Jakie wyzwania stoją przed rynkiem spożywczym w Polsce? Jakie są najnowsze trendy i technologie? Czy należy spodziewać się dalszej konsolidacji rynku i kolejnych przejęć? Polski Instytut Rozwoju ...
czytaj dalejPrawie 600 km musiał pokonać jeden z produktów zgłoszonych do udziału w XXIII atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Podczas certyfikacji zorganizowanej 1 lutego w Sosnowcu eksperci ocenili wyroby z oferty niemal 80 ...
czytaj dalejTak właśnie można podsumować największe wydarzenie dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej, hotelarskiej, opakowaniowej i logistycznej. Pięciodniowy blok obejmujący targi Polagra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech, Invest Hotel, ...
czytaj dalejJak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas ...
czytaj dalejPromowanie artykułów spożywczych wymaga korzystania z narzędzi różnego typu. Doskonale zdają sobie z tego sprawę laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Producenci żywności nagrodzeni przez Lożę ...
czytaj dalejŚwięta wielkanocne coraz rzadziej kojarzone są z tradycją i przeżyciem duchowym. Dla większości Polaków jest to przede wszystkim czas relaksu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego ...
czytaj dalejProdukty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...
czytaj dalejRok 2016 przyniesie rosnącą konkurencję na rodzimym rynku słodyczy i tym samym – konieczność poszukiwania nowych kierunków zbytu. Producenci zmierzą się również z drożejącymi cenami surowców, presją marżową ...
czytaj dalejInnnowacyjny produkt Clean Label, przygotowany ze składników zawierających witaminę D, posiadającą prozdrowotne właściwości. To cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Pieczywo z wit.D to doskonałe źródło witaminy D, ...
czytaj dalejPszenno-żytni chleb szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten wypiekany w stolicy Pomorza Zachodniego i lubiany w mieście chleb stał się 34. specjałem z Pomorza Zachodniego na ...
czytaj dalejZainicjowany przez twórców programu „Doceń polskie”, Dzień polskiej żywności stał się doskonałym pretekstem do rozmawiania o bogactwie i różnorodności oferty rodzimych wytwórców ...
czytaj dalejNawet najwyższej jakości produkty potrzebują racjonalnego wsparcia w postaci skutecznego merchandisingu, aby sprzedaż utrzymywała się na satysfakcjonującym poziomie. W poniższym materiale przedstawiamy podstawowe zasady odpowiednio ...
czytaj dalejW Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywanie. Blogi kulinarne rosną w siłę, a coraz więcej ludzi zwraca uwagę na jedzenie ekologiczne i wegańskie. W tym trendzie każdy ma okazję znaleźć dla siebie coś ciekawego. Aby nie dać się ...
czytaj dalejUpalne dni dają się we znaki każdemu, zwłaszcza podczas godzin pracy. Ustawodawca nie wskazał górnej granicy temperatury, po przekroczeniu której każdy pracownik może odmówić współpracy. Natomiast w przypadku ...
czytaj dalejDelecta i Bakalland zapraszają konsumentów do współtworzenia „Wielkiej Księgi z Wypiekami”. Do końca lipca potrwa akcja promocyjna pod hasłem „Festiwal Wypieków”, podczas której zostanie ...
czytaj dalej- Dziś musimy stawiać na nowoczesność. Konkurujemy z hipermarketami, a ponieważ nie jesteśmy w stanie zbliżyć się do nich ceną, naszą siłą jest bardzo dobry produkt. Nowa piekarnia została zbudowana po to, aby jeszcze poprawić i tak ...
czytaj dalejPróby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie ...
czytaj dalejDobry chleb, czyli jaki? Taki, który nie powstaje z mrożonego kwasu i dolewanego na szybko zakwasu. Rozmowa z Antonim Madejem, byłym piekarzem i producentem chleba prądnickiego, współorganizatorem Krakowskiego Święta ...
czytaj dalejOd 7 maja we wszystkich sklepach sieci Biedronka na terenie całego kraju pojawi się słomka ptysiowa z cukrem marki Brześć (200 g). Jest to element dalszej ekspansji producenta kruchych przekąsek z Brześcia Kujawskiego w sieciach ...
