Tagi

Strona główna » Tagi

wielkość tekstu:A | A | A

  • Promowanie rodzimej żywności. Case studies laureatów programu Doceń polskie

    Promowanie artykułów spożywczych wymaga korzystania z narzędzi różnego typu. Doskonale zdają sobie z tego sprawę laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Producenci żywności nagrodzeni przez Lożę ...

    czytaj dalej
  • Wielkanoc na zamówienie. Świąteczny catering i sprzątanie w cenie

    Święta wielkanocne coraz rzadziej kojarzone są z tradycją i przeżyciem duchowym. Dla większości Polaków jest to przede wszystkim czas relaksu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego ...

    czytaj dalej
  • Polska żywność nowoczesne trendy można pogodzić z poszanowaniem tradycji

    Produkty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo z witaminą D od ULDO Polska

    Innnowacyjny produkt Clean Label, przygotowany ze składników zawierających witaminę D, posiadającą prozdrowotne właściwości. To cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Pieczywo z wit.D to doskonałe źródło witaminy D, ...

    czytaj dalej
  • 5 zasad skutecznego merchandisingu

    Nawet najwyższej jakości produkty potrzebują racjonalnego wsparcia w postaci skutecznego merchandisingu, aby sprzedaż utrzymywała się na satysfakcjonującym poziomie. W poniższym materiale przedstawiamy podstawowe zasady odpowiednio ...

    czytaj dalej
  • Mleko roślinne - z czym to się je?

    W Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywanie. Blogi kulinarne rosną w siłę, a coraz więcej ludzi zwraca uwagę na jedzenie ekologiczne i wegańskie. W tym trendzie każdy ma okazję znaleźć dla siebie coś ciekawego. Aby nie dać się ...

    czytaj dalej
  • Delecta i Bakalland tworzą "Wielką Księgę z Wypiekami"

    Delecta i Bakalland zapraszają konsumentów do współtworzenia „Wielkiej Księgi z Wypiekami”. Do końca lipca  potrwa akcja promocyjna pod hasłem „Festiwal Wypieków”, podczas której zostanie ...

    czytaj dalej
  • Dobry chleb. Jak nas nabierają w sklepach na pieczywo na zakwasie

    Dobry chleb, czyli jaki? Taki, który nie powstaje z mrożonego kwasu i dolewanego na szybko zakwasu. Rozmowa z Antonim Madejem, byłym piekarzem i producentem chleba prądnickiego, współorganizatorem Krakowskiego Święta ...

    czytaj dalej
  • Słomka ptysiowa Brześcia w Biedronce

    Od 7 maja we wszystkich sklepach sieci Biedronka na terenie całego kraju pojawi się słomka ptysiowa z cukrem marki Brześć (200 g). Jest to element dalszej ekspansji producenta kruchych przekąsek z Brześcia Kujawskiego w sieciach ...

    czytaj dalej
  • Forum Rynku Kawiarni - Cukierni - Lodziarni Sweets & Coffee Forum 2015

    Zapraszamy do udziału w wyjątkowym wydarzeniu na polskim rynku. Po raz pierwszy w jednym miejscu spotykają się właściciele i menadżerowie kawiarni, cukierni i lodziarni, wybitni specjaliści, analitycy i eksperci oraz przedstawiciele firm ...

    czytaj dalej
  • Wielkanocne wypieki z nadzieniami i marmoladami Poltino

    Wielkanocne stoły Polaków tradycyjnie uginają się od jedzenia i smakowitych wypieków. Nie może na nich zabraknąć ciast, a szczególnie tradycyjnych mazurków. Cukiernicy dbają o ich piękne zdobienia i ...

    czytaj dalej
  • Lody niczym zmrożona mgiełka. Hard-Ice z nowymi maszynami do lodów włoskich

    Utrzymująca się niezmiennie na wciąż wysokim poziomie popularność lodów włoskich w naszym kraju zadecydowała o rozszerzeniu oferty maszyn produkowanych przez białostocką firmę Hard – Ice, właśnie o urządzenia służące do ...

    czytaj dalej
  • Konsumenci wybrali chleb!

    "Nikt nie pożałuje, kto chleba naszego skosztuje" Tak żartobliwie i do rymu zaprosiła do konsumpcji chleba KRAJAN Pani Joanna Zagała, Kierownik Działu Marketingu. Firma ECO TRADE odebrała nagrodę za swój produkt Złoty ...

    czytaj dalej
  • Nadzienia owocowe POLTINO - Produkt Roku!

