Jakie wyzwania stoją przed rynkiem spożywczym w Polsce? Jakie są najnowsze trendy i technologie? Czy należy spodziewać się dalszej konsolidacji rynku i kolejnych przejęć? Polski Instytut Rozwoju ...
czytaj dalejPrawie 600 km musiał pokonać jeden z produktów zgłoszonych do udziału w XXIII atestacji żywności programu „Doceń polskie”. Podczas certyfikacji zorganizowanej 1 lutego w Sosnowcu eksperci ocenili wyroby z oferty niemal 80 ...
czytaj dalejTak właśnie można podsumować największe wydarzenie dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej, hotelarskiej, opakowaniowej i logistycznej. Pięciodniowy blok obejmujący targi Polagra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech, Invest Hotel, ...
czytaj dalejJak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas ...
czytaj dalejPromowanie artykułów spożywczych wymaga korzystania z narzędzi różnego typu. Doskonale zdają sobie z tego sprawę laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Producenci żywności nagrodzeni przez Lożę ...
czytaj dalejŚwięta wielkanocne coraz rzadziej kojarzone są z tradycją i przeżyciem duchowym. Dla większości Polaków jest to przede wszystkim czas relaksu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego ...
czytaj dalejProdukty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie” są odzwierciedleniem sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów. Nie inaczej było podczas styczniowej certyfikacji ...
czytaj dalejRok 2016 przyniesie rosnącą konkurencję na rodzimym rynku słodyczy i tym samym – konieczność poszukiwania nowych kierunków zbytu. Producenci zmierzą się również z drożejącymi cenami surowców, presją marżową ...
czytaj dalejInnnowacyjny produkt Clean Label, przygotowany ze składników zawierających witaminę D, posiadającą prozdrowotne właściwości. To cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Pieczywo z wit.D to doskonałe źródło witaminy D, ...
czytaj dalejPszenno-żytni chleb szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten wypiekany w stolicy Pomorza Zachodniego i lubiany w mieście chleb stał się 34. specjałem z Pomorza Zachodniego na ...
czytaj dalejZainicjowany przez twórców programu „Doceń polskie”, Dzień polskiej żywności stał się doskonałym pretekstem do rozmawiania o bogactwie i różnorodności oferty rodzimych wytwórców ...
czytaj dalejNawet najwyższej jakości produkty potrzebują racjonalnego wsparcia w postaci skutecznego merchandisingu, aby sprzedaż utrzymywała się na satysfakcjonującym poziomie. W poniższym materiale przedstawiamy podstawowe zasady odpowiednio ...
czytaj dalejW Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywanie. Blogi kulinarne rosną w siłę, a coraz więcej ludzi zwraca uwagę na jedzenie ekologiczne i wegańskie. W tym trendzie każdy ma okazję znaleźć dla siebie coś ciekawego. Aby nie dać się ...
czytaj dalejUpalne dni dają się we znaki każdemu, zwłaszcza podczas godzin pracy. Ustawodawca nie wskazał górnej granicy temperatury, po przekroczeniu której każdy pracownik może odmówić współpracy. Natomiast w przypadku ...
czytaj dalejDelecta i Bakalland zapraszają konsumentów do współtworzenia „Wielkiej Księgi z Wypiekami”. Do końca lipca potrwa akcja promocyjna pod hasłem „Festiwal Wypieków”, podczas której zostanie ...
czytaj dalej- Dziś musimy stawiać na nowoczesność. Konkurujemy z hipermarketami, a ponieważ nie jesteśmy w stanie zbliżyć się do nich ceną, naszą siłą jest bardzo dobry produkt. Nowa piekarnia została zbudowana po to, aby jeszcze poprawić i tak ...
czytaj dalejPróby zaistnienia w świadomości konsumenta, a także zapamiętanie przez niego danej marki na dłużej, mogą być realizowane na rozmaite sposoby. Skuteczną metodą stają się akcje tzw. „in-out”, w które chętnie ...
czytaj dalejDobry chleb, czyli jaki? Taki, który nie powstaje z mrożonego kwasu i dolewanego na szybko zakwasu. Rozmowa z Antonim Madejem, byłym piekarzem i producentem chleba prądnickiego, współorganizatorem Krakowskiego Święta ...
czytaj dalej29 kwietnia eksperci z branży spożywczej ocenili ponad 200 wyrobów ubiegających się o zdobycie prestiżowego godła „Doceń polskie”. Pierwsze wnioski z audytu są bardzo pozytywne. Żywność prezentuje coraz wyższy poziom, ...
czytaj dalejOd 7 maja we wszystkich sklepach sieci Biedronka na terenie całego kraju pojawi się słomka ptysiowa z cukrem marki Brześć (200 g). Jest to element dalszej ekspansji producenta kruchych przekąsek z Brześcia Kujawskiego w sieciach ...