czytaj dalejZapraszamy do udziału w wyjątkowym wydarzeniu na polskim rynku. Po raz pierwszy w jednym miejscu spotykają się właściciele i menadżerowie kawiarni, cukierni i lodziarni, wybitni specjaliści, analitycy i eksperci oraz przedstawiciele firm ...
czytaj dalejWielkanocne stoły Polaków tradycyjnie uginają się od jedzenia i smakowitych wypieków. Nie może na nich zabraknąć ciast, a szczególnie tradycyjnych mazurków. Cukiernicy dbają o ich piękne zdobienia i ...
czytaj dalejUtrzymująca się niezmiennie na wciąż wysokim poziomie popularność lodów włoskich w naszym kraju zadecydowała o rozszerzeniu oferty maszyn produkowanych przez białostocką firmę Hard – Ice, właśnie o urządzenia służące do ...
czytaj dalejPieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto ...
czytaj dalej"Nikt nie pożałuje, kto chleba naszego skosztuje" Tak żartobliwie i do rymu zaprosiła do konsumpcji chleba KRAJAN Pani Joanna Zagała, Kierownik Działu Marketingu. Firma ECO TRADE odebrała nagrodę za swój produkt Złoty ...
czytaj dalejPodczas tegorocznej edycji targów - „SWEET Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie” grono niezależnych specjalistów nagrodziło najlepsze produkty nadając im tytuł „Produkt Roku”. Wśród nich I ...
czytaj dalejNajnowsza, druga edycja Festiwalu Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13-15 marca 2015 r. Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ...
czytaj dalejMiędzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD 03-06.05.2015 Mediolan, Włochy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza polskich producentów branży ...
czytaj dalejNaturalny czy owocowy? Kupiony w sklepie czy zrobiony w domu? Zjadany w formie przekąski, a może jako dodatek do innych dań? Jogurt w każdej postaci stanowi smaczne i wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Jogurt, nazywany także mlekiem ...
czytaj dalejJedno jest pewne, emocje po Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, które w dniach 4-5 lutego odbyły się w Gdańsku, długo nie opadną. Rekordowa liczba wystawców i odwiedzających była godnym ...
czytaj dalejDelecta rozbudowuje ofertę ciast do samodzielnego wypieku, wprowadzając na rynek Kruche i Biszkopt w nowej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta bazowe z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk. Domowy Biszkopt Delecta jest ...
czytaj dalejRachunek zysków jest porażający. Kilogram mąki polski młynarz sprzeda w hurcie za 70-80 groszy. A kilogram talerzy z otrąb, teoretycznie bezwartościowego odpadu po mieleniu mąki, kosztuje 5 zł. Dlatego Jerzy Wysocki, ...
czytaj dalejStale rosnąca popularność prowadzenia działalności w systemie franczyzowym nie powinna nikogo dziwić. Przedsiębiorcy funkcjonujący pod dużą, rozpoznawalną marką mogą przecież liczyć na wiele korzyści. Wybierając biznes dla siebie ...
czytaj dalejWspółpraca z dziesięcioma sieciami handlowymi, w tym dostarczanie siedmiu z nich produktów w ich markach własnych – takim bilansem na początku 2015 roku może pochwalić się Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć, ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalejCzy produkcja donutów może być w naszym kraju dochodowym biznesem? Wydaje się, że na skalę przemysłową raczej nie. A z pewnością nie tak intratnym, jak w USA, gdzie funkcjonują duże przedsiębiorstwa specjalizujące się w ich ...
czytaj dalejV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO 4-5 lutego 2015r., AmberExpo w Gdańsku Wystarczyło pięć edycji, aby uznać Targi FOOD-to-GO za najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej na Pomorzu. Targi ...
czytaj dalejMasz własną restaurację? Prowadzisz lodziarnię lub cukiernię? A może Twój biznes powiązany jest z cateringiem? Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedź brzmi tak, nie może Cię zabraknąć na V Targach Wyposażenia i ...
czytaj dalejŻywność dostępna na rynku - także pieczywo, płatki i mąka - jest coraz częściej wzbogacona w witaminy czy składniki mineralne. W jakim celu się to robi i czy warto wybierać takie produkty? Niemal na każdym opakowaniu można znaleźć ...