    Podczas tegorocznej edycji targów - „SWEET Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie” grono niezależnych specjalistów nagrodziło najlepsze produkty nadając im tytuł „Produkt Roku”. Wśród nich I ...

    czytaj dalej
  • Festiwal Chlebów Świata 13-15. marca 2015

    Najnowsza, druga edycja Festiwalu Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13-15 marca 2015 r. Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz  różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ...

    czytaj dalej
  • Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD

      Międzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD       03-06.05.2015      Mediolan, Włochy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza polskich producentów branży ...

    czytaj dalej
  • Sukces V Targów FOOD-to-GO

    Jedno jest pewne, emocje po Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, które w dniach 4-5 lutego odbyły się w Gdańsku, długo nie opadną. Rekordowa liczba wystawców i odwiedzających była godnym ...

    czytaj dalej
  • Nowe Domowe wypieki - Kruche i Biszkopt poleca Delecta

    Delecta rozbudowuje ofertę ciast do samodzielnego wypieku, wprowadzając na rynek Kruche i Biszkopt w nowej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta bazowe z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk. Domowy Biszkopt Delecta jest ...

    czytaj dalej
  • Młynarz z Zambrowa będzie znany na całym świecie

    Rachunek zysków jest porażający. Kilogram mąki polski młynarz sprzeda w hurcie za 70-80 groszy. A kilogram talerzy z otrąb, teoretycznie bezwartościowego odpadu po mieleniu mąki, kosztuje 5 zł. Dlatego Jerzy Wysocki, ...

    czytaj dalej
  • Produkcja Brześcia dla marek własnych wzrosła o 40%

    Współpraca z dziesięcioma sieciami handlowymi, w tym dostarczanie siedmiu z nich produktów w ich markach własnych – takim bilansem na początku 2015 roku może pochwalić się Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć, ...

    czytaj dalej
  • Darmowe strony internetowe dla piekarzy, cukierników i lodziarzy!

    Mówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...

    czytaj dalej
  • Nie mylić z pączkiem !

    Czy produkcja donutów może być w naszym kraju dochodowym biznesem? Wydaje się, że na skalę przemysłową raczej nie. A z pewnością nie tak intratnym, jak w USA, gdzie funkcjonują duże przedsiębiorstwa specjalizujące się w ich ...

    czytaj dalej
  • Bursztynowa słodycz

    Ceny miodów naturalnych idą w górę z powodu malejącej liczby pszczół i spadającej produkcji tego surowca. Cukiernicy coraz rzadziej korzystają z prawdziwych miodów zastępując je sztucznymi. Czy mają jakąś ...

    czytaj dalej
  • Poza siecią

    W jakim celu ludzie spotykają się w kawiarniach? Odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom nie jest oczywista. Wybierając miejsce, w którym spędzimy popołudnie kierujemy się nie tylko jakością kawy, ale też dostępem do ...

    czytaj dalej
  • XIV audyt programu "Doceń polskie"

    22 października w Krakowie już po raz czternasty obradować będą członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas specjalnego audytu specjaliści z branży spożywczej ocenią ...

    czytaj dalej
  • Sękacz, twaróg i chleb - na liście produktów tradycyjnych

    Sękacz suchowolski, chleb na zakwasie z Sadka oraz klinek dąbrowski - to kolejne produkty z Podlaskiego, wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się już 50 produktów. Na ...

    czytaj dalej
  • Tajemnicze florentynki

    Dlaczego tajemnicze? Choćby dlatego, że nazwa tych ciastek może sugerować, iż pochodzą z włoskiej Florencji, a tak naprawdę nie wiadomo jakie są ich korzenie. Dla konsumentów na całym świecie nie ma to jednak większego ...

    czytaj dalej
  • Festiwal Czekolady i Słodyczy

    W dniach 15 i 16 listopada 2014 roku zapraszamy wszystkich miłośników czekolady, wyrobów czekoladowych, ciast i ciasteczek oraz innych słodkości do udziału w Międzynarodowym Festiwalu Czekolady i Słodyczy w Pałacu Kultury i ...

