Produkty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...
czytaj dalejFirma Cargill promuje nowy produkt. Caramel Equilibre to połączenie delikatnej belgijskiej białej czekolady ze smakiem i barwą prawdziwego karmelu. Ta smakowita kompozycja premium pozwoli tworzyć wiele prawdziwych hitów cukierniczych. ...
czytaj dalejWypełniają się już plany stoisk nowoczesnych hal wystawienniczych Targów Lublin. Ogromne zainteresowanie nową lokalizacją targów Bakepol i możliwościami zdobycia nowych kontaktów biznesowych zarówno z tego regionu ...
czytaj dalejOd kilku lat w Polsce rozwija się moda na spotkania w kawiarniach. Kiedyś lokale te postrzegane były po prostu jako miejsce do wypicia kawy. Dziś stają się obowiązkowym punktem spotkań ze znajomymi, przestrzenią dla sztuki lub pracy z ...
czytaj dalejPrzedsiębiorca prowadząc firmę, także w domu, ma możliwość rozliczania kosztów związanych z użytkowaniem części nieruchomości w kosztach podatkowych. Mieszczą się w tym także opłaty za wywóz nieczystości. W ten ...
czytaj dalejŚwiadomość polskiego społeczeństwa odnośnie żywienia rośnie. Nic więc dziwnego, że wzrasta też zainteresowanie żywnością ekologiczną. Co kryje się pod tym pojęciem? Odpowiedź nie zawsze jest oczywista. Apetyt Polaków na ...
czytaj dalejW związku z ujawnieniem przez GIS, na wniosek warszawskiej Fundacji Pro-Test, listy firm, które do momentu ujawnienia fałszerstwa, używały do produkcji artykułów spożywczych sól przemysłową, Stowarzyszenie ...
czytaj dalejIstota rozwiązania Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, ...
czytaj dalejDrodzy Przyjaciele. Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...
czytaj dalejTAXCARE.PL Przedsiębiorcy zobowiązanemu do wprowadzenia kasy fiskalnej przysługuje prawo do odliczenia od podatku znacznej części wydatku poniesionego na jej zakup. Muszą być jednak spełnione pewne warunki. Zakup kasy fiskalnej to ...
czytaj dalejKuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...
czytaj dalejSeminarium Lodziarskie – włoskie trendy 2013, surowce, maszyny. Idea seminariów Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z ...
czytaj dalejW gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...
czytaj dalejNa terenie oławskiej podstrefy ekonomicznej zainwestuje Bama Europa Sp. z o.o. Inwestor w budowę 7-tysięcznej hali produkcyjnej, w której produkowane będą wyroby piekarnicze do najbardziej znanych restauracji sieciowych, zainwestuje co ...
czytaj dalejPiekarze alarmują, że wraz z żywiołowym rozwojem „nowoczesnych” form handlu i mnożeniem się marketów, już nie tylko w wielkich miastach ale także w małych miejscowościach, konkurowanie z nimi staje się dla firm ...
czytaj dalejSusz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, ...
czytaj dalejJuż niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...
czytaj dalejProkuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - ...
czytaj dalejModa na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas ...
czytaj dalejW pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...
czytaj dalejW Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...
czytaj dalejPiekarnie Putka w 2011 roku zainwestowały kilka milionów złotych, m.in. w unowocześnienie produkcji, nowe sklepy firmowe i nowe produkty. - W przyszłym roku także planujemy inwestycje w podobnej kwocie - mówi Stefan Putka, ...
czytaj dalejW programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...
czytaj dalejNa obniżki cen w ramach kampanii "Big Price Drop" w Tesco odpowiedziała sieć Sainsbury's własnym programem "Brand Match" - informuje wp.pl. W sklepach Sainsbury's zainstalowano specjalne urządzenia przy kasach, ...
czytaj dalejOd początku przyszłego roku wchodzi w życie przepis odnośnie nowych klatek dla kur niosek. Zmiana już teraz winduje ceny jaj w całej Unii - pisze Rzeczpospolita. Jak informuje Rzeczpospolita, jaja na rynku unijnym zdrożały od czerwca ...
czytaj dalejZ badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...
czytaj dalejJak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...
czytaj dalejPodczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalej21 października br. podpisano umowę z pierwszym inwestorem w Podstrefie Strzegom WSSE "Invest-Park"- firmą FSB Piekarnie Spółka z o. o., częścią światowego holdingu Fresh Start Bakeries Europe, która jest liderem w ...
czytaj dalejKarpatkowa jesień z Martin Braun Martin Braun, lider branży surowców cukierniczych, piekarniczych i lodziarskich wprowadził na polski rynek dwa nowe produkty: Ciasto Parzone BRAUN Brandmasse oraz krem CREMONTE. ...
czytaj dalejMariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011! Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...
czytaj dalejWielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...
czytaj dalejProducent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...
czytaj dalejZielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...
czytaj dalejW przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...
czytaj dalejBiałe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb ...
czytaj dalejRozpoczęło się największe niemieckie święto piwa. Piwny festyn będzie trwał dwa tygodnie, do trzeciego października. Jak informuje TVN24, co roku odwiedza festyn odwiedza ok. siedmiu mln gości z całego świata i padają kolejne rekordy w ...
czytaj dalejZbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton. - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...
czytaj dalejPowody: konkurencja, drożejące zboża i diety. Czy wkrótce będziemy jeść mrożone pieczywo z przemysłowych piekarni? PiS straszy rychłą wizją chleba po 5 zł. Na konferencji przed kilkoma dniami Jarosław Kaczyński pokazywał ...
czytaj dalejKiedy zależy nam na skuteczności takich działań to moim zdaniem powinniśmy na co dzień dbać o higienę dookoła ...
Niestety jeszcze takich wizytówek nigdy nie miałam okazji mieć więc również ciężko jest mi cokolwiek na ich te...