czytaj dalejWraz z początkiem przyszłego roku (4-5 lutego 2015r., AMBER EXPO, Gdańsk) odbędą się V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Jest to najważniejsze wydarzenie w branży gastronomicznej na Pomorzu. Wystawa z roku na ...
czytaj dalejCeny miodów naturalnych idą w górę z powodu malejącej liczby pszczół i spadającej produkcji tego surowca. Cukiernicy coraz rzadziej korzystają z prawdziwych miodów zastępując je sztucznymi. Czy mają jakąś ...
czytaj dalejOd marca przyszłego roku podatnicy przy rozliczaniu PIT będą mogli skorzystać z wstępnie wypełnionych zeznań podatkowych. Dla osób fizycznych to rozwiązanie może być pomocne przy wypełnianiu deklaracji, jednak dla ...
czytaj dalejW jakim celu ludzie spotykają się w kawiarniach? Odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom nie jest oczywista. Wybierając miejsce, w którym spędzimy popołudnie kierujemy się nie tylko jakością kawy, ale też dostępem do ...
czytaj dalejMichał Starowicz z Piekarni MTD, Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Putka oraz Przemysław Szwarc z Piekarni Ciastkarni Walenciak – oto biało-czerwony team do Louis Lesaffre Coupe, który odbędzie się w sierpniu 2015 roku w Parmie we ...
czytaj dalejPolska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej pt.: „Urzędowa kontrola żywności" 20 listopada 2014 r., Hotel Marriott, Warszawa 25% rabatu dla ...
czytaj dalejMinisterstwo Gospodarki chce zmian w Ordynacji podatkowej, które uczyniłyby tę ustawę bardziej przyjazną dla podatnika. W tym celu przygotowało kilkanaście rekomendacji. Wśród nich są m.in. zalecenia, aby wątpliwości prawne ...
czytaj dalejSękacz suchowolski, chleb na zakwasie z Sadka oraz klinek dąbrowski - to kolejne produkty z Podlaskiego, wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się już 50 produktów. Na ...
czytaj dalejNajpopularniejszych mąk pszennych i żytnich, których piekarze i cukiernicy najczęściej używają w codziennej produkcji nie brakuje na naszym rynku. Nieco gorzej jest z mąkami specjalistycznymi, ale też zapotrzebowanie na te surowce ...
czytaj dalej"…ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu." To opis kawy doskonałej zaczerpnięty z „Pana Tadeusza”. A czy Państwo znają już smak idealnej kawy? Jeśli nie, to jest ...
czytaj dalejLouis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, to także doskonała możliwość do ...
czytaj dalejNadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, ...
czytaj dalejW ubiegłym roku Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa. UOKiK przypomina, jakie dane powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom. W 2013 r. Inspekcja ...
czytaj dalejWzrasta konsumpcja różnego rodzaju przekąsek. Już co drugi konsument (51%) twierdzi, że je przekąski co najmniej dwa razy dziennie, co jest wzrostem w odniesieniu do 48%, którzy podobne deklaracje składali przed dwoma laty. Trend ...
czytaj dalejPiernik na karmelu, czyli brukowiec kujawski, został wpisany na polską "Listę produktów tradycyjnych". Region kujawsko-pomorski ma już 51 wyrobów umieszczonych w spisie prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju ...
czytaj dalejFirmy mają szanse na odzyskanie podatku VAT od towarów, które przekazały do celów marketingowych – wynika z niedawnego wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie, który stwierdził, że towary ...
czytaj dalejCzy to możliwe, aby najważniejsze osoby związane z branżą gastronomiczną w kraju – wyśmienici szefowie kuchni, barmani, cukiernicy, dostawcy, właściciele lokali – spotkały się w jednym miejscu, w jednym czasie i w jednym celu ...
czytaj dalej8 czerwca br. w 24 miastach Górnego Śląska rusza Industriada, czyli wielkie Święto Szlaku Zabytków Techniki. Jednym z obiektów śląskiego Szlaku jest Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie. Muzeum prowadzone ...
czytaj dalejChleb żytni z ziemniakami jest kolejnym wyrobem z województwa kujawsko-pomorskiego, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wniosek o zarejestrowanie ...
czytaj dalejWypełniają się już plany stoisk nowoczesnych hal wystawienniczych Targów Lublin. Ogromne zainteresowanie nową lokalizacją targów Bakepol i możliwościami zdobycia nowych kontaktów biznesowych zarówno z tego regionu ...
czytaj dalejDrodzy Przyjaciele. Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...
czytaj dalejSeminarium Lodziarskie – włoskie trendy 2013, surowce, maszyny. Idea seminariów Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z ...
czytaj dalejW gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...
czytaj dalejWarszawska Izba Rzemieślnicza jest nową inicjatywą, wychodzącą naprzeciw potrzebom dzisiejszego rynku rzemieślniczego. Szkoleniowcy i egzaminatorzy Warszawskiej Izby Rzemieślniczej to wysoko wykwalifikowani specjaliści, o wieloletnim ...
czytaj dalejInformacje organizacyjne Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego podejmuje się organizacji imprez towarzyszących IV Śląskim Targom Cukiernictwa, Piekarnictwa i Lodziarstwa "SweetTARG", które odbędą się w dniach ...
czytaj dalejPiekarze alarmują, że wraz z żywiołowym rozwojem „nowoczesnych” form handlu i mnożeniem się marketów, już nie tylko w wielkich miastach ale także w małych miejscowościach, konkurowanie z nimi staje się dla firm ...
czytaj dalejOd dwóch tygodni stale drożeje mąka. Teraz czekają nas podwyżki cen pieczywa i makaronów - uprzedza "Gazeta Wyborcza". Wszystko zaczęło się jeszcze latem, gdy cena pszenicy wzrosła z ok. 460 do 780 zł za tonę. Za ...
czytaj dalejJuż niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...
czytaj dalejModa na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas ...
czytaj dalejCzekolada energetyczna "dla prawdziwych mężczyzn", czekoladki podawane w opakowaniach zaprojektowanych przez światowej sławy designerów, nietuczące lody czy cukierki uczące dzieci języków obcych – takie produkty ...
czytaj dalejW pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...
czytaj dalejOkoło 10-15 proc. przemiału mąki w Polsce może pochodzić od młynów niezarejestrowanych i nie płacących podatków - uważa Janusz Kobryner, niezależny ekspert. Jego zdaniem, przedsiębiorstwa działające w branży młynarskiej ...
czytaj dalejW Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...
czytaj dalejW programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...
czytaj dalejNa obniżki cen w ramach kampanii "Big Price Drop" w Tesco odpowiedziała sieć Sainsbury's własnym programem "Brand Match" - informuje wp.pl. W sklepach Sainsbury's zainstalowano specjalne urządzenia przy kasach, ...
czytaj dalejRedakcja: W innych krajach Unii Europejskiej, np. w Niemczech krajowe przedsiębiorstwa są silnie chronione przed nielegalną produkcją i handlem oraz zagraniczną konkurencją. Kiedy polskie firmy próbują wejść z pieczywem na tamten ...
czytaj dalejOd 1993 roku spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 procent – wynika z opracowania przygotowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tylko od stycznia do czerwca zmalało ono o ponad 4 procent. Szacuje ...
czytaj dalejZ badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...
czytaj dalejJak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...
czytaj dalejPodczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalej21 października br. podpisano umowę z pierwszym inwestorem w Podstrefie Strzegom WSSE "Invest-Park"- firmą FSB Piekarnie Spółka z o. o., częścią światowego holdingu Fresh Start Bakeries Europe, która jest liderem w ...
czytaj dalejKarpatkowa jesień z Martin Braun Martin Braun, lider branży surowców cukierniczych, piekarniczych i lodziarskich wprowadził na polski rynek dwa nowe produkty: Ciasto Parzone BRAUN Brandmasse oraz krem CREMONTE. ...
czytaj dalejMariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011! Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...
czytaj dalejWielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...
czytaj dalejProducent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...
czytaj dalejZielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...
czytaj dalejW przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...
czytaj dalejBiałe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb ...
czytaj dalejZbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton. - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...
czytaj dalejTrudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków i faworków, które królują tego dnia w cukierniach i piekarniach w całej Polsce. Zaprzyjaźnione łódzkie cukiernie już testują nowe marmolady Poltino, ...
czytaj dalejFaktycznie ja również w wolnym czasie bardzo chętnie gram w koszykówkę i tak naprawdę również się tą dyscyplin...
A takie w ogóle istnieją? ...