Jakie wyzwania stoją przed rynkiem spożywczym w Polsce? Jakie są najnowsze trendy i technologie? Czy należy spodziewać się dalszej konsolidacji rynku i kolejnych przejęć? Polski Instytut Rozwoju ...
czytaj dalejPrawie 600 km musiał pokonać jeden z produktów zgłoszonych do udziału w XXIII atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Podczas certyfikacji zorganizowanej 1 lutego w Sosnowcu eksperci ocenili wyroby z oferty niemal 80 ...
czytaj dalejTak właśnie można podsumować największe wydarzenie dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej, hotelarskiej, opakowaniowej i logistycznej. Pięciodniowy blok obejmujący targi Polagra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech, Invest Hotel, ...
czytaj dalejJak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas ...
czytaj dalejPromowanie artykułów spożywczych wymaga korzystania z narzędzi różnego typu. Doskonale zdają sobie z tego sprawę laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Producenci żywności nagrodzeni przez Lożę ...
czytaj dalejŚwięta wielkanocne coraz rzadziej kojarzone są z tradycją i przeżyciem duchowym. Dla większości Polaków jest to przede wszystkim czas relaksu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego ...
czytaj dalejProdukty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...
czytaj dalejRok 2016 przyniesie rosnącą konkurencję na rodzimym rynku słodyczy i tym samym – konieczność poszukiwania nowych kierunków zbytu. Producenci zmierzą się również z drożejącymi cenami surowców, presją marżową ...
czytaj dalejInnnowacyjny produkt Clean Label, przygotowany ze składników zawierających witaminę D, posiadającą prozdrowotne właściwości. To cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Pieczywo z wit.D to doskonałe źródło witaminy D, ...
czytaj dalejPszenno-żytni chleb szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten wypiekany w stolicy Pomorza Zachodniego i lubiany w mieście chleb stał się 34. specjałem z Pomorza Zachodniego na ...
czytaj dalejZainicjowany przez twórców programu „Doceń polskie”, Dzień polskiej żywności stał się doskonałym pretekstem do rozmawiania o bogactwie i różnorodności oferty rodzimych wytwórców ...
czytaj dalejNawet najwyższej jakości produkty potrzebują racjonalnego wsparcia w postaci skutecznego merchandisingu, aby sprzedaż utrzymywała się na satysfakcjonującym poziomie. W poniższym materiale przedstawiamy podstawowe zasady odpowiednio ...
czytaj dalej- Dziś musimy stawiać na nowoczesność. Konkurujemy z hipermarketami, a ponieważ nie jesteśmy w stanie zbliżyć się do nich ceną, naszą siłą jest bardzo dobry produkt. Nowa piekarnia została zbudowana po to, aby jeszcze poprawić i tak ...
czytaj dalejPróby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie ...
czytaj dalejDobry chleb, czyli jaki? Taki, który nie powstaje z mrożonego kwasu i dolewanego na szybko zakwasu. Rozmowa z Antonim Madejem, byłym piekarzem i producentem chleba prądnickiego, współorganizatorem Krakowskiego Święta ...
czytaj dalej29 kwietnia eksperci z branży spożywczej ocenili ponad 200 wyrobów ubiegających się o zdobycie prestiżowego godła „Doceń polskie”. Pierwsze wnioski z audytu są bardzo pozytywne. Żywność prezentuje coraz wyższy poziom, ...
czytaj dalejOd 7 maja we wszystkich sklepach sieci Biedronka na terenie całego kraju pojawi się słomka ptysiowa z cukrem marki Brześć (200 g). Jest to element dalszej ekspansji producenta kruchych przekąsek z Brześcia Kujawskiego w sieciach ...
czytaj dalejPieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto ...
czytaj dalejPodczas tegorocznej edycji targów - „SWEET Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie” grono niezależnych specjalistów nagrodziło najlepsze produkty nadając im tytuł „Produkt Roku”. Wśród nich I ...