czytaj dalejZapraszamy do udziału w wyjątkowym wydarzeniu na polskim rynku. Po raz pierwszy w jednym miejscu spotykają się właściciele i menadżerowie kawiarni, cukierni i lodziarni, wybitni specjaliści, analitycy i eksperci oraz przedstawiciele firm ...
czytaj dalej- Od prawdziwego chleba się nie tyje. Tylko od tego, w które pakuje się pełno ulepszaczy, barwników i innej chemii. Ja już tego nie nazywam chlebem, tylko popierdółką - mówi Jerzy Janyszek, współwłaściciel ...
czytaj dalejWielkanocne stoły Polaków tradycyjnie uginają się od jedzenia i smakowitych wypieków. Nie może na nich zabraknąć ciast, a szczególnie tradycyjnych mazurków. Cukiernicy dbają o ich piękne zdobienia i ...
czytaj dalejUtrzymująca się niezmiennie na wciąż wysokim poziomie popularność lodów włoskich w naszym kraju zadecydowała o rozszerzeniu oferty maszyn produkowanych przez białostocką firmę Hard – Ice, właśnie o urządzenia służące do ...
czytaj dalejPieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto ...
czytaj dalej"Nikt nie pożałuje, kto chleba naszego skosztuje" Tak żartobliwie i do rymu zaprosiła do konsumpcji chleba KRAJAN Pani Joanna Zagała, Kierownik Działu Marketingu. Firma ECO TRADE odebrała nagrodę za swój produkt Złoty ...
czytaj dalejPodczas tegorocznej edycji targów - „SWEET Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie” grono niezależnych specjalistów nagrodziło najlepsze produkty nadając im tytuł „Produkt Roku”. Wśród nich I ...
czytaj dalejNajnowsza, druga edycja Festiwalu Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13-15 marca 2015 r. Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz różnorodności. Zaplanowaliśmy, że będzie się ...
czytaj dalejMiędzynarodowe Targi Spożywcze TUTTOFOOD 03-06.05.2015 Mediolan, Włochy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza polskich producentów branży ...
czytaj dalejNaturalny czy owocowy? Kupiony w sklepie czy zrobiony w domu? Zjadany w formie przekąski, a może jako dodatek do innych dań? Jogurt w każdej postaci stanowi smaczne i wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Jogurt, nazywany także mlekiem ...
czytaj dalejJedno jest pewne, emocje po Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, które w dniach 4-5 lutego odbyły się w Gdańsku, długo nie opadną. Rekordowa liczba wystawców i odwiedzających była godnym ...
czytaj dalejDelecta rozbudowuje ofertę ciast do samodzielnego wypieku, wprowadzając na rynek Kruche i Biszkopt w nowej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta bazowe z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk. Domowy Biszkopt Delecta jest ...
czytaj dalejRachunek zysków jest porażający. Kilogram mąki polski młynarz sprzeda w hurcie za 70-80 groszy. A kilogram talerzy z otrąb, teoretycznie bezwartościowego odpadu po mieleniu mąki, kosztuje 5 zł. Dlatego Jerzy Wysocki, ...
czytaj dalejStale rosnąca popularność prowadzenia działalności w systemie franczyzowym nie powinna nikogo dziwić. Przedsiębiorcy funkcjonujący pod dużą, rozpoznawalną marką mogą przecież liczyć na wiele korzyści. Wybierając biznes dla siebie ...
czytaj dalejWspółpraca z dziesięcioma sieciami handlowymi, w tym dostarczanie siedmiu z nich produktów w ich markach własnych – takim bilansem na początku 2015 roku może pochwalić się Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć, ...
czytaj dalejNajważniejsze i największe wydarzenia przedstawicieli branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w Polsce mają miejsce naprzemiennie, w latach parzystych podczas Salonu Technologii Piekarskich i Cukierniczych targów POLAGRA - TECH w ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalejCzy produkcja donutów może być w naszym kraju dochodowym biznesem? Wydaje się, że na skalę przemysłową raczej nie. A z pewnością nie tak intratnym, jak w USA, gdzie funkcjonują duże przedsiębiorstwa specjalizujące się w ich ...
czytaj dalejV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO 4-5 lutego 2015r., AmberExpo w Gdańsku Wystarczyło pięć edycji, aby uznać Targi FOOD-to-GO za najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej na Pomorzu. Targi ...
czytaj dalejPółprzemysłowa produkcja bagietek wymaga m.in. odpowiednich maszyn do formowania ciasta i specjalnych, podłużnych form do jego wypieku. Przy produkcji rzemieślniczej z powodzeniem można formować je ręcznie i piec na standardowych ...
czytaj dalejŻywność dostępna na rynku - także pieczywo, płatki i mąka - jest coraz częściej wzbogacona w witaminy czy składniki mineralne. W jakim celu się to robi i czy warto wybierać takie produkty? Niemal na każdym opakowaniu można znaleźć ...
czytaj dalejWraz z początkiem przyszłego roku (4-5 lutego 2015r., AMBER EXPO, Gdańsk) odbędą się V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Jest to najważniejsze wydarzenie w branży gastronomicznej na Pomorzu. Wystawa z roku na ...
czytaj dalejOd marca przyszłego roku podatnicy przy rozliczaniu PIT będą mogli skorzystać z wstępnie wypełnionych zeznań podatkowych. Dla osób fizycznych to rozwiązanie może być pomocne przy wypełnianiu deklaracji, jednak dla ...
czytaj dalejWyroby 13 producentów z branży piekarskiej i cukierniczej zostały wyróżnione podczas XIV audytu żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Eksperci przyznali certyfikaty ...
czytaj dalejW jakim celu ludzie spotykają się w kawiarniach? Odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom nie jest oczywista. Wybierając miejsce, w którym spędzimy popołudnie kierujemy się nie tylko jakością kawy, ale też dostępem do ...
czytaj dalejPolska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej pt.: „Urzędowa kontrola żywności" 20 listopada 2014 r., Hotel Marriott, Warszawa 25% rabatu dla ...
czytaj dalejMinisterstwo Gospodarki chce zmian w Ordynacji podatkowej, które uczyniłyby tę ustawę bardziej przyjazną dla podatnika. W tym celu przygotowało kilkanaście rekomendacji. Wśród nich są m.in. zalecenia, aby wątpliwości prawne ...
czytaj dalej22 października w Krakowie już po raz czternasty obradować będą członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas specjalnego audytu specjaliści z branży spożywczej ocenią ...
czytaj dalejPrzeciętny Polak kupuje rocznie ok. 50 kg pieczywa. To dwukrotnie mniej niż na początku przemian w naszym kraju. Na rynku przybywa też wypieków niższej jakości, które kwalifikuje się jako produkty chlebopodobne. – ...
czytaj dalejSękacz suchowolski, chleb na zakwasie z Sadka oraz klinek dąbrowski - to kolejne produkty z Podlaskiego, wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się już 50 produktów. Na ...
czytaj dalejDlaczego tajemnicze? Choćby dlatego, że nazwa tych ciastek może sugerować, iż pochodzą z włoskiej Florencji, a tak naprawdę nie wiadomo jakie są ich korzenie. Dla konsumentów na całym świecie nie ma to jednak większego ...
czytaj dalejZłoty Medal MTP to prestiżowe wyróżnienie przyznawane już od ponad 30 lat. Podczas tegorocznych targów Polagra-Tech za swoje nowatorskie i wyróżniające się produkty i urządzenia medale trafią do firm: AKO, Eco Trade, ...
czytaj dalejW dniach 15 i 16 listopada 2014 roku zapraszamy wszystkich miłośników czekolady, wyrobów czekoladowych, ciast i ciasteczek oraz innych słodkości do udziału w Międzynarodowym Festiwalu Czekolady i Słodyczy w Pałacu Kultury i ...
czytaj dalejNajpopularniejszych mąk pszennych i żytnich, których piekarze i cukiernicy najczęściej używają w codziennej produkcji nie brakuje na naszym rynku. Nieco gorzej jest z mąkami specjalistycznymi, ale też zapotrzebowanie na te surowce ...
czytaj dalejKokosanki i ciasta kokosowe można przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale ...
czytaj dalej"…ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu." To opis kawy doskonałej zaczerpnięty z „Pana Tadeusza”. A czy Państwo znają już smak idealnej kawy? Jeśli nie, to jest ...
czytaj dalejAgrano, lider w branży piekarniczej, z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba (16 października) przygotował wyjątkową nowość – GRAND VILLAGE – najwyższej jakości mieszankę piekarniczą do produkcji m.in. wiejskiego chleba ...
czytaj dalejLouis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, to także doskonała możliwość do ...
czytaj dalejNadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, ...
czytaj dalejW ubiegłym roku Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa. UOKiK przypomina, jakie dane powinny znaleźć się na opakowaniach i etykietach pieczywa oferowanego konsumentom. W 2013 r. Inspekcja ...
czytaj dalejWzrasta konsumpcja różnego rodzaju przekąsek. Już co drugi konsument (51%) twierdzi, że je przekąski co najmniej dwa razy dziennie, co jest wzrostem w odniesieniu do 48%, którzy podobne deklaracje składali przed dwoma laty. Trend ...
czytaj dalejW Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ...
czytaj dalejRogal świętomarciński bierze udział w konkursie, organizowanym w ramach kampanii promocyjnej Trzy znaki smaku. Zapraszamy do głosowania. http://www.pimr.trzyznakismaku.pl/produkt-roku Konkurs polega na głosowaniu na 36 produktów ze ...
czytaj dalejGofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje ...
czytaj dalejPłatki pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa, a także nasiona słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego to surowce, które chętnie wykorzystywane są do dekoracji chlebów, bułek czy rogali. Mogą wiele zasugerować klientom ...
czytaj dalejNa początku lipca kielecka Piekarnia pod Telegrafem otworzyła outlet z pieczywem. Są w nim sprzedawane wypieki pozostałe z poprzedniego dnia. Czy taki pomysł ma sens, skoro klienci szukają – jak powszechnie uważamy – dobrego i ...
czytaj dalejProducenci przekąsek i słodyczy coraz chętniej eksperymentują ze smakiem, do skomponowania którego używają starych, sprawdzonych składników: ziaren, ziół, przypraw, czekolady. Odpowiednie ich połączenie daje produkty ...
czytaj dalejMartin Braun, lider w branży cukierniczej i piekarniczej, z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika (30 lipca) przygotował wyjątkową nowość – CHEESEQUICK Braun– najwyższej jakości mieszanka do przygotowywania, idealnych na lato, ...
czytaj dalejW czasach, gdy coraz bardziej promowane są różne produkty o dużej zawartości protein nie powinno zabraknąć także miejsca na twarogowe kulki. W ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w ...
czytaj dalejWobec stale wzrastającej świadomości konsumentów podczas robienia zakupów, producenci słodyczy muszą pozostawać elastyczni i otwarci na zmiany, chcąc dopasować się do potrzeb konsumentów. Czy ci są w stanie już ...
czytaj dalejNiemal 130 produktów spożywczych różnego typu wzięło udział w XIII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu ''Doceń polskie''. W audycie, który odbył się 9 lipca w Krakowie uczestniczyły artykuły ...
czytaj dalejCo roku mieszkańcy UE wyrzucają na śmietnik 15 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Komisja Europejska mówi dość - podaje tygodnik "Wprost". Z badań przeprowadzonych przez KE wynika, że 45 proc. ...
czytaj dalejLetnie upały sprawiają, że konsumenci częściej sięgają po produkty o cytrynowych smakach. Soki z cytrusów cieszą się opinią napojów, które w gorące dni zmniejszają uczucie pragnienia. Podobnie jest z ciastami ...
czytaj dalejObecnie piekarze, by zwiększyć sprzedaż stosują całą gamę trików marketingowych. Wśród nich na pierwszy plan nadal wysuwa się staranne przemyślana oferta chlebów o nietypowym kształcie. Wprowadzanie na ...
czytaj dalejW dniu 16 czerwca 2014 roku odbyło się Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo-Wyborcze Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Na kolejne 5 lat prezesem katowickiej Izby został wybrany prof. Jan Klimek. Po ...
czytaj dalejMiejsce chleba nie tylko w naszym jadłospisie, ale i w całym życiu jest niepodważalne. Dlatego też, korzystając z jarmarcznego czasu, wspólnie z tymi, z rąk których go otrzymujemy, pragniemy właśnie z chleba uczynić bohatera ...
czytaj dalejZagospodarowanie odpadów to bardzo duży problem w piekarnictwie i cukiernictwie. Wiąże się on nie tylko z koniecznością ich składowania, ale także wywozu i utylizacji śmieci, za co trzeba przecież płacić. Gdy przed kilkoma laty ...
czytaj dalejMały przedsiębiorca, borykający się z niedoborami gotówki, ma do dyspozycji różne narzędzia, które mogą zwiększyć płynność jego firmy. Dobre efekty daje monitoring płatności, renegocjowanie terminów, tzw. ...
czytaj dalejPolska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w „AKADEMII PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności" 11-12 czerwca 2014 r., Hotel Narvil w Serocku. Konferencja poświęcona ...
czytaj dalejWedług analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK w ubiegłym roku statystyczna rodzina kupiła 177 kg produktów piekarskich i wydała na to 671 zł. Wynika z tego, że sprzedaż pieczywa spadła o ponad 3%. Dotyczy to jednak ilości ...
czytaj dalejAż 21 chlebów różnego typu, sękacz, sernik, ptysie, ciastka, cukierki krówki i lizaki lodowe – to tylko niektóre spośród produktów wyróżnionych podczas XII audytu żywności ...
czytaj dalejZ roku na rok sukcesywnie rośnie świadomość konsumentów co do wartości odżywczych produktów, w które zaopatrują. Najpopularniejszy od lat chleb pszenno-żytni zaczyna być coraz mniej atrakcyjny dla klientów ...
czytaj dalejEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał zezwolenie na stosowanie adwantamu jako substancji słodzącej i określił dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 5 mg/kg masy ciała. W dniu dzisiejszym (15 maja 2014 r.) w dzienniku ...
czytaj dalejZapraszamy do Smacznej Małopolski, do Krakowa na XI Święto Chleba. Kraków, 13-15 czerwca 2014 Po raz jedenasty zapraszamy do stolicy Małopolski, do Krakowa, na krakowski Kazimierz na Święto Chleba. Stowarzyszenie Małopolska ...
czytaj dalejKolejne dane o liczbie nowo zarejestrowanych jednoosobowych firm wskazują na to, że poprawa warunków ekonomicznych studzi zapał Polaków do zakładania własnego biznesu. Mniej jest jednocześnie zamykanych firm. W marcu do ...
czytaj dalejNa polskim rynku jest duża podaż cukru, jego ceny spadają. W niektórych sieciach handlowych kilogramowe opakowanie można już kupić poniżej 2 zł. Niższe ceny cukru są korzystne dla gospodarstw domowych i firm spożywczych. Duża ...
czytaj dalejAby dotrzeć do klienta nie wystarczy już zachwycać tylko i wyłącznie smakiem. Nowe trendy konsumpcyjne oscylują wokół takich tematów jak zdrowie, najwyższa jakość, ale również niekonwencjonalny design, czego ...
czytaj dalejGranita to tradycyjny sycylijski deser, który od kilku lat próbuje zdobyć podniebienia Polaków. Ci cukiernicy i lodziarze, którzy wyposażyli swoje punkty sprzedaży w granitory przekonali się już jednak o tym, że ten ...
czytaj dalejW dniach 7-9 kwietnia 2014 roku we Wrocławiu odbył się finał XIX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernika i Piekarza. Organizatorem konkursu byli Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu i ...
czytaj dalejŚwięto Chleba i Piernika - Jawor, Rynek, 29-31 sierpnia 2014 r. Podróż do przeszłości Tradycja piekarska w Jaworze sięga prawie 700 lat wstecz, o czym świadczy dokument z 1359 r. wymieniający nazwisko piekarza z Jawora, Jana ...
czytaj dalejTrzy sekundy – tylko tyle czasu mają producenci słodyczy i wyrobów cukierniczych na przekonanie konsumentów do sięgnięcia właśnie po ich produkt. Na co klienci sklepów zwracają największą uwagę i jak odpowiadają ...
czytaj dalejZnana cukiernia Lukullus twierdzi, że to, co oferują nam cukiernicy, jest sztuczne i wręcz niejadalne. Firma skarży się, że jest zalewana przez "dystrybutorów ściemy", czyli dostawców oferujących frużeliny, miksy, ...
czytaj dalejWielki tort, barwny korowód, koncerty, przegląd polskich i niemieckich filmów - to niektóre z atrakcji, jakie odbędą się w Zgorzelcu z okazji 10. rocznicy wejścia Polski do Unii Europejskiej. 10-dniowa impreza zakończy 1 ...
czytaj dalejCo czwarty przedsiębiorca płaci za energię bierną, która nie jest zużywana na pracę urządzeń w jego zakładzie. W zależności od ilości zużywanych kilowatogodzin może to być wydatek od kilkuset do kilku tysięcy złotych ...
czytaj dalejPonad 150 przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w V Forum 100 – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego, która odbyła się 27 marca 2014 r. w ...
czytaj dalejStowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie realizuje projekt FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA 21 - 23 marca 2014 r. Celem tej inicjatywy jest promocja ...
czytaj dalejForma opodatkowania ma duży wpływ na zdolność kredytową przedsiębiorców. Największe szanse na kredyt mają osoby rozliczające się z fiskusem za pomocą skali podatkowej i podatku liniowego. Jedną z pierwszych decyzji osób ...
czytaj dalejOzdabiając ciasto czy tort coraz częściej decydujemy się na taką dekorację, która nie tylko zachwyci swoją oryginalnością, ale będzie również zdrowa i ekologiczna. Sztuczne barwniki i kilogramy cukru odchodzą do lamusa. ...
czytaj dalejUrząd skarbowy zobowiązany jest ustosunkować się do pytań i wątpliwości danego podatnika w formie interpretacji indywidualnej, którą wydaje się właśnie na wniosek tegoż podatnika. Taka odpowiedź od fiskusa musi pojawić się w ...
czytaj dalejWedług danych Polskiej Izby Handlu sprzedaż detaliczna w styczniu 2014 roku w stosunku do stycznia 2013 wzrosła o 1,5 %, natomiast w stosunku do grudnia 2013 spadła o 13%. - Tak duży spadek w stosunku do poprzedniego miesiąca wynika ...
czytaj dalejOd 18 do 20 lutego w Warszawie odbędą się najważniejsze targi branżowe w Polsce. Organizator Expo Sweet zapewnia, że warszawskie targi to: najwięcej wystawców, największa powierzchnia ekspozycyjna i premiery światowych ...
czytaj dalejNiewiele wyrobów cukierniczych nie nadaje się do dekorowania polewą czekoladopodobną. Fakt, że sporo ciast i ciastek nie jest nimi oblewanych, wynika bardziej z tradycji i przyzwyczajenia konsumentów do formy oraz wyglądu ...
czytaj dalejSłodycze bez cukru - to pomysł na biznes Beaty Straszewskiej. Na razie sprowadzane z zagranicy, w przyszłości - może własna marka - pisze "Puls Biznesu". Beata Straszewska, założycielka Stewiarni, nie miała doświadczenia w ...
czytaj dalejSystematycznie obserwując ofertę różnych małych i średnich zakładów piekarskich można dostrzec coraz większe zainteresowanie z ich strony produkcją słonych przekąsek, które wykracza już daleko poza wyrób ...
czytaj dalejMikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa, 99,8 proc. wszystkich firm w Polsce, mogą liczyć na duże wsparcie ze środków unijnych na lata 2014-2020. Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju oraz Związek Rzemiosła Polskiego ...
czytaj dalejBrownie to klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe. Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat pokazały, że wyroby cukiernicze zza oceanu częstą z powodzeniem przyjmują się także na naszym rodzimym gruncie. Czy brownie czeka w Polsce taka ...
czytaj dalejNowe zasady odliczania VAT-u od nabycia samochodów osobowych oraz innych wydatków z nimi związanych są coraz bliżej wejścia w życie. Rząd przyjął przygotowany przez resort finansów projekt zmiany ustawy o VAT. Oznacza ...
czytaj dalejAmerykanka Cher Harris zdobyła tytuł Pastry Queen 2014 na Mistrzostwach Świata Kobiet w Cukiernictwie rozgrywanych we włoskim Rimini w trakcie targów Sigep. W tym roku Polska nie miała swojej reprezentantki w tych zawodach. Cher ...
czytaj dalejDrożdże to jeden z podstawowych składników pączków. Od lat karty na polskim rynku rozdaje trzech producentów i nic nie zapowiada, aby miało się to zmienić. Zmienia się za to nieco ich oferta, która skierowana jest ...
czytaj dalejJak co roku, gdy tylko zaczyna się styczeń, w życie wchodzą różne nowe przepisy. Niektóre ułatwiają, inne komplikują życie piekarzom, cukiernikom, lodziarzom i całej rzeszy małych i dużych przedsiębiorców. Od 1 ...
czytaj dalejOrzechy włoskie są bardziej kaloryczne od pączków. 100 gram tych suchych owoców to ponad 600 kcal, podczas gdy lukrowana przyjemność to „zaledwie” jakieś 400 kcal. Orzechy zawierają też spore ilości tłuszczu ...
czytaj dalejJuż tylko dni dzielą nas od wielkiego wydarzenia lodziarskiego w Rimini. Aleksandra Sowa i Mariusz Buritta (laureaci Lodziarskich Mistrzostw Polski) oraz Maciej Pięta i Michał Doroszkiewicz 16 stycznia wystartują w Pucharze Świata ...
czytaj dalejCałkiem sporo nowych półproduktów pojawiło się w mijającym roku na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej. Chociaż nie wszystkie z nowości okazały się takimi hitami, jak tego oczekiwali producenci mieszanek, ...
czytaj dalejW tym roku nie tylko producenci, ale także właściciele sklepów mogą przyłączyć się do świątecznych akcji zbiórek żywności bez konieczności odprowadzania VAT-u. Takie darowizny dodatkowo można rozliczyć w kosztach ...
czytaj dalejGryka, która jeszcze do niedawna była przez piekarzy postrzegana niemal wyłącznie jako składnik pieczywa dla chorych na celiakię obecnie zdobywa coraz więcej entuzjastów wśród szerokiego grona konsumentów, ...
czytaj dalejJesień i zima to okres ograniczonej aktywności fizycznej. Czas spędzany na świeżym powietrzu zostaje zastąpiony długimi godzinami przed ekranem telewizora czy komputera. Wychodząc z domu pamiętajmy, że sam ciepły ubiór nie zapewni ...
czytaj dalejSłone przekąski od kilku lat zdobywają coraz większe rzesze stałych konsumentów. Piekarze, którzy dostrzegli popyt na rynku na te produkty, szybko wprowadzili je do swojej oferty, a także zaczęli zaopatrywać w nie firmy z ...
czytaj dalejKomisja Europejska chce zgodzić się na to, by od 1 stycznia 2014 r. polscy podatnicy mogli odliczać połowę podatku VAT zawartego w cenie samochodów, które nie w pełni wykorzystują w celach biznesowych. Projekt decyzji został ...
czytaj dalej20.11.2013 r. VII Konferencja Piekarska Redakcja „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego", Rada Gospodarki Żywnościowej, Krajowa Rada Drożdżownictwa oraz Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i ...
czytaj dalejDavide Comaschi został zwycięzcą tegorocznej edycji World Chocolate Masters. Podczas trzydniowych zawodów rozgrywanych w Paryżu, Włoch pokazał najwyższą klasę i pokonał kilkunastu cukierników z całego świata. Włoski ...
czytaj dalejChleby i bułki na bazie mąki kukurydzianej są interesującą alternatywą dla pieczywa pszennego lub mieszanego nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak, aromat oraz atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim z uwagi na ...
czytaj dalej16 października ogłoszony został w 2006 roku przez Międzynarodową Unię Piekarzy – Światowym Dniem Chleba. Właśnie z okazji przypadającego w tym tygodniu ósmego już Światowego Dnia Chleba reprezentacja rzemiosła ...
czytaj dalejRuszył rok szkolny, wystartował rok akademicki. Wraz z nimi po wakacyjnej przerwie rozpoczął się kolejny sezon szkoleń zawodowych nie tylko dla doświadczonych piekarzy i cukierników, ale też dla młodzieży szkolącej się w tym ...
czytaj dalejTargi Smaki Regionów są największym w naszym kraju centrum promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Tegoroczna tej imprezy była wyjątkowa i to zarówno pod względem ilości wystawców, jak i ...
czytaj dalejOd 1 października 2013 roku podatnicy muszą stosować się do rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących z dnia 14 marca 2013 (Dz. U. poz. 363). Rozporządzenie weszło w życie 1 kwietnia 2013, jednak Ministerstwo ...
czytaj dalejFirmy mają szanse na odzyskanie podatku VAT od towarów, które przekazały do celów marketingowych – wynika z niedawnego wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie, który stwierdził, że towary ...
czytaj dalejKonferencja odbędzie się 10.10.2013 w godz. 8.30 – 17.30 w Pałacu PAN w Jabłonnie k/Warszawy, ul. Modlińska 105 Konferencji towarzyszyć będzie wystawa produktów regionalnych i ekologicznych. Na spotkanie zapraszamy: - ...
czytaj dalejOd 5 do 9 października oczy wszystkich producentów branży spożywczej skupione będą na odbywających się w niemieckiej Kolonii targach Anuga 2013. O randze tej najważniejszej na świecie imprezy dla branży świadczy m.in. fakt, że ...
czytaj dalejMargaryny śmiało można zaklasyfikować do grupy tych surowców, bez których jakakolwiek produkcja cukiernicza byłaby raczej niemożliwa. Ciasta, kremy, masy i nadzienia cukiernicze oraz desery odeszłyby w zapomnienie, gdyby ...
czytaj dalejMinipiekarenka, czyli miejsce gdzie dzieci będą mogły pobawić się w piekarza zostanie zaaranżowana w Poznaniu na terenie Targów Smaki Regionów (21-24 września). To właśnie tam pod okiem fachowców najmłodsi, ale także ...
czytaj dalejOwies najlepszy dla konia? Płatki owsiane, ewentualnie ciasteczka od czasu do czasu, i na tym w zasadzie kończy się obecność owsa w naszym menu. Wiele osób nie jada go wcale, bo wydaje się być zbyt suchy, wręcz drażniący dla ...
czytaj dalejPieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i ...
czytaj dalejW połowie września w hiszpańskiej Granadzie, na jednym z ostatnich kongresów Międzynarodowej Unii Piekarzy UIB, spotkają się reprezentanci środowisk piekarskich z całego świata. W dużej mierze będzie on poświęcony tematyce ...
czytaj dalejDla wielu konsumentów zależność między świeżością pieczywa a jego temperaturą jest oczywista. Dlatego też tak dużą popularnością cieszą się bułki, bagietki i rogale odpiekane na oczach klientów zarówno w dużych ...
czytaj dalejImpreza ma charakter pikniku rodzinnego. Pomysłodawcą i corocznym organizatorem jest Cech Piekarzy w Radomiu, który wraz z Muzeum Wsi Radomskiej bawi i uatrakcyjnia czas gościom. Celem, jaki postawili sobie organizatorzy, jest edukacja ...