    czytaj dalej
  • Mąki inne niż wszystkie

    Najpopularniejszych mąk pszennych i żytnich, których piekarze i cukiernicy najczęściej używają w codziennej produkcji nie brakuje na naszym rynku. Nieco gorzej jest z mąkami specjalistycznymi, ale też zapotrzebowanie na te surowce ...

    czytaj dalej
  • Kokosowa rozkosz

    Kokosanki i ciasta kokosowe można przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale ...

    czytaj dalej
  • Ciasto z legendami

    Nadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, ...

    czytaj dalej
  • Jak powinno być oznakowane pieczywo - poradnik UOKiK

    W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa. UOKiK przypomina, jakie dane powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom. W 2013 r. Inspekcja ...

    czytaj dalej
  • Jemy coraz więcej przekąsek

    Wzrasta konsumpcja różnego rodzaju przekąsek. Już co drugi konsument (51%) twierdzi, że je przekąski co najmniej dwa razy dziennie, co jest wzrostem w odniesieniu do 48%, którzy podobne deklaracje składali przed dwoma laty. Trend ...

    czytaj dalej
  • Rejestracja "cebularza lubelskiego"

    W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ...

    czytaj dalej
  • Głosuj na rogale

    Rogal świętomarciński bierze udział w konkursie, organizowanym w ramach kampanii promocyjnej Trzy znaki smaku. Zapraszamy do głosowania. http://www.pimr.trzyznakismaku.pl/produkt-roku Konkurs polega na głosowaniu na 36 produktów ze ...

    czytaj dalej
  • Gofry - przysmak bez granic

    Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje ...

    czytaj dalej
  • Pierwszy w Polsce outlet z pieczywem

    Na początku lipca kielecka Piekarnia pod Telegrafem otworzyła outlet z pieczywem. Są w nim sprzedawane wypieki pozostałe z poprzedniego dnia. Czy taki pomysł ma sens, skoro klienci szukają – jak powszechnie uważamy – dobrego i ...

    czytaj dalej
  • Powrót do przeszłości

    Producenci przekąsek i słodyczy coraz chętniej eksperymentują ze smakiem, do skomponowania którego używają starych, sprawdzonych składników: ziaren, ziół, przypraw, czekolady. Odpowiednie ich połączenie daje produkty ...

    czytaj dalej
  • Cheesequick - sernikowe święto z Martin Braun

    Martin Braun, lider w branży cukierniczej i piekarniczej, z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika (30 lipca) przygotował wyjątkową nowość – CHEESEQUICK Braun– najwyższej jakości mieszanka do przygotowywania, idealnych na lato, ...

    czytaj dalej
  • Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków

    W czasach, gdy coraz bardziej promowane są różne produkty o dużej zawartości protein nie powinno zabraknąć także miejsca na twarogowe kulki. W ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w ...

    czytaj dalej
  • Producenci łakoci odpowiadają na potrzeby konsumentów

    Wobec stale wzrastającej świadomości konsumentów podczas robienia zakupów, producenci słodyczy muszą pozostawać elastyczni i otwarci na zmiany, chcąc dopasować się do potrzeb konsumentów. Czy ci są w stanie już ...

    czytaj dalej
  • Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"

    Niemal 130 produktów spożywczych różnego typu wzięło udział w XIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu ''Doceń polskie''. W audycie, który odbył się 9 lipca w Krakowie uczestniczyły artykuły ...

    czytaj dalej
  • XIX ŚWIĘTO CHLEBA W GDAŃSKU

    Miejsce chleba nie tylko w naszym jadłospisie, ale i w całym życiu jest niepodważalne. Dlatego też, korzystając z jarmarcznego czasu, wspólnie z tymi, z rąk których go otrzymujemy, pragniemy właśnie z chleba uczynić bohatera ...

    czytaj dalej
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w „AKADEMII PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności" 11-12 czerwca 2014 r., Hotel Narvil w Serocku. Konferencja poświęcona ...

    czytaj dalej
  • Program "Doceń polskie" - certyfikaty dla piekarzy i producentów słodkości

    Aż 21 chlebów różnego typu, sękacz, sernik, ptysie, ciastka, cukierki krówki i lizaki lodowe – to tylko niektóre spośród produktów wyróżnionych podczas XII audytu żywności ...

    czytaj dalej
  • Żytnie chleby, bułki i bagietki

    Z roku na rok sukcesywnie rośnie świadomość konsumentów co do wartości odżywczych produktów, w które zaopatrują. Najpopularniejszy od lat chleb pszenno-żytni zaczyna być coraz mniej atrakcyjny dla klientów ...

    czytaj dalej
  • Janosik i bułki Maryny

    Produkty spożywcze, które w swojej nazwie mają słowa kojarzące się z górami przez wielu konsumentów są postrzegane jako zdrowe, naturalne i tradycyjne oraz dające energię, chociaż wcale takie nie muszą być. Czy w ...

    czytaj dalej
  • Gdy gospodarka przyspiesza powstaje mniej firm

    Kolejne dane o liczbie nowo zarejestrowanych jednoosobowych firm wskazują na to, że poprawa warunków ekonomicznych studzi zapał Polaków do zakładania własnego biznesu. Mniej jest jednocześnie zamykanych firm. W marcu do ...

    czytaj dalej
  • Duża podaż cukru na polskim rynku, ceny spadają

    Na polskim rynku jest duża podaż cukru, jego ceny spadają. W niektórych sieciach handlowych kilogramowe opakowanie można już kupić poniżej 2 zł. Niższe ceny cukru są korzystne dla gospodarstw domowych i firm spożywczych. Duża ...

    czytaj dalej
  • Warszawska cukiernia oskarża: Wciskają nam sztuczne produkty

    Znana cukiernia Lukullus twierdzi, że to, co oferują nam cukiernicy, jest sztuczne i wręcz niejadalne. Firma skarży się, że jest zalewana przez "dystrybutorów ściemy", czyli dostawców oferujących frużeliny, miksy, ...

    czytaj dalej
  • Zwyczajny pączek z niezwykłą polewą

    Niewiele wyrobów cukierniczych nie nadaje się do dekorowania polewą czekoladopodobną. Fakt, że sporo ciast i ciastek nie jest nimi oblewanych, wynika bardziej z tradycji i przyzwyczajenia konsumentów do formy oraz wyglądu ...

    czytaj dalej
  • Ostatni moment na „samochód z kratką”

    Nowe zasady odliczania VAT-u od nabycia samochodów osobowych oraz innych wydatków z nimi związanych są coraz bliżej wejścia w życie. Rząd przyjął przygotowany przez resort finansów projekt zmiany ustawy o VAT. Oznacza ...

    czytaj dalej
  • Cukiernicza królowa z amerykańskiego hotelu

    Amerykanka Cher Harris zdobyła tytuł Pastry Queen 2014 na Mistrzostwach Świata Kobiet w Cukiernictwie rozgrywanych we włoskim Rimini w trakcie targów Sigep. W tym roku Polska nie miała swojej reprezentantki w tych zawodach. Cher ...

    czytaj dalej
  • Nowe, lecz nie najnowsze

    Całkiem sporo nowych półproduktów pojawiło się w mijającym roku na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej. Chociaż nie wszystkie z nowości okazały się takimi hitami, jak tego oczekiwali producenci mieszanek, ...

    czytaj dalej
  • Gdy nie ma czasu na mielenie maku...

    Samodzielne przygotowanie nadzienia makowego do świątecznych ciast wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności, ale także czasu, który w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie jest w cukierniach bodaj najcenniejszy. Im bliżej ...

    czytaj dalej
  • 5 lat Akademii Mistrza

    Ok. 400 rzemieślników i przedstawicieli firm związanych z branżą cukierniczą wzięło udział w uroczystej gali z okazji urodzin Akademii, która jest inicjatywą ZT Kruszwica. Od samego początku istnienia Akademii Mistrza jej ...

    czytaj dalej
  • Jak zarabiać na mrożonkach?

    Rynek konsumencki ciągle stawia przed cukiernikami nowe wyzwania. Coraz więcej klientów domaga się „modnych” produktów, których niestety często nie znajdują w małych rzemieślniczych cukierniach, gdyż te ...

    czytaj dalej
  • Stewia zamiast cukru

    Nie ma kalorii, jest słodsza od cukru i na dodatek obniża ciśnienie. Stewia to słodzikowy hit - jest naturalna i zdrowa. Można ją bezpiecznie stosować w codziennej diecie, w odróżnieniu od sacharozy nie przyczynia się do otyłości, ...

    czytaj dalej
  • Lodowe nowości od Nestle

    Słońce, szum letniego wiatru, niebieskie niebo, zielone drzewa, zapach kwiatów i ulubione lody – to kwintesencja lata. Przyjemność jest jeszcze większa, gdy można spróbować zupełnie nowych, pysznych smaków. ...

    czytaj dalej
  • FUNDACJA NA RZECZ WSPIERANIA I PROMOCJI PIEKARSTWA I CUKIERNICTWA

    Drodzy Przyjaciele.   Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...

    czytaj dalej
  • Kuźnia Słodkich Talentów

    Kuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...

    czytaj dalej
  • Seminarium Lodziarskie 2013

    Seminarium Lodziarskie – włoskie trendy 2013, surowce, maszyny.   Idea seminariów Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z ...

    czytaj dalej
  • Blogerzy w Poznaniu piekli Rogale świętomarcińskie

    W gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...

    czytaj dalej
  • Pieczywo może stać się kolejną polską specjalnością

    - Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, ...

    czytaj dalej
  • Producenci w całym kraju dodawali do jedzenia trujący susz jajeczny

    Susz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, ...

    czytaj dalej
  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady

    Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą... Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada ...

    czytaj dalej
  • Jogurt mrożony największy rywal lodów

    Mrożony jogurt to produkt, który wciąż jeszcze raczkuje na polskim rynku. Surowce do jego wyrobu są dostępne już od kilku lat, ale jogurterii w naszym kraju ciągle jest mało. Ten, kto dostrzeże potencjał w mrożonych jogurtach zrobi ...

    czytaj dalej
  • Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012?

    Już niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...

    czytaj dalej
  • Koszyk cen: W sklepach internetowych chleb już po 5 zł

    Jak wynika z prognoz związanych ze wzrostem cen mąki, a przez to również cen pieczywa wkrótce za 1 kg chleba trzeba będzie płacić 5 zł. Jak wynika z analiz Koszyka cen dlahandlu.pl obecnie za 1kg chleba (2 małe bochenki) ...

    czytaj dalej
  • Nowe trendy na rynku czekolady

    Czekolada energetyczna "dla prawdziwych mężczyzn", czekoladki podawane w opakowaniach zaprojektowanych przez światowej sławy designerów, nietuczące lody czy cukierki uczące dzieci języków obcych – takie produkty ...

    czytaj dalej
  • Unijny raport: Międzynarodowe koncerny przygotowują produkty o różnej jakości do różnych krajów

    W pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...

    czytaj dalej
  • POZNAŃ: mistrzostwa jedzenia pączków

    Są okrągłe, lukrowane i z marmoladą w środku, a 10 sztuk można zjeść w... pięć minut. Na mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas nie brakowało amatorów błyskawicznego pochłaniania kalorii. Zawody wygrał Tomasz ...

    czytaj dalej
  • Odpowiedzialne smażenie wciąż bez przepisów

    W Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...

    czytaj dalej
  • Barwniki szkodliwe, lecz tylko w nadmiarze

    Od nowego roku zmieniają się przepisy dotyczące stosowania niektórych barwników spożywczych. Nadal będzie ich można używać, ale w mniejszych ilościach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zweryfikował ...

    czytaj dalej
  • Maleje sprzedaż chleba, piekarnie przestawiają się na produkcję ciastek

    Rynek pieczywa kurczy się, dlatego piekarze rezygnują z wypieku chleba, przestawiając produkcję na wyroby cukiernicze. Przykładem jest warszawska firma W. Czubak - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Jak podaje DGP, jeszcze trzy lata temu co ...

    czytaj dalej
  • Ceny cukru na giełdach spadają. Kakao najtańsze od trzech lat

    Notowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech ...

    czytaj dalej
  • Powiększa się liczba lokali z logo "Przyjazna Słodycz"

    W programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...

    czytaj dalej
  • Grycan powiększył sieć o kolejną lodziarnię

    Z początkiem listopada ruszyła nowa lodziarnia w sieci Grycana - w CH Dekada w Sieradzu. Obecnie firma Grycan prowadzi około 100 lodziarni firmowych w całym kraju, które znajdują się głównie na terenie galerii handlowych. ...

    czytaj dalej
  • Małe firmy należy chronić Rozmowa z Januszem Wojciechowskim, posłem do Parlamentu Europejskiego

    Redakcja: W innych krajach Unii Europejskiej, np. w Niemczech krajowe przedsiębiorstwa są silnie chronione przed nielegalną produkcją i handlem oraz zagraniczną konkurencją. Kiedy polskie firmy próbują wejść z pieczywem na tamten ...

    czytaj dalej
  • Holender najlepszy, Buritta siódmy

      Frank Haasnoot z Holandii zdobył tytuł Mistrza Czekolady podczas rozgrywanych w Paryżu World Chocolate Master 2011. Nasz reprezentant, Mariusz Buritta znalazł się poza podium.   Podczas paryskiego Salonu Czekolady rozegrano ...

    czytaj dalej
  • Ceny jaj rosną w całej Unii

    Od początku przyszłego roku wchodzi w życie przepis odnośnie nowych klatek dla kur niosek. Zmiana już teraz winduje ceny jaj w całej Unii - pisze Rzeczpospolita. Jak informuje Rzeczpospolita, jaja na rynku unijnym zdrożały od czerwca ...

    czytaj dalej
  • Słodki F-16 poleci do Poznania. Waży 200 kg

    Jak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...

    czytaj dalej
  • Rogale świętomarcińskie w Brukseli

    Podczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...

    czytaj dalej
  • Darmowe strony internetowe dla piekarzy, cukierników i lodziarzy!

    Mówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...

    czytaj dalej
  • W Strzegomiu powstanie duża fabryka pieczywa dla McDonald's

    21 października br. podpisano umowę z pierwszym inwestorem w Podstrefie Strzegom WSSE "Invest-Park"- firmą FSB Piekarnie Spółka z o. o., częścią światowego holdingu Fresh Start Bakeries Europe, która jest liderem w ...

    czytaj dalej
  • Eastern Europe

    Mariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011!   Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...

    czytaj dalej
  • Rusza e-handel dużych sieci

    Wielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods będzie monitorował w Polsce portale społecznościowe

    Producent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...

    czytaj dalej
  • Zlikwidować sezonowość

    Zielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...

    czytaj dalej
  • Kraft Foods: Sprzedaż ciastek Oreo przewyższyła nasze oczekiwania

    Pozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...

    czytaj dalej
  • Mleczarze mogą zarobić na lodach

    W przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...

    czytaj dalej
  • Nowa sieć ze zdrowymi przekąskami

    Wkrótce na terenie stołecznej galerii Złote Tarasy zostanie otwarty bar RedBerry, który serować będzie zdrowe, niskotłuszczowe i niskokaloryczne desery. Jest to zapowiedź wejścia do Polski nowego konceptu kawiarnianego. W ...

    czytaj dalej
  • Reklama

    Portal Piekarnie24.pl oferuje Państwu różne formy reklamy: Pakiet Podstawowy - darmowa, roczna emisja. Jest to podstawowa i zarazem darmowa forma reklamy w portalu. Mają Państwo dostęp do panelu administracyjnego w którym jest ...

    czytaj dalej
  • Spiromatic - nowe formy reklamy

    Spiromatic zapewnia swoim klientom nowe formy reklamy. Firma Spiromatic, znany belgijski producent silosów oraz systemów transportu i dozowania materiałów sypkich i płynnych proponuje swoim klientom nowe rozwiązanie ...

    czytaj dalej
Strona główna

artykuły sponsorowane

Artykuł sponsorowany - zapraszamy

Forum

Błędy - ile kosztują?

Czy zdarzyło się wam kiedykolwiek być ofiarą tego, że bukmacher się pomylił? Wiadomo, że różne są czasem sytua...

Własna strona internetowa

Teraz to każdy chciałby posiadać swoją stronę internetową.Sam po bardzo długim zastanowieniu zdecydowałem ze s...

więcej
Partnerzy serwisu:
Nowoczesny Portal Branżowy Piekarnie24.pl – piekarnie, cukiernie, lodziarnie. Darmowa rejestracja Firm mających w swojej ofercie maszyny, urządzenia, surowce, finansowanie, wnioski, dotacje, pojazdy, bhp, franczyza oraz inne. Portal branży piekarsko - cukierniczo - lodziarskiej. Darmowe strony www. Skuteczna reklama, bezpłatne ogłoszenia drobne. Piekarnia Cukiernia Lodziarnia.