czytaj dalejNajnowsza, druga edycja Festiwalu Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13-15 marca 2015 r. Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ...
czytaj dalejMiędzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD 03-06.05.2015 Mediolan, Włochy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza polskich producentów branży ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalejV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO 4-5 lutego 2015r., AmberExpo w Gdańsku Wystarczyło pięć edycji, aby uznać Targi FOOD-to-GO za najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej na Pomorzu. Targi ...
czytaj dalejOd marca przyszłego roku podatnicy przy rozliczaniu PIT będą mogli skorzystać z wstępnie wypełnionych zeznań podatkowych. Dla osób fizycznych to rozwiązanie może być pomocne przy wypełnianiu deklaracji, jednak dla ...
czytaj dalejWyroby 13 producentów z branży piekarskiej i cukierniczej zostały wyróżnione podczas XIV audytu żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Eksperci przyznali certyfikaty ...
czytaj dalejPolska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej pt.: „Urzędowa kontrola żywności" 20 listopada 2014 r., Hotel Marriott, Warszawa 25% rabatu dla ...
czytaj dalejPrzeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne. – ...
czytaj dalej"…ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu." To opis kawy doskonałej zaczerpnięty z „Pana Tadeusza”. A czy Państwo znają już smak idealnej kawy? Jeśli nie, to jest ...
czytaj dalejLouis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, to także doskonała możliwość do ...
czytaj dalejNadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, ...
czytaj dalejW ubiegłym roku Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa. UOKiK przypomina, jakie dane powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom. W 2013 r. Inspekcja ...
czytaj dalejNa początku lipca kielecka Piekarnia pod Telegrafem otworzyła outlet z pieczywem. Są w nim sprzedawane wypieki pozostałe z poprzedniego dnia. Czy taki pomysł ma sens, skoro klienci szukają – jak powszechnie uważamy – dobrego i ...
czytaj dalejZ roku na rok sukcesywnie rośnie świadomość konsumentów co do wartości odżywczych produktów, w które zaopatrują. Najpopularniejszy od lat chleb pszenno-żytni zaczyna być coraz mniej atrakcyjny dla klientów ...
czytaj dalejEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał zezwolenie na stosowanie adwantamu jako substancji słodzącej i określił dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 5 mg/kg masy ciała. W dniu dzisiejszym (15 maja 2014 r.) w dzienniku ...
czytaj dalejProdukty spożywcze, które w swojej nazwie mają słowa kojarzące się z górami przez wielu konsumentów są postrzegane jako zdrowe, naturalne i tradycyjne oraz dające energię, chociaż wcale takie nie muszą być. Czy w ...
czytaj dalejTrzy sekundy – tylko tyle czasu mają producenci słodyczy i wyrobów cukierniczych na przekonanie konsumentów do sięgnięcia właśnie po ich produkt. Na co klienci sklepów zwracają największą uwagę i jak odpowiadają ...
czytaj dalejOdpowiednio dobrane aromaty to bardzo ważny składnik wyrobów cukierniczych, lodów czy pieczywa. Sztuka polega jednak nie tylko na wykorzystaniu w produkcji gotowego aromatu, ale na skomponowaniu takiego, który będzie ...
czytaj dalejNowe produkty stanowią największą atrakcję dla gości targowych. Dlatego zachęcamy Państwa do zapoznania się z nowościami zgłoszonymi przez wystawców, które zostaną zaprezentowane na Targach Bakepol w ...
czytaj dalejWypełniają się już plany stoisk nowoczesnych hal wystawienniczych Targów Lublin. Ogromne zainteresowanie nową lokalizacją targów Bakepol i możliwościami zdobycia nowych kontaktów biznesowych zarówno z tego regionu ...
czytaj dalejBadania naukowe prowadzone przez szereg uznanych instytutów i organizacji zajmujących się problematyką żywienia nie pozostawiają wątpliwości: pieczywo (jako produkt przemiału zbóż) pełni kluczową rolę w prawidłowo ...
