerka » 15 Paź 2011 14:10

Poniżej bardziej szczegółowo:

Typy mąki pszennej wg PN-A-74022:2003
typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50%
typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%
kajzerka
 
Posty: 17
Rejestracja: 14 Paź 2011 12:51

Re: TYPY MĄKI:

Postprzez kajzerka » 15 Paź 2011 14:11

Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:2002
typ 500 - zawartość popiołu do 0,58%
typ 720 - zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
typ 1150 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
typ 1400 - zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
typ 2000 - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z przemiału pszenicy twardej wg PN-92/A-74021
semolina - zawartość popiołu nie więcej niż 0,90%
typ 950 - zawartość popiołu nie więcej niż 0,95%
typ 1750 - zawartość popiołu nie więcej niż 1,75%
kajzerka
 
Posty: 17
Rejestracja: 14 Paź 2011 12:51


Wróć do RECEPTURY

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron