Urząd skarbowy zobowiązany jest ustosunkować się do pytań i wątpliwości danego podatnika w formie interpretacji indywidualnej, którą wydaje się właśnie na wniosek tegoż podatnika. Taka odpowiedź od fiskusa musi pojawić się w ...
czytaj dalejPodwyżka płacy minimalnej z 1600 do co najmniej 1680 zł w przyszłym roku to mały zysk dla pracownika, a duzy koszt dla pracodawcy. Taka podwyżka oznaczałaby, że przedsiębiorca, który płaci pracownikowi pensję minimalną, ...
czytaj dalejOd kilku lat w Polsce rozwija się moda na spotkania w kawiarniach. Kiedyś lokale te postrzegane były po prostu jako miejsce do wypicia kawy. Dziś stają się obowiązkowym punktem spotkań ze znajomymi, przestrzenią dla sztuki lub pracy z ...
czytaj dalejŚwiadomość polskiego społeczeństwa odnośnie żywienia rośnie. Nic więc dziwnego, że wzrasta też zainteresowanie żywnością ekologiczną. Co kryje się pod tym pojęciem? Odpowiedź nie zawsze jest oczywista. Apetyt Polaków na ...
czytaj dalejPolski system urzędowej kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności jest w pełni zgodny ze wszystkimi wymaganiami Unii Europejskiej. Jego skuteczność w niczym nie odbiega od skuteczności systemów funkcjonujących w pozostałych ...
czytaj dalejOchrona polskich produktów regionalnych i tradycyjnych to główny cel nowej kampanii Agencji Rynku Rolnego. Program „Trzy znaki smaku” ma promować produkty z unijnymi certyfikatami i zachęcać konsumentów do ...
czytaj dalejW związku z ujawnieniem przez GIS, na wniosek warszawskiej Fundacji Pro-Test, listy firm, które do momentu ujawnienia fałszerstwa, używały do produkcji artykułów spożywczych sól przemysłową, Stowarzyszenie ...
czytaj dalejDrodzy Przyjaciele. Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...
czytaj dalej- Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, ...
czytaj dalejPiekarze alarmują, że wraz z żywiołowym rozwojem „nowoczesnych” form handlu i mnożeniem się marketów, już nie tylko w wielkich miastach ale także w małych miejscowościach, konkurowanie z nimi staje się dla firm ...
czytaj dalejJedna trzecia pól obsianych zbożem ozimym nadaje się już tylko do zaorania. W niektórych województwach wymarzło aż dwie trzecie zasiewów. Takiej katastrofy na polach nie było od lat. Czy chleb zdrożeje? Ta zima ...
czytaj dalejJak wynika z prognoz związanych ze wzrostem cen mąki, a przez to również cen pieczywa wkrótce za 1 kg chleba trzeba będzie płacić 5 zł. Jak wynika z analiz Koszyka cen dlahandlu.pl obecnie za 1kg chleba (2 małe bochenki) ...
czytaj dalejModa na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas ...
czytaj dalejW pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...
czytaj dalejOkoło 10-15 proc. przemiału mąki w Polsce może pochodzić od młynów niezarejestrowanych i nie płacących podatków - uważa Janusz Kobryner, niezależny ekspert. Jego zdaniem, przedsiębiorstwa działające w branży młynarskiej ...
czytaj dalejArcheolodzy prowadzący wykopaliska na stanowisku koło Akki w północnym Izraelu odnaleźli pieczęć żydowskiego piekarza z VI wieku – informuje serwis internetowy Jerusalem Post. Odkrycia dokonano podczas badania pozostałości ...
czytaj dalejW Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...
czytaj dalejRynek pieczywa kurczy się, dlatego piekarze rezygnują z wypieku chleba, przestawiając produkcję na wyroby cukiernicze. Przykładem jest warszawska firma W. Czubak - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Jak podaje DGP, jeszcze trzy lata temu co ...
czytaj dalejPiekarnie Putka w 2011 roku zainwestowały kilka milionów złotych, m.in. w unowocześnienie produkcji, nowe sklepy firmowe i nowe produkty. - W przyszłym roku także planujemy inwestycje w podobnej kwocie - mówi Stefan Putka, ...
czytaj dalejNotowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech ...
czytaj dalejW programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...
czytaj dalejZ początkiem listopada ruszyła nowa lodziarnia w sieci Grycana - w CH Dekada w Sieradzu. Obecnie firma Grycan prowadzi około 100 lodziarni firmowych w całym kraju, które znajdują się głównie na terenie galerii handlowych. ...
czytaj dalejZ badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...
czytaj dalejJak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...
czytaj dalejPodczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalejMariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011! Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...
czytaj dalejWielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...
czytaj dalejProducent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...
czytaj dalejPozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...
czytaj dalejZbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton. - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...
czytaj dalejPowody: konkurencja, drożejące zboża i diety. Czy wkrótce będziemy jeść mrożone pieczywo z przemysłowych piekarni? PiS straszy rychłą wizją chleba po 5 zł. Na konferencji przed kilkoma dniami Jarosław Kaczyński pokazywał ...
czytaj dalejPortal Piekarnie24.pl oferuje Państwu różne formy reklamy: Pakiet Podstawowy - darmowa, roczna emisja. Jest to podstawowa i zarazem darmowa forma reklamy w portalu. Mają Państwo dostęp do panelu administracyjnego w którym jest ...
czytaj dalejSpiromatic zapewnia swoim klientom nowe formy reklamy. Firma Spiromatic, znany belgijski producent silosów oraz systemów transportu i dozowania materiałów sypkich i płynnych proponuje swoim klientom nowe rozwiązanie ...
czytaj dalejKiedy mamy faktycznie możliwość to ja uważam, ze jak najbardziej same podróże są niezwykle ważne i także pakuj...
Myślę, że skoro jesteśmy przy tym temacie to warto byłoby też zajrzeć sobie tutaj ...