czytaj dalejKuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...
czytaj dalejSeminarium Lodziarskie – włoskie trendy 2013, surowce, maszyny. Idea seminariów Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z ...
czytaj dalej- Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, ...
czytaj dalejPrawie 500 aktów prawnych nakłada na polskie firmy 6187 obowiązków informacyjnych. Każdego roku polskie przedsiębiorstwa ponoszą z tego tytułu 77,6 mld zł kosztów administracyjnych, co stanowi 6,1% całego PKB ...
czytaj dalejInformacje organizacyjne Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego podejmuje się organizacji imprez towarzyszących IV Śląskim Targom Cukiernictwa, Piekarnictwa i Lodziarstwa "SweetTARG", które odbędą się w dniach ...
czytaj dalejJedna trzecia pól obsianych zbożem ozimym nadaje się już tylko do zaorania. W niektórych województwach wymarzło aż dwie trzecie zasiewów. Takiej katastrofy na polach nie było od lat. Czy chleb zdrożeje? Ta zima ...
czytaj dalejProkuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - ...
czytaj dalejW pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...
czytaj dalejW Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...
czytaj dalejRynek pieczywa kurczy się, dlatego piekarze rezygnują z wypieku chleba, przestawiając produkcję na wyroby cukiernicze. Przykładem jest warszawska firma W. Czubak - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Jak podaje DGP, jeszcze trzy lata temu co ...
czytaj dalejNotowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech ...
czytaj dalejNa obniżki cen w ramach kampanii "Big Price Drop" w Tesco odpowiedziała sieć Sainsbury's własnym programem "Brand Match" - informuje wp.pl. W sklepach Sainsbury's zainstalowano specjalne urządzenia przy kasach, ...
czytaj dalejRedakcja: W innych krajach Unii Europejskiej, np. w Niemczech krajowe przedsiębiorstwa są silnie chronione przed nielegalną produkcją i handlem oraz zagraniczną konkurencją. Kiedy polskie firmy próbują wejść z pieczywem na tamten ...
czytaj dalejOd 1993 roku spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 procent – wynika z opracowania przygotowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tylko od stycznia do czerwca zmalało ono o ponad 4 procent. Szacuje ...
czytaj dalejOd początku przyszłego roku wchodzi w życie przepis odnośnie nowych klatek dla kur niosek. Zmiana już teraz winduje ceny jaj w całej Unii - pisze Rzeczpospolita. Jak informuje Rzeczpospolita, jaja na rynku unijnym zdrożały od czerwca ...
czytaj dalejZ badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...
czytaj dalejJak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...
czytaj dalejPodczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalej21 października br. podpisano umowę z pierwszym inwestorem w Podstrefie Strzegom WSSE "Invest-Park"- firmą FSB Piekarnie Spółka z o. o., częścią światowego holdingu Fresh Start Bakeries Europe, która jest liderem w ...
czytaj dalejKarpatkowa jesień z Martin Braun Martin Braun, lider branży surowców cukierniczych, piekarniczych i lodziarskich wprowadził na polski rynek dwa nowe produkty: Ciasto Parzone BRAUN Brandmasse oraz krem CREMONTE. ...
czytaj dalejMariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011! Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...
czytaj dalejWielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...
czytaj dalejProducent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...
czytaj dalejZielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...
czytaj dalejPozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...
czytaj dalejW przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...
czytaj dalejBiałe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb ...
czytaj dalejZbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton. - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...
czytaj dalejTrudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków i faworków, które królują tego dnia w cukierniach i piekarniach w całej Polsce. Zaprzyjaźnione łódzkie cukiernie już testują nowe marmolady Poltino, ...
czytaj dalejOczywiście, że piłka nożna. Lubię szybką grę, kontaktową. Jest to dyscyplina sportowa, gdzie potrzebne jest zg...
Ja również o tym u siebie w zakładzie myślę i chyba niedługo poszerzę jeszcze ofertę mojej firmy. Już nawet na...