czytaj dalejLubelskie należy do województw, które przoduje pod względem ilości piekarskich i cukierniczych produktów tradycyjnych wpisanych na listę MRiRW. Od sześciu lat jest na niej m.in. cebularz lubelski, który wciąż czeka ...
czytaj dalejKomputery, które od lat stanowią już standardowe wyposażenie piekarni i cukierni wciąż nie są w pełni wykorzystywane, aby usprawnić zarządzanie firmami. Warto wiedzieć, że na rynku nie brakuje specjalistycznych systemów ...
czytaj dalejPrzypominamy, że do końca września trwa projekt „Rzemieślnicze e-kw@lifikacje”, w ramach którego cukiernicy i piekarze mogą bezpłatnie potwierdzić swoje kwalifikacje i uzyskać tytuł czeladnika lub mistrza. Do udziału ...
czytaj dalejCzy wpisanie chleba lub ciasta na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi daje wytwarzającym je zakładom jakieś wymierne korzyści? Przykład piekarni Murmiłło pokazuje, że tak. Kilka miesięcy temu ...
czytaj dalejRozmowa ze Stanisławem Butką, prezesem Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej o Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w branży piekarskiej. Współpracuje Pan z Unią Producentów i ...
czytaj dalejMinister rolnictwa Stanisław Kalemba spotkał się 29 lipca z dr Gibfridem Schenkiem, dyrektorem Stowarzyszenia Friedensbrot (Chleb Pokoju). Wizyta związana była z przypadającym w 2014 roku 25-leciem upadku Muru Berlińskiego. W ramach ...
czytaj dalejCzy to możliwe, aby najważniejsze osoby związane z branżą gastronomiczną w kraju – wyśmienici szefowie kuchni, barmani, cukiernicy, dostawcy, właściciele lokali – spotkały się w jednym miejscu, w jednym czasie i w jednym celu ...
czytaj dalejZa nami Święto Chleba w Krakowie oraz Kaliski Festiwal Smaków – imprezy, które pozwalają piekarzom i cukiernikom wyjść „na ulice” ze swoimi produktami i nawiązać cenne relacje z konsumentami. W drugi weekend ...
czytaj dalejOrkisz, kamut, szarłat inaczej nazywany też amarantusem czy quinoa, często określane są mianem prazbóż, a to dlatego, że znane są ludzkości od tysięcy lat. Niektóre z nich, jak samopszę, nasi przodkowie jadali już w okresie ...
czytaj dalejPrzedsiębiorca prowadząc firmę, także w domu, ma możliwość rozliczania kosztów związanych z użytkowaniem części nieruchomości w kosztach podatkowych. Mieszczą się w tym także opłaty za wywóz nieczystości. W ten ...
czytaj dalejCena? Producent? Skład? Co jest najważniejsze przy kupnie produktów spożywczych? Od 12 do 14 kwietnia odwiedzający warszawskie Centrum Handlowe M1 mieli okazję przekonać się, dlaczego warto czytać etykiety i na czym polega ...
czytaj dalejPolski system urzędowej kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności jest w pełni zgodny ze wszystkimi wymaganiami Unii Europejskiej. Jego skuteczność w niczym nie odbiega od skuteczności systemów funkcjonujących w pozostałych ...
czytaj dalejBadania naukowe prowadzone przez szereg uznanych instytutów i organizacji zajmujących się problematyką żywienia nie pozostawiają wątpliwości: pieczywo (jako produkt przemiału zbóż) pełni kluczową rolę w prawidłowo ...
czytaj dalejIstota rozwiązania Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, ...
czytaj dalejDrodzy Przyjaciele. Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...
czytaj dalejTAXCARE.PL Przedsiębiorcy zobowiązanemu do wprowadzenia kasy fiskalnej przysługuje prawo do odliczenia od podatku znacznej części wydatku poniesionego na jej zakup. Muszą być jednak spełnione pewne warunki. Zakup kasy fiskalnej to ...
czytaj dalejKuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...
czytaj dalejSeminarium Lodziarskie – włoskie trendy 2013, surowce, maszyny. Idea seminariów Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z ...
czytaj dalejW gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...
czytaj dalej- Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, ...
czytaj dalejTrudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków i faworków, które królują tego dnia w cukierniach i piekarniach w całej Polsce. Zaprzyjaźnione łódzkie cukiernie już testują nowe marmolady Poltino, ...
czytaj dalejFaktycznie ja również w wolnym czasie bardzo chętnie gram w koszykówkę i tak naprawdę również się tą dyscyplin...
A takie w ogóle istnieją? ...