Targi Smaki Regionów są największym w naszym kraju centrum promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Tegoroczna tej imprezy była wyjątkowa i to zarówno pod względem ilości wystawców, jak i ...
czytaj dalejMargaryny śmiało można zaklasyfikować do grupy tych surowców, bez których jakakolwiek produkcja cukiernicza byłaby raczej niemożliwa. Ciasta, kremy, masy i nadzienia cukiernicze oraz desery odeszłyby w zapomnienie, gdyby ...
czytaj dalejRynek konsumencki ciągle stawia przed cukiernikami nowe wyzwania. Coraz więcej klientów domaga się „modnych” produktów, których niestety często nie znajdują w małych rzemieślniczych cukierniach, gdyż te ...
czytaj dalejMinister rolnictwa Stanisław Kalemba spotkał się 29 lipca z dr Gibfridem Schenkiem, dyrektorem Stowarzyszenia Friedensbrot (Chleb Pokoju). Wizyta związana była z przypadającym w 2014 roku 25-leciem upadku Muru Berlińskiego. W ramach ...
czytaj dalejOd 32 lat polscy rzemieślnicy w ostatnią niedzielę czerwca spotykają się u stóp Jasnej Góry. Do Częstochowy z całej Polski przybyli przedstawicieli izb i cechów rzemieślniczych. Prezentowane na sztandarach wizerunki ...
czytaj dalej8 czerwca br. w 24 miastach Górnego Śląska rusza Industriada, czyli wielkie Święto Szlaku Zabytków Techniki. Jednym z obiektów śląskiego Szlaku jest Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie. Muzeum prowadzone ...
czytaj dalejPrzedsiębiorca prowadząc firmę, także w domu, ma możliwość rozliczania kosztów związanych z użytkowaniem części nieruchomości w kosztach podatkowych. Mieszczą się w tym także opłaty za wywóz nieczystości. W ten ...
czytaj dalejOchrona polskich produktów regionalnych i tradycyjnych to główny cel nowej kampanii Agencji Rynku Rolnego. Program „Trzy znaki smaku” ma promować produkty z unijnymi certyfikatami i zachęcać konsumentów do ...
czytaj dalejIstota rozwiązania Istota wynalazku polega na tym, że dodatkiem do chleba jest skrobia modyfikowana, otrzymana przez acetylację skrobi uprzednio retrogradowanej. Wynalazek charakteryzuje się zwiększoną zawartością błonnika pokarmowego, ...
czytaj dalejDrodzy Przyjaciele. Stało się! W dniu 29 listopada 2012 roku, Sąd Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy nadał numer KRS „Fundacji na rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”, kończąc tym samym ...
czytaj dalejPRZEDSIĘBIORCO! WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE „MIKROPRZEDSIĘBIORCA ROKU 2013 !” Misją Konkursu jest wspieranie przedsiębiorczości, zachęcanie do zakładania własnych firm oraz promowanie najlepszych z nich jako przykładów ...
czytaj dalejKuźnia Słodkich Talentów Szanowni Państwo, W imieniu organizatorów, Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, mamy przyjemność zaprosić Państwa do udziału w kolejnej ...
czytaj dalejW gotowanie wkładają mnóstwo energii i pasji, a na co dzień swoimi pomysłami kulinarnymi dzielą się z innymi. Osiem popularnych w Polsce blogerek i jeden „rodzynek” pod okiem mistrza cukiernictwa upiekli tradycyjnego Rogala ...
czytaj dalej- Pieczywo jest jednym z tych segmentów, które mogą stać się kolejną polską specjalnością. Eksport pieczywa jest już dużo większy niż eksport wódki. Mamy bardzo dobre ziarno i mąkę, drożdże i oleje. Dzięki temu, ...
czytaj dalejNa terenie oławskiej podstrefy ekonomicznej zainwestuje Bama Europa Sp. z o.o. Inwestor w budowę 7-tysięcznej hali produkcyjnej, w której produkowane będą wyroby piekarnicze do najbardziej znanych restauracji sieciowych, zainwestuje co ...
czytaj dalejPiekarze alarmują, że wraz z żywiołowym rozwojem „nowoczesnych” form handlu i mnożeniem się marketów, już nie tylko w wielkich miastach ale także w małych miejscowościach, konkurowanie z nimi staje się dla firm ...
czytaj dalejJedna trzecia pól obsianych zbożem ozimym nadaje się już tylko do zaorania. W niektórych województwach wymarzło aż dwie trzecie zasiewów. Takiej katastrofy na polach nie było od lat. Czy chleb zdrożeje? Ta zima ...
czytaj dalejOd dwóch tygodni stale drożeje mąka. Teraz czekają nas podwyżki cen pieczywa i makaronów - uprzedza "Gazeta Wyborcza". Wszystko zaczęło się jeszcze latem, gdy cena pszenicy wzrosła z ok. 460 do 780 zł za tonę. Za ...
czytaj dalejSusz jajeczny produkowany w Kaliszu zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. "Gazeta" odkrywa w tej sprawie powiązania rodzinne na styku biznesu i urzędów. Sprawę bada też CBA Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, ...
czytaj dalejLuksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą... Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada ...
czytaj dalejMrożony jogurt to produkt, który wciąż jeszcze raczkuje na polskim rynku. Surowce do jego wyrobu są dostępne już od kilku lat, ale jogurterii w naszym kraju ciągle jest mało. Ten, kto dostrzeże potencjał w mrożonych jogurtach zrobi ...
czytaj dalejJuż niedługo rozpocznie się wielka sportowa impreza, Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Cukiernicy pytają: Czy mogę umieścić na torcie logo Euro 2012? Oznaczenia związane z Euro 2012 (patrz wykaz*) są znakami towarowymi, ...
czytaj dalejJak wynika z prognoz związanych ze wzrostem cen mąki, a przez to również cen pieczywa wkrótce za 1 kg chleba trzeba będzie płacić 5 zł. Jak wynika z analiz Koszyka cen dlahandlu.pl obecnie za 1kg chleba (2 małe bochenki) ...
czytaj dalejAwantura o kołocz śląski ciągnie się już od końca zeszłego roku. Spotkanie (13 lutego br.) śląskich piekarzy i cukierników z Beniaminem Godylą w Rybniku nie przyniosło żadnych rozwiązań. Co gorsza, zaogniło tylko ...
czytaj dalejProkuratura i CBŚ badają sprawę sprzedaży przez trzy firmy soli wypadowej jako soli spożywczej. Jak mówił w TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar skontrolowane zostaną m.in. piekarnie, czy zakłady, gdzie produkuje się kiszonki. - ...
czytaj dalejModa na słone przekąski jest dla piekarzy imperatywem do poszerzania oferty o nowe produkty. Znana i lubiana na całym świecie przekąska grissini była wypiekana także w Polsce. Ale jej produkcja okazała się wówczas ...
czytaj dalejCzekolada energetyczna "dla prawdziwych mężczyzn", czekoladki podawane w opakowaniach zaprojektowanych przez światowej sławy designerów, nietuczące lody czy cukierki uczące dzieci języków obcych – takie produkty ...
czytaj dalejW pieprzu kupionym w Niemczech jest mniej pokruszonych ziaren niż w tym pochodzącym z Bułgarii. W rumuńskiej Coca-Coli znajdziemy tańszy cukier niż w tej z Austrii. Słowackie Stowarzyszenie Konsumentów po raz kolejny zwraca uwagę na ...
czytaj dalejSą okrągłe, lukrowane i z marmoladą w środku, a 10 sztuk można zjeść w... pięć minut. Na mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas nie brakowało amatorów błyskawicznego pochłaniania kalorii. Zawody wygrał Tomasz ...
czytaj dalejOkoło 10-15 proc. przemiału mąki w Polsce może pochodzić od młynów niezarejestrowanych i nie płacących podatków - uważa Janusz Kobryner, niezależny ekspert. Jego zdaniem, przedsiębiorstwa działające w branży młynarskiej ...
czytaj dalejArcheolodzy prowadzący wykopaliska na stanowisku koło Akki w północnym Izraelu odnaleźli pieczęć żydowskiego piekarza z VI wieku – informuje serwis internetowy Jerusalem Post. Odkrycia dokonano podczas badania pozostałości ...
czytaj dalejW Unii Europejskiej nie ma jednorodnego systemu kontroli jakości tłuszczów - każdy kraj unijny wprowadza swoje indywidualne regulacje. W większości państw takie systemy obowiązują, w Polsce dotychczas ich brak. Miały wejść w życie ...
czytaj dalejOd nowego roku zmieniają się przepisy dotyczące stosowania niektórych barwników spożywczych. Nadal będzie ich można używać, ale w mniejszych ilościach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zweryfikował ...
czytaj dalejRynek pieczywa kurczy się, dlatego piekarze rezygnują z wypieku chleba, przestawiając produkcję na wyroby cukiernicze. Przykładem jest warszawska firma W. Czubak - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Jak podaje DGP, jeszcze trzy lata temu co ...
czytaj dalejPiekarnie Putka w 2011 roku zainwestowały kilka milionów złotych, m.in. w unowocześnienie produkcji, nowe sklepy firmowe i nowe produkty. - W przyszłym roku także planujemy inwestycje w podobnej kwocie - mówi Stefan Putka, ...
czytaj dalejNotowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech ...
czytaj dalejW programie Przyjazna Słodycz uczestniczy ponad 700 cukierni w całym kraju, a ich liczba stale się powiększa. Przyjazna Słodycz to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Dostrzegając nowe trendy w odżywianiu się, cukiernicy oferują wyroby, ...
czytaj dalejNa obniżki cen w ramach kampanii "Big Price Drop" w Tesco odpowiedziała sieć Sainsbury's własnym programem "Brand Match" - informuje wp.pl. W sklepach Sainsbury's zainstalowano specjalne urządzenia przy kasach, ...
czytaj dalejZ początkiem listopada ruszyła nowa lodziarnia w sieci Grycana - w CH Dekada w Sieradzu. Obecnie firma Grycan prowadzi około 100 lodziarni firmowych w całym kraju, które znajdują się głównie na terenie galerii handlowych. ...
czytaj dalejFrank Haasnoot z Holandii zdobył tytuł Mistrza Czekolady podczas rozgrywanych w Paryżu World Chocolate Master 2011. Nasz reprezentant, Mariusz Buritta znalazł się poza podium. Podczas paryskiego Salonu Czekolady rozegrano ...
czytaj dalejZ badań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przeprowadzonych w latach 2008-2010 wynika, że jakość pieczywa w Polsce jest wysoka - jedynie 1,7 proc. przebadanych partii pieczywa zostało zakwestionowanych ze ...
czytaj dalejJak pachnie F-16? Słodko, marcepanem. Przynajmniej ten wykonany przez rzeszowskich cukierników na specjalnie zamówienie Sił Powietrznych RP. We wtorek rano potężny tort w kształcie myśliwca wyruszy z Rzeszowa w podróż do ...
czytaj dalejPodczas posiedzenia unijnych ministrów ds. rolnictwa w Brukseli odbędzie się promocja rogali świętomarcińskich, będzie mógł ich spróbować każdy z członków delegacji oraz pracowników Komisji Europejskiej - ...
czytaj dalejMówi się, że w życiu nie ma nic za darmo i rzeczywiście można uznać to powiedzenie za regułę. Jednak od każdej reguły musi być wyjątek i jednym z nich jest oferta darmowych stron internetowych dla piekarzy, cukierników oraz ...
czytaj dalej21 października br. podpisano umowę z pierwszym inwestorem w Podstrefie Strzegom WSSE "Invest-Park"- firmą FSB Piekarnie Spółka z o. o., częścią światowego holdingu Fresh Start Bakeries Europe, która jest liderem w ...
czytaj dalejMariusz Buritta został Eastern Europe Chocolate Masters 2011! Wyczerpujące przygotowania, męcząca podróż, stres, i łzy, a w końcu wybuch niebywałej radości – wielkie emocje zdominowały tegoroczne eliminacje do finału ...
czytaj dalejWielkie sieci handlowe ruszają na podbój internetu. W lipcu tego roku swój e-sklep otworzył Auchan, podobny sklep Tesco ruszy prawdopodobnie w lutym przyszłego roku. Rynek sprzedaży artykułów spożywczych w internecie może ...
czytaj dalejProducent czekolady Milka, kawy Jacobs i ciasteczek Oreo, koncern Kraft Foods będzie monitorował portale społecznościowe w Polsce, pod kątem pojawiających się tam komentarzy dotyczących firmy oraz jej produktów. Usługa NM Incite ...
czytaj dalejZielona Budka, Unilever i Häagen-Dazs to trzej gracze, którzy w ostatnich miesiącach zdecydowali się na rozwój sieci lodziarnio-kawiarni we franczyzie. Zdaniem ekspertów, proces ten może ułatwić zerwanie z ...
czytaj dalejPozycja Kraft Foods w Polsce, jak i obecna sytuacja na rynku ciastek tworzą dobry moment na kontynuowanie rozwoju i dostępności kultowej marki Oreo. Rynek ciastek w Polsce dojrzewa, konsumenci poszukują wyjątkowych produktów. Takie jest ...
czytaj dalejW przemyśle FMCG toczą się równolegle dwie dyskusje o rozszerzaniu kategorii: w lodach i w galanterii mlecznej. Toczą się równolegle, a mają wspólną przyszłość - wskazują eksperci Stratec. Właśnie zakończył się ...
czytaj dalejBiałe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb ...
czytaj dalejRozpoczęło się największe niemieckie święto piwa. Piwny festyn będzie trwał dwa tygodnie, do trzeciego października. Jak informuje TVN24, co roku odwiedza festyn odwiedza ok. siedmiu mln gości z całego świata i padają kolejne rekordy w ...
czytaj dalejZbiory zbóż nie odbiegają zasadniczo od minionych lat. W Polsce, łącznie z kukurydzą wyniosły one około 27 mln ton. - Te zbiory równoważą krajowe zapotrzebowanie na zboża - uważa prof. Stanisław Stańko z SGGW w ...
czytaj dalejPowody: konkurencja, drożejące zboża i diety. Czy wkrótce będziemy jeść mrożone pieczywo z przemysłowych piekarni? PiS straszy rychłą wizją chleba po 5 zł. Na konferencji przed kilkoma dniami Jarosław Kaczyński pokazywał ...
czytaj dalejWkrótce na terenie stołecznej galerii Złote Tarasy zostanie otwarty bar RedBerry, który serować będzie zdrowe, niskotłuszczowe i niskokaloryczne desery. Jest to zapowiedź wejścia do Polski nowego konceptu kawiarnianego. W ...
czytaj dalejWczoraj miałem trochę wolnego czasu i przeczytałem mega ciekawy artykuł ...
Akurat na tych sprawach się nie znam, ale jeśli chodzi o mnie to ja jestem zdania, że sama odzież zawsze musi ...